Atentie contabili!


Modificari importante privind cotele de TVA!
Descarcati GRATUIT Raportul Special realizat de specialisti!
 
 
 
 

Studiu de caz: Recunoastere facturi aferente anului 2012 in anul 2015. Cum procedam?

Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X
de Redactia Infotva la 30 Sep. 2015 Exclusiv
Tags: inspectie fiscala, tva, achizitii, deducere, raportare tva

Analiza noastra pentru azi se refera la o societate care, in urma unei hotarari judecatoresti, e obligata la recunoasterea unor facturi aferente anului 2012. In august 2015 facturile sunt recunoscute (obiectul facturilor se supune masurilor de simplificare).



Cum va inregistra aceste facturi in august 2015? Poate firma sa faca taxare inversa? La ce rand din decont le declara? In Declaratia 394 le declara in perioada recunoasterii tinand cont ca anul 2012 este controlat din punctul de vedere al TVA?


In baza informatiilor furnizate intelegem ca societatea pe care o reprezentati a fost obligata printr-o hotararea judecatoreasca la recunoasterea unor facturi de achizitii emise in anul 2012 pentru achizitii de bunuri ce au avut loc in anul 2012.

In acest sens, intelegem ca doriti sa comentam cu privire la modalitatea inregistrarii acestor facturi si cu privire la raportarea lor fiscala in anul 2015, in contextul in care societatea a facut obiectul unei inspectii fiscale in anul 2012.

In ceea ce priveste inregistrarea acestor facturi din punct de vedere contabil, ar trebui sa ne indicati in primul rand natura achizitiilor efectuate. In masura in care este vorba despre bunuri achizitionate ar trebui verificat ce s-a intamplat cu acestea: Au fost consumate? Au fost vandute? Ulterior puteti stabili perioada in care ar trebui inregistrata cheltuiala, respectiv daca o inregistrati contabil prin intermediul contului de rezultat reportat sau in contul de rezultat curent.

In ceea ce priveste deducerea TVA, conform prevederilor art. 147^1 din Codul fiscal, in situatia in care nu sunt indeplinite conditiile si formalitatile de exercitare a dreptului de deducere in perioada fiscala de declarare sau in cazul in care nu s-au primit documentele de justificare a taxei prevazute la art. 146 din Codul fiscal, societatea isi poate exercita dreptul de deducere prin decontul perioadei fiscale in care sunt indeplinite aceste conditii si formalitati sau printr-un decont ulterior, dar nu pentru mai mult de 5 ani consecutivi, incepand cu data de 1 ianuarie a anului care urmeaza celui in care a luat nastere dreptul de deducere.

Conform normelor de aplicare, aceste prevederi se aplica si ulterior unui control fiscal, chiar daca TVA inscrisa in facturile pentru achizitii era exigibila in perioada supusa inspectiei fiscale. In concluzie, se poate exercita deducerea aferenta unei facturi din anul 2012 intr-un decont din anul 2015.

In ceea ce priveste raportarea TVA, conform prevederilor OPANAF 1790/2012, in mod normal aceasta operatiune ar trebui raportata la randurile de regularizari (rd. 16 si 30 din decont) si in acelasi timp ar trebui depusa o declaratie rectificativa 394. Avand in vedere insa ca perioada la care face referire factura a fost supusa inspectiei fiscale, depunerea unei declaratii rectificative va genera posibilitatea ca autoritatea fiscala sa efectueze o noua inspectie fiscala asupra aceleiasi perioade. Din acest motiv, consideram ca ar fi mai util ca factura sa se raporteze in declaratia 394 aferenta perioadei curente (2015) si de asemenea factura sa se raporteze in decontul de TVA curent la randurile 12 si 25 in locul celor de regularizari.


Raspuns oferit pentru www.portalcontabilitate.ro de Bogdan Costea, consultant fiscal
Redactia Infotva de Redactia Infotva
Redactia InfoTVA are un colectiv de 3 autori specializati din domeniul fiscal. Zilnic aducem in atentia dvs. tot ce este nou legat de aplicarea regimului TVA, intocmirea corecta a facturilor, depunerea declaratiilor si obligatiile fiscale care le revin angajatorilor. Explicam in mod detaliat modificarile aparute si oferim solutii practice pentru orice dilema generata de noutatile cotidiene!

Sfaturi de la Experti - Intrebari si Raspunsuri




Votati articolul "Studiu de caz: Recunoastere facturi aferente anului 2012 in anul 2015. Cum procedam?":
Rating:

Nota: 5 din 5 din 2 voturi
Urmareste-ne pe Google News

Cote de TVA aplicabile de la 1 ianuarie 2024. Noutati fiscale si Scutiri de TVA

Atentie contabili!

Modificari importante privind cotele de TVA!

Descarcati GRATUIT Raportul Special realizat de specialisti!

Abonati-va la Newsletter-ul InfoTVA.ro si descarcati GRATUIT Raportul Special!
"Cote de TVA aplicabile de la 1 ianuarie 2024. Noutati fiscale si Scutiri de TVA" 
Rentrop ∧ Straton
Club Contabilitate

VIDEO

[x]

Atentie contabili!

Cote de TVA aplicabile de la 1 ianuarie 2024. Noutati fiscale si Scutiri de TVA Modificari importante privind cotele de TVA!

Descarca GRATUIT Raportul Special!

"Cote de TVA aplicabile de la 1 ianuarie 2024. Noutati fiscale si Scutiri de TVA"
Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentului UE 679/2016