keyboard_double_arrow_right

Atentie, contabili!

Va oferim CADOU un Raport Special Gratuit
"Decontul precompletat de TVA. Noutati 2025 + studii de caz"!

Adauga adresa de email si DESCARCA GRATUIT raportul realizat de specialisti

Decontul precompletat de TVA. Noutati 2025 + studii de caz
keyboard_double_arrow_left

Contract de asociere in participatiune. Decont. Inregistrari contabile

Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X
de Redactia Infotva la 09 Mai. 2011
Tags: tva, codul fiscal, decontul de asociere in participatiune

Problema:In cadrul unui contract de asociere in participatiune este stabilit urmatorul mod de impartire a rezultatelor: 30% din incasari pentru societatea A si 70% din incasari pentru societatea B. ...

Problema:
In cadrul unui contract de asociere in participatiune este stabilit urmatorul mod de impartire a rezultatelor: 30% din incasari pentru societatea A si 70% din incasari pentru societatea B. Mentionam ca societatea A este platitoare de TVA, iar societatea B nu plateste TVA. Care este modul corect de intocmire a notelor contabile si de stabilire a sumelor privind impartirea veniturilor, tinand seama ca veniturile nu sunt aceleasi cu incasarile? Cum se face corect decontul de asociere in participatiune?

Solutie:
Asocierea in participatiune este reglementata la art. 251-256 din Codul Comercial precum si in alte acte normative cum sunt dispozitiile in domeniul fiscal si cele din domeniul contabil. Aceste reglementari definesc asocierea in participatiune ca fiind un contract comercial in care o parte numita asociat principal sau asociat titular convine cu celelalte parti la acord sa efectueze impreuna o operatiune comerciala, mai multe sau chiar intregul lor comert, si sa imparta beneficiile si pierderile.
 
Potrivit dispozitiilor Legii 571/2003 privind Codul fiscal, cu modificarile si completarile ulterioare, asociatul titular trebuie sa tina evidenta separata a veniturilor si cheltuielilor aferente asocierii. Beneficiile si pierderile rezultate din realizarea obiectului asocierii se distribuie intre parti proportional cu cotele stabilite de acestia prin contractul de asociere in participatie.
 
Drepturile si obligatiile legale privind TVA revin asociatului care contabilizeaza veniturile si cheltuielile, potrivit contractului incheiat intre parti.
 
Din punct de vedere contabil, asocierile in participatie sunt reglementate de Ordinul 3055/2009, cu modificarile si completarile ulterioare, conforme cu directivele europene.
 
La sfarsitul perioadei de raportare, cheltuielile si veniturile inregistrate pe naturi se transmit fiecarui asociat, pe baza de decont, in functie de cota de participare prevazuta in contractul de asociere, in vederea inregistrarii acestora in contabilitatea proprie, in conformitate cu reglementarile contabile aplicabile.
 
In decont se inscriu si alte transferuri, reprezentand valoarea mijloacelor banesti, a profitului realizat, amortizarea imobilizarilor corporale si alte sume rezultate din operatiunile in participatie.
 
Evidenta asocierii se organizeaza atat la nivelul asocierii, cat si in contabilitatea fiecarui participant, cu ajutorul contului 458 „Decontari din operatii in participatii“, analitic distinct pe fiecare coparticipant. in ceea ce priveste imobilizarile corporale si necorporale puse la dispozitia asocierii, acestea sunt cuprinse in evidenta contabila a celui care le detine in proprietate. Contul 458 este un cont bifunctional.
 
Sumele angajate la nivelul contractului de asociere in participatiune in favoarea partenerului contractual, sub forma unor sume fixe sau cote procentuale raportate la venit, altele decat cele rezultate pe baza decontului intocmit conform regulamentului de aplicare a Legii contabilitatii 82/1991, republicata, cu modificarile ulterioare, nu sunt cheltuieli deductibile la calcului impozitului pe profit.
 
inregistrarile contabile trebuie sa aiba la baza ca document justificativ decontul asocierii.  Decontul este un formular tipizat (cod 14-4-14) reglementat prin OMFP 3512/2008 privind documentele financiar contabile.
 
Decontul se intocmeste de firma care tine contabilitatea asocierii in participatie, lunar, in doua exemplare, pe fiecare asociat cu veniturile si cheltuielile ce revin acestuia, pentru inregistrarea in contabilitatea proprie, potrivit cotelor prevazute in contractele de asociere incheiate. Cheltuielile si veniturile se grupeaza pe conturi din clasele 600 - 658, respectiv 701 - 786 conform planului de conturi general aprobat prin OMFP 3055/2009.
 
Veniturile si cheltuielile obtinute din operatiunea de asociere in participatiune, in cotele de participare convenite prin contract se insumeaza cu veniturile si cheltuielile realizate din activitatea proprie a fiecarei societati.
Fata de cele prezentate se impune revizuirea contractului de asociere in participatiune pentru a nu se ajunge in situatia in care la un eventual control organul fiscal sa nu recunoasca distribuirile efectuate.
Redactia Infotva de Redactia Infotva
Redactia InfoTVA are un colectiv de 3 autori specializati din domeniul fiscal. Zilnic aducem in atentia dvs. tot ce este nou legat de aplicarea regimului TVA, intocmirea corecta a facturilor, depunerea declaratiilor si obligatiile fiscale care le revin angajatorilor. Explicam in mod detaliat modificarile aparute si oferim solutii practice pentru orice dilema generata de noutatile cotidiene!

Sfaturi de la Experti - Intrebari si Raspunsuri




Urmareste-ne pe Google News

Decontul precompletat de TVA. Noutati 2025 + studii de caz

Atentie contabili!

Modificari importante privind cotele de TVA!

Descarcati GRATUIT Raportul Special realizat de specialisti!

Abonati-va la Newsletter-ul InfoTVA.ro si descarcati GRATUIT Raportul Special!
"Decontul precompletat de TVA. Noutati 2025 + studii de caz" 
Rentrop ∧ Straton

Club Contabilitate

La fiecare 10 minute, o întrebare își găsește răspunsul AICI.


Ultimele stiri

Cele mai citite stiri

din categoria "InfoTVA"
[x]

Informatii vitale despre TVA: deducerea si rambursarea TVA, baza de impozitare, scutiri si operatiuni scutite de TVA.

Atentie, contabili
Decontul precompletat de TVA. Noutati 2025 + studii de caz
Modificari importante privind TVA!
Descarca GRATUIT
Raportul Special!
"Decontul precompletat de TVA. Noutati 2025 + studii de caz"
Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform cu Regulamentului UE 679/2016