Atentie contabili!


Modificari importante privind cotele de TVA!
Descarcati GRATUIT Raportul Special realizat de specialisti!
 
 
 
 

Achizitie autoturisme de la persoane fizice in vederea revanzarii. Tratament TVA

Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X
de Redactia Infotva la 16 Ian. 2020 Exclusiv
Tags: achizitie auto, revanzare, persoana fizica, dealer auto

O societatea comerciala - dealer auto - platitoare de TVA, cumpara o masina de la o persoana fizica neplatitoare de TVA si o inregistreaza ca marfa, in vederea ravanzarii. In cazul in care o vinde catre o alta societate, care este regimul TVA (la ce valoare se aplica TVA - valoare de vanzare sau doar la adaos/comision etc.?). Care este regimul impunerii veniturilor obtinute din aceasta tranzactie?

Raspunsul specialistului
 
Potrivit art. 313 alin. (2) din Codul fiscal, persoana impozabila revanzatoare va aplica regimul special pentru livrarile de bunuri second-hand, opere de arta, obiecte de colectie si antichitati, altele decat operele de arta livrate de autorii sau succesorii de drept ai acestora, pentru care exista obligatia colectarii taxei, bunuri pe care le-a achizitionat din interiorul Uniunii Europene, de la unul dintre urmatorii furnizori:
a) o persoana neimpozabila;
b) o persoana impozabila, in masura in care livrarea efectuata de respectiva persoana impozabila este scutita de taxa, conform art. 292 alin. (2) lit. g);
c) o intreprindere mica, in masura in care achizitia respectiva se refera la bunuri de capital;
d) o persoana impozabila revanzatoare, in masura in care livrarea de catre aceasta a fost supusa taxei in regim special.
 
Persoana impozabila revanzatoare este, conform art. 312 alin. (1) lit. e) din Codul fiscal, persoana impozabila care, in cursul desfasurarii activitatii economice, achizitioneaza sau importa bunuri second-hand si/sau opere de arta, obiecte de colectie sau antichitati in scopul revanzarii, indiferent daca respectiva persoana impozabila actioneaza in nume propriu sau in numele altei persoane in cadrul unui contract de comision la cumparare sau vanzare.
 
Prin urmare, cumpara in vederea revanzarii masini second-hand de la persoane fizice romane poate aplica regimul special pentru livrarile de bunuri second-hand, respectiv determinati TVA la marja de profit.
 
Chiar daca din punct de vedere al TVA aplicati regimul marjei, din punct de vedere al recunoasterii veniturilor nu veti utiliza contul 461/462 daca nu achizitionati bunuri in contul altor persoane in cadrul unui contract de comision. 
 
Achizitionati marfuri si le vindeti mai departe, deci impozitul pe venit il calculati si platiti la valoarea vanzarii.
 
Evidentierea in contabilitate a vanzarii autoturismului se efectueaza astfel:
4111 = % pret de vanzare (cu TVA inclusa) 
707 4427 TVA calculata la marja de profit.
 
Raspuns oferit de specialistii Portal Codul Fiscal. Afla AICI cum poti beneficia si tu de consultanta specializata marca Rentrop&Straton.
Redactia Infotva de Redactia Infotva
Redactia InfoTVA are un colectiv de 3 autori specializati din domeniul fiscal. Zilnic aducem in atentia dvs. tot ce este nou legat de aplicarea regimului TVA, intocmirea corecta a facturilor, depunerea declaratiilor si obligatiile fiscale care le revin angajatorilor. Explicam in mod detaliat modificarile aparute si oferim solutii practice pentru orice dilema generata de noutatile cotidiene!

Sfaturi de la Experti - Intrebari si Raspunsuri




Votati articolul "Achizitie autoturisme de la persoane fizice in vederea revanzarii. Tratament TVA":
Rating:

Nota: 4.36 din 5 din 18 voturi
Urmareste-ne pe Google News

Cote de TVA aplicabile de la 1 ianuarie 2024. Noutati fiscale si Scutiri de TVA

Atentie contabili!

Modificari importante privind cotele de TVA!

Descarcati GRATUIT Raportul Special realizat de specialisti!

Abonati-va la Newsletter-ul InfoTVA.ro si descarcati GRATUIT Raportul Special!
"Cote de TVA aplicabile de la 1 ianuarie 2024. Noutati fiscale si Scutiri de TVA" 
Rentrop ∧ Straton
Club Contabilitate

VIDEO

[x]

Atentie contabili!

Cote de TVA aplicabile de la 1 ianuarie 2024. Noutati fiscale si Scutiri de TVA Modificari importante privind cotele de TVA!

Descarca GRATUIT Raportul Special!

"Cote de TVA aplicabile de la 1 ianuarie 2024. Noutati fiscale si Scutiri de TVA"
Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentului UE 679/2016