keyboard_double_arrow_right

Atentie, contabili!

Va oferim CADOU un Raport Special Gratuit
"Decontul precompletat de TVA. Noutati 2025 + studii de caz"!

Adauga adresa de email si DESCARCA GRATUIT raportul realizat de specialisti

Decontul precompletat de TVA. Noutati 2025 + studii de caz
keyboard_double_arrow_left

Completarea D406 in mod gresit atrage sanctiuni de pana la 1.500 lei pentru contribuabili. Cazuri pentru care NU se aplica amenda

Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X
de Stancu Alina la 07 Dec. 2021 Exclusiv
Completarea D406 in mod gresit atrage sanctiuni de pana la 1.500 lei pentru contribuabili. Cazuri pentru care NU se aplica amenda
Tags: depunerea fisierului saf-t, amenzi anaf

De curand autoritatile au reglementat cadrul de functionare pentru platforma SAF-T, prin Ordinul 1783/2021. Fisierul standard international utilizat pentru transferul electronic de date din evidenta contabila si fiscala este transmis prin D406, care trebuie impartita in segmente de firmele care au foarte multe inregistrari contabile.

Conform legislatiei in vigoare, daca D406 este transmisa in mod eronat de contribuabili, acestia pot fi amendati cu pana la 1.500 de lei amenda. Obligatia achitarii sumei respective poate fi anulata daca firmele corecteaza fisierul SAF-T pana la termenul de depunere a urmatorului fisier sau daca fisierul va fi corectat in urma unei greseli care nu tine de ele.

Declaratia informativa D406 se completeaza electronic. 

Semnarea declaratiilor se realizeaza prin utilizarea certificatului calificat emis de un furnizor de servicii de certificare, acreditat in conditiile Legii nr. 455/2001 privind semnatura electronica, republicata, cu completarile ulterioare.
 

Cum se completeaza D406?

 
Completarea si verificarea formularului „Declaratie informativa D406“ se realizeaza avand in vedere urmatoarele elemente:

- formularul are campurile distinct evidentiate in culorile albastru si galben. Marcajul albastru indica etichete ale campurilor, iar marcajul galben indica spatiile in care informatiile solicitate sunt preluate automat din documentul XML;
- sectiunea A cuprinde datele de identificare ale contribuabilului/platitorului care depune declaratia, respectiv: denumirea, codul de identificare fiscala, adresa domiciliului fiscal;
- sectiunea B cuprinde sectiunile si subsectiunile structurii fisierului SAF-T, ce se marcheaza automat in cazul in care datele asociate se regasesc in documentul XML;
- sectiunea C are ca scop identificarea persoanei care depune Declaratia informativa D406, prin intermediul semnaturii electronice aplicate;
- sectiunea D este rezervata pentru Agentia Nationala de Administrare Fiscala, in scopul acordarii numarului de inregistrare. Numarul de inregistrare va fi furnizat contribuabilului prin intermediul mijloacelor canalului de interactiune (depunere online in format electronic);
- numarul de identificare din sectiunea E este un sir alfanumeric generat de aplicatiile ANAF, care identifica in mod unic documentul XML atasat in PDF, si este utilizat ca o amprenta digitala a fisierului in scopul detectarii situatiilor in care apar modificari in document, dupa transmiterea catre Agentia Nationala de Administrare Fiscala.
 
Declaratia informativa D406 se depune in format electronic, prin intermediul serviciului public digital „Servicii online - depunere declaratii“ al Agentiei Nationale de Administrare Fiscala sau prin intermediul site-ului www.e-guvernare.ro, serviciul „Depunere declaratii ANAF“.
 

Procedura si conditiile de transmitere a fisierului SAF-T

 
Pentru pregatirea si transmiterea fisierului standard de control fiscal prin intermediul Declaratiei informative D406 se deruleaza urmatoarele activitati:
 
a) generarea fisierului SAF-T in format XML de catre sistemul informatic al contribuabilului/platitorului;
b) verificarea structurii fisierului XML si a corelatiilor dintre date prin programul informatic „Validator“ pus la dispozitie de catre Agentia Nationala de Administrare Fiscala (ANAF);
c) generarea Declaratiei informative D406 ca document electronic in format PDF cu XML atasat (daca acesta a indeplinit conditiile de verificare) semnat electronic.
 
Pentru pregatirea Declaratiei informative D406, ANAF pune la dispozitia contribuabilului/platitorului doua forme de asistenta:
a) specificatiile pentru formatul si continutul Declaratiei informative D406;
b) programul „Validator“ pentru fisierul SAF-T in format XML - program independent, in format executabil, interpretat, scris in limbaj Java, cu care contribuabilii/platitorii pot valida sintactic si in parte semantic raportarea, inainte de a o incarca pe portalul ANAF.
 
In cadrul procesului de pregatire a fisierului XML, contribuabilii/platitorii au la dispozitie mai multe metode de lucru, cum ar fi:
a) pentru contribuabilii/platitorii care dispun de sisteme informatice de contabilitate sau sisteme ERP, „generare automata“ din sistemul informatic a fisierului in format XML;
b) pregatirea cu un editor de XML a declaratiei prin editarea pe schema SAF-T cu introducerea directa a datelor relevante. Validarea declaratilor informative D406 se poate face cu validatorul pus la dispozitie de catre ANAF. Aceasta metoda poate fi utilizata de catre contribuabilii/platitorii care nu dispun de sisteme informatice de contabilitate sau sisteme ERP;
c) „Generare externa“, prin prelucrarea fisierului de catre un operator de date specializat. Aceasta metoda poate fi utilizata de contribuabilii/platitorii care folosesc servicii financiar-contabile externalizate.
 
Declarantul poate genera fisierul SAF-T in format XML cu ajutorul validatorului (program Soft J), pus la dispozitie de catre ANAF. Acesta poate fi utilizat independent de catre contribuabil/platitor pentru verificari in sistemul informatic propriu, la sediul sau, cu mijloacele sale tehnice. Validatorul Soft J realizeaza verificarile si validarile sintactice ale fisierului in format XML (forma, formatul datelor, continut etc.) si o serie de verificari semantice doar asupra fisierului in format XML. Declaratia informativa D406 - in format PDF cu XML atasat - se genereaza in mod automat prin intermediul Soft J pus la dispozitie de Agentia Nationala de Administrare Fiscala.
 
In situatia in care contribuabilul/platitorul opteaza sa nu foloseasca capabilitatea din Soft J, pusa la dispozitie de Agentia Nationala de Administrare Fiscala, urmatoarele reguli trebuie sa fie respectate cand PDF-ul este generat programatic:
A. Documentul PDF trebuie sa contina urmatoarele campuri de metadate (in engleza: macrofields):
a) cif = cui declarant, fara prefixul RO;
b) an_r = anul raportarii;
c) luna_r = luna raportarii;
d) d_rec = I sau R (initiala sau rectificativa);
e) totalPata_A = suma de control;
f) universalCode = tipDeclaratie_versiunePrg = D406_J1.0.0.
B. Documentul PDF trebuie sa respecte formularul (modelul) prevazut in anexa nr. 2 la ordin.
6. in cadrul programului Soft J se urmaresc pasii de mai jos:– pasul 1. Selectarea si incarcarea fisierului XML generat pentru validare, prin apasarea butonului „Alege fisiere“;– pasul 2. Selectarea tipului de declaratie: Declaratie informativa D406 pentru raportarea SAF-T sau Declaratie informativa D406T pentru raportarea unei declaratii de test (pentru testarea aplicatiei de catre contribuabili/platitori).
 
Pentru etapa de validare a fisierului XML exista 3 optiuni din care se poate alege:– optiunea 1. Validarea fisierului XML pentru verificarea erorilor, prin apasarea butonului „Validare“;– optiunea 2. Validarea fisierului XML si crearea Declaratiei informative D406 - Fisierul standard de control fiscal (SAF-T), cu XML atasat, prin apasarea butonului „Validare + creare PDF“;– optiunea 3. Validarea fisierului XML, crearea Declaratiei informative D406 - Fisierul standard de control fiscal (SAF-T) cu XML atasat si semnarea electronica, urmate de apasarea butonului „Validare + creare PDF semnat“.
 
Pentru a putea incarca in portalul ANAF Declaratia informativa D406, impreuna cu fisierul XML atasat, aceasta trebuie semnata electronic cu certificat digital calificat, rezultand astfel un fisier PDF cu XML atasat si semnat electronic.
 
Transmiterea unei Declaratii informative D406 se face doar in situatia in care procesarea a fost realizata cu succes.
 
Dimensiunea Declaratiei informative D406 in format PDF cu XML atasat nu trebuie sa depaseasca limita maxima specificata in „Ghidului contribuabilului pentru pregatirea si transmiterea Declaratiei informative D406 - Fisierul standard de control fiscal (SAF-T)“, care se publica pe site-ul Agentiei Nationale de Administrare Fiscala. Daca Declaratia informativa D406 are o dimensiune mai mare decat limita maxima, documentul nu va fi acceptat la incarcare in platforma eguvernare.ro sau prin portalul ANAF. Pentru a putea incarca toate informatiile solicitate, la generare, declaratia trebuie impartita in segmente, conform informatiilor prezentate la pct. 27 si 28, pana cand toate informatiile aferente perioadei de raportat sunt transmise.
 
In situatia in care, ca urmare a incercarii de transmitere a Declaratiei D406, sunt primite mesaje de eroare/erori, utilizatorul trebuie sa verifice cauza erorii prin analiza documentului generat de programul „Validator“, fisierul SAFT.xml.err.txt. Odata identificata eroarea sau identificate erorile, se corecteaza problema semnalata de catre utilizator si se genereaza un nou fisier XML. Cu fisierul nou-obtinut se reiau pasii prezentati la pct. 5 si 6, pentru validarea si generarea Declaratiei informative D406, incepand cu pasul 1. Daca nu s-au primit mesaje de eroare, declaratia este pregatita pentru semnarea electronica si transmitere.
 
Transmiterea Declaratiei informative D406 se poate face de catre contribuabilii/platitorii cu obligatia de depunere, incepand cu prima zi calendaristica a lunii urmatoare perioadei pentru care obligatia devine activa, pana la data-limita de depunere - ultima zi a lunii care urmeaza perioadei pentru care se face raportarea.
 
Transmiterea se poate face doar de catre contribuabilul/ platitorul cu obligatie de depunere sau de catre imputernicitul/ reprezentantul legal al acestuia folosind certificatul calificat de semnatura digitala cu care acestia sunt inrolati in sistemul Agentiei Nationale de Administrare Fiscala cu drept de depunere a documentelor si formularelor fiscale in format electronic.
 
La transmiterea Declaratiei informative D406 se efectueaza verificarea si validarea identitatii contribuabilului/ platitorului pentru care se depune Declaratia informativa D406, in raport cu identitatea cu care acesta sau imputernicitul/ reprezentantul acestuia este inrolat in sistemul Agentiei Nationale de Administrare Fiscala pentru depunerea declaratiilor si formularelor fiscale in format electronic.
 
 Formularele si fisierele SAF-T atasate pentru care nu este validata identitatea sunt respinse.
 
Declaratia informativa D406 se depune doar online, in format electronic, prin intermediul serviciului public digital „Servicii online - Depunere declaratii“ al Agentiei Nationale de Administrare Fiscala sau prin intermediul site-ului www.e-guvernare.ro, serviciul „Depunere declaratii ANAF“.
 
Prima Declaratie informativa D406 validata, depusa pentru o luna sau un trimestru de catre un contribuabil/platitor este considerata declaratie initiala. Declaratiile ulterioare depuse pentru aceeasi perioada (luna/trimestru) sunt automat considerate declaratii rectificative.
 
Dupa incarcarea Declaratiei informative D406 - Fisierul standard de control fiscal (SAF-T) se afiseaza indexul de incarcare, pe baza caruia contribuabilul/platitorul sau imputernicitul/reprezentantul acestuia se poate informa despre stadiul procesarii declaratiilor si formularelor depuse si despre rezultatele procesarii acestora.
 
Rezultatele procesarii cuprind eventualele erori si avertismente detectate la incarcare si procesare si un fisier recipisa care confirma ca declaratia depusa a fost depusa la termen si ca a fost corect procesata.
 
Declaratiile rectificative care se depun pentru corectarea unei erori materiale, omisiuni etc. trebuie sa cuprinda toate informatiile din declaratia initiala, plus cele asupra carora s-au efectuat corectii.
 
In urma incarcarii Declaratiei informative D406, in portalul Agentiei Nationale de Administrare Fiscala, documentul este verificat si analizat, iar in cazul in care contribuabilul/ platitorul este inregistrat in Spatiul Privat Virtual (SPV), acesta poate primi eventuale mesaje de validare, eroare, atentionare in sectiunea „Mesaje“.
 
Recipisa si informatiile despre procesarea Declaratiei informative D406 sunt transmise in mod automat de catre Agentia Nationala de Administrare Fiscala contribuabilului/platitorul inscris in SPV sau imputernicitului/reprezentantului acestuia prin SPV. Alternativ, contribuabilii/platitorii pot verifica stadiul si rezultatele procesarii folosind indexul de incarcare prin interogare directa pe site-ul Agentiei Nationale de Administrare Fiscala.
 
In cazul in care un contribuabil/platitor a primit o recipisa in care se mentioneaza ca incarcarea s-a realizat cu erori, acesta este responsabil sa corecteze respectivele erori in fisierul XML generat in format SAF-T si sa retransmita declaratia reluand pasii descrisi la pct. 5 si 6.
 
In cazul depunerii Declaratiei informative D406, pentru o perioada de raportare, prin mai multe formulare D406 (ce contin date raportate modal), se va genera o recipisa pentru fiecare formular depus. Confirmarea transmiterii valide a declaratiei poate fi realizata doar in ultima recipisa din serie. De exemplu, daca transmiterea s-a facut prin 3 fisiere D406 - primele doua recipise semnaleaza ca respectivele formulare D406 au fost transmise, care sunt eventualele erori si daca nu au fost identificate erori - este transmisa confirmarea ca nu are erori), iar a treia recipisa semnaleaza ca declaratia a fost transmisa, de exemplu, ca nu are erori si ca declaratia in ansamblu este conforma.
 
In cazul contribuabililor/platitorilor cu activitate economica mare, materializata intr-un numar foarte mare de inregistrari contabile si informatii de transmis prin Fisierul standard de control fiscal (SAF-T) - modul de pregatire si depunere a Declaratiei informative D406 permite transmiterea folosind mai multe formulare D406 (raportare modala), fiecare cu sectiuni sau subsectiuni din declaratia informativa, transmise succesiv de catre contribuabilii/platitorii respectivi pentru perioada de depunere (luna, trimestru), pana la data-limita. Sistemele ANAF asigura primirea, procesarea si pastrarea integrala a declaratiilor informative D406.


Sursa: ANAF
 
Stancu Alina de Stancu Alina
Alina Stancu scrie pentru InfoTVA.ro de la inceputul anului 2018 si are experienta in domeniul fiscal de peste 10 ani! In prezent, scrie pentru dumneavoastra despre tot ceea ce inseamna monografii contabile, aplicarea corecta a TVA, declaratii fiscale si va tine la curent cu ultimele noutati legislative.

Sfaturi de la Experti - Intrebari si Raspunsuri




Urmareste-ne pe Google News

Decontul precompletat de TVA. Noutati 2025 + studii de caz

Atentie contabili!

Modificari importante privind cotele de TVA!

Descarcati GRATUIT Raportul Special realizat de specialisti!

Abonati-va la Newsletter-ul InfoTVA.ro si descarcati GRATUIT Raportul Special!
"Decontul precompletat de TVA. Noutati 2025 + studii de caz" 
[x]

Informatii vitale despre TVA: deducerea si rambursarea TVA, baza de impozitare, scutiri si operatiuni scutite de TVA.

Atentie, contabili
Decontul precompletat de TVA. Noutati 2025 + studii de caz
Modificari importante privind TVA!
Descarca GRATUIT
Raportul Special!
"Decontul precompletat de TVA. Noutati 2025 + studii de caz"
Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform cu Regulamentului UE 679/2016