Atentie contabili!


Modificari importante privind planul de conturi!
Descarcati GRATUIT Raportul Special realizat de specialisti!
 
 
 
 

Cum se face inregistrarea facturii primita cu intarziere sau neinregistrata in contabilitate ca urmare a unei erori

Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X
de Redactia Infotva la 23 Iul. 2021 Exclusiv
Tags: omitere inregistrare facturi, facturi primite cu intarziere, inregistrare contabila

In situatia in care am depus situatiile financiare semestriale aferente anului 2020 si am descoperit ulterior ca am omis inregistrarea unor documente, printre care si o factura de venituri, cum inregistrez documentele? Le inregistrez cu data ulterioara datei de 30/06/2020 pentru a nu modifica balanta care a stat la baza intocmirii bilantului?

Cum fac cu veniturile ce trebuiau inregistrate si declarate in primul semestru al anului 2020? Le inregistrez ulterior si fac declaratii rectificative? Exista vreo prevedere separata pentru situatiile finanaciale semestriale in sensul ca nu se mai pot face modificari in contabilitate dupa depunerea lor sau se aplica aceleasi reguli ca si pentru situatiile financiare anuale?

Raspunsul expertului contabil Vera Constantin:
 

Inregistrarea facturii primita cu intarziere sau neinregistrata in contabilitate ca urmare a unei erori se inregistreaza la data constatarii erorii / omisiunii.
Pe de o parte nu mai puteti interveni la momentul iunie 2020 pentru inregistrari in contabilitate, deoarece afectati balanta contabila pe baza careia ati intocmit situatiile financiare anuale pentru 2021 si raportarile contabile la 30.06.2020.
Daca ati constatat ca e vorba de o factura neinregistrata azi, 15.06.2021, azi veti inregistra factura respectiva si tva-ul aferent. De asemenea, se reflecta in contabilitate in declaratia D394 tot in operatiunile aferente lunii iunie 2021. Asta in cazul in care este vorba de o factura primita cu intarziere.
In cazul omiterii inregistrarii unei facturi se procedeaza la rectificarea declaratiei D394 in luna de emitere a facturii, cand trebuia inregistrat documentul.
 
E necesar a se face diferenta intre dintre omisiune/eroare pentru care se depune o declaratie rectificativa si o factura primita cu intarziere pentru care nu se depune o declaratie rectificativa, deoarece raportarea trebuie efectuata in luna primirii acesteia:
"In cazul in care, dupa depunerea declaratiei, persoana impozabila constata existenta unor omisiuni/erori in datele declarate, aceasta trebuie sa depuna o noua declaratie corect completata cu operatiunile care necesita modificarea si/sau operatiunile care nu au fost declarate, declaratie care inlocuieste declaratia informativa depusa initial. Nu vor face obiectul redepunerii declaratiei, facturile primite de persoana impozabila in alta perioada de raportare fata de data emiterii acestora de catre furnizori."
 
In ceea ce priveste declaratia informativa 394, valoarea facturilor emise in anul 2020, dar primite in iunie 2021, se raporteaza in luna iunie 2021 conform prevederilor O.P.A.N.A.F. nr. 3769 din 23 decembrie 2015 privind declararea livrarilor/prestarilor si achizitiilor efectuate pe teritoriul national de persoanele inregistrate in scopuri de TVA, din anexa 2 "INSTRUCTIUNI de depunere si completare a formularului (394) "Declaratie informativa privind livrarile/prestarile si achizitiile efectuate pe teritoriul national de persoanele inregistrate in scopuri de TVA", cod MFP 14.13.01.02/f" punctul 1, lit. b) "Declaratia trebuie sa contina facturile care au fost primite in perioada de raportare, indiferent de data la care intervine exigibilitatea TVA."
 
Deci facturile primite cu intarziere se raporteaza in D394 la iunie 2021 de exemplu, iar cele neinregistrate din eroare, ocazioneaza rectificarea declaratiei D394 pe 2020 unde trebuiau sa figureze.
 
In contabilitate, inregistrarea prin articol contabil se face la data constatarii faptului in sine: primire cu intarziere/eroare.



Raspuns oferit de specialistii Portal Codul Fiscal. Afla AICI cum poti beneficia si tu de consultanta specializata marca Rentrop&Straton.
Redactia Infotva de Redactia Infotva
Redactia InfoTVA are un colectiv de 3 autori specializati din domeniul fiscal. Zilnic aducem in atentia dvs. tot ce este nou legat de aplicarea regimului TVA, intocmirea corecta a facturilor, depunerea declaratiilor si obligatiile fiscale care le revin angajatorilor. Explicam in mod detaliat modificarile aparute si oferim solutii practice pentru orice dilema generata de noutatile cotidiene!

Sfaturi de la Experti - Intrebari si Raspunsuri




Votati articolul "Cum se face inregistrarea facturii primita cu intarziere sau neinregistrata in contabilitate ca urmare a unei erori":
Rating:

Nota: 3.62 din 5 din 21 voturi
Urmareste-ne pe Google News

PLANUL DE CONTURI- modificari aduse de Noul Cod Fiscal

Atentie contabili!

Modificari importante privind cotele de TVA!

Descarcati GRATUIT Raportul Special realizat de specialisti!

Abonati-va la Newsletter-ul InfoTVA.ro si descarcati GRATUIT Raportul Special!
"PLANUL DE CONTURI- modificari aduse de Noul Cod Fiscal" 
Rentrop ∧ Straton
Club Contabilitate

VIDEO

[x]

Atentie contabili!

PLANUL DE CONTURI- modificari aduse de Noul Cod Fiscal Modificari importante privind planul de conturi!

Descarca GRATUIT Raportul Special!

"PLANUL DE CONTURI- modificari aduse de Noul Cod Fiscal"
Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentului UE 679/2016