Un proiect editorial
marca Rentrop&Straton

Liderul informatiilor specializate din Romania
Decontul precompletat de TVA. Noutati 2025 + studii de caz
Atentie, contabili!
Va oferim CADOU un Raport Special Gratuit
"Decontul precompletat de TVA. Noutati 2025 + studii de caz"
Adauga adresa de email si DESCARCA GRATUIT raportul realizat de specialisti

TVA in Romania pentru livrari catre clienti din afara UE. Ce trebuie sa stii

Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X
de Redactia Infotva la 15 Mai. 2025
TVA in Romania pentru livrari catre clienti din afara UE. Ce trebuie sa stii
Tags: livrari de bunuri, regim tva, tva livrari bunuri

Livrarile de bunuri pe teritoriul Romaniei catre parteneri din afara Uniunii Europene, cum este cazul unui client din Elvetia, ridica o serie de intrebari privind tratamentul TVA, obligatiile de facturare si declarare. 

In ciuda faptului ca beneficiarul nu este stabilit in Romania si solicita mentionarea codului sau TVA elvetian, daca bunurile nu parasesc teritoriul Romaniei, livrarea nu poate fi tratata ca un export scutit de TVA. Acest articol clarifica modul de intocmire a facturii, obligatiile privind e-Factura, tratamentul in decontul de TVA si raportarea in Declaratia 394, conform reglementarilor in vigoare.

Avem cazul acesta. Vindem marfa catre un partener din afacerea UE - Elvetia. Marfa nu paraseste Romania, fiind livrata pe teritoriul Romaniei. Clientul ne solicita mentionarea in factura a ID-ului de TVA din Elvetia, nefiind inregistrat in scopuri de TVA in Romania.

Bunuri livrate pe teritoriul Romaniei

Avand in vedere ca  bunurile sunt livrate pe teritoriul Romaniei, operatiunea reprezinta pentru vanzatorul  A-RO o livrare taxabila pe teritoriul Romaniei deoarece locul livrarii se considera pe teritoriul Romaniei conform prevederilor art. 275.

Colectare TVA pentru livrarile efectuate

Pentru livrarea efectuata, furnizorul A-RO  este obligat sa colecteze TVA prin aplicarea cotei standard TVA 19% sau a cotei reduse TVA 9%, in functie de natura bunurilor livrate.  Astfel, furnizorul A-RO nu poate considera ca efectueaza un export de bunuri scutit de TVA cu drept de deducere conform prevederilor  art. 294 alin. (1)


"(1) Sunt scutite de taxa:


a) livrarile de bunuri expediate sau transportate in afara Uniunii Europene de catre furnizor sau de alta persoana in contul sau;
b) livrarile de bunuri expediate sau transportate in afara Uniunii Europene de catre cumparatorul care nu este stabilit in Romania sau de alta persoana in contul sau,….. ";

Dovada exportului de bunuri

In acest context, furnizorul A-RO  nu face dovada exportului de bunuri cu declaratia vamala de export, document justificativ reglementat prin art. 2 alin. (2) din O.M.F.P. nr. 103/2016 modificat prin O.M.F.P. nr. 2148/2020 pentru justificarea aplicarii regimului de scutire conform prevederilor art. 294 alin. (1) lit. a):


"(2) Scutirea de taxa prevazuta la art. 294 alin. (1) lit. a) din Codul fiscal se justifica de catre exportator cu urmatoarele documente:
a) factura, care trebuie sa contina informatiile prevazute la art. 319 alin. (20) din Codul fiscal;
b) unul dintre urmatoarele documente:
1. certificarea incheierii operatiunii de export de catre biroul vamal de export sau, dupa caz, notificarea de export certificata de biroul vamal de export, in cazul declaratiei vamale de export pe cale electronica; sau...."

Cum se emite factura

 
Factura se emite prin inscrierea informatiilor reglementate prin art. 319 alin. (20) din Codul fiscal, printre care:
"(20) Factura cuprinde in mod obligatoriu urmatoarele informatii:[Nm]
a) numarul de ordine, in baza uneia sau a mai multor serii, care identifica factura in mod unic;
b) data emiterii facturii;
c) data la care au fost livrate bunurile.... sau data incasarii unui avans, in masura in care aceasta data este anterioara datei emiterii facturii; 
d) denumirea/numele, adresa si codul de inregistrare in scopuri de TVA sau, dupa caz, codul de identificare ale persoanei impozabile care a livrat bunurile 
……………………
f) denumirea/numele si adresa beneficiarului bunurilor …., precum si codul de inregistrare in scopuri de TVA sau codul de identificare fiscala al beneficiarului, daca acesta este o persoana impozabila ori o persoana juridica neimpozabila;
………………………..
h) denumirea si cantitatea bunurilor livrate, ……..;
i) baza de impozitare a bunurilor si serviciilor ori, dupa caz, avansurile facturate, pentru fiecare cota, scutire sau operatiune netaxabila, pretul unitar, exclusiv taxa, precum si rabaturile, remizele, risturnele si alte reduceri de pret, in cazul in care acestea nu sunt incluse in pretul unitar;
j) indicarea cotei de taxa aplicate si a sumei taxei colectate, exprimate in lei, in functie de cotele taxei;
………………."

Cum completati factura in cazul operatiunilor taxabile

Astfel, in factura emisa se inscrie si codul de identificare fiscala al  cumparatorului, cod emis de autoritatea fiscala  din Elvetia. Este posibil ca acel cumparator din Elvetia sa solicite restituirea sumei TVA platite pe teritoriul Romaniei pentru achizitia taxabila in Romania.
 
Fiind operatiune taxabila in Romania, factura se emite prin sistemul RO e-factura (cod 380) conform prevederilor O.G. nr. 120 din 4 octombrie 2021 privind administrarea, functionarea si implementarea sistemului national privind factura electronica RO e-Factura si factura electronica in Romania, art. 9^1 cu trimitere la art. 5 - 9:

"Prevederile art. 5 - 9 se aplica si pentru livrarile de bunuri si prestarile de servicii care au locul livrarii/prestarii in Romania conform art. 275 si 278 - 279 din Legea nr. 227/2015, cu modificarile si completarile ulterioare, efectuate de operatorii economici - persoane impozabile stabilite in Romania conform art. 266 alin. (2) din Legea nr. 227/2015,…."

Trebuie sau nu emisa factura in E-Factura

Avand in vedere ca beneficiarul livrarii/destinatarul facturii electronice nu este stabilit in Romania, factura emisa in sistemul RO e-factura nu trebuie transmisa prin acest sistem conform urmatoarelor prevederi din O.U.G. nr.  120/2021:

  • art. 4 alin. (3) "(3) Factura electronica se transmite de catre emitent in sistemul national privind factura electronica RO e-Factura."
  • art. 10 "(1) In relatia comerciala B2B, intre persoane impozabile stabilite in Romania conform art. 266 alin. (2) din Legea nr. 227/2015, cu modificarile si completarile ulterioare, pentru livrarile de bunuri si prestarile de servicii care au locul livrarii/prestarii in Romania conform titlului VII "Taxa pe valoarea adaugata" din Legea nr. 227/2015, cu modificarile si completarile ulterioare, emitentul facturii electronice are obligatia de transmitere a acesteia catre destinatar utilizand sistemul national privind factura electronica RO e-Factura, cu respectarea prevederilor art. 4 alin. (1)……     "

Exceptii de la transmiterea facturilor in E-Factura

Referitor la transmiterea facturii emise in sistemul RO e-factura, prin ART. LIX alin. (4) din Legea nr. 296/2023 se prevede ca sunt exceptate de la transmiterea prin sistemul RO e-factura  facturile emise in sistemul national RO e-Factura pentru livrarile de bunuri cu locul in Romania catre persoane impozabile care nu sunt stabilite si nici inregistrate in scopuri de TVA in Romania:

"(4) Sunt exceptate de la prevederile alin. (1) - (3):
……………………….
b) livrarile de bunuri/prestarile de servicii efectuate catre persoane impozabile care nu sunt stabilite si nici inregistrate in scopuri de TVA in Romania, conform art. 266 alin. (2) si, respectiv, art. 316 din Legea nr. 227/2015, cu modificarile si completarile ulterioare; "

Livrari in cazul carora factura se transmite in E-Factura

Prin alin. (1) la care se face referire prin alin. (4) citat mai sus, se prevede ca operatorii economici au obligatia transmiterii facturilor emise in sistemul RO e-factura in relatia B2B pentru livrarile de bunuri care au locul livrarii in Romania conform art. 275:

"(1) Operatorii economici - persoane impozabile stabilite in Romania conform art. 266 alin. (2) din Legea nr. 227/2015 privind Codul fiscal, cu modificarile si completarile ulterioare, indiferent daca sunt sau nu inregistrati in scopuri de TVA conform art. 316 din Legea nr. 227/2015, cu modificarile si completarile ulterioare, pentru livrarile de bunuri si prestarile de servicii care au locul livrarii/prestarii in Romania conform art. 275 si art. 278 - 279 din Legea nr. 227/2015, cu modificarile si completarile ulterioare, efectuate in relatia B2B, astfel cum este definita la art. 2 alin. (1) lit. n) din Ordonanta de urgenta a Guvernului nr. 120/2021 privind administrarea, functionarea si implementarea sistemului national privind factura electronica RO e-Factura si factura electronica in Romania, …… au obligatia in perioada 1 ianuarie 2024 - 30 iunie 2024 sa transmita facturile emise in sistemul national privind factura electronica RO e-Factura, prevazut in Ordonanta de urgenta a Guvernului nr. 120/2021, cu modificarile si completarile ulterioare, indiferent daca destinatarii sunt sau nu inregistrati in Registrul RO e-Factura."

Ce se declara in D300 si D394

Valoarea facturii emise in sistemul RO e-factura cu TVA colectata se evidentiaza in jurnalul pentru vanzari si se raporteaza:

  • d.p.d.v. fiscal: prin decontul de TVA cod 300, la randul 9 alocat pentru “Livrari de bunuri si prestari de servicii, taxabile cu cota 19%”;  
  • d.p.d.v. informativ: prin declaratia cod 394, in cartusul F alocat tranzactiilor cu persoane impozabile dintr-un stat tert care nu sunt obligate sa se inregistreze in scopuri de TVA in Romania.

Raspunsuri oferite de catre specialistii site-ului PortalContabilitate.ro. Dati click AICI pentru a vedea toate noutatile din Codul Fiscal consultanta si raspunsuri detaliate de la experti.
Redactia Infotva de Redactia Infotva
Redactia InfoTVA are un colectiv de 3 autori specializati din domeniul fiscal. Zilnic aducem in atentia dvs. tot ce este nou legat de aplicarea regimului TVA, intocmirea corecta a facturilor, depunerea declaratiilor si obligatiile fiscale care le revin angajatorilor. Explicam in mod detaliat modificarile aparute si oferim solutii practice pentru orice dilema generata de noutatile cotidiene!

Sfaturi de la Experti - Intrebari si Raspunsuri




Urmareste-ne pe Google News

Decontul precompletat de TVA. Noutati 2025 + studii de caz

Atentie, contabili!

Modificari importante privind cotele de TVA!
Descarcati GRATUIT Raportul Special realizat de specialisti!

Abonati-va la Newsletter-ul InfoTVA.ro si descarcati GRATUIT Raportul Special!
"Decontul precompletat de TVA. Noutati 2025 + studii de caz" 

Club Contabilitate

La fiecare 10 minute, o întrebare își găsește răspunsul AICI.


Ultimele stiri

Cele mai citite stiri

din categoria "InfoTVA"
[x]

Informatii vitale despre TVA: deducerea si rambursarea TVA, baza de impozitare, scutiri si operatiuni scutite de TVA.

Atentie, contabili
Decontul precompletat de TVA. Noutati 2025 + studii de caz
Modificari importante privind TVA!
Descarca GRATUIT
Raportul Special!
"Decontul precompletat de TVA. Noutati 2025 + studii de caz"
Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform cu Regulamentului UE 679/2016