Atentie contabili!


Modificari importante privind planul de conturi!
Descarcati GRATUIT Raportul Special realizat de specialisti!
 
 
 
 

Contract de intermediere vs. Contract de comision vs. Contract de distributie bunuri

Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X
de Redactia Infotva la 27 Mai. 2021 Exclusiv
Tags: contract de intermediere, contract de comision, contract e distributie bunuri

Am rugamintea sa ma lamuriti in urmatoarea speta. Ce contract trebuie intocmit intre doua firme, astfel incat una dintre ele sa devina agent de vanzari pentru cealalta firma. Putem intocmi un contract de servicii in care sa specificam cuantumul lunar al serviciului prestat precum si eventualele bonificatii sau un contract de intermediere vanzare produse?

Raspunsul consultantului fiscal Amelia Dumitras: 
 

In functie de natura contractului incheiat cu alta persoana impozabila, societatea din Romania efectueaza:
o achizitie de servicii prin care se obliga sa plateasca prestatorului o remuneratie pentru intermediere (contract de intermediere) sau un comision (contract de comision).
o livrare de bunuri in cazul unui contract de distributie.
 
Deci, avand in vedere ca intrebarea dvs. se refera la un "agent" trebuie incheiat un contract de comision.
 
Contractul de comision este mandatul care are ca obiect achizitionarea sau vanzarea de bunuri ori prestarea de servicii pe seama comitentului si in numele comisionarului, care achizitioneaza cu titlu profesional, in schimbul unei remuneratii numita comision.
 
Contractul de intermediere este contractul prin care intermediarul se obliga fata de client sa il puna in legatura cu un tert, in vederea incheierii unui contract
 
In acest caz, operatiunile efectuate in baza unui contract de comision sau de intermediere sunt de natura serviciilor pentru care sunt aplicabile prevederile art. 271 alin. (3) lit. e) din Codul fiscal si pct. 8 alin. (5) din norme conform carora:
art. 271 alin. (3) lit. e):
" (3) Prestarile de servicii cuprind operatiuni cum sunt:
e) servicii de intermediere efectuate de persoane care actioneaza in numele si in contul altei persoane, atunci cand intervin intr-o livrare de bunuri sau o prestare de servicii."
Conform prevederilor din Codul civil CAPITOLUL XI "Contractul de intermediere" art.
2096 "Notiune"
" (1) Intermedierea este contractul prin care intermediarul se obliga fata de client sa il puna in legatura cu un tert, in vederea incheierii unui contract.
(2) Intermediarul nu este prepusul partilor intermediate si este independent fata de acestea in executarea obligatiilor sale. "
 
pct. 8 alin. (5):
"Este considerata prestare de servicii, conform art. 271 alin. (3) lit. e) din Codul fiscal, intermedierea efectuata de o persoana care actioneaza in numele si in contul altei persoane atunci cand intervine intr-o livrare de bunuri sau o prestare de servicii. In sensul prezentelor norme, intermediarul care actioneaza in numele si in contul altei persoane este persoana care se obliga fata de client sa il puna in legatura cu un tert, in vederea incheierii unui contract, fiind remunerat cu un comision. Pentru livrarea de bunuri/prestarea de servicii intermediata, furnizorul/prestatorul emite factura direct catre beneficiar, in timp ce intermediarul emite factura de comision care reprezinta contravaloarea serviciului de intermediere prestat catre clientul sau, care poate fi furnizorul/prestatorul sau beneficiarul livrarii de bunuri/prestarii de servicii intermediate."
 
Conform prevederilor art. 7 "Definitii ale termenilor comuni" pct. 9, comisionul este definit drept "orice plata in bani sau in natura efectuata catre un broker, un agent comisionar general sau catre orice persoana asimilata unui broker sau unui agent comisionar general, pentru serviciile de intermediere efectuate in legatura cu o operatiune economica;"
 
Operatiunile efectuate in baza unui contract de distributie bunuri este operatiune de natura livrarilor de bunuri, caz in care distribuitorul este un cumparator revanzator care primeste facturi pe numele sau si emite facturi pe numele fiecarui client. La vanzare, distribuitorul adauga o marja de profit la pretul de achizitie al bunurilor de la furnizor care poate fi un producator sau un importator, etc.
 
In concluzie, nici prin legislatia fiscala, dar nici prin codul civil nu se impune incheierea unui anumit tip de contract (intermediere = remuneratie fixa, comision = suma variabila prin aplicarea unui procent la valoarea vanzarilor, distributie = vanzare bunuri), tipul contractului urmand a fi stabilit doar de catre cele doua persoane impozabile care urmeaza sa realizeze operatiuni economice. Practic, contractual reprezinta acordul de vointa juridica al partilor conform principiului libertatii de vointa a partilor.
Redactia Infotva de Redactia Infotva
Redactia InfoTVA are un colectiv de 3 autori specializati din domeniul fiscal. Zilnic aducem in atentia dvs. tot ce este nou legat de aplicarea regimului TVA, intocmirea corecta a facturilor, depunerea declaratiilor si obligatiile fiscale care le revin angajatorilor. Explicam in mod detaliat modificarile aparute si oferim solutii practice pentru orice dilema generata de noutatile cotidiene!

Sfaturi de la Experti - Intrebari si Raspunsuri




Votati articolul "Contract de intermediere vs. Contract de comision vs. Contract de distributie bunuri":
Rating:

Nota: 4.68 din 5 din 14 voturi
Urmareste-ne pe Google News

PLANUL DE CONTURI- modificari aduse de Noul Cod Fiscal

Atentie contabili!

Modificari importante privind cotele de TVA!

Descarcati GRATUIT Raportul Special realizat de specialisti!

Abonati-va la Newsletter-ul InfoTVA.ro si descarcati GRATUIT Raportul Special!
"PLANUL DE CONTURI- modificari aduse de Noul Cod Fiscal" 
Rentrop ∧ Straton
Club Contabilitate

VIDEO

[x]

Atentie contabili!

PLANUL DE CONTURI- modificari aduse de Noul Cod Fiscal Modificari importante privind planul de conturi!

Descarca GRATUIT Raportul Special!

"PLANUL DE CONTURI- modificari aduse de Noul Cod Fiscal"
Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentului UE 679/2016