Tags: contract de intermediere, contract de comision, contract e distributie bunuri
Am rugamintea sa ma lamuriti in urmatoarea speta. Ce contract trebuie intocmit intre doua firme, astfel incat una dintre ele sa devina agent de vanzari pentru cealalta firma. Putem intocmi un contract de servicii in care sa specificam cuantumul lunar al serviciului prestat precum si eventualele bonificatii sau un contract de intermediere vanzare produse?
Raspunsul consultantului fiscal Amelia Dumitras:
In functie de natura contractului incheiat cu alta persoana impozabila, societatea din Romania efectueaza:
o achizitie de servicii prin care se obliga sa plateasca prestatorului o remuneratie pentru intermediere (contract de intermediere) sau un comision (contract de comision).
o livrare de bunuri in cazul unui contract de distributie.
Deci, avand in vedere ca intrebarea dvs. se refera la un "agent" trebuie incheiat un contract de comision.
Contractul de comision este mandatul care are ca obiect achizitionarea sau vanzarea de bunuri ori prestarea de servicii pe seama comitentului si in numele comisionarului, care achizitioneaza cu titlu profesional, in schimbul unei remuneratii numita comision.
Contractul de intermediere este contractul prin care intermediarul se obliga fata de client sa il puna in legatura cu un tert, in vederea incheierii unui contract
In acest caz, operatiunile efectuate in baza unui contract de comision sau de intermediere sunt de natura serviciilor pentru care sunt aplicabile prevederile art. 271 alin. (3) lit. e) din Codul fiscal si pct. 8 alin. (5) din norme conform carora:
art. 271 alin. (3) lit. e):
" (3) Prestarile de servicii cuprind operatiuni cum sunt:
e) servicii de intermediere efectuate de persoane care actioneaza in numele si in contul altei persoane, atunci cand intervin intr-o livrare de bunuri sau o prestare de servicii."
Conform prevederilor din Codul civil CAPITOLUL XI "Contractul de intermediere" art.
2096 "Notiune"
" (1) Intermedierea este contractul prin care intermediarul se obliga fata de client sa il puna in legatura cu un tert, in vederea incheierii unui contract.
(2) Intermediarul nu este prepusul partilor intermediate si este independent fata de acestea in executarea obligatiilor sale. "
pct. 8 alin. (5):
"Este considerata prestare de servicii, conform art. 271 alin. (3) lit. e) din Codul fiscal, intermedierea efectuata de o persoana care actioneaza in numele si in contul altei persoane atunci cand intervine intr-o livrare de bunuri sau o prestare de servicii. In sensul prezentelor norme, intermediarul care actioneaza in numele si in contul altei persoane este persoana care se obliga fata de client sa il puna in legatura cu un tert, in vederea incheierii unui contract, fiind remunerat cu un comision. Pentru livrarea de bunuri/prestarea de servicii intermediata, furnizorul/prestatorul emite
factura direct catre beneficiar, in timp ce intermediarul emite factura de comision care reprezinta contravaloarea serviciului de intermediere prestat catre clientul sau, care poate fi furnizorul/prestatorul sau beneficiarul livrarii de bunuri/prestarii de servicii intermediate."
Conform prevederilor art. 7 "Definitii ale termenilor comuni" pct. 9, comisionul este definit drept "orice plata in bani sau in natura efectuata catre un broker, un agent comisionar general sau catre orice persoana asimilata unui broker sau unui agent comisionar general, pentru serviciile de intermediere efectuate in legatura cu o operatiune economica;"
Operatiunile efectuate in baza unui contract de distributie bunuri este operatiune de natura livrarilor de bunuri, caz in care distribuitorul este un cumparator revanzator care primeste facturi pe numele sau si emite facturi pe numele fiecarui client. La vanzare, distribuitorul adauga o marja de profit la pretul de achizitie al bunurilor de la furnizor care poate fi un producator sau un importator, etc.
In concluzie, nici prin legislatia fiscala, dar nici prin codul civil nu se impune incheierea unui anumit tip de contract (intermediere = remuneratie fixa, comision = suma variabila prin aplicarea unui procent la valoarea vanzarilor, distributie = vanzare bunuri), tipul contractului urmand a fi stabilit doar de catre cele doua persoane impozabile care urmeaza sa realizeze operatiuni economice. Practic, contractual reprezinta acordul de vointa juridica al partilor conform principiului libertatii de vointa a partilor.
de
Redactia InfotvaRedactia InfoTVA are un colectiv de 3 autori specializati din domeniul fiscal. Zilnic aducem in atentia dvs. tot ce este nou legat de aplicarea regimului TVA, intocmirea corecta a facturilor, depunerea declaratiilor si obligatiile fiscale care le revin angajatorilor. Explicam in mod detaliat modificarile aparute si oferim solutii practice pentru orice dilema generata de noutatile cotidiene!
Sfaturi de la Experti - Intrebari si Raspunsuri
Conditii microintreprindere 2025
Intrebare:
Detin calitatea de asociat in doua societati.
SRL A - 90 % - infiintata in 2018, cod caen 6920, micro, 3 salariati, platitoare de tva
SRL B - 10 % - infiintata in 2025, cod caen 7020, micro, 1 salariat, neplatitoare de tva
Sunt considerate intreprinderi legate si se aduna cifra de afaceri a celor doua pentru stabilirea cifrei de afaceri pentru trecerea la impozit pe profit?
Multumesc.
vezi AICI raspunsul specialistilor <<Factura emisa de Unicredit pentru tichete de masa
Intrebare:
Va rog sa ne ajutati cu un raspuns cu privire la facturarea sa nu a tichetelor de masa, urmare a mesajului primit de la furnizor (Unicredit) si pe care-l redam mai jos:
Referitor la emiterea facturilor pentru valoarea nominala a tichetelor de masa, va aducem la cunostinta urmatoarele aspecte:
- aceste tranzactii sunt scutite de TVA si prin urmare, conform art. 319 alin. (7) din Legea 227/2015 privind Codul Fiscal, nu este obligatorie emiterea unei...
vezi AICI raspunsul specialistilor <<Majorarea capitalului social
Intrebare:
Un SRL care in prezent are trei asociati persoane fizice, isi schimba actionariatul astfel: 1 persoana fizica ramane, si in locul a doua persoane fizice intra ca si actionar o persoana juridica romana. Persoana juridica a virat prin banca contravaloarea capitalului social (tranzactia se face la valoarea capitalului social). Care sunt notele contabile aferente acestei tranzactii?
vezi AICI raspunsul specialistilor <<Conditii microintreprindere
Intrebare:
Societatea A SRL, cod CAEN 6920, are o persoana fizica NP asociat unic (100%) si administrator, are 3 angajati cu contract individual de munca cu norma intreaga, a realizat venituri de 1050 lei, in anul 2024. Societatea B SRL, cod CAEN 6209, are asociat unic (100%) si administrator aceeasi persoana fizica NP, a avut un angajat in primele 3 trimestre, iar din ultimul trimestru nu mai are angajati, a realizat venituri de 125000 lei, in anul 2024. Care este regimul fiscal aplicabil...
vezi AICI raspunsul specialistilor <<Inchiriere autoturism in Germania
Intrebare:
Un SRL, platitor de TVA si impozit pe profit trimite angajati in deplasare in Germania.
Se inchirieaza acolo un autoturism in regim rent-a-car de la o societate din Germania care are cod de TVA valid VIES.
Furnizorul din Germania emite factura de servicii rent a car cu TVA 19 pp - cota din Germania.
In attach gasiti print screen de pe factura emisa de furnizorul din Germania.
Intrebare: Este corect sa factureze aceste servicii...
vezi AICI raspunsul specialistilor <<