Un proiect editorial
marca Rentrop&Straton

Liderul informatiilor specializate din Romania
Decontul precompletat de TVA. Noutati 2025 + studii de caz
Atentie, contabili!
Va oferim CADOU un Raport Special Gratuit
"Decontul precompletat de TVA. Noutati 2025 + studii de caz"
Adauga adresa de email si DESCARCA GRATUIT raportul realizat de specialisti

Nerezidentii inregistrati in scopuri de TVA in Romania sunt OBLIGATI sa raporteze in SAF-T din 2025?

Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X
de Stancu Alina la 03 Apr. 2025
Nerezidentii inregistrati in scopuri de TVA in Romania sunt OBLIGATI sa raporteze in SAF-T din 2025?
Tags: saf-t, raportare in saf-t, raportare saf-t nerezidenti, nerezidenti inregistrati in scopuri de tva in romania

Avand in vedere ca incepand cu data de 1 ianuarie 2025 obligatia de raportare in SAF-T prin depunerea D406 apare pentru mai multe tipuri de entitati, contribuabilii nerezidenti inregistrati in scopuri de TVA in Romania se intreaba daca intra si ei in aceasta categorie.

Pentru nerezidentii inregistrati in scopuri de TVA in Romania (fara reprezentant fiscal in Romania), exista obligatia SAF-T incepand cu 01.01.2025? De asemenea, daca nerezidentii vand prin intermediul unor platforme diverse, precum eMAG, au obligatia de a raporta facturile catre B2C in e-Factura de la 01.01.2025?

Obligatie de depunere SAF-T

Obligatia de depunere pentru Declaratia 406 este stabilita de catre ANAF pentru:

  • contribuabilii persoane juridice romane;
  • pentru unitatile fara personalitate juridica din Romania ale persoanelor juridice straine in concordanta cu obligatia tinerii contabilitatii in partida dubla;
  • pentru societatile nerezidente care au in Romania un cod de inregistrare in scopuri de TVA (contribuabilii inregistrati prin inregistrare directa, contribuabilii inregistrati prin reprezentant fiscal, sediile fixe).

Contribuabili obligati sa depuna D406

Urmatoarele categorii de contribuabili au obligatia de depunere a fisierului standard de control fiscal (SAF-T), prin intermediul Declaratiei informative D406:

a) regiile autonome;
b) institutele nationale de cercetare-dezvoltare;
c) societatile pe actiuni (S.A.);
d) societatile in comandita pe actiuni (SCA);
e) societatile in comandita simpla (SCS);
f) societatile in nume colectiv (SNC);
g) societatile cu raspundere limitata (S.R.L.);
h) societatile/companiile nationale;
i) organizatiile cooperatiste mestesugaresti (OC1);
j) organizatiile cooperatiste de consum (OC2);
k) organizatiile cooperatiste de credit (OC3);


l) unitatile fara personalitate juridica din Romania care apartin unor persoane juridice cu sediul in strainatate;
m) persoanele juridice straine care desfasoara activitate prin intermediul unui sediu permanent/mai multor sedii permanente in Romania;
n) persoanele juridice straine care au locul de exercitare a conducerii efective in Romania;
o) asociatiile cu scop patrimonial;
p) asociatiile/persoanele fara scop patrimonial;
q) organismele de plasament colectiv care nu sunt constituite prin act constitutiv, astfel cum sunt prevazute in legislatia pietei de capital, fondurile de pensii
facultative, fondurile de pensii administrate privat si alte entitati organizate pe baza Codului civil;
r) societatile nerezidente care au in Romania un cod de inregistrare in scopuri de TVA (contribuabilii inregistrati prin inregistrare directa, contribuabilii inregistrati prin reprezentant fiscal, sediile fixe);
s) alte persoane juridice care nu se regasesc mentionate in mod expres la pct. 4 si au obligatia potrivit legii sa organizeze si sa tina contabilitatea in partida dubla.

Contribuabilii trebuie sa trimita Declaratia 406 lunar sau trimestrial, urmand perioada fiscala aplicabila pentru TVA.

Contribuabilii nerezidenti inregistrati doar in scop de TVA in Romania au obligatia de depunere a Declaratiei 406 incepand cu data de referinta pentru contribuabili mici (01 ianuarie 2025).

Ce informatii raporteaza in SAF-T firmele nerezidente

Informatiile raportabile in schema SAF-T pentru societatile nerezidente inregistrate in scopuri de TVA si care nu au obligatia tinerii unei evidente contabile in Romania sunt:

1. Header [Antetul];

2. MasterFiles [Fisiere Master] cu anumite subsectiuni:

D406 presupune sa trimiteti catre ANAF peste 800 de tipuri de date, intr-un format nefamiliar, complex, gandit in limba engleza (si limba poate fi un impediment). Si, in mod cert, dat fiind tot acest volum imens de date, va prinde bine o mana de ajutor. Daca sunteti contribuabili MICI, apelati la ACEASTA lucrare care contine toate raspunsurile de care aveti nevoie, AICI>>

2.5. Tax Table [Tabela Taxe]

2.6 UOMTable [Tabela UOM/Unitati de Masura]

2.9. Products [Produse]

4. Source Documents [Documente Sursa] cu urmatoarele sub-sectiuni:

4.1. Sales Invoices [Facturi de Vanzare]

4.2. Purchase Invoices [Facturi de Achizitii]

RO e-Factura B2C nerezidenti

Din 2025 firmele rezidente si cele nerezidente nu vor fi scutite de la emiterea de facturi catre persoane fizice (B2C).

Este redefinita relatia B2C de O.U.G. nr. 69/2024, in sensul in care operator economic este si persoana juridica nerezidenta, adica persoana impozabila stabilita in Romania conform art. 266 alin. (2) din Codul fiscal.

Facturarea B2C este obligatorie din 01.01.2025, iar in aceasta categorie intra si persoanele juridice nerezidente.

Prevederi conform O.U.G. nr. 69/2024

O.U.G. nr. 120/2021 privind administrarea, functionarea si implementarea sistemului national privind factura electronica RO e-Factura si factura electronica in Romania, precum si pentru completarea O.G. nr. 78/2000 privind omologarea, eliberarea cartii de identitate a vehiculului si certificarea autenticitatii vehiculelor rutiere in vederea introducerii pe piata, punerii la dispozitie pe piata, inmatricularii sau inregistrarii in Romania, precum si supravegherea pietei pentru acestea, publicata in Monitorul Oficial, nr. 960 din 7 octombrie 2021, aprobata cu modificari si completari prin Legea nr. 139/2022, se modifica si se completeaza dupa cum urmeaza:

D406 presupune sa trimiteti catre ANAF peste 800 de tipuri de date, intr-un format nefamiliar, complex, gandit in limba engleza (si limba poate fi un impediment). Si, in mod cert, dat fiind tot acest volum imens de date, va prinde bine o mana de ajutor. Daca sunteti contribuabili MICI, apelati la ACEASTA lucrare care contine toate raspunsurile de care aveti nevoie, AICI>>

1. La art. 2 alin. (1), dupa lit. n) se introduce o noua litera, lit. n1), cu urmatorul cuprins:

"n1) relatia B2C - tranzactia avand ca obiect executia de lucrari, livrarea de bunuri/produse si/sau prestarea de servicii dintre un operator economic - persoana impozabila stabilita in Romania conform art. 266 alin. (2) din Legea nr. 227/2015, si o persoana neimpozabila, alta decat cea pentru care se aplica prevederile lit. m) si ale art. 91;" "

TITLUL VII, Taxa pe valoarea adaugata, CAPITOLUL I 

"Art. 266. - Semnificatia unor termeni si expresii

(2) In intelesul prezentului titlu:

a) o persoana impozabila care are sediul activitatii economice in Romania este considerata a fi stabilita in Romania;

b) o persoana impozabila care are sediul activitatii economice in afara Romaniei se considera ca este stabilita in Romania daca are un sediu fix in Romania, respectiv daca dispune in Romania de suficiente resurse tehnice si umane pentru a efectua regulat livrari de bunuri si/sau prestari de servicii impozabile;

c) o persoana impozabila care are sediul activitatii economice in afara Romaniei si care are un sediu fix in Romania conform lit. b) este considerata persoana impozabila care nu este stabilita in Romania pentru livrarile de bunuri sau prestarile de servicii realizate la care sediul fix de pe teritoriul Romaniei nu participa. "

Facturarea electronica in relatiile B2B si B2C

3. La art. 10, alin. (5) se abroga.

4. La art. 10, alin. (7) se modifica si va avea urmatorul cuprins:

"(7) Termenul-limita pentru transmiterea facturilor in sistemul national privind factura electronica RO e-Factura este de 5 zile calendaristice de la data emiterii facturii, dar nu mai tarziu de 5 zile calendaristice de la data-limita prevazuta pentru emiterea facturii la art. 319 alin. (16) din Legea nr. 227/2015."

5. Dupa art. 10 se introduc noua noi articole, art. 101 - 109, cu urmatorul cuprins:

"Art. 101. -

(1) in perioada 1 iulie 2024-31 decembrie 2024, operatorii economici - persoane impozabile stabilite in Romania conform art. 266 alin. (2) din Legea nr. 227/2015, cu modificarile si completarile ulterioare, indiferent daca sunt sau nu inregistrati in scopuri de TVA conform art. 316 din Legea nr. 227/2015, pentru livrarile de bunuri si prestarile de servicii care au locul livrarii/prestarii in Romania conform art. 275, 278 si 279 din Legea nr. 227/2015, efectuate in relatia B2C, astfel cum este definita la art. 2 alin. (1) lit. n1), pot transmite facturile emise in sistemul national privind factura electronica RO e-Factura.

(2) incepand cu data de 1 ianuarie 2025, operatorii economici - persoane impozabile stabilite in Romania conform art. 266 alin. (2) din Legea nr. 227/2015, indiferent daca sunt sau nu inregistrati in scopuri de TVA conform art. 316 din Legea nr. 227/2015, pentru livrarile de bunuri si prestarile de servicii care au locul livrarii/prestarii in Romania conform art. 275, 278 si 279 din Legea nr. 227/2015, efectuate in relatia B2C, astfel cum este definita la art. 2 alin. (1) lit. n1), au obligatia sa transmita facturile emise in sistemul national privind factura electronica RO e-Factura. Fac exceptie facturile simplificate emise conform art. 319 alin. (12) din Legea nr. 227/2015, cu modificarile si completarile ulterioare.

(3) Livrarile de bunuri/Prestarile de servicii efectuate catre o persoana fizica care se identifica in relatia cu furnizorul/prestatorul prin codul numeric personal se considera efectuate in relatia B2C.

(4) Furnizorii prevazuti la alin. (1) si (2) sunt obligati sa transmita facturile emise catre destinatari conform art. 319 din Legea nr. 227/2015. "

Stancu Alina de Stancu Alina
Alina Stancu scrie pentru InfoTVA.ro de la inceputul anului 2018 si are experienta in domeniul fiscal de peste 10 ani! In prezent, scrie pentru dumneavoastra despre tot ceea ce inseamna monografii contabile, aplicarea corecta a TVA, declaratii fiscale si va tine la curent cu ultimele noutati legislative.

Sfaturi de la Experti - Intrebari si Raspunsuri




Urmareste-ne pe Google News

Decontul precompletat de TVA. Noutati 2025 + studii de caz

Atentie, contabili!

Modificari importante privind cotele de TVA!
Descarcati GRATUIT Raportul Special realizat de specialisti!

Abonati-va la Newsletter-ul InfoTVA.ro si descarcati GRATUIT Raportul Special!
"Decontul precompletat de TVA. Noutati 2025 + studii de caz" 

Club Contabilitate

La fiecare 10 minute, o întrebare își găsește răspunsul AICI.


Ultimele stiri

Cele mai citite stiri

din categoria "InfoTVA"
[x]

Informatii vitale despre TVA: deducerea si rambursarea TVA, baza de impozitare, scutiri si operatiuni scutite de TVA.

Atentie, contabili
Decontul precompletat de TVA. Noutati 2025 + studii de caz
Modificari importante privind TVA!
Descarca GRATUIT
Raportul Special!
"Decontul precompletat de TVA. Noutati 2025 + studii de caz"
Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform cu Regulamentului UE 679/2016