Atentie contabili!


Modificari importante privind plafoanele de TVA!
Descarcati GRATUIT Raportul Special realizat de specialisti!
 
 
 
 

Emiterea anticipata a facturii: Declararea in decontul de TVA si in Formularul 394

Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X
de Redactia Infotva la 06 Mai. 2019 Exclusiv
Tags: casa de marcat, sistem tva la incasare, declaratia 394

In situatia incheierii unui contract cu persoane fizice, cu clauza emiterii anticipate a facturii si incasarea ulterioara a acesteia (care poate fi si de 2-3 luni de la emiterea facturii) cum se procedeaza cu declararea TVA la incasarea in numerar a facturii (emiterea bonului fiscal)? Trebuie precizat faptul ca in aceasta situatie, prezentata de unul dintre cititorii nostri, factura a fost declarata in decontul de TVA si declaratia 394.

"Avand in vedere noile case de marcat cu jurnal electronic si modul de transmitere a informatiilor catre organele de administrare fiscala emiterea bonului fiscal nu dubleaza TVA-ul? Putem solicita distribuitorului de case de marcat emiterea unui bon nefiscal sau inscrierea pe bon a numarului facturii incasate? Trebuie sa tinem o evidenta separata a facturilor astfel emise si a bonurilor fiscale aferente, astfel incat sa putem justifica TVA-ul?"
La aceste intrebari veti gasi raspunsul in cele ce urmeaza.
 

Raspunsul specialistului


Din intrebarea formulata, inteleg faptul ca bunurile au fost livrate/serviciile au fost prestate,dar contravaloarea acestora nu a fost achitata de catre cumparator/beneficiar persoana fizica la data faptului generator, urmand ca valoarea facturii sa  fie achitata la o data ulterioara, stabilita de comun acord, conform contractului incheiat. Din detalii prezentate nu rezulta daca livrarea bunurilor respective s-a efectuat  in cadrul unui magazin de vanzare cu amanuntul specific vanzarilor catre populatie in care vanzarea se efectueaza, obligatoriu,prin casa de marcat. Astfel, de retinut este faptul ca emiterea facturii in magazinele de vanzare cu amanuntul este obligatorie la momentul livrarii/prestarii ca fapt generator, doar in situatia in care cumparatorul solicita factura, aspect reglementat prin art. 319 "Factura", alin.(10) lit. a) din Codul fiscal "Prin exceptie de la prevederile alin. (6) lit. a), persoana impozabila este scutita de obligatia emiterii facturii pentru urmatoarele operatiuni, cu exceptia cazului in care beneficiarul solicita factura:
 
  • livrarile de bunuri prin magazinele de comert cu amanuntul si prestarile de servicii catre populatie, pentru care este obligatorie emiterea de bonuri fiscale, conform Ordonantei de urgenta a Guvernului nr. 28/1999 privind obligatia operatorilor economici de a utiliza aparate de marcat electronice fiscale, republicata, cu modificarile si completarile ulterioare; "

Aceste prevederi fiscale se completeaza cu cele din  O.M.F.P. nr. 2634 din 5 noiembrie 2015 privind documentele financiar-contabile  "Pentru operatiunile economice pentru care, conform prevederilor Codului fiscal, nu exista obligatia intocmirii facturii, inregistrarea in contabilitate a acestora se efectueaza pe baza contractelor incheiate intre parti si a documentelor financiar-contabile sau bancare care sa ateste acele operatiuni, cum sunt: aviz de insotire a marfii, chitanta, dispozitie de plata/incasare, extras de cont bancar, nota de contabilitate etc.,dupa caz."
 
Avand in vedere ca livrarea bunurilor si incasarea contravalorii acestora are loc in perioade fiscale de raportare diferite,nu este corecta raportarea prin decontul de TVA cod 300 si prin declaratia informativa cod 394 a livrarii,de exemplu,in luna martie 2019 si a incasarii in luna mai  2019. Practic, are loc o dublare a sumei aferente vanzarilor efectuate care nu reflecta realitatea. De retinut este faptul ca scopul declaratiei informative cod 394 este raportarea livrarilor de bunuri/prestarilor de servicii taxabile, nicidecum raportarea incasarii contravalorii acestora. Astfel,corect este sa raportati doar valoarea facturii emise in luna martie 2019, prin:
 
  • decontul de TVA cod 300, la randul A "Livrari de bunuri si prestari de servicii realizate a  caror TVA aferenta a ramas neexigibila, existenta in sold la sfarsitul perioadei de raportare, ca urmare a aplicarii sistemului TVA la incasare, din care:  A1.Livrari de bunuri si prestari de servicii realizate in ultimele 6 luni/2 trimestre calendaristice". Suma TVA colectata neexigibila in luna martie 2019 se inregistreaza in creditul contului 4428.V;            
 
  • declaratia informativa cod 394 in cartusul D, chiar daca valoarea acesteia nu s-a incasat in aceiasi perioada fiscala, prin chitanta sau prin casa de marcat. Raportarea se efectueaza la randul 2 alocat pentru "LIVRARI DE BUNURI/PRESTARI DE SERVICII (L) defalcate pe fiecare cota de TVA efectuate de catre persoana impozabila care aplica sistemul de TVA la incasare, cu exceptia  celor pentru care au fost emise facturi".    

Astfel, raportarea facturii emise nu poate fi efectuata prin cartusul G care este alocat doar pentru "INCASARI IN PERIOADA DE RAPORTARE PRIN INTERMEDIUL AMEF INCLUSIV INCASARILE PRIN INTERMEDIUL BONURILOR FISCALE CARE INDEPLINESC CONDITIILE UNEI FACTURI SIMPLIFICATE INDIFERENT DACA AU/NU AU INSCRIS CODUL DE INREGISTRARE IN SCOPURI DE TVA AL BENEFICIARULUI (I1)". Raportarea livrarilor/prestarilor in acest cartus se efectueaza  numai daca nu s-a emis o factura.

De retinut este faptul ca in cartusul G nu se raporteaza valoarea bonurilor fiscale pentru care au fost emise facturi in regim normal conform prevederilor art. art. 319  alin. (20) din Codul fiscal.De exemplu,daca s-a emis o factura la solicitarea unei persoane fizice  care a primit un bon fiscal pentru suma achitata, acel bon se scade din totalul bonurilor fiscale emise intr-o perioada fiscala,iar factura emisa se raporteaza in cartusul D "LISTA OPERATIUNILOR TAXABILE EFECTUATE PE TERITORIUL NATIONAL " cu detalierea pe  operatiuni efectuate cu persoane neinregistrate in scopuri  de TVA, partener tip 2. In situatia dvs., daca in luna mai 2019 se vor emite 25 de bonuri fiscale, din care unul reprezinta incasarea contravalorii emise in luna martie 2019, prin declaratia cod 394 aferenta lunii mai 2019 se va raporta doar  un numar de 24 de bonuri (25 – 1= 24) cu suma aferenta acestora.

Modul de completare a cartusului G este detaliat in Anexa 2"INSTRUCTIUNI de depunere si completare a formularului (394) "Declaratie informativa privind livrarile/prestarile si achizitiile efectuate pe teritoriul national de persoanele inregistrate in scopuri de TVA",cod MFP 14.13.01.02/f " reglementat prin O.P.A.N.A.F. nr. 3769 din 23 decembrie 2015, cu ultima modificare efectuata prin O.P.A.N.A.F. nr. 2328 din 5 august 2016.

Se completeaza urmatoarele 4 informatii pentru incasarile prin casa de marcat electronica fiscal:
numarul total de bonuri fiscale. Acest numar se raporteaza cumulat, indiferent de cota TVA aplicata;
valoarea totala a incasarilor, separat, pe fiecare cota TVA;
baza impozabila;

TVA aferenta, defalcata pe fiecare cota aplicata 19%, 9%, 5%.
 
In concluzie, in cartusul G nu se  raporteaza valoarea bonurilor fiscale pentru care au fost emise facturi in regim normal,conform prevederilor art. art. 319  alin. (20) din Codul fiscal.

In luna mai 2019, la incasarea facturii prin bonul emis de casa de marcat, raportarea operatiunii se va efectua prin:
decontul de TVA cod 300, la randul 9, alocat pentru alocat pentru “Livrari de bunuri si prestari de servicii, taxabile cu cota 19%“, concomitent cu diminuarea sumei din cartusul A, conform inregistrarii contabile 4428.V = 4427 ;
declaratia cod 394, in cartusul  “I. ALTE INFORMATII:” la pct. 5 “Date aferente operatiunilor desfasurate de catre persoana impozabila care aplica sistemul de TVA la incasare “ cu report la randul  5.1 “TVA colectata aferenta facturilor incasate in perioada de raportare, indiferent de data la care acestea au fost emise de catre persoana impozabila care aplica sistemul TVA la incasare, defalcata pe fiecare cota de TVA“                 
 
In alta ordine de idei, de retinut este faptul ca se poate solicita distribuitorului casei de marcat inscrierea intr-un  bon fiscal a  numarului si a datei facturii pentru care se efectueaza incasarea, inclusiv a oricaror altor informatii necesare organizarii corecte a evidentei fiscale si de gestiune.

De asemenea, de retinut este faptul ca prin declaratia cod 4200 se raporteaza valoarea totala a incasarilor, fara a se asigura concordanta sumei respective cu operatiunile raportate prin decontul de TVA cod 300 si declaratia cod 394. Modul de raportare prin declaratia cod 394 nu s-a modificat odata cu intrarea in vigoare a prevederilor referitoare la  dotarea cu case de marcat cu jurnal electronic.Practic,formularu A4200 este o aplicatie pentru validarea fisierelor XML creat de aparatele de marcat electronice, continand registrul rapoartelor Z si bonurile fiscale pentru perioada curenta.
 
Raspuns oferit de specialistii Portal Codul Fiscal, un proiect de consultanta specializata marca Rentrop&Straton.
Redactia Infotva de Redactia Infotva
Redactia InfoTVA are un colectiv de 3 autori specializati din domeniul fiscal. Zilnic aducem in atentia dvs. tot ce este nou legat de aplicarea regimului TVA, intocmirea corecta a facturilor, depunerea declaratiilor si obligatiile fiscale care le revin angajatorilor. Explicam in mod detaliat modificarile aparute si oferim solutii practice pentru orice dilema generata de noutatile cotidiene!

Sfaturi de la Experti - Intrebari si Raspunsuri




Votati articolul "Emiterea anticipata a facturii: Declararea in decontul de TVA si in Formularul 394":
Rating:

Nota: 3.67 din 5 din 3 voturi
Urmareste-ne pe Google News

Plafoane TVA valabile 2024. Noile limite + Studii de caz

Atentie contabili!

Modificari importante privind cotele de TVA!

Descarcati GRATUIT Raportul Special realizat de specialisti!

Abonati-va la Newsletter-ul InfoTVA.ro si descarcati GRATUIT Raportul Special!
"Plafoane TVA valabile 2024. Noile limite + Studii de caz" 
Rentrop ∧ Straton
Club Contabilitate

VIDEO

[x]

Atentie contabili!

Plafoane TVA valabile 2024. Noile limite + Studii de caz Modificari importante privind plafoanele de TVA!

Descarca GRATUIT Raportul Special!

"Plafoane TVA valabile 2024. Noile limite + Studii de caz"
Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentului UE 679/2016