Atentie contabili!

Adauga adresa de email si DESCARCA GRATUIT raportul realizat de specialisti

Sistemul TVA la incasare: ce este, cand si de cine poate fi aplicat

Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X
de Andra Alexandru la 31 Iul. 2023
Sistemul TVA la incasare: ce este, cand si de cine poate fi aplicat
Tags: sistem tva la incasare, ce este sistemul tva la incasare, cine aplica sistemul tva la incasare

In acest articol vom oferi mai multe informatii despre sistemul TVA la incasare. Vom explica ce reprezinta acesta, cand si de cine poate fi folosit, dar si care sunt beneficiile pe care le poate oferi contribuabililor.

Sistemul TVA la incasare - ce reprezinta si cand poate fi aplicat

TVA la incasare este un sistem care consta in amanarea, atat a platii, cat si a deducerii TVA, pana la data incasarii clientilor si platii furnizorilor.

Deficitul de incasare la TVA ii scoate pe inspectorii ANAF in teren. Zeci de campanii de control demarate soldate cu contraventii! Ghid practic pentru evitarea amenzilor ANAF, AICI»

Sistemul TVA la incasare poate fi aplicat inca din prima zi a celei de-a doua perioade fiscale din anul urmator celui in care nu a fost depasit plafonul, pana la sfarsitul anului calendaristic. Daca plafonul nu a fost depasit nu exista obligativitatea de a fi depusa din nou notificarea la fisc.

Ce persoane juridice sunt eligibile pentru aplicarea sistemului TVA la incasare?

Conform Codului Fiscal, sunt considerate eligibile pentru aplicarea TVA la incasare, persoanele juridice impozabile, cu sediul activitatii economice in Romania, aflate intr-una din situatiile:

a) Sunt inregistrate in scop de TVA, anul precedent nu au aplicat sistemul TVA la incasare, cifra de afaceri din anul calendaristic precedent este mai mica decat 4.500.000 lei si opteaza pentru aplicarea sistemului TVA la incasare.

Obligatii:

  • Aplicarea sistemului TVA la incasare incepand cu prima zi a celei de a doua perioade fiscale din anul urmator celui in care nu a fost depasit plafonul, pana la sfarsitul anului calendaristic in care au optat pentru aplicarea sistemului cu conditia ca la data exercitarii optiunii sa nu fi depasit plafonul pentru anul in curs.
  • Depunerea la organele fiscale competente a formularului D700 din care sa rezulte ca opteaza pentru intrarea in sistem. Persoana juridica impozabila poate opta tacit pentru continuarea aplicarii sistemului TVA la incasare, fara a fi nevoita sa depuna notificarea, daca in anul precedent a aplicat acest sistem iar cifra sa de afaceri nu a depasit plafonul de 4.500.000 lei.

b) Se inregistreaza in scop de TVA conform art. 316 din Codul Fiscal in timpul anului si tot atunci opteaza pentru aplicarea sistemului TVA la incasare.

Obligatii:

  • Aplicarea sistemului TVA la incasare incepand cu data inregistrarii in scopuri de TVA
  •  Depunerea la organele fiscale competente a formularului D700 din care sa rezulte ca opteaza pentru aplicarea sistemului TVA la incasare din momentul inregistrarii in scopuri de TVA.

Cand nu mai este o persoana juridica impozabila eligibila sa aplice sistemul TVA la incasare?

Depasirea plafonului de 4.500.000 lei atrage dupa sine obligativitatea incetarii sistemului TVA la incasare.

Obligatiile persoanei juridice in cauza:

  • Aplica sistemul pana la sfarsitul perioadei fiscale;
  • Depune la organele fiscale competente formularul D700 din care sa rezulte ca plafonul a fost depasit.

Plafon TVA la incasare in 2023

De la 1 ianuarie 2021 a fost majorat plafonul TVA la incasare, de la 2.250.000 lei la 4.500.000 lei. Schimbarea a fost introdusa prin Legea 296/2020 care a modificat Legea 225/2015.

Cum se calculeaza cifra de afaceri aferenta plafonului de 4.500.000 lei?

Cifra de afaceri se calculeaza anual si este compusa din valoarea totala a livrarilor de bunuri si a prestarilor de servicii taxabile si/sau scutite de TVA si a operatiunilor rezultate din activitatile economice pentru care locul livrarii/prestarii se considera a fi in strainatate, realizate pe parcursul anului calendaristic.

Se ia in calcul baza de impozitare inscrisa pe randurile din decontul de taxa corespunzatoare:

  • Operatiunilor taxabile;
  • Operatiunilor scutite de TVA cu/sau fara drept de deducere;
  • Operatiunilor rezultate din activitati economice pentru care locul livrarii/prestarii se considera a fi in strainatate;
  • Randurile de regularizari aferente.

Nu se iau in calcul:

  • Sumele inscrise in decont in randurile cu date informative: facturi emise dupa inspectia fiscala, informatii privind TVA neexigibila sau nedeductibila;
  • Livrarile de bunuri si prestarile de servicii realizate in perioada in care persoana impozabila nu a avut un cod de inregistrare in scopuri de TVA.


Deficitul de incasare la TVA ii scoate pe inspectorii ANAF in teren. Zeci de campanii de control demarate soldate cu contraventii! Ghid practic pentru evitarea amenzilor ANAF, AICI»

Unde poti vedea Registrul TVA la incasare

Registrul TVA la incasare este un document online in care apar informatii despre persoanele juridice care colecteaza sau deduc TVA atunci cand incaseaza sau achita contravaloarea facturilor.

Sunt inregistrate in Registrul TVA la incasare societatile care au avut in anul anterior o cifra de afaceri sub 4.500.000 lei si persoanele impozabile care opteaza pentru aplicarea sistemului TVA la incasare.

Registrul persoanelor impozabile care aplica sistemul TVA la incasare este public si poate fi accesat AICI>>

Ce beneficii ofera aplicarea sistemului TVA la incasare?

Orice persoana juridica impozabila ce incaseaza contravaloarea facturilor emise catre clienti la termene medii si mari poate fi interesata sa aplice sistemul TVA la incasare.

Daca se acorda atentie negocierii scadentelor facturilor de vanzare si facturilor de cumparare, cu siguranta se vor intrezari beneficiile sistemului TVA la incasare.

Nu trebuie omis faptul ca in aceeasi perioada cu incasarile, trebuie facute si platile catre furnizori pentru a putea deduce TVA din facturile emise de acestia. Din acest motiv ajuta o evaluare din timp a beneficiilor sistemului.

Monografie contabila utila pentru cei care aplica TVA la incasare

O societate care aplica sistemul TVA la incasare primeste o factura de discount de -8552 lei la sfarsitul anului pentru pesticide care au fost livrate si platite la inceputul anului.

Care este monografia contabila cand TVA-ul devine exigibil daca se plateste TVA la stat suplimentar?La un control fiscal ANAF a considerat ca TVA-ul la aceasta factura a fi de plata.

Care este monografia contabila in cazul in care se calculeaza majorari?


Raspuns:

Inteleg din intrebarea formulata ca la data primirii facturii de reducere comerciala, furnizorul respectiv nu are in sold alte facturi cu plus.

Sistemul TVA la incasare prevazut la art. 282 alin. (3)-(8) presupune colectarea, respectiv deducerea taxei in momentul incasarii, respectiv platii facturilor.

Normele metodologice date in aplicarea art. 282 stipuleaza ca:

“26. (1) Persoanele impozabile eligibile pentru aplicarea sistemului TVA la incasare, prevazute la art. 282 alin. (3) din Codul fiscal, care opteaza pentru aplicarea sistemului trebuie sa aplice prevederile art. 324 alin. (12) din Codul fiscal.

(2) in situatia in care o persoana impozabila opteaza pentru aplicarea sistemului TVA la incasare prevazut la art. 282 alin. (3) - (8) din Codul fiscal, aceasta trebuie sa aplice sistemul TVA la incasare pentru toate operatiunile realizate, cu exceptia operatiunilor care nu au locul livrarii/prestarii in Romania conform prevederilor art. 275 si 278 din Codul fiscal, precum si a operatiunilor prevazute la art. 282 alin. (6) lit. a) - d) din Codul fiscal, pentru care se aplica regulile generale privind exigibilitatea TVA prevazute la art. 282 alin. (1) si (2), art. 283, 284 si 285 din Codul fiscal.”


Totodata, conform art. 282 alin. (10):

“(10) in situatia livrarilor de bunuri/prestarilor de servicii pentru care se aplica sistemul TVA la incasare, in cazul evenimentelor mentionate la art. 287, regimul de impozitare, cotele aplicabile si cursul de schimb valutar sunt aceleasi ca si ale operatiunii de baza care a generat aceste evenimente, dar pentru stabilirea exigibilitatii taxei se aplica urmatoarele prevederi:

a) pentru situatia prevazuta la art. 287 lit. a):

1. in cazul in care operatiunea este anulata total inainte de livrare/prestare, exigibilitatea taxei intervine la data anularii operatiunii, pentru contravaloarea pentru care a intervenit exigibilitatea taxei. Pentru contravaloarea pentru care nu a intervenit exigibilitatea taxei se opereaza anularea taxei neexigibile aferente;

2. in cazul in care operatiunea este anulata partial inainte de livrare/prestare, se opereaza reducerea taxei neexigibile aferente contravalorii pentru care nu a intervenit exigibilitatea taxei, iar in situatia in care cuantumul taxei aferente anularii depaseste taxa neexigibila, pentru diferenta exigibilitatea taxei intervine la data anularii operatiunii;

b) pentru situatia prevazuta la art. 287 lit. b) se aplica corespunzator prevederile lit. a);

c) pentru situatia prevazuta la art. 287 lit. c) se aplica corespunzator prevederile lit. a) pct. 2;”

 Deficitul de incasare la TVA ii scoate pe inspectorii ANAF in teren. Zeci de campanii de control demarate soldate cu contraventii! Ghid practic pentru evitarea amenzilor ANAF, AICI»

Asadar, in situatia in care soldul TVA neexigibila depaseste pe cel de pe factura de reducere comerciala, trebuie sa inregistrati direct in 4426 partea care depaseste, acesta fiind momentul exigibilitatii TVA. 

Monografia contabila este:

609 = 401 Baza in rosu

4426 = 401 TVA in rosu

Andra Alexandru de Andra Alexandru
Alexandru Andra scrie pentru InfoTVA.ro de la inceputul anului 2020, explicand noutatile legislative si prezentand cele mai relevante stiri din domeniu. Si-a inceput activitatea in presa in anul 2017 si a acoperit de-a lungul anilor subiecte precum legislatie, literatura, cultura si sanatate. In prezent, scrie pentru dumneavoastra despre tot ceea ce inseamna declaratii fiscale, monografii contabile, impozite si aplicarea corecta a TVA.

Sfaturi de la Experti - Intrebari si Raspunsuri




Urmareste-ne pe Google News

PLANUL DE CONTURI- modificari aduse de Noul Cod Fiscal

Atentie contabili!

Modificari importante privind cotele de TVA!

Descarcati GRATUIT Raportul Special realizat de specialisti!

Abonati-va la Newsletter-ul InfoTVA.ro si descarcati GRATUIT Raportul Special!
"PLANUL DE CONTURI- modificari aduse de Noul Cod Fiscal" 
Rentrop ∧ Straton
Club Contabilitate

[x]

Atentie contabili!

PLANUL DE CONTURI- modificari aduse de Noul Cod Fiscal Modificari importante privind planul de conturi!

Descarca GRATUIT Raportul Special!

"PLANUL DE CONTURI- modificari aduse de Noul Cod Fiscal"
Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentului UE 679/2016