Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
Vom analiza mai jos cazul unei societati care are ca obiect de activitate productia de spoturi publicitare si care presteaza servicii publicitare catre firme din UE. Daca firmele au cod valabil de TVA (verificat pe VIES), societatea emite facturi externe fara TVA, cu mentiunea neimpozabil in Romania, dar fara sa precizeze pe factura conform articolului 133 alin (5).
Vom stabili daca aceasta procedura este corecta sau daca este obligatorie solicitarea copiei de pe codul de TVA si mentionarea articolului din Codul fiscal.
Solutia consultantului:
Potrivit art. 126 alin. (1) din Legea 571/2003 privind Codul fiscal, din punct de vedere al TVA sunt operatiuni impozabile in Romania cele care indeplinesc cumulativ urmatoarele conditii:
a) operatiunile care, in sensul art. 128-130, constituie sau sunt asimilate cu o livrare de bunuri sau o prestare de servicii, in sfera taxei, efectuate cu plata;
b) locul de livrare a bunurilor sau de prestare a serviciilor este considerat a fi in Romania, in conformitate cu prevederile art. 132 si 133;
c) livrarea bunurilor sau prestarea serviciilor este realizata de o persoana impozabila, astfel cum este definita la art. 127 alin. (1), actionand ca atare;
d) livrarea bunurilor sau prestarea serviciilor sa rezulte din una dintre activitatile economice prevazute la art. 127 alin. (2);
Examenul de ACCES la STAGIUL CECCAR 2024
Operare SAGA Exemple practice si recomandari
Ghidul practic al contabilului din domeniul constructiilor
Proceduri obligatorii pentru implementarea Standardelor de Control Intern Managerial
Locul prestarii serviciilor din punct de vedere al TVA se stabileste conform art. 133 din Codul fiscal, in functie de natura acestora.
Ca regula generala, art. 133 alin. (2) stabileste ca locul de prestare a serviciilor catre o persoana impozabila care actioneaza ca atare este locul unde respectiva persoana care primeste serviciile isi are stabilit sediul activitatii sale economice. Daca serviciile sunt furnizate catre un sediu fix al persoanei impozabile, aflat in alt loc decat cel in care persoana isi are sediul activitatii sale economice, locul de prestare a serviciilor este locul unde se afla respectivul sediu fix al persoanei care primeste serviciile. In absenta unui astfel de loc sau sediu fix, locul de prestare a serviciilor este locul unde persoana impozabila care primeste aceste servicii isi are domiciliul stabil sau resedinta obisnuita.
Exceptiile de la aceasta regula sunt redate la alin. (4), (7) si (8) ale acestui articol si la art. 133 indice 1.
Regula generala se aplica numai in situatia in care serviciile nu se pot incadra in niciuna dintre exceptii. Daca serviciile pot fi incadrate in una dintre exceptii, intotdeauna exceptia prevaleaza, nemaifiind aplicabila regula generala.
Servicilor de publicitate prestate catre o persoana impozabila nestabilita in Romania li se aplica regula generala prevazuta la art. 133 alin. (2) intrucat acestea nu se incadreaza la niciuna dintre exceptii.
Punctul 13 din Titlul VI al Normelor metodologice de aplicare a Legii 571/2003 privind Codul fiscal stabileste ca, in situatia in care un prestator stabilit in Romania furnizeaza servicii care intra sub incidenta art. 133 alin. (2) din Codul fiscal catre o persoana impozabila care are sediul activitatii economice in afara Romaniei, dar este stabilita in Romania prin sediu/sedii fix/fixe, se va considera ca locul prestarii serviciilor este locul in care beneficiarul si-a stabilit sediul activitatii sale economice sau, dupa caz, un sediu fix situat in alt stat, daca beneficiarul poate prezenta dovezi suficiente prestatorului pentru a demonstra ca aceste servicii au fost prestate catre sediul activitatii sale economice sau catre un sediu fix stabilit in alt stat, si nu catre sediul/sediile fix/fixe din Romania.
Serviciile pentru care se aplica prevederile art. 133 alin. (2) din Codul fiscal, care sunt prestate de prestatori stabiliti in Romania catre beneficiari persoane impozabile care sunt stabiliti pe teritoriul Comunitatii, se numesc prestari de servicii intracomunitare si se declara in declaratia recapitulativa, conform prevederilor art. 156 indice 4 din Codul fiscal, daca nu beneficiaza de o scutire de taxa.
Persoanele impozabile care presteaza astfel de servicii si care nu sunt inregistrate in scopuri de TVA trebuie sa indeplineasca obligatiile specifice de inregistrare in scopuri de TVA prevazute la art. 153 si 153 indice 1 din Codul fiscal. In cazul serviciilor pentru care se aplica prevederile art. 133 alin. (2) din Codul fiscal, prestate de persoane impozabile stabilite in Romania, atunci cand beneficiarul este o persoana impozabila stabilita in alt stat membru si serviciul este prestat catre sediul activitatii economice sau un sediu fix aflat in alt stat membru decat Romania, prestatorul trebuie sa faca dovada ca beneficiarul este o persoana impozabila si ca este stabilit in Comunitate.
Se considera ca aceasta conditie este indeplinita atunci cand beneficiarul comunica prestatorului o adresa a sediului activitatii economice sau, dupa caz, a unui sediu fix din Comunitate, precum si un cod valabil de TVA atribuit de autoritatile fiscale din alt stat membru, inclusiv in cazul persoanelor juridice neimpozabile care sunt inregistrate in scopuri de TVA. Daca nu dispune de informatii contrare, prestatorul poate considera ca un client stabilit in Comunitate are statutul de persoana impozabila:
a) atunci cand respectivul client i-a comunicat codul sau individual de inregistrare in scopuri de TVA si daca prestatorul obtine confirmarea validitatii codului de inregistrare respectiv, precum si a numelui/denumirii si adresei aferente acestuia in conformitate cu art. 31 din Regulamentul (UE) nr. 904/2010 al Consiliului din 7 octombrie 2010 privind cooperarea administrativa si combaterea fraudei in domeniul TVA;
b) atunci cand beneficiarul nu a primit inca un cod individual de inregistrare in scopuri de TVA, insa il informeaza pe prestator ca a depus o cerere in acest sens, si daca prestatorul obtine orice alta dovada care demonstreaza ca clientul este o persoana impozabila sau o persoana juridica neimpozabila care trebuie sa fie inregistrata in scopuri de TVA, precum si daca efectueaza o verificare la un nivel rezonabil a exactitatii informatiilor furnizate de client, pe baza procedurilor de securitate comerciale normale, cum ar fi cele legate de verificarea identitatii ori a platii.
Daca nu dispune de informatii contrare, prestatorul poate considera ca un client stabilit in Comunitate are statutul de persoana neimpozabila atunci cand demonstreaza ca acel client nu i-a comunicat codul sau individual de inregistrare in scopuri de TVA, aplicandu-se celelalte reguli prevazute de art. 133 din Codul fiscal, in functie de natura serviciului.
In cazul serviciilor de publicitate prestate catre persoane impozabile stabilite in Comunitate, din punct de vedere al TVA se considera ca serviciile nu au locul prestarii in Romania daca prestatorul poate face dovada, conform prevederilor mai sus redate, ca beneficiarul este o persoana impozabila si ca este stabilit in Comunitate iar serviciile sunt prestate catre sediul activitatii sale economice sau, dupa caz, un sediu fix situat in Comunitate. In acest caz, intrucat nu sunt indeplinite cumulativ cele patru conditii prevazute la art. 126 alin. (1) din Codul fiscal serviciile pentru care se considera ca nu au locul prestarii in Romania, conform art.133 din Codul fiscal, nu sunt impozabile in Romania.
Pentru acestea nu se datoreaza TVA in Romania. Factura se va emite fara TVA. Pe factura emisa este recomandat sa se inscrie mentiunea "Neimpozabil in Romania conform art. 133 alin.(2) din Codul fiscal".
Serviciile se vor raporta prin Formularul 300 "Decont de TVA", aprobat prin OANAF 1790/2012 la Randul 3 cu preluarea sumelor la Randul 3.1.
Serviciile se vor raporta prin declaratia 390 VIES "Declaratie recapitulativa privind livrarile/achizitiile/prestarile intracomunitare" pe tip operatiune P - "Prestare intracomunitara de servicii".
Redactia InfoTVA are un colectiv de 3 autori specializati din domeniul fiscal. Zilnic aducem in atentia dvs. tot ce este nou legat de aplicarea regimului TVA, intocmirea corecta a facturilor, depunerea declaratiilor si obligatiile fiscale care le revin angajatorilor. Explicam in mod detaliat modificarile aparute si oferim solutii practice pentru orice dilema generata de noutatile cotidiene!
Sfaturi de la Experti - Intrebari si Raspunsuri
Articole similare
La ce produse au scazut vanzarile in primele 11 luni din 2013?Modificari privind obligatia de a utiliza case de marcatStabilirea rezidentei fiscale in Romania a persoanelor fizice. Iata procedura actuala!A scazut numarul firmelor intrate in insolventaCum facturam corect plata in arenda, tinand cont de TVA?Ultimele articole
SAF-T: Cum se raporteaza in sistem impozitul pe chirieCum se declara TVA-ul de import in SAF-TTAXE SI IMPOZITE 2024. La ce sa te astepti anul acestaManualul Contabilului Incepator 2023: Scapa de stresul debutului in cariera de contabil si elimina riscul oricarei amenziContabilitatea unui complex hotelier. Inregistrari contabile specifice, utile oricarui contabilArticole similare
Factura platita partial. Inregistrare in decontul de TVA si in declaratia informativaOmisiune raportare servicii intracomunitare achizitionateServicii de transport persoane. Cum inregistram factura si cum declaram?Decontul de TVA cod 300Raportarea facturilor primite dupa depunerea decontului de TVA si a declaratiei 394Articole similare
Intocmire aviz de expeditie sau factura cu doua pozitii. Cum alegem corect?Atentie! Formularul 092 se depune pana la 7 martie inclusiv!Declaratia privind beneficiarii reali. Ghid pentru completarea formularuluiTransport international de persoane. Ce implicatii fiscale apar?Monografie deductibilitate cheltuieli si TVA aferente utilizarii unor autoturismeUltimele articole
Calendar ANAF: Declaratii fiscale scadente in 25 noiembrie 2024Proiect: Noi ajustari privind Procedura de modificare, din oficiu, a vectorului fiscal cu privire la TVAMiercuri, 20 noiembrie 2024, termenul limita de depunere a unor declaratii fiscale importanteMicrointreprindere in 2024. Cum poate iesi prin optiune de la plata TVAE-Transport: Cum se declara valoarea totala a bunurilor pentru obtinerea codului UITArticole similare
Operatiuni pluripartite. Cum procedam privind TVA-ul si declaratiile?ONG cu activitate economica si achizitie servicii din UE si din afara UE. Cum procedam?Achizitii de servicii intracomunitare. Ce criterii se impun privind TVA-ul?Prestari servicii catre un sediu fix | Ce regim TVA se aplica?Locul prestarii serviciului de reparatii naveUltimele articole
Achizitie intracomunitara de bunuri. In ce luna trebuie cuprinsa tranzactia in D390Cum pot fi emise facturile in cazul livrarilor de bunuri si care este tratamentul TVATransport persoane prin Bolt. Exemplu de monografie contabilaDECLARATIA 390. Cum se corecteaza formularul transmis eronat si sanctiunile aferentePana la final de ianuarie 2022 trebuie depusa D 394 privind livrarile/prestarile si achizitiile efectuate in scopuri de TVAAtentie contabili!
Modificari importante privind cotele de TVA!Descarcati GRATUIT Raportul Special realizat de specialisti!
Abonati-va la Newsletter-ul InfoTVA.ro si descarcati GRATUIT Raportul Special!
"PLANUL DE CONTURI- modificari aduse de Noul Cod Fiscal"