Atentie contabili!


Modificari importante privind plafoanele de TVA!
Descarcati GRATUIT Raportul Special realizat de specialisti!
 
 
 
 

SAF-T: Cum se raporteaza in sistem impozitul pe chirie

Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X
de Redactia Infotva la 02 Sep. 2024
SAF-T: Cum se raporteaza in sistem impozitul pe chirie
Tags: saf-t, utilizare saf-t, impozit pe chirie

Societatea X a inchiriat un apartament de la o persoana fizica.

Pentru impozitul cu retinere la sursa de 8%, declarat in D100 procedem in felul urmator:

- la constituirea impozitului: mentionam doar Saf-T TaxType 628
- la plata: mentionam SafT Tax Type 628 si Saf-T Tax Code 62810.

Intrebarile sunt urmatoarele:

Trebuie sa completaz si Saf-T Tax Amount? La constituire sau la plata?
Cu ce semn: plus sau minus?

Cum se raporteaza in SAF-T impozitul pe chirie - raspunsul specialistului:

 

Va sfatuiesc sa raportati valoarea chiriei brute pe codul 308302, iar pentru impozitul retinut va trebui sa avem in vedere NOMENCLATOR CODIFICARI TAXE SI IMPOZITE RETINUTE LA SURSA, care poate fi regasit in Schema RO_SAFT (disponibila pe site-ul A.N.A.F.).
 


In general codurile ce trebuie folosite in SAF-T pentru impozitele retinute/datorate corespund cu cele declarate in D100.
  
Impozitul pe chirie retinut PF il declaram in D100 la codul 628 - Impozit pe venit din cedarea folosintei bunurilor, altele decat cele din arendarea bunurilor agricole si din inchirierea in scopuri turistice a camerelor (cod introdus nou incepand cu anul 2024), insa nu l-am intalnit si in Schema SAF-T disponibila la ora actuala.
 
Prin urmare, v-as sfatui sa aveti in vedere codul SAF-T 603 - Impozit pe veniturile din cedarea folosintei bunurilor.
 
TaxType 000 si TaxCode 000000 se folosesc doar pentru tranzactiile raportate in sectiunea GeneralLedgerEntries care NU sunt relevante pentru raportarea de taxe si impozite (spre exemplu impozitele locale, nu cele datorate catre BS).

De asemenea, in “Document de asistenta pentru pregatirea si depunerea DECLARATIEI INFORMATIVE D406 FISIERUL STANDARD DE CONTROL FISCAL (SAF-T)” (il puteti descarca de pe internet, era prea mare pentru a-l atasa), nu am regasit obligativitatea completarii TaxAmonunt, ci doar TaxType si TaxCode.

“In cazul celorlalte tipuri de taxe si impozite, pentru raportarea SAF-T, contribuabilii au 2 optiuni, acestia putand decide cum le este favorabil sa declare, in functie de rationamente de business, tehnice sau alte considerente 

- Optiunea 1: Pentru TaxType se va selecta tipul de impozit asa cum a fost definit in nomenclatorul Tax_Imp (altul decat 000– Taxe) si TaxCode- 000000 (sase de zero) cu care se completeaza acest camp atunci cand TaxType este diferit de TVA sau WHT
- Optiunea 2: Pentru TaxType se va selecta tipul de impozit GENERIC asa cum a fost definit in nomenclatorul Tax_Imp, 000– Taxe (cod nou introdus) si TaxCode- 000000 (sase de zero) cu care se completeaza acest camp atunci cand TaxType este diferit de TVA sau WHT”.



Raspuns oferit in luna august 2024 de catre specialistii site-ului PortalCodulFiscal.ro. Dati click AICI pentru a vedea toate noutatile din Codul Fiscal consultanta si raspunsuri detaliate de la experti.

Redactia Infotva de Redactia Infotva
Redactia InfoTVA are un colectiv de 3 autori specializati din domeniul fiscal. Zilnic aducem in atentia dvs. tot ce este nou legat de aplicarea regimului TVA, intocmirea corecta a facturilor, depunerea declaratiilor si obligatiile fiscale care le revin angajatorilor. Explicam in mod detaliat modificarile aparute si oferim solutii practice pentru orice dilema generata de noutatile cotidiene!

Sfaturi de la Experti - Intrebari si Raspunsuri




Votati articolul "SAF-T: Cum se raporteaza in sistem impozitul pe chirie":
Rating:

Nota: 5 din 5 din 2 voturi
Urmareste-ne pe Google News

Plafoane TVA valabile 2024. Noile limite + Studii de caz

Atentie contabili!

Modificari importante privind cotele de TVA!

Descarcati GRATUIT Raportul Special realizat de specialisti!

Abonati-va la Newsletter-ul InfoTVA.ro si descarcati GRATUIT Raportul Special!
"Plafoane TVA valabile 2024. Noile limite + Studii de caz" 
[x]

Atentie contabili!

Plafoane TVA valabile 2024. Noile limite + Studii de caz Modificari importante privind plafoanele de TVA!

Descarca GRATUIT Raportul Special!

"Plafoane TVA valabile 2024. Noile limite + Studii de caz"
Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentului UE 679/2016