Tags: marja de profit, regim special tva, codul fiscal
Ce documente trebuie sa insoteasca factura fiscala prin care s-a vandut masina second hand pe teritoriul national astfel sa poata beneficia de aplicarea TVA doar la marja de profit?
In cazul unei societati comerciale nou infiintate, neplatitoare de TVA, asociatul isi propune sa desfasoare activitate de vanzare masini second hand aduse din spatiul intracomunitar. Pentru a beneficia de facilitati in ceea ce priveste regimul special de taxare, adica de a aplica TVA la marja de profit, ce formalitati trebuie sa intreprinda asociatul societatii la Administratia fiscala?
Specialistul PortalCodulFiscal.ro arata ca regimul special de TVA poate fi aplicat numai de o persoana inregistrata in scopuri de TVA conform art. 316 din Codul fiscal. Prin urmare, daca societatea dumneavoastra este neplatitoare de TVA, nu putem vorbi despre regimul special de TVA.
Potrivit art. 316 alin. (1) lit. c) din Codul fiscal, persoana impozabila care are sediul activitatii economice in Romania si realizeaza sau intentioneaza sa realizeze o activitate economica ce implica operatiuni taxabile, scutite de taxa pe valoarea adaugata cu drept de deducere si/sau operatiuni rezultate din activitati economice pentru care locul livrarii/prestarii se considera ca fiind in strainatate, daca taxa ar fi deductibila, in cazul in care aceste operatiuni ar fi fost realizate in Romania conform art. 297 alin. (4) lit. b) si d), trebuie sa solicite inregistrarea in scopuri de TVA la organul fiscal competent, daca
cifra de afaceri realizata in cursul unui an calendaristic este inferioara plafonului de scutire prevazut la art. 310 alin. (1), dar opteaza pentru aplicarea regimului normal de taxa.
Deci primul pas pentru a putea aplica regimul special este ca societatea sa opteze pentru inregistrarea in scop de TVA prin optiune. In acest sens, trebuie sa depuna la organele fiscale competente declaratia de mentiuni (formularul 010), conform modelului aprobat prin ordin al presedintelui Agentiei Nationale de Administrare Fiscala, conform punctului 2 alin. (2) din anexa nr. 2. a Ordinului 2856/2017.
Dupa ce societatea obtine codul de TVA conform art. 316 din Codul fiscal, sunt aplicabile prevederile art. 312 din Codul fiscal.
Potrivit art. 312 alin. (7) din Codul fiscal, persoana impozabila revanzatoare poate aplica regimul normal de taxare pentru orice livrare eligibila pentru aplicarea regimului special. Deci nu aveti obligatia sa aplicati regimul special. Din contra, puteti aplica acest regim numai in conditiile prevazute la art. 312 din Codul fiscal.
Conform art. 312 alin. (2) din Codul fiscal, persoana impozabila revanzatoare va aplica regimul special pentru livrarile de bunuri second-hand, opere de arta, obiecte de colectie si antichitati, altele decat operele de arta livrate de autorii sau succesorii de drept ai acestora, pentru care exista obligatia colectarii taxei, bunuri pe care le-a achizitionat din interiorul Uniunii Europene, de la unul dintre urmatorii furnizori:
a) o persoana neimpozabila;
b) o persoana impozabila, in masura in care livrarea efectuata de respectiva persoana impozabila este scutita de taxa, conform art. 292 alin. (2) lit. g);
c) o intreprindere mica, in masura in care achizitia respectiva se refera la bunuri de capital;
d) o persoana impozabila revanzatoare, in masura in care livrarea de catre aceasta a fost supusa taxei in regim special.
Deci daca achizitionati bunurile cu taxare inversa (cum este cazul 1), nu puteti aplica regimul special.
Conform art. 312 alin. (14) din Codul fiscal, persoana impozabila revanzatoare care efectueaza atat operatiuni supuse regimului normal de taxa, cat si regimului special trebuie sa indeplineasca urmatoarele obligatii:
a) sa tina evidente separate pentru operatiunile supuse fiecarui regim;
b) sa stabileasca taxa colectata in cadrul regimului special pentru fiecare perioada fiscala in care trebuie sa depuna decontul de taxa, conform art. 322 si 323 .
In scopul aplicarii art. 312 alin. (14) din Codul fiscal:
a) baza de impozitare pentru fiecare livrare de bunuri supusa regimului special este diferenta dintre marja de profit realizata de persoana impozabila revanzatoare si valoarea taxei aferente marjei respective;
b) marja profitului este diferenta dintre pretul de vanzare si pretul de cumparare al bunului supus regimului special;
c) pentru determinarea taxei colectate aferente fiecarei livrari, din marja profitului determinata conform lit. b) se calculeaza suma taxei colectate corespunzatoare fiecarei livrari prin aplicarea procedeului sutei marite. Taxa colectata intr-o perioada fiscala pentru bunurile supuse regimului special reprezinta suma taxelor pe valoarea adaugata aferente fiecarei livrari de bunuri efectuate in perioada respectiva.
Persoana impozabila nu colecteaza TVA conform regimului special in situatia in care marja profitului, determinata conform alin. (4) lit. b), este negativa.
Persoana impozabila revanzatoare va indeplini urmatoarele obligatii:
a) va tine un jurnal special de cumparari in care se inscriu toate bunurile supuse regimului special;
b) va tine un jurnal special de vanzari in care se inscriu toate bunurile livrate in regim special;
c) va tine un registru care permite sa se stabileasca, la finele fiecarei perioade fiscale, totalul bazei de impozitare pentru livrarile efectuate in respectiva perioada fiscala, pe fiecare cota de TVA aplicabila, si, dupa caz, taxa colectata;
d) va emite o
factura prin autofacturare catre fiecare furnizor de la care achizitioneaza bunuri supuse regimului special si care nu este obligat sa emita o factura.
Aplicarea regimului special sau aplicarea regimului normal de taxare nu face obiectul notificarii organelor fiscale.
La cumpararea acestor masini second hand societatea are obligatia, din punct de vedere fiscal si declarativ, potrivit art. 471 alin. (2) din Codul fiscal, sa depuna o declaratie la organul fiscal local in a carui raza teritoriala de competenta are domiciliul, sediul sau punctul de lucru, dupa caz, in termen de 30 de zile de la data dobandirii si datoreaza impozit pe mijloacele de transport incepand cu data de 1 ianuarie a anului urmator inmatricularii sau inregistrarii mijlocului de transport.
In situatia in care societatea din Romania este inregistrata in scopuri de TVA conform art. 316 din Codul fiscal si aplica regimul special pentru bunuri second hand (art. 312 Cod fiscal), poate achizitiona bunuri second hand numai de la persoane impozabile care aplica regimul marjei sau de la persoane fizice. Nu se declara achizitiile intracomunitare in 390, deoarece firma din Romania nu este persoana obligata la plata taxei.
Vinde bunurile aplicand regimul marjei (TVA se plateste la marja de profit in Romania).
TVA se declara prin formularul 300 si 394.
In situatia in care societatea din Romania este inregistrata in scopuri de TVA conform art. 316 din Codul fiscal si nu aplica regimul special pentru bunuri second hand, achizitioneaza bunuri fara regimul marjei, aplica taxare inversa si declara operatiunile in 390. Se considera ca a dedus TVA si nu poate aplica regimul marjei pentru aceste bunuri.
Vinde bunurile catre persoane fizice sau juridice din Romania cu TVA aplicata la intreaga valoare a marfii. TVA se declara prin formularul 300 si 394.
Chiar daca din punct de vedere al TVA aplicati regimul marjei, din punct de vedere al recunoasterii veniturilor nu veti utiliza contul 461/462. Nu achizitionati bunuri in contul altor persoane. Achizitionati marfuri si le vindeti mai departe. Deci impozitul pe venit il calculati si platiti la valoarea vanzarii.
In concluzie, aplicarea regimului special este optionala si se poate utiliza in conditiile prevazute de art. 312 din Codul fiscal. Declarati in 390 achizitiile normale pentru care aplicati taxare inversa si nu declarati in 390 achizitiile cu regimul marjei. Aplicarea regimului special sau aplicarea regimului normal de taxare nu face obiectul notificarii organelor fiscale. Nu puteti aplica regimul special pentru achizitiile cu taxare inversa. Impozitul pe microintreprinderi se calculeza la valoarea totala a vanzarii, deoarece nu achizitionat bunuri in contul altor persoane, ci marfuri in scopul revanzarii.
Potrivit art. 312 alin. (6) din Codul fiscal, persoana impozabila revanzatoare nu are dreptul la deducerea taxei datorate sau achitate pentru bunurile second hand, in masura in care livrarea acestor bunuri se taxeaza in regim special.
Astfel, daca pe masinile achizitionate se folosesc piese de schimb in Romania in vederea cresterii valorii acestora, din punct de vedere a TVA veti anula dreptul de deducere a TVA din facturile de piese in cazul autoturismelor vandute prin aplicarea regimului marjei.
Inregistrarea in contabilitate a operatiilor in conditiile aplicarii regimului special
1. Achizitie autoturism second hand din UE:
371 = 401
- achitarea furnizorului din contul la banca se inregistreaza:
401 = 5124
Nu se aplica taxare inversa. Achizitia nu se declara in Declaratia recapitulativa 390.
Achizitia bunurilor second hand pentru care cumparatorul revanzator a aplicat regimul special se raporteaza in
decontul de TVA 300 la randul 28 „Achizitii de bunuri si servicii scutite de taxa sau neimpozabile”.
Vanzarea autoturismelor
Pe factura emisa nu se inscrie in mod distinct TVA calculata ci se va mentiona ca este inclusa in valoarea autoturismului si se aplica regimul special privind bunurile second hand.
Operatiunea de vanzare se reflecta in contabilitate astfel:
4111 = %
707
4427
Vanzarea bunurilor second hand pentru care se aplica regimul special se declara in formularul 300 "Decont de taxa pe valoarea adaugata" la Randul 9, similar vanzarilor care se taxeaza in regim normal.
Descarcarea gestiunii de autoturismul vandut se inregistreaza:
607 = 371
Inregistrarea in contabilitate a operatiilor in conditiile aplicarii regimului normal
1. Achizitie autoturism second hand din UE:
371 = 401
- aplicarea taxarii inverse se reflecta in contabilitate cu ajutorul articolului contabil:
4426 = 4427
- achitarea furnizorului din contul la banca se inregistreaza:
401 = 5124
Achizitia se declara in Declaratia 390 „Declaratie recapitulativa privind livrarile/achizitiile/prestarile intracomunitare”.
Potrivit instructiunilor pentru completarea formularului (300) „Decont de taxa pe valoarea adaugata”, achizitiile intracomunitare se declara astfel:
- la randul 5 se inscriu informatiile preluate din jurnalul de cumparari, privind baza de impozitare pentru achizitiile intracomunitare de bunuri taxabile in Romania.
- la randul 5.1 se inscriu
achizitii intracomunitare pentru care cumparatorul este obligat la plata TVA (taxare inversa), iar furnizorul este inregistrat in scopuri de TVA in statul membru din care a avut loc livrarea intracomunitara.
- la randul 18 se inscriu achizitii intracomunitare de bunuri pentru care cumparatorul este obligat la plata TVA (taxare inversa), din care:
- la randul 18.1 se inscriu achizitii intracomunitare pentru care cumparatorul este obligat la plata TVA (taxare inversa), iar furnizorul este inregistrat in scopuri de TVA in statul membru din care a avut loc livrarea
- Vanzarea autoturismului
In masura in care nu au fost indeplinite conditiile pentru aplicarea regimului special la achizitie s-a dedus TVA iar la vanzare se va colecta TVA in regim normal.
Pe factura emisa se inscrie TVA calculata in mod normal.
Factura de vanzare se reflecta in contabilitate astfel:
4111 = %
707
4427
Descarcarea gestiunii de autoturismul vandut se inregistreaza:
607 = 371
Vanzarea bunurilor second hand pentru care se aplica regimul normal se declara in formularul 300 "Decont de taxa pe valoarea adaugata" la Randul 9 „Livrari de bunuri si prestari de servicii, taxabile cu cota 19%”.
de
Redactia InfotvaRedactia InfoTVA are un colectiv de 3 autori specializati din domeniul fiscal. Zilnic aducem in atentia dvs. tot ce este nou legat de aplicarea regimului TVA, intocmirea corecta a facturilor, depunerea declaratiilor si obligatiile fiscale care le revin angajatorilor. Explicam in mod detaliat modificarile aparute si oferim solutii practice pentru orice dilema generata de noutatile cotidiene!
Sfaturi de la Experti - Intrebari si Raspunsuri