Atentie contabili!


Modificari importante privind planul de conturi!
Descarcati GRATUIT Raportul Special realizat de specialisti!
 
 
 
 

Persoana neinregistrata in scopuri de TVA. Cum procedam la achizitia intracomunitara de bunuri?

Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X
de Redactia Infotva la 05 Iul. 2017 Exclusiv
Tags: achizitii intracomunitare, declaratia 390, persoana inregistrata, tva

In randurile de mai jos, avem ca exemplu firma A din Romania, neplatitoare de TVA, si care achizitioneaza de la firma C din alt stat echipamente cu o valoare mai mare de 10.000 euro. Aceste echipamente au fost produse de firma B din alt stat UE care le-a vandut firmei C. Transportul echipamentelor se face direct de la firma B in Romania la fima A.

Vom vedea daca pentru echipamentele achizitionate firma A din Romania trebuie sa plateasca TVA si daca este considerata aceasta operatiune import de bunuri sau achizitie intracomunitara de bunuri.
 
Potrivit art. 273 alin. (1) din Codul fiscal, se considera achizitie intracomunitara de bunuri obtinerea dreptului de a dispune, ca si un proprietar, de bunuri mobile corporale expediate sau transportate la destinatia indicata de cumparator, de catre furnizor, de catre cumparator sau de catre alta persoana, in contul furnizorului sau al cumparatorului, catre un stat membru, altul decat cel de plecare a transportului sau de expediere a bunurilor. 
 
Potrivit prevederilor art. 276 alin  (1) si a normelor metodologice de aplicare locul achiziÅ£iei intracomunitare de bunuri este intotdeauna in statul membru in care se incheie expedierea sau transportul bunurilor.    
 
Asadar, operatiunea reprezinta achizitie intracomunitara de bunuri si este operatiune taxabila  in Romania.
 
 Societatea are obligatia sa se inregistreze in scopuri de TVA inainte de efectuarea achizitiei de bunuri, in conformitate cu prevederile  art. 317 alin. (1) lit. a) din Codul fiscal,  potrivit caruia are obligatia inregistrarii in scopuri de TVA persoana impozabila care are sediul activitatii economice in Romania si persoana juridica neimpozabila stabilita in Romania, neinregistrate si care nu au obligatia sa se inregistreze conform art. 316 si care nu sunt deja inregistrate conform lit. b)-d) sau alin. (2), care efectueaza o achizitie intracomunitara taxabila in Romania, inainte de efectuarea achizitiei intracomunitare, daca valoarea achizitiei intracomunitare respective depaseste plafonul pentru achizitii intracomunitare in anul calendaristic in care are loc achizitia intracomunitara; 
    
Dupa inregistrare aveti urmatoarele obligatii :
- Sa calculati TVA ;
- Declarati suma rezultata pana pe 25 ale lunii urmatoare in Decontul special de TVA 301, pentru a carui intocmire veti utiliza codul de TVA pentru operatiuni intracomunitare;
- Platiti suma astfel calculata pana la aceeasi data
-  Depuneti tot pana pe 25 ale lunii urmatoare datei facturii declaratia 390 mentionand codul A. La fel ca la declaratia 301,pentru declarare veti utiliza codul special de TVA pentru operatiuni intracomunitare.
 
In conformitate cu instructiunile de completare ale formularului 390 aprobate prin OPANAF 591/2016, pct. 3 din NOTE , pentru achizitiile intracomunitare de bunuri care provin de la un furnizor nestabilit in Uniunea Europeana si care a desemnat un reprezentant fiscal in statul membru in care incepe transportul bunurilor sau care provin de la un furnizor stabilit in Uniunea Europeana, inregistrat prin reprezentant fiscal in statul membru din care efectueaza livrarea intracomunitara de bunuri, la rubrica "Denumire operator intracomunitar" va fi inscrisa denumirea furnizorului (nu a reprezentantului fiscal), iar la rubrica "Cod operator intracomunitar" va fi inscris codul de inregistrare in scopuri de TVA atribuit persoanei straine prin reprezentant fiscal.  
 
 Similar se procedeaza si in situatia in care furnizorul nestabilit in Uniunea Europeana nu si-a desemnat un reprezentant fiscal in statul membru in care incepe transportul, dar prin aplicarea de catre unele state membre a masurilor de simplificare a declararii importurilor, respectiv o reprezentare globala de catre o societate care poate fi, de exemplu o societate de expeditie/transport, operatorul extracomunitar se considera reprezentat fiscal de societatea respectiva.

 
 
Raspuns oferit pentru www.portalcontabilitate.ro de Elena Garofil - Consultant fiscal
 
 
 
Redactia Infotva de Redactia Infotva
Redactia InfoTVA are un colectiv de 3 autori specializati din domeniul fiscal. Zilnic aducem in atentia dvs. tot ce este nou legat de aplicarea regimului TVA, intocmirea corecta a facturilor, depunerea declaratiilor si obligatiile fiscale care le revin angajatorilor. Explicam in mod detaliat modificarile aparute si oferim solutii practice pentru orice dilema generata de noutatile cotidiene!

Sfaturi de la Experti - Intrebari si Raspunsuri




Votati articolul "Persoana neinregistrata in scopuri de TVA. Cum procedam la achizitia intracomunitara de bunuri?":
Rating:

Nota: 5 din 5 din 1 voturi
Urmareste-ne pe Google News

PLANUL DE CONTURI- modificari aduse de Noul Cod Fiscal

Atentie contabili!

Modificari importante privind cotele de TVA!

Descarcati GRATUIT Raportul Special realizat de specialisti!

Abonati-va la Newsletter-ul InfoTVA.ro si descarcati GRATUIT Raportul Special!
"PLANUL DE CONTURI- modificari aduse de Noul Cod Fiscal" 
Rentrop ∧ Straton
Club Contabilitate

VIDEO

[x]

Atentie contabili!

PLANUL DE CONTURI- modificari aduse de Noul Cod Fiscal Modificari importante privind planul de conturi!

Descarca GRATUIT Raportul Special!

"PLANUL DE CONTURI- modificari aduse de Noul Cod Fiscal"
Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentului UE 679/2016