Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
Avem o societate care a trecut la contribuabili mijlocii incepand cu luna Ianuarie 2024 si, prin urmare, incepand cu aceeasi perioada, are obligatia depunerii declaratie 406 - SAF-T, perioada de gratie pentru lunile ianuarie-iunie expirand pe data de 31 iulie 2024.
Acum, in decursul acestei perioade de 6 luni, ca urmare a unor mici modificari si a unor avertizari, am transmis declaratia pentru anumite luni de mai multe ori, intelegand ca va fi luata in calcul doar ultima varianta transmisa pentru fiecare luna in parte.
Nelamuririle mele sunt:
- in aceasta perioada de 6 luni (adica pana la 31 Iulie inclusiv), poate fi societatea sanctionata pentru depunerea de mai multe ori a declaratiei pentru anumite luni (ianuarie - iunie)?
- dupa expirarea acestei perioade de gratie de 6 luni, care sunt situatiile specifice in care putem retransmite declaratia pentru oricare din lunile din urma, cu alte cuvinte, putem fi sanctionati contraventional daca in august retransmitem ianuarie (cu titlu de exemplu)?
- cand anume va face ANAF verificarea datelor transmise pana in momentul de fata prin D406, adica, verificarea se face in timp real (la fiecare luna in parte) ori, momentan, sunt inca in faza de implementare a declaratiei, analiza urmand sa se faca in anii ce vor veni?
Multumec anticipat!
Depunerea repetata a D406 in perioada de gratie – raspunsul specialistului:
Planul de conturi general Functiunea si corespondenta conturilor
Registrul de Evidenta Fiscala PFA
Abonament PortalContabilitate ro - abonament 12 luni
Pe baza informatiilor furnizate si a legislatiei aplicabile (Ordinul nr. 1783/2021 si Codul de procedura fiscala) prezint mai jos raspunsurile la intrebarile dvs. referitoare la Declaratia informativa D406 - SAF-T:
Depunerea repetata a declaratiei in perioada de 6 luni de gratie:
In cadrul perioadei de gratie (ianuarie - iunie 2024, cu termen limita 31 iulie 2024), societatea nu este pasibila de sanctiuni contraventionale pentru depuneri multiple ale declaratiei pentru aceleasi luni. Potrivit ANEXEI Nr. 4 din ordin, contribuabilii beneficiaza de o perioada de gratie in care pot depune declaratia fara a fi sanctionati, chiar daca o depun de mai multe ori. Declaratia finala depusa pentru fiecare luna este cea luata in considerare.
Retransmiterea declaratiei dupa perioada de gratie:
Dupa expirarea perioadei de gratie, declaratiile rectificative pot fi depuse pentru corectarea oricaror erori materiale sau omisiuni din declaratia initiala. Acestea trebuie sa contina toate informatiile din declaratia initiala, plus corectiile efectuate (conform prevederilor din ANEXA Nr. 3 la ordin). Retransmiterea unei declaratii rectificative nu este considerata o contraventie daca aceasta corecteaza erori neimputabile contribuabilului sau este depusa inainte de termenul legal pentru depunerea urmatorului fisier SAF-T, conform art. 337 indice 1 alin. 3) din Codul de procedura fiscala.
Verificarea datelor transmise:
Procesul de verificare a datelor din declaratia D406 de catre ANAF este efectuat atat in timp real, dar este in acelasi timp si un proces de verificare ulterior. Spre exemplu, unele rezultate ale procesarii includ erori si avertismente detectate la incarcare si procesare (conform detaliilor din ANEXA Nr. 3 la ordin) ceea ce sugereaza o verificare electronica imediata, dar nu exclude verificari ulterioare mai detaliate, aprofundate, dupa multiple corelari.
Avand in vedere implementarea sistemului RO e-TVA si integrarea acestuia cu fisierul SAF-T, verificarile sunt realizate in timp real, intrucat ANAF preia informatii si din declaratiile SAF-T, sa le foloseasca pentru precompletarea deconturilor de TVA.
Prin urmare, este important sa va asigurati ca datele transmise prin declaratia SAF-T sunt corecte si complete la momentul transmiterii pentru a evita erorile care ar putea influenta alte declaratii fiscale, cum ar fi deconturile precompletate de TVA.
In concluzie, recomand sa transmiteti eventualele corectii in timp util si conform regulilor stabilite pentru a evita sanctiunile dupa perioada de gratie.
Temei legal
Ordinul nr. 1783/2021 privind natura informatiilor pe care contribuabilul/platitorul trebuie sa le declare prin fisierul standard de control fiscal, modelul de raportare, procedura si conditiile de transmitere, precum si termenele de transmitere si data/datele de la care categoriile de contribuabili/platitori sunt obligate sa transmita fisierul standard de control fiscal
ANEXA Nr. 4
Termenele de transmitere de catre contribuabili/platitori a fisierului standard de control fiscal (SAF-T)
1. Declaratia informativa D406 se transmite in format electronic, data-limita de transmitere fiind:
- ultima zi calendaristica a lunii urmatoare perioadei de raportare, respectiv luna/trimestrul calendaristic, dupa caz, pentru alte informatii decat cele privind sectiunile "Stocuri" si "Active";
- la termenul de depunere a situatiilor financiare aferente exercitiului financiar, in cazul sectiunii "Active";
- la termenul stabilit de organul fiscal central, care nu poate fi mai mic de 30 de zile calendaristice de la data solicitarii, in cazul sectiunii "Stocuri".
2. Contribuabilii/Platitorii transmit Declaratia informativa D406 lunar sau trimestrial, urmand perioada fiscala aplicabila pentru taxa pe valoarea adaugata (TVA). Contribuabilii care au ca perioada fiscala aplicabila pentru taxa pe valoarea adaugata semestrul sau anul transmit Declaratia informativa D406 trimestrial.
3. Contribuabilii care nu sunt inregistrati in scopuri de TVA transmit Declaratia informativa D406 trimestrial.
4. Data-limita pentru transmiterea declaratiilor informative D406 privind fisierul standard de control fiscal este ultima zi calendaristica din luna depunerii, reprezentand luna calendaristica imediat urmatoare perioadei pentru care a fost pregatita declaratia informativa.
5.
(1) Contribuabilii/Platitorii beneficiaza de o perioada de gratie de:
- 6 (sase) luni pentru prima raportare, respectiv cinci (cinci) luni pentru a doua raportare, 4 (patru) luni pentru a treia raportare, 3 (trei) luni pentru a patra raportare, 2 (doua) luni pentru a cincea raportare, pentru contribuabilii care au obligatia de transmitere lunara a fisierului SAF-T;
- 3 (trei) luni pentru prima raportare, pentru contribuabilii care au obligatia de transmitere trimestriala a fisierului SAF-T.
(2) Perioada de gratie se calculeaza pornind de la ultima zi a perioadei de raportare pentru care aceasta se acorda, cand obligatia de transmitere devine efectiva pentru respectivul contribuabil.
(3) Astfel, contribuabilii/platitorii nu sunt sanctionati contraventional, conform prevederilor art. 3371 din Legea nr. 207/2015 privind Codul de procedura fiscala, cu modificarile si completarile ulterioare, daca depun Declaratia informativa D406 valida in termenul maxim prevazut la alin. (1).
6. In situatia in care contribuabilul constata anumite erori in declaratia depusa initial, acesta poate depune declaratii rectificative.
ANEXA Nr. 3
Procedura si conditiile de transmitere a fisierului standard de control fiscal (SAF-T)
18. Prima Declaratie informativa D406 validata, depusa pentru o luna sau un trimestru de catre un contribuabil/platitor este considerata declaratie initiala. Declaratiile ulterioare depuse pentru aceeasi perioada (luna/trimestru) sunt automat considerate declaratii rectificative.
20. Rezultatele procesarii cuprind eventualele erori si avertismente detectate la incarcare si procesare si un fisier recipisa care confirma ca declaratia depusa a fost depusa la termen si ca a fost corect procesata.
21. Declaratiile rectificative care se depun pentru corectarea unei erori materiale, omisiuni etc. trebuie sa cuprinda toate informatiile din declaratia initiala, plus cele asupra carora s-au efectuat corectii.
Codul de procedura fiscala
Art. 337 indice 1. - Contraventii aplicabile pentru incalcarea dispozitiilor referitoare la fisierul standard de control fiscal
(1) Constituie contraventii urmatoarele fapte:
a) nedepunerea la termenele prevazute de lege a fisierului standard de control fiscal;
b) depunerea incorecta ori incompleta a fisierului standard de control fiscal.
(2) Contraventiile prevazute la alin. (1) se sanctioneaza astfel:
a) cu amenda de la 1.000 lei la 5.000 lei in cazul savarsirii faptei prevazute la lit. a);
b) cu amenda de la 500 lei la 1.500 lei in cazul savarsirii faptei prevazute la lit. b).
(3) Nu se sanctioneaza contraventional:
a) persoanele care corecteaza fisierul standard de control fiscal pana la termenul legal de depunere a urmatorului fisier;
b) persoanele care, ulterior termenului legal de depunere, corecteaza fisierul standard de control fiscal ca urmare a unui fapt neimputabil persoanei impozabile.
Raspuns oferit in luna august 2024 de catre specialistii site-ului PortalCodulFiscal.ro. Dati click AICI pentru a vedea toate noutatile din Codul Fiscal consultanta si raspunsuri detaliate de la experti.
Redactia InfoTVA are un colectiv de 3 autori specializati din domeniul fiscal. Zilnic aducem in atentia dvs. tot ce este nou legat de aplicarea regimului TVA, intocmirea corecta a facturilor, depunerea declaratiilor si obligatiile fiscale care le revin angajatorilor. Explicam in mod detaliat modificarile aparute si oferim solutii practice pentru orice dilema generata de noutatile cotidiene!
Sfaturi de la Experti - Intrebari si Raspunsuri
Articole similare
SAF-T in 2024. Termenul de depunere a D406 pentru decembrie 2023 in cazul contribuabililor mijlocii25 intrebari & raspunsuri ANAF pentru contribuabilii care utilizeaza sistemul RO e-FacturaCum se face completarea campului Plati/Metode de plati in SAF-TSAF-T: Care sunt codurile de taxa in cazul firmelor care aplica TVA nedeductibil si pro-rata?SAF-T: In D406 exista obligativitatea declararii pentru tranzactiile in valuta?Ultimele articole
SAF-T in 2025. Pentru o casa de ajutor reciproc (CAR) se depune D406 din ianuarie 2025?Din 1 ianuarie 2025 contribuabilii mici vor avea OBLIGATIA de a depune D406 SAF-TSistemul e-TVA: Principalele 5 provocari pentru contabiliATENTIE maxima la controalele fiscale pe TVA: tu stii care sunt ultimele reglementari legislative?Calendar ANAF: 3 declaratii importante au ca termen limita data de 31 octombrie 2024Articole similare
SAF-T: Contribuabilii care nu sunt inregistrati in scopuri de TVA transmit D406 trimestrialSAF-T: De cand depun D406 firmele incadrate in categoria contribuabililor mijlocii din 1 ianuarie 2023?Miercuri, 31 ianuarie 2024, termenul limita pentru depunerea D406SAF-T in 2023: Pot fi depuse declaratii rectificative pentru D406 in sistem? Daca da, care este termenul limita?SAF-T contribuabili mijlocii. Obligatia pentru depunerea D406 incepe din 1 ianuarie 2023Ultimele articole
SAF-T in 2025. Pentru o casa de ajutor reciproc (CAR) se depune D406 din ianuarie 2025?Din 1 ianuarie 2025 contribuabilii mici vor avea OBLIGATIA de a depune D406 SAF-TSAF-T in 2024. ANAF a publicat o serie de teste pentru conformitatea la depunerea D406SAF-T in 2024. Termenul de depunere a D406 pentru decembrie 2023 in cazul contribuabililor mijlociiSAF-T si D406: Termenele de depunere a D406 pentru contribuabilii mijlocii incadrati la aceasta categorie din ianuarie 2023Atentie contabili!
Modificari importante privind cotele de TVA!Descarcati GRATUIT Raportul Special realizat de specialisti!
Abonati-va la Newsletter-ul InfoTVA.ro si descarcati GRATUIT Raportul Special!
"PLANUL DE CONTURI- modificari aduse de Noul Cod Fiscal"