Atentie contabili!


Modificari importante privind plafoanele de TVA!
Descarcati GRATUIT Raportul Special realizat de specialisti!
 
 
 
 

HG. 340/2020: Criterii pentru evaluarea riscului fiscal in cazul solicitarii sau anularii inregistrarii in scopuri TVA

Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X
de Redactia Infotva la 08 Mai. 2020 Exclusiv
Tags: inregistrare tva, anulare inregistrare, risc fiscal

In Monitorul Oficial, Partea I, nr. 364 din 6 mai 2020 a fost publicata Hotararea Guvernului (HG) nr. 340/2020 pentru modificarea si completarea titlului VII ,,Taxa pe valoarea adaugata" din Normele metodologice de aplicare a legii nr. 227/2015 privind Codul fiscal, aprobate prin HG nr. 1/2016.

Actul normativ a intrat in vigoare din data de 6 mai 2020 si adauga, dupa anexa nr. 4 la Normele metodologice de aplicare a prevederilor titlului VII din din Codul fiscal, doua noi anexe.
 
ANEXA 1 prevede criteriile pentru evaluarea riscului fiscal in cazul persoanelor impozabile care solicita inregistrarea in scopuri de TVA potrivit art. 316 alin. (1) lit. a) si c) din Codul fiscal, precum si in cazul persoanelor impozabile care solicita inregistrarea in scopuri de TVA potrivit art. 316 alin. (12) lit. e) din Codul fiscal si carora le-a fost anulata inregistrarea in scopuri de TVA potrivit art. 316 alin. (11) lit. h) din Codul fiscal in baza procedurii de evaluare a intentiei si capacitatii de a desfasura activitati economice in sfera de aplicare a TVA.
 
ANEXA 2 prevede criteriile pentru evaluarea riscului fiscal in cazul anularii inregistrarii in scopuri de TVA potrivit art. 316 alin. (11) lit. h) din Codul fiscal, precum si pentru evaluarea riscului fiscal in cazul persoanelor impozabile care solicita inregistrarea in scopuri de TVA potrivit art. 316 alin. (12) lit. e) din Codul fiscal care au avut anulata inregistrarea in scopuri de TVA potrivit art. 316 alin. (11) lit. h) din Codul fiscal in baza procedurii de evaluare a riscului fiscal.
 
Extras din Hotararea 340/2020:
 
In temeiul art. 108 din Constitutia Romaniei, republicata, si al art. 316 alin. (9) si alin. (11) lit. h) din Legea nr. 227/2015 privind Codul fiscal, cu modificarile si completarile ulterioare,

Guvernul Romaniei adopta prezenta hotarare.

Art. I. -
 
Titlul VII "Taxa pe valoarea adaugata" din Normele metodologice de aplicare a Legii nr. 227/2015 privind Codul fiscal, aprobate prin Hotararea Guvernului nr. 1/2016, publicata in Monitorul Oficial al Romaniei, Partea I, nr. 22 din 13 ianuarie 2016, cu modificarile si completarile ulterioare, se modifica si se completeaza dupa cum urmeaza:

1. La punctul 86 alineatul (2), literele e) si h) se modifica si vor avea urmatorul cuprins:
"
e) pietrele pretioase, indiferent daca sunt sau nu taiate, sparte in lungul fibrei, gradate sau slefuite, insa nu montate sau fixate, ce pot fi utilizate pentru producerea de bijuterii clasice si fantezie, obiecte de aurarie si argintarie si similare;
. . . . . . . . . .
h) obiectele vechi care sunt executate din metale pretioase sau si cu pietre pretioase, cum ar fi bijuteriile (clasice si fantezie), obiectele de aurarie si argintarie si toate celelalte obiecte vechi, inclusiv uneltele, integral sau partial formate din aur, argint, platina, pietre pretioase, indiferent de gradul de puritate a metalelor si pietrelor pretioase, daca aceste obiecte nu mai sunt apte sa indeplineasca functionalitatea lor initiala si nu au pastrat decat functionalitatile inerente acestor metale si pietre."

2. La punctul 86, dupa alineatul (2) se introduce un nou alineat, alineatul (21), cu urmatorul cuprins:
"
(21) In aplicarea prevederilor alin. (2) lit. h), pentru a determina daca un obiect care contine metale pretioase sau pietre pretioase a avut o alta functionalitate decat cea inerenta materialelor din care este compus, daca a pastrat aceasta functionalitate si daca poate fi reutilizat, in aceeasi stare sau dupa reparatii, trebuie avute in vedere toate circumstantele obiective in care a avut loc revanzarea. In acest sens, pot fi luate in considerare elemente precum: prezentarea obiectelor, metoda de evaluare a valorii respectivelor obiecte si metoda de facturare, respectiv in vrac (brut/greutate) sau per unitate."

3. La punctul 88, dupa alineatul (19) se introduc doua noi alineate, alineatele (20) si (21), cu urmatorul cuprins:
(20) In aplicarea art. 316 alin. (9) si (12) din Codul fiscal, criteriile pentru evaluarea riscului fiscal in cazul persoanelor impozabile, societati cu sediul activitatii economice in Romania, infiintate in baza Legii nr. 31/1990, republicata, cu modificarile si completarile ulterioare, care solicita inregistrarea in scopuri de TVA potrivit art. 316 alin. (1) lit. a) si c) din Codul fiscal, precum si al persoanelor impozabile care solicita inregistrarea in scopuri de TVA potrivit art. 316 alin. (12) lit. e) din Codul fiscal si carora le-a fost anulata inregistrarea in scopuri de TVA potrivit art. 316 alin. (11) lit. h) din Codul fiscal in baza procedurii de evaluare a intentiei si capacitatii de a desfasura activitati economice in sfera de aplicare a TVA, sunt prevazute in anexa nr. 5, care face parte integranta din prezentele norme metodologice.
(21) In aplicarea art. 316 alin. (11) lit. h) si alin. (12) din Codul fiscal, criteriile pentru evaluarea riscului fiscal in cazul anularii inregistrarii in scopuri de TVA potrivit art. 316 alin. (11) lit. h) din Codul fiscal, precum si pentru evaluarea riscului fiscal in cazul persoanelor impozabile, societati cu sediul activitatii economice in Romania, infiintate in baza Legii nr. 31/1990, republicata, cu modificarile si completarile ulterioare, care solicita inregistrarea in scopuri de TVA potrivit art. 316 alin. (12) lit. e) din Codul fiscal si carora le-a fost anulata inregistrarea in scopuri de TVA potrivit art. 316 alin. (11) lit. h) din Codul fiscal in baza procedurii de evaluare a riscului fiscal, sunt prevazute in anexa nr. 6, care face parte integranta din prezentele norme metodologice."

4. Dupa anexa nr. 4 se introduc doua noi anexe, anexele nr. 5 si 6, avand cuprinsul prevazut in anexele nr. 1 si 2 la prezenta hotarare.

Art. II. -

Cererile de inregistrare in scopuri de TVA potrivit art. 316 alin. (1) lit. a) si c) si alin. (12) lit. e) din Codul fiscal, depuse si nesolutionate pana la data intrarii in vigoare a prezentei hotarari, se solutioneaza conform legislatiei in vigoare la data depunerii acestora.


Pentru a citi cele doua ANEXE, click AICI.
 
 
 
 
Redactia Infotva de Redactia Infotva
Redactia InfoTVA are un colectiv de 3 autori specializati din domeniul fiscal. Zilnic aducem in atentia dvs. tot ce este nou legat de aplicarea regimului TVA, intocmirea corecta a facturilor, depunerea declaratiilor si obligatiile fiscale care le revin angajatorilor. Explicam in mod detaliat modificarile aparute si oferim solutii practice pentru orice dilema generata de noutatile cotidiene!

Sfaturi de la Experti - Intrebari si Raspunsuri




Votati articolul "HG. 340/2020: Criterii pentru evaluarea riscului fiscal in cazul solicitarii sau anularii inregistrarii in scopuri TVA":
Rating:

Nota: 5 din 5 din 1 voturi
Urmareste-ne pe Google News

Plafoane TVA valabile 2024. Noile limite + Studii de caz

Atentie contabili!

Modificari importante privind cotele de TVA!

Descarcati GRATUIT Raportul Special realizat de specialisti!

Abonati-va la Newsletter-ul InfoTVA.ro si descarcati GRATUIT Raportul Special!
"Plafoane TVA valabile 2024. Noile limite + Studii de caz" 
[x]

Atentie contabili!

Plafoane TVA valabile 2024. Noile limite + Studii de caz Modificari importante privind plafoanele de TVA!

Descarca GRATUIT Raportul Special!

"Plafoane TVA valabile 2024. Noile limite + Studii de caz"
Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentului UE 679/2016