keyboard_double_arrow_right

Atentie, contabili!

Va oferim CADOU un Raport Special Gratuit
"Decontul precompletat de TVA. Noutati 2025 + studii de caz"!

Adauga adresa de email si DESCARCA GRATUIT raportul realizat de specialisti

Decontul precompletat de TVA. Noutati 2025 + studii de caz
keyboard_double_arrow_left

Ce inregistrare contabila efectuam la impozit pe profit provenit din fosta microintreprindere?

Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X
de Redactia Infotva la 23 Ian. 2015 Exclusiv
Tags: impozit pe profit, sume, formular, inregistrari contabile, declarare impozit, vector fiscal

In randurile de mai jos, avem de analizat cazul in care o microintreprindere a depasit in octombrie plafonul de 65.000 euro. A fost pe pierdere tot anul, dar a platit impozit pe venit 3% = 7500 lei. Vom vedea daca pentru decembrie e corecta inregistrarea 698 = 441 - 7500.


Pentru a va propune o inregistrare contabila, consideram necesar sa amintim procedura aplicabila unei microintreprinderi, cand aceasta depaseste in interiorul anului calendaristic plafonul de venituri, de 65.000 euro.

Potrivit art. 112^6 din Codul fiscal, in situatia in care o microintreprindere depaseste pe parcursul anului plafonul de 65.000 de euro, aceasta devine platitoare de impozit pe profit si trebuie sa respecte urmatoarea procedura: primul trimestru pentru care se datoreaza impozit pe profit este trimestrul in care a fost depasit plafonul. In cazul nostru, plafonul a fost depasit in trimestrul al 4-lea din 2014. In acest sens, in termen de 30 de zile de la depasirea plafonului, societatea are obligatia sa depuna declaratie de mentiuni, formular 010, pentru modificarea vectorului fiscal.

La calculul impozitului pe profit, cand se va depune declaratia anuala pentru impozitul pe profit 101, se vor cumula veniturile si cheltuielile de la inceputul anului. Formularul declaratiei permite compensarea impozitului platit ca microintreprindere cu impozitul pe profit.

Daca societatea inregistreaza pierdere fiscala pentru acest exercitiu, impozitul platit ca microintreprindere ramane o suma achitata in avans, catre bugetul de stat. In acelasi context, amintim ca societatile platitoare de impozit pe profit nu au obligatia calculului si declararii impozitului pe profit in declaratia 100 aferenta trimestrului 4, deoarece vor depune declaratia anuala de impozit pe profit 101 pana pe data de 25 martie din 2015, pentru anul trecut.
Consideram astfel ca o societate  va inregistra in evidenta contabila, daca situatia fiscala o impune, un impozit pe profit, prin articolul:

691 "Cheltuieli cu impozitul pe profit" = 441 "Impozit pe profit".

Acest impozit se va constitui daca exista un impozit pe profit de plata.

Daca nu exista un impozit pe profit de plata, iar societatea a inregistrat deja impozit pe venitul microintreprinderii, din punct de vedere contabil aceste inregistrari se vor storna, dupa cum ati mentionat si dvs. in descrierea intrebarii.

Raspuns oferit de specialistii www.portalcontabilitate.ro


Redactia Infotva de Redactia Infotva
Redactia InfoTVA are un colectiv de 3 autori specializati din domeniul fiscal. Zilnic aducem in atentia dvs. tot ce este nou legat de aplicarea regimului TVA, intocmirea corecta a facturilor, depunerea declaratiilor si obligatiile fiscale care le revin angajatorilor. Explicam in mod detaliat modificarile aparute si oferim solutii practice pentru orice dilema generata de noutatile cotidiene!

Sfaturi de la Experti - Intrebari si Raspunsuri




Urmareste-ne pe Google News

Decontul precompletat de TVA. Noutati 2025 + studii de caz

Atentie contabili!

Modificari importante privind cotele de TVA!

Descarcati GRATUIT Raportul Special realizat de specialisti!

Abonati-va la Newsletter-ul InfoTVA.ro si descarcati GRATUIT Raportul Special!
"Decontul precompletat de TVA. Noutati 2025 + studii de caz" 
[x]

Informatii vitale despre TVA: deducerea si rambursarea TVA, baza de impozitare, scutiri si operatiuni scutite de TVA.

Atentie, contabili
Decontul precompletat de TVA. Noutati 2025 + studii de caz
Modificari importante privind TVA!
Descarca GRATUIT
Raportul Special!
"Decontul precompletat de TVA. Noutati 2025 + studii de caz"
Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform cu Regulamentului UE 679/2016