Tags: omitere inregistrare facturi, facturi primite cu intarziere, inregistrare contabila
In situatia in care am depus situatiile financiare semestriale aferente anului 2020 si am descoperit ulterior ca am omis inregistrarea unor documente, printre care si o factura de venituri, cum inregistrez documentele? Le inregistrez cu data ulterioara datei de 30/06/2020 pentru a nu modifica balanta care a stat la baza intocmirii bilantului?
Cum fac cu veniturile ce trebuiau inregistrate si declarate in primul semestru al anului 2020? Le inregistrez ulterior si fac declaratii rectificative? Exista vreo prevedere separata pentru situatiile finanaciale semestriale in sensul ca nu se mai pot face modificari in contabilitate dupa depunerea lor sau se aplica aceleasi reguli ca si pentru situatiile financiare anuale?
Raspunsul expertului contabil Vera Constantin:
Inregistrarea facturii primita cu intarziere sau neinregistrata in contabilitate ca urmare a unei erori se inregistreaza la data constatarii erorii / omisiunii.
Pe de o parte nu mai puteti interveni la momentul iunie 2020 pentru inregistrari in contabilitate, deoarece afectati balanta contabila pe baza careia ati intocmit situatiile financiare anuale pentru 2021 si raportarile contabile la 30.06.2020.
Daca ati constatat ca e vorba de o
factura neinregistrata azi, 15.06.2021, azi veti inregistra factura respectiva si tva-ul aferent. De asemenea, se reflecta in contabilitate in declaratia D394 tot in operatiunile aferente lunii iunie 2021. Asta in cazul in care este vorba de o factura primita cu intarziere.
In cazul omiterii inregistrarii unei facturi se procedeaza la rectificarea declaratiei D394 in luna de emitere a facturii, cand trebuia inregistrat documentul.
E necesar a se face diferenta intre dintre omisiune/eroare pentru care se depune o declaratie rectificativa si o factura primita cu intarziere pentru care nu se depune o declaratie rectificativa, deoarece raportarea trebuie efectuata in luna primirii acesteia:
"In cazul in care, dupa depunerea declaratiei, persoana impozabila constata existenta unor omisiuni/erori in datele declarate, aceasta trebuie sa depuna o noua declaratie corect completata cu operatiunile care necesita modificarea si/sau operatiunile care nu au fost declarate, declaratie care inlocuieste declaratia informativa depusa initial. Nu vor face obiectul redepunerii declaratiei, facturile primite de persoana impozabila in alta perioada de raportare fata de data emiterii acestora de catre furnizori."
In ceea ce priveste declaratia informativa 394, valoarea facturilor emise in anul 2020, dar primite in iunie 2021, se raporteaza in luna iunie 2021 conform prevederilor O.P.A.N.A.F. nr. 3769 din 23 decembrie 2015 privind declararea livrarilor/prestarilor si achizitiilor efectuate pe teritoriul national de persoanele inregistrate in scopuri de TVA, din anexa 2 "INSTRUCTIUNI de depunere si completare a formularului (394) "Declaratie informativa privind livrarile/prestarile si achizitiile efectuate pe teritoriul national de persoanele inregistrate in scopuri de TVA", cod MFP 14.13.01.02/f" punctul 1, lit. b) "Declaratia trebuie sa contina facturile care au fost primite in perioada de raportare, indiferent de data la care intervine exigibilitatea TVA."
Deci facturile primite cu intarziere se raporteaza in D394 la iunie 2021 de exemplu, iar cele neinregistrate din eroare, ocazioneaza rectificarea declaratiei D394 pe 2020 unde trebuiau sa figureze.

de
Redactia InfotvaRedactia InfoTVA are un colectiv de 3 autori specializati din domeniul fiscal. Zilnic aducem in atentia dvs. tot ce este nou legat de aplicarea regimului TVA, intocmirea corecta a facturilor, depunerea declaratiilor si obligatiile fiscale care le revin angajatorilor. Explicam in mod detaliat modificarile aparute si oferim solutii practice pentru orice dilema generata de noutatile cotidiene!
Sfaturi de la Experti - Intrebari si Raspunsuri
Facturare la norma de venit 2021-2023
Intrebare:
O PFA este inregistrata cu obiect de activitatea 6202 - Activitati de consultanta in tehnologia informatiei. Din decembrie 2021 pana in ianuarie 2023 factureaza catre un client din SUA un nr de 12 facturi, fiecare avand ca obiect Consultanta IT. Devizul general pentru toata colaborarea este de 850 ore, din care 60% activitati de consultanta IT si 40% activitati de programare. Nu s-a facut deviz pentru fiecare factura in parte. Persoana fizica a depus DU cu norma de venit aferenta...
vezi AICI raspunsul specialistilor <<Incasare client radiat prin executor judecatoresc
Intrebare:
Client radiat, nu mai pot primi/incasa sume pe clientul respectiv.
Primesc sume in numele clientului de la un Executor Judecatoresc (o rata lunara achitata de fostul administrator).
Cum sting datoriile clientului, fiind radiat nu mai pot incasa sume pe clientul respectiv (nu-mi permite programul de contabilitate)?
Mentionez ca situatia clientului fiind neclara, nu s-au constituit provizione pe clientul in cauza. Se mai poate constitui...
vezi AICI raspunsul specialistilor <<Import si livrare locala in Italia. Regim TVA
Intrebare:
Societatea noastra achizitioneaza in Italia in port o cantitate de 1000 to marfa de la furnizor italian cu factura, dar marfa este din USA (statele unite), se doreste vamuirea sa se faca de societatea noastra din Romania si achitarea tva cu vamuirea de catre societatea Romana in Italia, urmand ca noi din Romania sa o vindem in Italia ulterior la alt client.
Intrebare 1: se poate face acesta tranzactie daca nu avem cod de tva de Italia?
Intrebare 2: daca...
vezi AICI raspunsul specialistilor <<Nerezident cu cod de tva in Romania. Depunere bilant
Intrebare:
O societate din Ungaria are un imobil in Romania. Acest imobil este inchiriat catre o societate din Romania. Societatea din Ungaria a obtinut un cod de inregistrare fiscala de la ANAF si este inregistrat ca platitor de TVA si impozit pe profit. Depunem D300, D394 si D100 respectiv D101.
Intrebarea este daca trebuie sa depunem bilant.
Multumesc.
vezi AICI raspunsul specialistilor <<Exploatare jocuri. Asociere participatiune
Intrebare:
O societate comerciala X, platitoare de impozit pe profit si de tva, detine un contract de colaborare cu o alta societate comerciala Y care detine automate de jocuri electronice si distractive. Contractul are ca obiect colaborarea celor 2 societati in exploatarea de jocuri distractive, iar incasarile din activitatea jocurilor electronice si distractive vor fi impartite in proportie de 50% catre societatea X si 50% catre societatea Y, in baza unui proces verbal de predare.
vezi AICI raspunsul specialistilor <<