Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!


In perioada 01.11 - 10.11.2023 se poate credita firma cu numerar? Firma este deschisa pe 01.11.2023. Multumesc.
Creditare firma in numerar – raspunsul specialistului:
Da, pana la data de 11.11.2023, cand a intrat in vigoare Legea 296/2023 care a modificat Legea 70/2015, o firma poate fi creditata in numerar.
In afara creditului bancar, orice persoana poate acorda imprumuturi, daca acestea se fac ocazional, nu cu caracter permanent.
Cel mai des intalnit si fara conotatii penale este contractul de creditare al societatii facut cu asociatul sau asociatii. Acesta/acestia pot acorda imprumuturi necesare pentru buna desfasurare a activitatii (mai ales la inceputul activitatii cand nu s-au realizat venituri si nu s-au facut incasari).
Imprumutul se acorda prin intocmirea si semnarea unui contract de imprumut, contract ce prevede clar suma imprumutata, modul de restituire a imprumutului, dobanda acordata si eventualele penalitati pentru nerespectarea termenelor de restituire.
Pentru fiecare tranzactie in numerar, reprezentatnd primiri sau restituiri de imprumuturi, valoarea sumei de bani nu are voie sa depaseasca 10.000 lei/zi de la o persoana fizica conform Legii 70/2015 alin. 1 si 4.
Partile sunt libere sa stabileasca o anumita rata a dobanzii. Daca sumele sunt date cu dobanda, atunci prin contract se vor stabili sumele platite in plus la rambursarea imprumutului si penalizarile in cazul intarzierii la plata. Aceste sume trebuiesc mentionate in scris in contract, altfel nu sunt valabile. In cazul in care dobanzile nu sunt specificate in contract, banii vor fi inapoiati cu dobanzile legale stabilite conform OG 13/2011.

Operare SAGA Exemple practice si recomandari

Consilier Taxe si Impozite pentru Contabili 12 actualizari

Planul de conturi general Functiunea si corespondenta conturilor
Nu exista vreo restrictie privind valoarea imprumutului, dar acesta trebuie sa aiba o justificare economica.
Raspuns oferit in luna decembrie 2023 de catre specialistii site-ului PortalCodulFiscal.ro. Dati click AICI pentru a vedea toate noutatile din Codul Fiscal consultanta si raspunsuri detaliate de la experti.

Redactia InfoTVA are un colectiv de 3 autori specializati din domeniul fiscal. Zilnic aducem in atentia dvs. tot ce este nou legat de aplicarea regimului TVA, intocmirea corecta a facturilor, depunerea declaratiilor si obligatiile fiscale care le revin angajatorilor. Explicam in mod detaliat modificarile aparute si oferim solutii practice pentru orice dilema generata de noutatile cotidiene!
Sfaturi de la Experti - Intrebari si Raspunsuri
Articole similare
Cum a fost modificat impozitul pe veniturile micro prin LEGEA 296/2023. Tabel comparativ ANAFCum se poate efectua deducerea TVA-ului de pe bonurile fiscaleModificari introduse prin OUG 98/2023 care se aplica incepand cu 1 noiembrie 2023Codul Fiscal, modificat prin LEGEA 296/2023. Ce schimbari au fost aduse contributiilor sociale obligatorii?Modificari aduse cotelor reduse de TVA de Legea nr. 296/2023 incepand cu 1 ianuarie 2024Ultimele articole
Tichete de masa acordate in 2025. Exista limitari in privinta lor, pentru firmele private?TVA locuinte 2025: Studii de caz utileImplementare sistem E-Sigiliu. Este deja in vigoare din ianuarie 2024?Impozit minim pe cifra de afaceri. Calcul util privind noul impozit minimE-Factura: Ce trebuie sa faca firmele care au primit facturile DUPA cele 5 zile legale
Atentie, contabili!
Descarcati GRATUIT Raportul Special realizat de specialisti!
Abonati-va la Newsletter-ul InfoTVA.ro si descarcati GRATUIT Raportul Special!
"Decontul precompletat de TVA. Noutati 2025 + studii de caz"