Atentie contabili!


Modificari importante privind cotele de TVA!
Descarcati GRATUIT Raportul Special realizat de specialisti!
 
 
 
 

Cod de TVA utilizat pentru facturare in Declaratia 390. Prestari intracomunitare de servicii. Studiu de caz

Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X
de Redactia Infotva la 16 Iul. 2020 Exclusiv
Tags: pfa neplatitor de tva, prestari intracomunitare de servicii, declaratia 390

PFA neplatitor de TVA, presteaza servicii intracomunitare pentru firme din UE. Ca urmare, pe langa codul de inregistrare fiscala emis la infiintare de catre Registrul Comertului, are si un cod special emis de ANAF, doar pentru prestarile intracomunitare.

Facturile emise catre firmele din UE se declara lunar in declaratia 390.
 
Ce cod de inregistrare fiscala completeaza PFA in declaratia 390, cel dat de Registrul Comertului sau cel special de la ANAF?
 
Va multumesc!
 
Raspunsul consultantului fiscal Amelia Dumitras:
 
In cazul persoanei impozabile inregistrate in scopuri de TVA, fie in regim special conform prevederilor art. 317, fie in regim normal conform prevederilor art. 316, la emiterea facturii se inscrie codul de inregistrare TVA emis de catre autoritatea fiscala competenta, respectiv codul de TVA. Acest aspect este reglementat prin art. 319 "Facturarea" alin. (20) lit. d) 
"(20) Factura cuprinde in mod obligatoriu urmatoarele informatii:[Nm]
a) numarul de ordine, in baza uneia sau a mai multor serii, care identifica factura in mod unic;
b) data emiterii facturii;
c) data la care au fost livrate bunurile/prestate serviciile sau data incasarii unui avans, in masura in care aceasta data este anterioara datei emiterii facturii;
d) denumirea/numele, adresa si codul de inregistrare in scopuri de TVA sau, dupa caz, codul de identificare fiscala ale persoanei impozabile care a livrat bunurile sau a prestat serviciile; "
 
Acelasi cod de inregistrare in scopuri de TVA se inscrie si la completarea declaratiei recapitulative cod 390 VIES, cu simolul P, in cazul prestarilor intracomunitare de servicii. Acest aspect este reglementat prin O.M.F.P. nr. 705 din 11 martie 2020 pentru aprobarea modelului si continutului formularului (390 VIES) "Declaratie recapitulativa privind livrarile/achizitiile/prestarile intracomunitare" in care se regaseste, chiar in formular, spatiul alocat pentru "Cod de identificare fiscala RO" 
 
De asemenea, prin ANEXA 2 INSTRUCTIUNI pentru completarea formularului (390 VIES) "Declaratie recapitulativa privind livrarile/achizitiile/prestarile intracomunitare", la subsectiunea "Modul de completare a declaratiei recapitulative" se precizeaza
"Cartusul "Date de identificare" contine:
1. "Cod de identificare fiscala" - se inscrie codul de inregistrare in scopuri de TVA al persoanei impozabile din Romania, atribuit potrivit art. 316 sau 317 din Codul fiscal."
 
Practic, in sistemul VIES, prestatorul din Romania este identificat de catre beneficiarul sau prin codul de TVA obtinut in calitate de persoana impozabila inregistrata in scopuri de TVA in regim special, comunicat beneficiarului conform obligatiei de la art. 318 "Prevederi generale referitoare la inregistrare" alin. (4) lit. b) din Codul fiscal 
"(4) Persoanele inregistrate:
a) conform art. 316 vor comunica codul de inregistrare in scopuri de TVA tuturor furnizorilor/prestatorilor sau clientilor;
b) conform art. 317 vor comunica codul de inregistrare in scopuri de TVA:
1. furnizorului/prestatorului, atunci cand au obligatia platii taxei conform art. 307 alin. (2) - (6) si art. 308;
2. beneficiarului, persoana impozabila din alt stat membru, catre care presteaza servicii pentru care acesta este obligat la plata taxei conform echivalentului din alt stat membru al art. 307 alin. (2)."
 
In concluzie, persoana impozabila inregistrata in scopuri de TVA utilizeaza, cu prioritate, codul de inregistrare TVA pentru facturile emise si raportarile efectuate in legatura cu operatiunile din sfera de aplicare a TVA.



Raspuns oferit de specialistii Portal Codul Fiscal. Afla AICI cum poti beneficia si tu de consultanta specializata marca Rentrop&Straton.
 
Redactia Infotva de Redactia Infotva
Redactia InfoTVA are un colectiv de 3 autori specializati din domeniul fiscal. Zilnic aducem in atentia dvs. tot ce este nou legat de aplicarea regimului TVA, intocmirea corecta a facturilor, depunerea declaratiilor si obligatiile fiscale care le revin angajatorilor. Explicam in mod detaliat modificarile aparute si oferim solutii practice pentru orice dilema generata de noutatile cotidiene!

Sfaturi de la Experti - Intrebari si Raspunsuri




Votati articolul "Cod de TVA utilizat pentru facturare in Declaratia 390. Prestari intracomunitare de servicii. Studiu de caz":
Rating:

Nota: 3.67 din 5 din 3 voturi
Urmareste-ne pe Google News

Cote de TVA aplicabile de la 1 ianuarie 2024. Noutati fiscale si Scutiri de TVA

Atentie contabili!

Modificari importante privind cotele de TVA!

Descarcati GRATUIT Raportul Special realizat de specialisti!

Abonati-va la Newsletter-ul InfoTVA.ro si descarcati GRATUIT Raportul Special!
"Cote de TVA aplicabile de la 1 ianuarie 2024. Noutati fiscale si Scutiri de TVA" 
Rentrop ∧ Straton
Club Contabilitate

VIDEO

[x]

Atentie contabili!

Cote de TVA aplicabile de la 1 ianuarie 2024. Noutati fiscale si Scutiri de TVA Modificari importante privind cotele de TVA!

Descarca GRATUIT Raportul Special!

"Cote de TVA aplicabile de la 1 ianuarie 2024. Noutati fiscale si Scutiri de TVA"
Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentului UE 679/2016