Atentie contabili!


Modificari importante privind plafoanele de TVA!
Descarcati GRATUIT Raportul Special realizat de specialisti!
 
 
 
 

E-Factura: Ce trebuie sa faca firmele care au primit facturile DUPA cele 5 zile legale

Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X
de Redactia Infotva la 30 Sep. 2024
E-Factura: Ce trebuie sa faca firmele care au primit facturile DUPA cele 5 zile legale
Tags: e-factura, facturi primite cu intarziere

Astazi, 27.09, am primit prin SPV o factura de la un furnizor cu data de 27.08. Primirea si inregistrarea de catre noi constituie contraventie si se sanctioneaza cu 15% din valoarea facturii, din cate am inteles.

Cum se procedeaza in astfel de situatii cand primim facturi prin SPV dupa expirarea termenului legal de 5 zile calendaristice? Nu se inregistreaza deloc factura? Sau o putem inregistra si declara totul nedeductibil? Ne-ar ajuta cateva clarificari in acest sens.
 

 

Facturi primite cu intarziere si inregistrarea in E-Factura – raspunsul specialistului:

 

Incepand cu data de 1 iulie 2024 este obligatoriu ca facturile sa fie transmise si primite prin sistemul RO e-Factura deoarece, potrivit art. 319 alin. 1^1 din Codul fiscal pentru operatiunile realizate intre persoane impozabile stabilite in Romania, sunt considerate facturi numai facturile care indeplinesc conditiile prevazute de OUG 120/2021 care reglementeaza sistemul RO e-Factura.

 

Termenul-limita de transmitere a facturilor in sistemul national RO e-Factura este de 5 zile calendaristice de la data emiterii facturii, dar nu mai tarziu de 5 zile calendaristice de la data-limita prevazuta pentru emiterea facturii a art. 319 alin. 16 din Codul fiscal (OUG 115/2023 art. LXVII, care introduce alin. 7 la art. 10 din OUG 120/2021).

 

Tot incepand cu data de 1 iulie 2024 primirea si inregistrarea de catre destinatarul - persoana impozabila stabilita in Romania, a unei facturi emise de operatori economici stabiliti in Romania, in relatia B2B, fara respectarea prevederilor art. 10 alin. 1 din OUG 120/2021 (adica, fara ca factura sa fie transmisa in sistem) se sanctioneaza cu o amenda de 15% din valoarea totala a facturii (art. 13^2 alin. 1 lit. a si b si alin. 2 din OUG 120/2021, modificat prin art. LXV pct. 9 si pct. LXX lit. b din Legea 296/2023 si art. LXVIII pct. 15 si art. LXX alin. 1 din OUG 115/2023).

Fac exceptie de la aceste prevederi livrarile de bunuri/prestarile de servicii pentru care se emit facturi simplificate conform prevederilor art. 319 alin. 12 din Codul fiscal (art. LIX alin. 4 lit. c din Legea 296/2023 si art. 10 alin. 1 din OUG 120/2021, modificat prin art. LXV pct. 4 din Legea 296/2023 si art. LXVIII pct. 14 din OUG 115/2023), adica acele facturi simplificate emise cand valoarea tranzactiei, inclusiv TVA, nu este mai mare de 100 euro si care contin CUI-ul beneficiarului.

 

Din prevederile legale amintite reiese ca destinatarul (beneficiarul) facturii este sanctionat daca primeste si inregistreaza facturi care nu au fost transmise catre destinatar prin sistemul RO e-Factura, legea nedistingand cu privire la momentul transmiterii facturii in sistem de catre furnizor.

In situatia prezentata, societatea poate inregistra factura furnizorului in evidenta proprie doar incepand cu data de 27.09.2024 fara a fi pasibila de amenda de 15% si de lipsa caracterului de document justificativ al facturii intrucat incepand cu aceasta data actura este deja transmisa de partener (furnizor) in sistemul RO e-Factura/prin SPV, chiar daca partenerul nu a transmis-o in termen legal in sistem.

Numai in situatia in care factura nu a fost deloc transmisa de furnizor in sistem/prin SPV nu se poate inregistra factura factura in evidenta contabila proprie, in caz contrar societatea beneficiara neavand posibilitatea de deducere a cheltuielilor si a TVA aferenta din lipsa caracterului de document justificativ al facturii si, in plus, fiind pasibila si de amenda de 15% din valoarea totala a facturii.

De aceea, pana la transmiterea facturii in sistem de catre furnizor si primirea ei prin SPV, societatea nu trebuie sa inregistreze deloc factura in evidenta contabila proprie. 

Dupa transmiterea facturii in sistem de catre furnizor si primirea ei prin SPV, societatea va putea sa inregistreze factura, chiar daca ea nu a fost transmisa in termenul legal de 5 zile calendaristice. 

Pentru nerespectarea termenului de transmitere a facturii, furnizorul poate fi sanctionat contraventional cu amenda pornind de la 1.000 lei si pana la 10.000 lei, in functie de categoria de contribuabili in care este incadrat furnizorul, in conformitate cu prevederile art. 13^2 alin. 1 lit. c si alin. 3 din OUG 120/2021, cu modificarile ulterioare.



Raspuns oferit in luna septembrie 2024 de catre specialistii site-ului PortalCodulFiscal.ro. Dati click AICI pentru a vedea toate noutatile din Codul Fiscal consultanta si raspunsuri detaliate de la experti.

Redactia Infotva de Redactia Infotva
Redactia InfoTVA are un colectiv de 3 autori specializati din domeniul fiscal. Zilnic aducem in atentia dvs. tot ce este nou legat de aplicarea regimului TVA, intocmirea corecta a facturilor, depunerea declaratiilor si obligatiile fiscale care le revin angajatorilor. Explicam in mod detaliat modificarile aparute si oferim solutii practice pentru orice dilema generata de noutatile cotidiene!

Sfaturi de la Experti - Intrebari si Raspunsuri




Votati articolul "E-Factura: Ce trebuie sa faca firmele care au primit facturile DUPA cele 5 zile legale":
Rating:

Nota: 4.25 din 5 din 6 voturi
Urmareste-ne pe Google News

Plafoane TVA valabile 2024. Noile limite + Studii de caz

Atentie contabili!

Modificari importante privind cotele de TVA!

Descarcati GRATUIT Raportul Special realizat de specialisti!

Abonati-va la Newsletter-ul InfoTVA.ro si descarcati GRATUIT Raportul Special!
"Plafoane TVA valabile 2024. Noile limite + Studii de caz" 
[x]

Atentie contabili!

Plafoane TVA valabile 2024. Noile limite + Studii de caz Modificari importante privind plafoanele de TVA!

Descarca GRATUIT Raportul Special!

"Plafoane TVA valabile 2024. Noile limite + Studii de caz"
Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentului UE 679/2016