Atentie contabili!

Modificari importante privind scutirea de TVA!
Descarcati GRATUIT Raportul Special realizat de specialisti!
 
 
 

Raportarea facturilor primite dupa depunerea decontului de TVA si a declaratiei 394

de InfoTva.ro

de InfoTva.ro la 31 Ian. 2014 Exclusiv
Tags: raportarea facturilor, formularul 300, declaratia 394, depunerea decontului, decont tva

Datele inscrise incorect intr-un decont de TVA se pot corecta prin decontul unei perioade fiscale ulterioare si se vor inscrie la randurile de regularizari.Instructiunile pentru completarea formularului (300) "Decont de taxa pe valoarea adaugata" aprobate prin OANAF 1790/2012 stabilesc ca, la randul 30 al formularului se evidentiaza sumele rezultate din corectarea informatiilor de la randurile 22, 23, 24 si 25 din deconturile anterioare, ajustarile prevazute la art. 138 din Codul fiscal, a caror exigibilitate este ulterioara datei de 1 iulie 2010, dar care au fost generate de operatiuni pentru care cota de taxa pe valoarea adaugata aplicata a fost de 19%, potrivit dispozitiilor art. 1342 alin. (9)-(11), dupa caz, din Codul fiscal, precum si orice alte sume rezultate din regularizarile prevazute de legislatia in vigoare datorate unor evenimente, cu exceptia celor prevazute la art. 138 din Codul fiscal, care determina modificarea datelor declarate initial, cum ar fi nedeclararea din eroare a operatiunii in perioada in care intervine exigibilitatea.

Instructiunile de depunere si completare a formularului (394) "Declaratie informativa privind livrarile/prestarile si achizitiile efectuate pe teritoriul national" aprobate prin OANAF 3806/2013 stabilesc ca, in cazul in care, dupa depunerea declaratiei, persoana impozabila constata existenta unor omisiuni/erori in datele declarate sau in cazul in care una sau mai multe facturi sunt emise in cursul unei perioade de raportare, dar sunt primite de beneficiarul tranzactiei dupa data depunerii declaratiei, persoana impozabila trebuie sa depuna o noua declaratie corect completata, cu operatiunile care necesita modificarea si/sau operatiunile care nu au fost declarate, declaratie care inlocuieste declaratia informativa depusa initial.

Dreptul de deducere ia nastere la momentul exigibilitatii taxei pe valoare adaugata. In cazul in care la momentul exigibilitatii taxei pe valoare adaugata nu s-au primit facturile pentru justificarea TVA, persoana impozabila isi poate exercita dreptul de deducere a TVA printr-un decont ulterior, dar nu pentru mai mult de 5 ani consecutivi, incepand cu data de 1 ianuarie a anului care urmeaza celui in care a luat nastere dreptul de deducere.

Achizitiile care nu au fost declarate in perioada in care a intervenit exigibilitatea TVA se vor raporta in formularul (300) "Decont de taxa pe valoarea adaugata" aferent unei perioade viitoare, la Randul 30 - Regularizari taxa dedusa.

In ceea ce priveste Formularul 394, in cazul in care una sau mai multe facturi sunt emise in cursul unei perioade de raportare, dar sunt primite de beneficiarul tranzactiei dupa data depunerii declaratiei, persoana impozabila va depune o noua declaratie corect completata, cu operatiunile care nu au fost declarate, declaratie care inlocuieste declaratia informativa depusa initial.
Ajustarea TVA pas cu pas
Ajustarea TVA pas cu pas

Vezi detalii

Contabilitatea operatiunilor de transport si logistica
Contabilitatea operatiunilor de transport si logistica

Vezi detalii

Proceduri obligatorii. Spalarea banilor
Proceduri obligatorii. Spalarea banilor

Vezi detalii
Autor: Irina DumitrescuAutor: InfoTva.ro

Ti-a placut acest articol?
Da Like, Printeaza sau trimite prin WhatsApp si Email!

Votati articolul "Raportarea facturilor primite dupa depunerea decontului de TVA si a declaratiei 394":
Rating:

Nota: 5 din 5 din 4 voturi

NOUTATI din Contabilitate in 2020 - Noua procedura pentru Scutirea de TVA
Atentie contabili!
Modificari importante privind scutirea de TVA!

Descarcati GRATUIT Raportul Special realizat de specialisti.

Abonati-va la Newsletter-ul InfoTva.ro si descarcati GRATUIT Raportul Special
"NOUTATI din Contabilitate in 2020 - Noua procedura pentru Scutirea de TVA" 
Rentrop ∧ Straton
Club Contabilitate

VIDEO

[x]
Atentie contabili!
NOUTATI din Contabilitate in 2020 - Noua procedura pentru Scutirea de TVA Modificari importante privind scutirea de TVA!

Descarcati GRATUIT Raportul Special realizat de specialisti.!
Abonati-va la Newsletter-ul InfoTva.ro si descarcati GRATUIT Raportul Special!

"NOUTATI din Contabilitate in 2020 - Noua procedura pentru Scutirea de TVA"
Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentului UE 679/2016