Atentie contabili!


Modificari importante privind cotele de TVA!
Descarcati GRATUIT Raportul Special realizat de specialisti!
 
 
 
 

Firme care depun SAF-T din 2022. De cand se declara sectiunea de active si pe ce perioada?

Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X
de Redactia Infotva la 25 Mai. 2023
Firme care depun SAF-T din 2022. De cand se declara sectiunea de active si pe ce perioada?
Tags: saf-t, depunere saf-t, sectiune active in saf-t

Sunt un contribuabil care a depus SAF-T incepand cu 01.07.2022. Va rog sa ma ajutati cu un raspuns la intrebarea mea: Am obligatie sa depun sectiunea de active aferente anului fiscal 2022 la 31.05.2023? Daca nu, va rog sa-mi spuneti cand o sa declar sectiunea de active si pe ce perioada. Va multumesc si va doresc o zi frumoasa!

Declarare active in SAF-T – raspunsul specialistului:

 

Cadrul legal: Ordinul ANAF nr. 1783/2021 privind natura informatiilor pe care contribuabilul/platitorul trebuie sa le declare prin fisierul standard de control fiscal, modelul de raportare, procedura si conditiile de transmitere, precum si termenele de transmitere si data/datele de la care categoriile de contribuabili/platitori sunt obligate sa transmita fisierul standard de control fiscal

Anexa 4
1. Declaratia informativa D406 se transmite in format electronic, data-limita de transmitere fiind:
- ultima zi calendaristica a lunii urmatoare perioadei de raportare, respectiv luna/trimestrul calendaristic, dupa caz, pentru alte informatii decat cele privind sectiunile "Stocuri" si "Active";
- la termenul de depunere a situatiilor financiare aferente exercitiului financiar, in cazul sectiunii "Active";

7. Informatiile privind "Activele" din cadrul Declaratiei informative D406 sunt intocmite la nivelul anului financiar aplicat de catre contribuabili si transmise printr-o singura depunere, respectiv o singura raportare a Declaratiei informative D406, pana la data depunerii situatiilor financiare aferente exercitiului financiar la care se refera.

8. Declaratia informativa D406 pentru "Active" se poate transmite ca o declaratie independenta, nefiind necesara introducerea tuturor sectiunilor/subsectiunilor dintr-o Declaratie informativa D406, ci doar a zonelor indicate ca fiind obligatorii pentru transmiterea acestui tip de informatie.


Prin urmare, termenul de depunere a D406 pentru ACTIVE este data de 31 mai 2023 (termenul limita pentru depunerea situatiilor financiare aferente exercitiului financiar 2022).
Pe site-ul ANAF exista o clarificare referitoare la termenul de depunere a D406 -Active
CLARIFICARE referitoare la depunerea Declaratiei anuale D406 Active (SAF-T Active)

Avand in vedere intrebarile adresate prin intermediul adresei de email saft@anaf.ro privind depunerea Declaratiei informative D406 active (SAF-T Active), prin care sunt declarate mijloacele fixe, facem urmatoarele precizari:
 - Mijloacele fixe se raporteaza anual, iar termenul de raportare este pana la data depunerii situatiilor financiare;
- Raspunsul nr. 5 din sectiunea III ”Intrebari privind contextul legislativ pentru raportarea Declaratiei D406 – SAF-T” a documentului postat pesite-ul ANAF intitulat ”INTREBARI FRECVENTE SI RASPUNSURI  SPECIFICE SCHEMEI SAF-T” (pagina 49 din document) se modifica astfel:
 ”Mijloacele fixe se raporteaza anual, iar termenul de raportare este pana la data depunerii situatiilor financiare. In cazul in care anul financiar se incheie la 31martie (an fiscal modificat), pentru anul fiscal 01.04.2021– 31.03.2022,contribuabilul in cauza (pentru care obligatia de raportare SAF-T a inceput,conform legii, la 01.01.2022) nu va depune D406 active pentru acest an financiar.Acest contribuabil va depune prima Declaratie D406 active pentru anul financiar 01.04.2022 – 31.03.2023, pana la data depunerii situatiilor financiare aferente acestui an (i.e. 150 de zile de la data incheierii exercitiului financiar, sub rezerva modificarilor legislative care pot interveni in ceea ce priveste acest termen).”
- Regula generala pentru depunerea Declaratiei D406 active este aceea ca, aceasta declaratie se depune pana la data depunerii situatiilor financiare in conditiile in care pentru anul financiar aferent au fost depuse anterior toate celelalte declaratii D406 obligatorii (lunare sau trimestriale).

De aici rezulta obligativitatea transmiterii D406 active pentru cele 6 luni aferente anului 2022, precizarea vizand situatiile in care contribuabilul aplica perioada de gratie iar scadenta transmiterii D406 pentru cei cu 01.07.2022 ar deveni 31.01.2023 pentru intreaga perioada 01.07.2022-31.12.2022.
In opinia mea interpretarea clarificarilor aduse de catre ANAF presupune 3 paliere oarceum independente unul fata de celelalte (sunt 3 liniute).

Astfel, prima liniuta clarifica termenul de depunere al D406 Active care este anul, a doua liniuta clarifica raspunsul pentru intrebarea din Ghid vizavi de cei care aplica anul financiar modificat, iar cea de-a treia liniuta statueaza regula generala de transmitere a SAF-T Active si corelarea acesteia cu celelalte D406 obligatorii de transmis pentru exercitiul financiar respectiv (in esenta NU se va putea transmite D406 Active anterior transmiterii tuturor D406 lunare sau trimestriale de la momentul la care agentii economici au aceasta obligatie).



Raspuns oferit in luna mai 2023 de catre specialistii site-ului PortalCodulFiscal.ro. Dati click AICI pentru a vedea toate noutatile din Codul Fiscal consultanta si raspunsuri detaliate de la experti.
Redactia Infotva de Redactia Infotva
Redactia InfoTVA are un colectiv de 3 autori specializati din domeniul fiscal. Zilnic aducem in atentia dvs. tot ce este nou legat de aplicarea regimului TVA, intocmirea corecta a facturilor, depunerea declaratiilor si obligatiile fiscale care le revin angajatorilor. Explicam in mod detaliat modificarile aparute si oferim solutii practice pentru orice dilema generata de noutatile cotidiene!

Sfaturi de la Experti - Intrebari si Raspunsuri




Votati articolul "Firme care depun SAF-T din 2022. De cand se declara sectiunea de active si pe ce perioada?":
Rating:

Nota: 4.5 din 5 din 2 voturi
Urmareste-ne pe Google News

Cote de TVA aplicabile de la 1 ianuarie 2024. Noutati fiscale si Scutiri de TVA

Atentie contabili!

Modificari importante privind cotele de TVA!

Descarcati GRATUIT Raportul Special realizat de specialisti!

Abonati-va la Newsletter-ul InfoTVA.ro si descarcati GRATUIT Raportul Special!
"Cote de TVA aplicabile de la 1 ianuarie 2024. Noutati fiscale si Scutiri de TVA" 
Rentrop ∧ Straton
Club Contabilitate

VIDEO

[x]

Atentie contabili!

Cote de TVA aplicabile de la 1 ianuarie 2024. Noutati fiscale si Scutiri de TVA Modificari importante privind cotele de TVA!

Descarca GRATUIT Raportul Special!

"Cote de TVA aplicabile de la 1 ianuarie 2024. Noutati fiscale si Scutiri de TVA"
Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentului UE 679/2016