Atentie contabili!


Modificari importante privind TVA in 2023!
Descarcati GRATUIT Raportul Special realizat de specialisti!
 
 
 
 

Deducere TVA pentru facturi primite pana la 1 iunie 2012

Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X
de Redactia Infotva la 18 Iul. 2012
Tags: anaf, deducere, codul fiscal, tva, declaratia 390

Dezbatem mai jos cazul unei societati care s-a infiintat in aprilie 2012. Dupa verificarile facute conform legislatiei, codul de platitor de TVA de la ANAF a fost emis in 01.06.2012. Vom vedea astfel daca societatea are dreptul sa deduca TVA pentru facturile primite pana la 1 iunie.


Raspuns:

Pentru sumele TVA inscrise in facturile primite ulterior inregistrarii in scopuri de TVA este permisa exercitarea dreptului de deducere a TVA, fie pe baza decontului de TVA completat si depus pentru luna iunie 2012, fie pe baza unui decont completat si depus pentru oricare din perioadele fiscale urmatoare, dar in cadrul termenului de prescriptie de 5 ani consecutivi, incepand cu data de 1 ianuarie a anului care urmeaza celui in care a luat nastere dreptul de deducere.

Exercitarea dreptului de deducere se efectueaza in baza prevederilor art. 145 din Codul fiscal alin. 2 lit. a), b) si c) coroborat cu prevederile alin. 4.

Prin alineatul 4 al articolului 145, din Codul fiscal se prevede "In conditiile stabilite prin norme se acorda dreptul de deducere a taxei pentru achizitiile efectuate de o persoana impozabila inainte de inregistrarea acesteia in scopuri de TVA ".

 Aceasta posibilitate este dezvoltata la punctul 45 din normele de aplicare ale acestui articol: "Pentru exercitarea dreptului de deducere prevazut la alin. (1) trebuie indeplinite conditiile si formalitatile prevazute la art. 145 - 147^1 din Codul fiscal . Prin exceptie de la prevederile art. 155 alin. (5) din Codul fiscal , factura nu trebuie sa contina mentiunea referitoare la codul de inregistrare in scopuri de TVA pentru operatiunile efectuate inainte de inregistrarea in scopuri de TVA a persoanei impozabile conform art. 153 din Codul fiscal ."

Deducerea se efectueaza sub rezerva respectarii conditiei impuse prin art. 146 alin. (1) litera a) conform careia pentru exercitarea dreptului de deducere a taxei datorate sau achitate, persoana impozabila cumparatoare trebuie sa detina o factura emisa in baza prevederilor art. 155. In acest context, prin normele de aplicare ale art. 146 alin. (1), la punctul 46 se impune justificarea deducerii taxei numai pe baza exemplarului original al facturii care trebuie sa cuprinda toate informatiile obligatorii reglementate prin art. 155 alin. (5) din Codul fiscal .

In acest caz, exercitarea dreptului de TVA este denumita ajustarea sumei TVA in beneficiul persoanei impozabile inregistrate in scopuri de TVA. Pentru exercitarea acestui drept trebuie indeplinite urmatoarele conditii:

1) bunurile si serviciile sa existe in sold la data de 31.05.2012;
2) bunurile si serviciile sa fie utilizate doar pentru operatiuni care dau drept de deducere;
3) justificarea sumei deduse sa fie dovedita prin factura de achizitie;
4) deducerea sa fie efectuata dupa inregistrarea in scopuri de TVA;

Valoarea bazei de impozitare a TVA si suma TVA aferenta preluata din fiecare factura se evidentiaza in jurnalul pentru cumparari si se raportaza prin decontul de TVA cod 300 la randul 30 "Regularizari taxa dedusa". Deducerea nu este permisa daca bunurile si serviciile achizitionate anterior inregistrarii in scopuri de TVA sunt destinate realizarii de operatiuni scutite de TVA fara drept de deducere. De exemplu, nu se deduce suma TVA aferenta achizitiei unui teren construibil pe care se va construi o cladire care urmeaza a fi inchiriata prin aplicarea regimului de scutire fara drept de deducere a TVA asa cum se reglementeaza prin articolul 141, alineatul 2, litera e) din Codul fiscal .

In concluzie, dreptul de deducere poate fi exercitat doar pentru bunurile si serviciile existente in sold (de exemplu suma unei chirii achitata anticipat), dar numai daca acestea respecta conditiile si cerintele reglementate prin art. 145 - 147 din Codul fiscal .

Redactia Infotva de Redactia Infotva
Redactia InfoTVA are un colectiv de 3 autori specializati din domeniul fiscal. Zilnic aducem in atentia dvs. tot ce este nou legat de aplicarea regimului TVA, intocmirea corecta a facturilor, depunerea declaratiilor si obligatiile fiscale care le revin angajatorilor. Explicam in mod detaliat modificarile aparute si oferim solutii practice pentru orice dilema generata de noutatile cotidiene!

Sfaturi de la Experti - Intrebari si Raspunsuri
Ti-a placut acest articol?
Da Like, Printeaza sau trimite prin WhatsApp si Email!
Urmareste-ne pe Google News

Votati articolul "Deducere TVA pentru facturi primite pana la 1 iunie 2012":
Rating:

Nota: 5 din 5 din 1 voturiNoutati TVA în 2023. Top 7 Studii de caz de actualitate

Atentie contabili!

Modificari importante privind TVA in 2023!

Descarcati GRATUIT Raportul Special realizat de specialisti!

Abonati-va la Newsletter-ul InfoTVA.ro si descarcati GRATUIT Raportul Special!
"Noutati TVA în 2023. Top 7 Studii de caz de actualitate" 
Rentrop ∧ Straton
Club Contabilitate

VIDEO

[x]

Atentie contabili!

Noutati TVA în 2023. Top 7 Studii de caz de actualitate Modificari importante privind TVA in 2023!

Descarcati GRATUIT Raportul Special realizat de specialisti!
Abonati-va la Newsletter-ul InfoTVA.ro si descarcati GRATUIT Raportul Special!

"Noutati TVA în 2023. Top 7 Studii de caz de actualitate"
Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentului UE 679/2016