Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!


Reglementarile cu privire la aplicarea SAF-T si depunerea d406 au tot fost modificate de-a lungul timpului, astfel ca multi contribuabili tot au nedumeriri cu privire la aceasta obligatie. In acest articol specialistul ne va spune daca exista sau nu aceasta obligatie, in 3 cazuri importante.
Cuprins
Societate fara activitate. Depunere D406
O societate care nu mai are activitate de aproximativ 3 ani, trebuie sa depuna SAF-T sau nu? Nu are activitatea suspendata.
Raspuns:
Daca activitatea nu este suspendata la ONRC se depune D406, avand in vedere ca in Anexa 5 la pct. 4 lit. o) din OpANAF 1783/2021 se precizeaza clar ca:
4. Urmatoarele categorii de contribuabili nu au obligatia de depunere a fisierului standard de control fiscal (SAF-T)
(..)
o) persoanele juridice a caror activitate este suspendata temporar prin inscrierea mentiunilor la registrul comertului nu au obligatia de depunere a fisierului standard de control fiscal (SAF-T) pentru perioada in care activitatea este suspendata temporar, conform art. 101 alin. (41) din Legea nr. 207/2015 privind Codul de procedura fiscala, cu modificarile si completarile ulterioare;
Obligatia depunerii D406 in cazul ONG-urilor
ONG conform Ordinului 3.103/2017 are obligatia depunerii D406?
Referitor la speta noastra, avem un nou ordin emis de ANAF care clarifica aceste aspect. Este vorba despre Ordinul ANAF 407/2025 care a intrat in vigoare din 8 aprilie 2025.
Sa urmarim impreuna ce prevede acest Ordin:
“3. Urmatoarele categorii de contribuabili au obligatia de depunere a fisierului standard de control fiscal (SAF-T), prin intermediul Declaratiei informative D406:
[…]
o) asociatiile cu scop patrimonial;
p) asociatiile/persoanele fara scop patrimonial;
[…]”
4. Urmatoarele categorii de contribuabili NU au obligatia de depunere a fisierului standard de control fiscal (SAF-T):
….
n) asociatiile/persoanele fara scop patrimonial, alte entitati, care organizeaza si tin contabilitatea in partida simpla conform legii. In masura in care aceste asociatii/persoane/entitati opteaza pentru tinerea contabilitatii in partida dubla, acestea vor avea obligatia de depunere a fisierului standard de control fiscal (SAF-T), prin intermediul Declaratiei informative D406;
…”

Ghidul practic al contabilitatii Legislatie explicata - Exemple detaliate - Monografii contabile complete

PortalContabilitate ro - acces 12 luni consultanta in scris si telefonica 30 intrebari

Cartea Verde a Contabilitatii
Prin urmare, punctand exact pe speta noastra, daca ONG tine evidenta in partida simpla, atunci nu are obligatia depunerii declaratiei D406 (SAF-T). Daca in schimb opteaza pentru tinerea contabilitatii in partida dubla, acestea vor avea obligatia de depunere a fisierului standard de control fiscal (SAF-T), prin intermediul Declaratiei informative D406.
Regasiti in lucrare 55 de situatii dificile, actuale, intalnite frecvent de contribuabili in momentul raportarii SAF-T, insotite de raspunsuri clare, complete, excelent argumentate de specialisti. Lucrarea are un caracter 100% practic si elimina o multime de neclaritati. Detalii AICI»
Depunere D406 in cazul asociatilor de proprietari
Suntem asociatie de proprietari, persoana juridica fara scop patrimonial, dar cu activitate economica. Coduri CAEN de depunere bilant: 9499 - activitati ale altor organizatii n.c.a. si cod CAEN 0212 - silvicultura si alte activitati forestiere. Va rog sa-mi spuneti daca avem obligatia de a depune D406 (SAF-T).
Raspuns:
Din punct de vedere contabil, conform art. 2 alin. 1-3 din OMFP 3103/2017 privind aprobarea Reglementarilor contabile pentru persoanele juridice fara scop patrimonial, asociatiile de proprietari tin evidenta contabilitatii in partida simpla, fara a mai intocmi situatii financiare anuale (de altfel, ca si unitatile de cult si alte persoane juridice fara scop patrimonial care prin actul normativ de infiintare, prin legi speciale sau prin alte acte normative, au obligatia tinerii contabilitatii in partida simpla).
Din prevederile pct. 15-16 din Reglementarile contabile privind organizarea si conducerea contabilitatii in partida simpla de catre persoanele juridice fara scop patrimonial rezulta ca evidenta contabila a cheltuielilor si veniturilor asociatilor de proprietari se tine, dupa natura lor, distinct pe feluri de activitati, respectiv activitati fara scop patrimonial, activitati cu destinatie speciala potrivit legii si activitati economice.
Regasiti in lucrare 55 de situatii dificile, actuale, intalnite frecvent de contribuabili in momentul raportarii SAF-T, insotite de raspunsuri clare, complete, excelent argumentate de specialisti. Lucrarea are un caracter 100% practic si elimina o multime de neclaritati. Detalii AICI»
Totusi, asociatiile de proprietari pot opta sa tina evidenta in partida dubla, trecand de la contabilitatea in partida simpla la contabilitatea in partida dubla, cu consecinta intocmirii de situatii financiare anuale (a se vedea pct. 19 si 20 din reglementarile contabile amintite).
Din punct de vedere fiscal, respectiv al declaratiei informative D406 SAF-T, pct. 4 din anexa 5 la OPANAF 1783/2021, cu modificarile ulterioare nu mentioneaza asociatiile de proprietari in categoria persoanelor exceptate de la obligatia depunerii fisierului standard de control fiscal (SAF-T).
Din acest motiv, pe data de 3 ianuarie 2025, pe portalul ANAFA, la sectiunea Transparenta decizionala a fost postat un proiect de modificare a OPANAF 1783/2021 in sensul clarificarii in mod expres a exceptarii de la depunerea declaratiei D406 SAF-T si a asociatiilor de proprietari, unitatilor de cult si persoanelor juridice fara scop patrimonial, care prin actul normativ de infiintare, prin legi speciale sau prin alte acte normative au obligatia tinerii contabilitatii in partida simpla, care folosesc un sistem de raportare contabila simplificat, respectiv contabilitatea in partida simpla (similar altor categorii de contribuabili deja exceptati). Tot in acest proiect se prevede ca, in masura in care, aceste asociatii/persoane entitati opteaza pentru tinerea contabilitatii in partida dubla, acestea vor avea obligatia depunerii declaratiei D406 SAF-T.
Proiectul de act normativ urmeaza a fi adoptat, astfel ca asociatia de proprietari nu va avea obligatia de depunere a declaratiei informative D406 SAF-T, chiar daca obtine si unele venituri de natura economica, dar numai in masura in care tine evidenta contabila in partida simpla. Daca asociatia de proprietari tine evidenta contabila in partida dubla (se vorbeste de codurile CAEN pentru bilant), atunci ea va fi obligata sa depuna declaratia informativa D406 SAF-T.

Alina Stancu scrie pentru InfoTVA.ro de la inceputul anului 2018 si are experienta in domeniul fiscal de peste 10 ani! In prezent, scrie pentru dumneavoastra despre tot ceea ce inseamna monografii contabile, aplicarea corecta a TVA, declaratii fiscale si va tine la curent cu ultimele noutati legislative.
Sfaturi de la Experti - Intrebari si Raspunsuri
Articole similare
Sistemul e-TVA: Principalele 5 provocari pentru contabiliFirmele care NU mai sunt incadrate la contribuabili mijlocii din 1 ianuarie 2023 vor putea transmite D406 abia din 2025Raportare in SAF-T: Termenele limita pentru depunerea D406 vor fi modificate de ANAFCoduri SAF-T. Codurile SAF-T in cazul operatiunilor supuse TVA la incasareSAF-T: Care sunt codurile de taxa in cazul firmelor care aplica TVA nedeductibil si pro-rata?Ultimele articole
SAF-T ANAF: Lista persoanelor EXCEPTATE de la depunerea D406 a fost extinsaNerezidentii inregistrati in scopuri de TVA in Romania sunt OBLIGATI sa raporteze in SAF-T din 2025?Raportare SAF-T: PFA-urile si II-urile cu contabilitate in partida simpla NU vor depune D406D406 in 2025. Cum se inregistreaza in D406 serviciile intracomunitareCoduri SAF-T. Coduri care ai nevoie pentru completarea corecta a D406Articole similare
Termen de DEPUNERE D406 pentru sectiunea Active din cadrul fisierului SAF-TSAF-T in 2024. Termenul de depunere a D406 pentru decembrie 2023 in cazul contribuabililor mijlociiSAF-T in 2023: Pana pe 28 februarie 2023 trebuie depusa D406 de contribuabilii mijlociiFirmele care NU mai sunt incadrate la contribuabili mijlocii din 1 ianuarie 2023 vor putea transmite D406 abia din 2025Transmiterea SAF-T prin D406 va fi obligatorie din 2022. Cum se pot corecta eventualele erori din documentUltimele articole
SAF-T ANAF: Lista persoanelor EXCEPTATE de la depunerea D406 a fost extinsaRaportare SAF-T: PFA-urile si II-urile cu contabilitate in partida simpla NU vor depune D406Declaratia 406 SAF-T: Cum arata modelul formularului, cine trebuie sa il depuna si care sunt termenele limitaSAF-T D406: Cum transmit D406 firmele care NU sunt inregistrate in scopuri de TVADeclaratia 406. Cine are obligatia depunerii D406 pana pe 28 februarie 2025
Atentie, contabili!
Descarcati GRATUIT Raportul Special realizat de specialisti!
Abonati-va la Newsletter-ul InfoTVA.ro si descarcati GRATUIT Raportul Special!
"Decontul precompletat de TVA. Noutati 2025 + studii de caz"