Atentie contabili!


Modificari importante privind TVA!
Descarcati GRATUIT Raportul Special realizat de specialisti!
 
 
 

Deducere TVA pentru facturi primite pana la 1 iunie 2012

Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X
de InfoTva.ro la 18 Iul. 2012
Tags: anaf, deducere, codul fiscal, tva, declaratia 390

Dezbatem mai jos cazul unei societati care s-a infiintat in aprilie 2012. Dupa verificarile facute conform legislatiei, codul de platitor de TVA de la ANAF a fost emis in 01.06.2012. Vom vedea astfel daca societatea are dreptul sa deduca TVA pentru facturile primite pana la 1 iunie.


Raspuns:

Pentru sumele TVA inscrise in facturile primite ulterior inregistrarii in scopuri de TVA este permisa exercitarea dreptului de deducere a TVA, fie pe baza decontului de TVA completat si depus pentru luna iunie 2012, fie pe baza unui decont completat si depus pentru oricare din perioadele fiscale urmatoare, dar in cadrul termenului de prescriptie de 5 ani consecutivi, incepand cu data de 1 ianuarie a anului care urmeaza celui in care a luat nastere dreptul de deducere.

Exercitarea dreptului de deducere se efectueaza in baza prevederilor art. 145 din Codul fiscal alin. 2 lit. a), b) si c) coroborat cu prevederile alin. 4.

Prin alineatul 4 al articolului 145, din Codul fiscal se prevede "In conditiile stabilite prin norme se acorda dreptul de deducere a taxei pentru achizitiile efectuate de o persoana impozabila inainte de inregistrarea acesteia in scopuri de TVA ".

 Aceasta posibilitate este dezvoltata la punctul 45 din normele de aplicare ale acestui articol: "Pentru exercitarea dreptului de deducere prevazut la alin. (1) trebuie indeplinite conditiile si formalitatile prevazute la art. 145 - 147^1 din Codul fiscal . Prin exceptie de la prevederile art. 155 alin. (5) din Codul fiscal , factura nu trebuie sa contina mentiunea referitoare la codul de inregistrare in scopuri de TVA pentru operatiunile efectuate inainte de inregistrarea in scopuri de TVA a persoanei impozabile conform art. 153 din Codul fiscal ."
Ghidul Practic al Monografiilor Contabile in 2021

Ghidul Practic al Monografiilor Contabile in 2021

Vezi detalii

Marea carte verde a monografiilor contabile

Marea carte verde a monografiilor contabile

Vezi detalii

Controale TVA 2021

Controale TVA 2021

Vezi detalii


Deducerea se efectueaza sub rezerva respectarii conditiei impuse prin art. 146 alin. (1) litera a) conform careia pentru exercitarea dreptului de deducere a taxei datorate sau achitate, persoana impozabila cumparatoare trebuie sa detina o factura emisa in baza prevederilor art. 155. In acest context, prin normele de aplicare ale art. 146 alin. (1), la punctul 46 se impune justificarea deducerii taxei numai pe baza exemplarului original al facturii care trebuie sa cuprinda toate informatiile obligatorii reglementate prin art. 155 alin. (5) din Codul fiscal .

In acest caz, exercitarea dreptului de TVA este denumita ajustarea sumei TVA in beneficiul persoanei impozabile inregistrate in scopuri de TVA. Pentru exercitarea acestui drept trebuie indeplinite urmatoarele conditii:

1) bunurile si serviciile sa existe in sold la data de 31.05.2012;
2) bunurile si serviciile sa fie utilizate doar pentru operatiuni care dau drept de deducere;
3) justificarea sumei deduse sa fie dovedita prin factura de achizitie;
4) deducerea sa fie efectuata dupa inregistrarea in scopuri de TVA;

Valoarea bazei de impozitare a TVA si suma TVA aferenta preluata din fiecare factura se evidentiaza in jurnalul pentru cumparari si se raportaza prin decontul de TVA cod 300 la randul 30 "Regularizari taxa dedusa". Deducerea nu este permisa daca bunurile si serviciile achizitionate anterior inregistrarii in scopuri de TVA sunt destinate realizarii de operatiuni scutite de TVA fara drept de deducere. De exemplu, nu se deduce suma TVA aferenta achizitiei unui teren construibil pe care se va construi o cladire care urmeaza a fi inchiriata prin aplicarea regimului de scutire fara drept de deducere a TVA asa cum se reglementeaza prin articolul 141, alineatul 2, litera e) din Codul fiscal .

In concluzie, dreptul de deducere poate fi exercitat doar pentru bunurile si serviciile existente in sold (de exemplu suma unei chirii achitata anticipat), dar numai daca acestea respecta conditiile si cerintele reglementate prin art. 145 - 147 din Codul fiscal .

Autor: InfoTva.ro

Ti-a placut acest articol?
Da Like, Printeaza sau trimite prin WhatsApp si Email!

Votati articolul "Deducere TVA pentru facturi primite pana la 1 iunie 2012":
Rating:

Nota: 5 din 5 din 1 voturi
Comentarii 1 comentarii

Alexandru Palaghia 2012-07-19 08:17:27

Sunt de acord cu raspunsul dvs., cu o singura mentiune totusi: NU este trecuta nicaieri in CF sau normele de aplicare, pt. acest punct, obligativitatea existentei in sold a bunurilor/serviciilor la data de 31.05.2012 in cazul unei societati noi exemplul dvs.. Adevarat este insa ca nu se vor putea deduce achizitii efectuate acum cativa ani sau chiar cateva luni. Dar, in cazul exemplului dvs. cu societatea nou infiintata, depunerea documentatiei in vederea inregistrarii in scopuri de TVA de la 01.06.2012 s-a efectuat cel tarziu in luna mai, deci intentia de care vorbeste legiuitorul, se poate evalua pe baze cat de reale. Asadar, legiuitorul da drept de deducere pt. achizitiile efectuate inainte de data inregistrarii in scopuri de TVA, ATENTIE deci: achizitiile, cu respectarea prevederilor art. 145-1471 si a art. 155 bineinteles. Ideea existentei in sold a aparut odata cu ajustarea TVA in cazul persoanelor impozabile care doreau scoaterea din evidenta platitorilor de TVA.

MODIFICARI Majore privind TVA. 5 studii de caz + explicatii detaliate

Atentie contabili!

Modificari importante privind TVA!

Descarcati GRATUIT Raportul Special realizat de specialisti.

Abonati-va la Newsletter-ul InfoTva.ro si descarcati GRATUIT Raportul Special
"MODIFICARI Majore privind TVA. 5 studii de caz + explicatii detaliate" 
Rentrop ∧ Straton
Club Contabilitate

VIDEO

[x]

Atentie contabili!

MODIFICARI Majore privind TVA. 5 studii de caz + explicatii detaliate Modificari importante privind TVA!

Descarcati GRATUIT Raportul Special realizat de specialisti.!
Abonati-va la Newsletter-ul InfoTva.ro si descarcati GRATUIT Raportul Special!

"MODIFICARI Majore privind TVA. 5 studii de caz + explicatii detaliate"
Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentului UE 679/2016