Atentie contabili!


Modificari importante privind cotele de TVA!
Descarcati GRATUIT Raportul Special realizat de specialisti!
 
 
 
 

Revenire la trimestru ca perioada fiscala de raportare TVA. Formulare necesare si termen limita

Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X
de Redactia Infotva la 07 Ian. 2021 Exclusiv
Tags: perioada fiscala de raportare, revenire la trimestru ca perioada fiscala, raportarea tva

Firma platitoare de tva trimestriala, achizitie intracomunitara in martie 2019, a trecut la tva lunara. La 31.12.2020 cifra de afaceri este 328.000, deci sub plafonul de tva lunara. Cand trebuie sa revina la tva trimestriala? Mentionez ca nu a mai avut operatiuni intracomunitare din martie 2019.

Raspunsul specialistului:
 

Persoana impozabila inregistrata in scopuri de TVA trebuie sa modifice perioada fiscala de raportare TVA pentru anul 2021 din luna calendaristica utilizata in anul 2019 si 2020, in trimestru deoarece in anul 2020 nu a realizat:
achizitii intracomunitare de bunuri, impozabile in Romania;
o cifra de afaceri egala sau mai mare cu echivalentul in lei al plafonului de 100.000 euro/an calendaristic. La stabilirea corecta a plafonului de 100.000 euro, se ia in calcul valoarea totala, exclusiv TVA, a operatiunilor care dau drept de deducere, constand in: 
a) operatiuni taxabile;
b) operatiuni scutite cu drept de deducere (de exemplu, livrari intracomunitare de bunuri si exporturi);
c) operatiuni neimpozabile in Romania (de exemplu, prestari intracomunitare de servicii pentru care sunt aplicabile prevederile art. 278 alin. (2) sau livrari de bunuri care nu au locul in Romania).
 
In acest sens, am in vedere prevederile art. 322 alin. (2) din Codul fiscal “Prin exceptie de la prevederile alin. (1), perioada fiscala este trimestrul calendaristic pentru persoana impozabila care in cursul anului calendaristic precedent a realizat o cifra de afaceri din operatiuni taxabile si/sau scutite cu drept de deducere si/sau neimpozabile in Romania conform art. 275 si 278, dar care dau drept de deducere conform art. 297 alin. (4) lit. b), care nu a depasit plafonul de 100.000 euro al carui echivalent in lei se calculeaza conform normelor metodologice, cu exceptia situatiei in care persoana impozabila a efectuat in cursul anului calendaristic precedent una sau mai multe achizitii intracomunitare de bunuri.”
 
Astfel, trecerea de la perioada fiscala luna calendaristica la trimestru pentru anul 2021 nu este facultativa, fiind imperativa. 
 
La determinarea cifrei de afaceri pentru plafonul de 100.000 euro se cuprind inclusiv facturile emise pentru avansuri incasate sau neincasate si alte facturi emise inainte de data livrarii/prestarii, aspect reglementat la pct. 103 alin. (2) din normele de aplicare ale art. 322 alin. (2) “Echivalentul in lei al plafonului de 100.000 euro, prevazut la art. 322 alin. (2) din Codul fiscal, in orice situatie, se determina pe baza cursului de schimb comunicat de Banca Nationala a Romaniei valabil pentru data de 31 decembrie a anului precedent, inclusiv pentru persoanele impozabile care solicita inregistrarea in scopuri de TVA, conform art. 316 din Codul fiscal, in cursul anului. La determinarea cifrei de afaceri prevazute la art. 322 alin. (2) din Codul fiscal se are in vedere baza de impozitare inscrisa pe randurile din decontul de taxa prevazut la art. 323 din Codul fiscal corespunzatoare livrarilor de bunuri/prestarilor de servicii taxabile si/sau scutite cu drept de deducere si/sau a livrarilor de bunuri/prestarilor de servicii pentru care locul livrarii/prestarii se considera ca fiind in strainatate, conform prevederilor art. 275 si 278 din Codul fiscal, dar care dau drept de deducere conform art. 297 alin. (4) lit. b) din Codul fiscal, precum si randurile de regularizari aferente. Nu sunt luate in calcul sumele inscrise in randurile din decont aferente unor campuri de date informative cum sunt facturile emise dupa inspectia fiscala sau informatii privind TVA neexigibila.”
 
Asa cum se poate constata, in cifra de afaceri de 100.000 euro, se cuprinde valoarea totala a facturilor emise, exclusiv TVA, in cursul anului 2020, indiferent de faptul ca: 
valoarea acestora a fost sau nu a fost incasata (daca societatea este inscrisa in sistemul TVA la incasare);
valoarea acestora reprezinta avansuri pentru livrarea de bunuri si/sau prestarea de servicii;
bunurile au fost livrate si serviciile au fost prestate. 
 
Cursul de schimb comunicat de Banca Nationala a Romaniei valabil pentru data de 31 decembrie 2020 este de 4.8694 lei/euro, caz in care echivalentul in lei a plafonului de 100.000 euro/an 2020 este de 486.940 lei (100.000 euro x 4.8694lei/euro).
 
Pentru modificarea perioadei fiscale aferente anului 2021, din luna calendaristica in trimestru, persoana impozabila din Romania trebuie sa depuna/transmita la organul fiscal 
 
formularul cod 700 "Declaratie pentru inregistrarea/modificarea in mediu electronic a categoriilor de obligatii fiscale declarative inscrise in vectorul fiscal (700) ", cod 14.13.01.10.01, reglementat prin acelasi O.P.A.N.A.F. nr. 3725 din 19 decembrie 2017, modificat prin O.P.A.N.A.F. nr. 4136 din 17 decembrie 2020, publicat in M. Of. nr. 1311 din 30 decembrie 2020. Declaratia se completeaza la urmatoarele subpuncte din cadrul sectiunii II. DATE PRIVIND VECTORUL FISCAL pct. 1 Taxa pe valoarea adaugata:
- 1.1.2. lunara;
- 1.4. Cifra de afaceri din anul precedent, ...... 
 
Aceasta declaratie se transmite doar cu datele modificate fata de datele declarate anterior si se transmite, exclusiv, prin mijloace electronice de transmitere la distanta.
 
formularul cod 094 "Declaratie privind cifra de afaceri in cazul persoanelor impozabile pentru care perioada fiscala este trimestrul calendaristic si care nu au efectuat achizitii intracomunitare de bunuri in anul precedent (094)", reglementat prin O.P.A.N.A.F. nr. 631 din 9 februarie 2016 pentru aprobarea modelului si continutului unor formulare de inregistrare/anulare a inregistrarii in scopuri de taxa pe valoarea adaugata . Depunerea se efectueaza conform precizarilor din acest act normativ "Formularul "Declaratie privind cifra de afaceri in cazul persoanelor impozabile pentru care perioada fiscala este trimestrul calendaristic si care nu au efectuat achizitii intracomunitare de bunuri in anul precedent (094)" se completeaza si de persoanele impozabile inregistrate in scopuri de TVA, conform art. 316 din Codul fiscal, aflate in situatia prevazuta la art. 322 alin. (8) teza a II-a din Codul fiscal. In aceasta situatie se afla persoanele impozabile care revin la trimestrul calendaristic drept perioada fiscala, intrucat in anul precedent/anii precedenti au utilizat luna ca perioada fiscala, dar nu au mai efectuat achizitii intracomunitare de bunuri si nu au depasit plafonul de 100.000 euro, al carui echivalent in lei se calculeaza conform normelor metodologice."
 
Declaratia cod 700 trebuie transmisa la organul fiscal competent pana pe data de 15 ianuarie 2021, inclusiv, respectand prevederile: 
art. 316 alin. (18) din Codul fiscal "Persoana inregistrata conform prezentului articol va anunta in scris organele fiscale competente cu privire la modificarile informatiilor declarate in cererea de inregistrare sau furnizate prin alta metoda organului fiscal competent, in legatura cu inregistrarea sa, sau care apar in certificatul de inregistrare in termen de 15 zile de la producerea oricaruia dintre aceste evenimente."
art. 88 "Modificari ulterioare inregistrarii fiscale alin. (1) din Codul de procedura fiscala " (1) Modificarile ulterioare ale datelor din declaratia de inregistrare fiscala trebuie aduse la cunostinta organului fiscal central, in termen de 15 zile de la data producerii acestora, prin completarea si depunerea declaratiei de mentiuni."
Formularul cod 094 se depune la organul fiscal competent, pana la data de 25 ianuarie 2021, inclusiv.



Raspuns oferit de specialistii Portal Codul Fiscal. Afla AICI cum poti beneficia si tu de consultanta specializata marca Rentrop&Straton.
Redactia Infotva de Redactia Infotva
Redactia InfoTVA are un colectiv de 3 autori specializati din domeniul fiscal. Zilnic aducem in atentia dvs. tot ce este nou legat de aplicarea regimului TVA, intocmirea corecta a facturilor, depunerea declaratiilor si obligatiile fiscale care le revin angajatorilor. Explicam in mod detaliat modificarile aparute si oferim solutii practice pentru orice dilema generata de noutatile cotidiene!

Sfaturi de la Experti - Intrebari si Raspunsuri




Votati articolul "Revenire la trimestru ca perioada fiscala de raportare TVA. Formulare necesare si termen limita":
Rating:

Nota: 5 din 5 din 1 voturi
Urmareste-ne pe Google News

Cote de TVA aplicabile de la 1 ianuarie 2024. Noutati fiscale si Scutiri de TVA

Atentie contabili!

Modificari importante privind cotele de TVA!

Descarcati GRATUIT Raportul Special realizat de specialisti!

Abonati-va la Newsletter-ul InfoTVA.ro si descarcati GRATUIT Raportul Special!
"Cote de TVA aplicabile de la 1 ianuarie 2024. Noutati fiscale si Scutiri de TVA" 
Rentrop ∧ Straton
Club Contabilitate

VIDEO

[x]

Atentie contabili!

Cote de TVA aplicabile de la 1 ianuarie 2024. Noutati fiscale si Scutiri de TVA Modificari importante privind cotele de TVA!

Descarca GRATUIT Raportul Special!

"Cote de TVA aplicabile de la 1 ianuarie 2024. Noutati fiscale si Scutiri de TVA"
Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentului UE 679/2016