Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
Prin cele ce urmeaza, va informam ca a fost publicat de ANAF noul proiect de act normativ: Proiect de ordin pentru aprobarea Procedurii de inregistrare, la cerere, in scopuri de TVA potrivit prevederilor art.153 alin.(91) lit.b) - d) din Legea nr.571/2003 privind Codul fiscal, cu modificarile si completarile ulterioare si pentru aprobarea modelului si continutului unor formulare.
Prin modificarile aduse art.153 alin.(91) din Codul fiscal, prin Ordonanta Guvernului nr.16/2013 pentru modificarea si completarea Legii nr.571/2003 privind Codul fiscal si reglementarea unor masuri fiscal-bugetare, au fost schimbate conditiile in care persoanele impozabile, carora le-a fost anulata inregistrarea in scopuri de TVA, pot solicita inregistrarea in scopuri de TVA.
Astfel, societatile comerciale carora li s-a anulat inregistrarea in scopuri de TVA din cauza faptelor inscrise in cazierul fiscal al asociatilor (art.153 alin.(9) lit.c) din Codul fiscal), pot solicita inregistrarea in scopuri de TVA, chiar daca nu a incetat situatia care a condus la anulare, daca asociatii respectivi nu sunt majoritari la momentul solicitarii reinregistrarii (art.153 alin.(91) lit.b) din Codul fiscal).
De asemenea, persoanele impozabile carora li s-a anulat inregistrarea in scopuri de TVA din cauza nedepunerii niciunui decont de TVA pentru 6 luni/2 trimestre calendaristice consecutive (art.153 alin.(9) lit.d) din Codul fiscal), pot solicita inregistrarea in scopuri de TVA oricand, fara a mai exista termenul minim pentru depunerea cererii de 3 luni de la data anularii (art.153 alin.(91) lit.c) din Codul fiscal).
Persoanele impozabile carora li s-a anulat inregistrarea in scopuri de TVA intrucat nu au evidentiat, in deconturile de TVA depuse pentru 6 luni/2 trimestre calendaristice consecutive, achizitii de bunuri/servicii si nici livrari de bunuri/prestari de servicii, realizate in cursul acestor perioade de raportare (art.153 alin.(9) lit.e) din Codul fiscal), pot solicita inregistrarea in scopuri de TVA oricand fara a mai exista termenul maxim pentru depunerea cererii de 180 de zile de la data anularii (art.153 alin.(91) lit.d) din Codul fiscal). Totodata a fost eliminata conditia impusa persoanei impozabile de a declara ca va desfasura activitati economice cel mai tarziu in cursul lunii urmatoare celei in care a solicitat inregistrarea in scopuri de TVA.
In plus, avand in vedere si masurile organizatorice adoptate recent pentru organizarea si functionarea Agentiei Nationale de Administrare Fiscala, prin care s-au adus modificari denumirii organelor fiscale teritoriale si structurii organelor de conducere ale acestora, este necesara modificarea denumirilor structurilor de conducere ale organelor fiscale implicate in aplicarea procedurii de reinregistrare in scopuri de TVA.
Intrucat procedura de reinregistrare in scopuri de TVA este aprobata prin Ordinul presedintelui Agentiei Nationale de Administrare Fiscala nr.1436/2012 pentru aprobarea Procedurii de inregistrare, la cerere, in scopuri de taxa pe valoarea adaugata potrivit prevederilor art.153 alin.(91) lit.b) - d) din Legea nr.571/2003 privind Codul fiscal, cu modificarile si completarile ulterioare si pentru aprobarea modelului si continutului unor formulare, este necesara inlocuirea acesteia cu o noua procedura adaptata la noile prevederi legale.
Operare SAGA Exemple practice si recomandari
Planul de conturi general Functiunea si corespondenta conturilor
Abonament PortalContabilitate ro - abonament 12 luni
Marea Carte Verde a Monografiilor Contabile 2024
Sursa: ANAF
Redactia InfoTVA are un colectiv de 3 autori specializati din domeniul fiscal. Zilnic aducem in atentia dvs. tot ce este nou legat de aplicarea regimului TVA, intocmirea corecta a facturilor, depunerea declaratiilor si obligatiile fiscale care le revin angajatorilor. Explicam in mod detaliat modificarile aparute si oferim solutii practice pentru orice dilema generata de noutatile cotidiene!
Sfaturi de la Experti - Intrebari si Raspunsuri
Articole similare
Se apropie examenele la CECCARTratamentul privind TVA al cheltuielilor accesorii recuperate de la client. Care e monografia contabila?Certificatul de atestare fiscala. Un nou proiect legislativCel mai bun ghid de contabilitate pentru incepatori!Tranzactiile comerciale intre intreprinderi in 2013. Solutia la care nu se astepta nimeni!Ultimele articole
SAF-T: Cum se raporteaza in sistem impozitul pe chirieCum se declara TVA-ul de import in SAF-TTAXE SI IMPOZITE 2024. La ce sa te astepti anul acestaManualul Contabilului Incepator 2023: Scapa de stresul debutului in cariera de contabil si elimina riscul oricarei amenziContabilitatea unui complex hotelier. Inregistrari contabile specifice, utile oricarui contabilArticole similare
Obligatii de tinut minte! Inregistrarea in scopuri de TVA pentru servicii inchiriere bunuri imobileNoile acte normative importante din intervalul 24-30.07.2015Actualizarea legislatiei privind TVA la incasare 2014. Legea se modificaArticole similare
Au inceput inscrierile la Topul National al Firmelor Private din RomaniaProcedura de modificare, din oficiu, a vectorului fiscal cu privire la TVAAtentie! Cand poate fi anulata inregistrarea in scopuri de TVAPrecizari Finante: Anularea inregistrarii in scopuri de TVANoua lege TVA este in vigoare incepand de luniUltimele articole
Care este termenul de prescriere pentru solicitarea rambursarii TVAAdeverinta de venit, CAZIERUL FISCAL si certificatul de atestare fiscala pot fi obtinute fara deplasare la ANAFDocumente ce se pot obtine prin intermediul SPVANAF reaminteste contribuabililor ce documente ce se pot obtine prin intermediul SPVPersoanele fizice care sosesc/pleaca, in/din Romania si au o sedere mai mare de 183 de zile au obligatia de a completa anumite formulareArticole similare
Drept de deducere TVA pentru achizitie echipament subventionatAchizitie si vanzare bunuri pe teritoriul unui stat tert. Care va fi tratamentul TVA?Achizitie teren de catre PFA de la persoana fizicaSituatii cand TVA deductibila nu poate fi dedusaTVA platit in vama: regim fiscalUltimele articole
Microintreprindere in 2024. Cum poate iesi prin optiune de la plata TVACe OBLIGATII au persoanele care utilizeaza sistemul E-TVA, implementat din 1 august 2024E-TVA: Firme care inregistreaza diferente justificate intre D300 si decontul precompletat. Cum trebuie sa procedezeGrup fiscal. Cine are obligatia de a raspunde la Notificarea de conformare e-TVANotificare de conformare e-TVA. Raspunsul va fi obligatoriu din 1 ianuarie sau 1 august 2025Atentie contabili!
Modificari importante privind cotele de TVA!Descarcati GRATUIT Raportul Special realizat de specialisti!
Abonati-va la Newsletter-ul InfoTVA.ro si descarcati GRATUIT Raportul Special!
"PLANUL DE CONTURI- modificari aduse de Noul Cod Fiscal"