Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!


Dupa cum bine stim deja, inca din 2022 a aparut obligativitatea utilizarii SAF-T de catre contribuabilii mari, adica sistemul care vizeaza digitalizarea si automatizarea procesului de raportare a datelor financiare catre autoritatile fiscale. Pentru contribuabilii mijlocii aceasta obligatie a aparut in 2023, iar pentru cei mici abia din acest an.
Sistemul SAF-T va afecta in mod direct felul in care companiile gestioneaza evidentele contabile si stocurile, avand implicatii semnificative pentru societatile care activeaza in sectorul comertului. Acest lucru se intampla fiindca firmele vor trebui sa faca schimbari pentru a se adapta la noile cerinte. Apar modificari la nivelul inregistrarii si raportarii stocurilor, la gestionarea produselor importate sau exportate, etc..
Pentru firmele care utilizeaza aplicatii externe pentru gestionarea stocurilor si facturilor (precum Smartbill, Oblio sau FGO), se va impune o mai mare integrare a acestor sisteme cu solutiile contabile, pentru a asigura completitudinea si corectitudinea rapoartelor solicitate de autoritatile fiscale.
In acest context, doua dintre principalele intrebari pe care societatile comerciale din domeniul comertului le pot avea sunt: Cum vor trebui sa organizeze evidenta stocurilor, avand in vedere cerintele de codificare si raportare detaliata a produselor? Va fi necesar sa sincronizeze platformele de vanzare online, cum ar fi Amazon, cu aplicatii de contabilitate conforme cu legislatia romana pentru a respecta cerintele SAF-T?
SAF-T IN 2025: Intrebari legate de implementarea SAF-T din 2025, pentru firmele care au ca activitate comertul
1. Momentan, o firma isi tine in regim propriu evidenta primara in diverse aplicatii (Smartbill, Oblio, FGO in principiu), iar noi preluam doar valoric facturile si descarcam manual 607 = 371 in baza rapoartelor primite din aplicatiile respective. Avand in vedere implementarea SAF-T, codurile statistice vor fi obligatorii, nu? Astfel ca va trebui sa preluam la nivel de stocuri in programul de contabilitate pentru a avea toate codurile statistice si toate operatiunile legate de stocuri (la bonuri de consum ma gandesc in principiu, avand in vedere ca operam manual la final de luna totalul rulajelor prin nota contabila 607 = 371).
2. Mai sunt si societatile care efectueaza comert pe platformele Amazon. Ele primesc anumite rapoarte si in baza lor efectuam descarcarile de marfa. Va mai fi posibil pentru acestea sa opereze la nivel de stoc doar in platforma Amazon sau va fi obligatoriu sa se sincronizeze cu o aplicatie optimizata cu legislatia din Romania in vederea generarii corecte a SAF-T?
Raspuns:
Conform Ordinului 1783/2021, in cazul sectiunii „Stocuri“, Declaratia informativa D406 se transmite in format electronic doar la termenul stabilit de organul fiscal central, care nu poate fi mai mic de 30 de zile calendaristice de la data solicitarii.

Registrul de Evidenta Fiscala PFA

PortalContabilitate ro - acces 12 luni consultanta in scris si telefonica 30 intrebari

Consilier Taxe si Impozite pentru Contabili 12 actualizari
Astfel, informatiile privind „stocurile de produse“ si „productie in curs“ vor fi transmise pe baza unei solicitari specifice din partea organelor fiscale centrale, iar in functie de perioada pentru care se solicita furnizarea informatiilor privind stocurile prin fisierul standard de control fiscal (SAF-T), societatile vor furniza una sau mai multe declaratii informative cuprinzand subsectiunile din fisierul SAF-T relevante pentru „Stocuri“, separate pentru fiecare dintre lunile/trimestrele calendaristice cuprinse in perioada pentru care a fost trimisa solicitarea din partea organelor fiscale centrale.
Ca urmare, in cadrul sub-sectiunii 2.10 PhysicalStock se solicita Codul (intern) al produsului din Fisa de magazie, respectiv codul aferent clasificarea pentru import / export (daca este cazul). Totodata, in cadrul sub-sectiunii 2.9 Products, raportarea codului de produs este obligatorie, ca de altfel si Codul NC (8 cifre), care va fi raportat acolo unde este cerut conform legislatiei romane, in special in cazuri precum:
* tranzactii de import / export
* achizitii/livrari de produse alimentare supuse cotei reduse de TVA
* miscari intracomunitare supuse raportarii intrastat.
* achizitii/livrari supuse taxei locale inversate de TVA in functie de codul NC
* tranzactiile cu produse accizabile pentru care accizele se determina pe baza codului Cod NC.
cu mentiunea ca, In cazul in care codul NC nu este aplicabil sau impus in conformitate cu legislatia romana, acesta se va completa cu valoarea 0 (zero).
Conform documentului emis de catre ANAF (intrebari si raspunsuri specifice SAF-T):
,,In sub-sectiunea Products se vor declara stocurile pentru care societatea organizeaza evidenta prin metodele operativ-contabila sau cantitativa-valorica: materii prime, materiale consumabile, semifabricate, produse finite, produse reziduale, produse agricole, active biologice de natura stocurilor, marfuri, ambalaje.
Nu se vor declara informatii cu privire la obiectele de inventar in aceasta sub-sectiune, indiferent daca sunt in folosinta sau sunt in stoc. Nu este obligatorie raportarea serviciilor in sub-sectiunea Products din sectiunea MasterFiles. In masura in care societatea intretine informatiile despre serviciile prestate, poate opta sa raporteze aceste informatii in sub-sectiunea Products.
In aceasta sub-sectiune, nu se vor declara informatii pentru stocurile pentru care se tine evidenta prin metoda global-valorica.’’.
Pe de alta parte, in cadrul sectiunii 5. Structures (raportabila in mod curent), Codul de produs este optional, completarea descrierii produselor aferente acestuia efectuandu-se textual conform sistemelor proprii.
In concluzie, in primul caz se recomanda organizarea unei evidente primare la nivelul societatii, cu generarea unor coduri interne aferente produselor comercializate si raportarea soldurilor acestora la finalul lunii sau preluarea stocurilor de produse in programul de contabilitate - raportarea SAF-T neimpunand direct folosirea unei anumite metode de evidenta a stocurilor, ci doar asigurarea unei evidente detaliate in cazul obligativitatii raportarii stocurilor.
In al doilea caz, se recomanda preluarea evidentei stocurilor intr-un program de evidenta conform cu Ordinul 1802/2014 si cu codificarea produselor in sistem NC, avand in vedere desfasurarea tranzactiilor de import-export.

Redactia InfoTVA are un colectiv de 3 autori specializati din domeniul fiscal. Zilnic aducem in atentia dvs. tot ce este nou legat de aplicarea regimului TVA, intocmirea corecta a facturilor, depunerea declaratiilor si obligatiile fiscale care le revin angajatorilor. Explicam in mod detaliat modificarile aparute si oferim solutii practice pentru orice dilema generata de noutatile cotidiene!
Sfaturi de la Experti - Intrebari si Raspunsuri
Articole similare
Calendar ANAF: Obligatii fiscale pentru luna IULIE 2023SAF-T in 2023: Termen limita de depunere D 406 pentru contribuabilii mijlociiCalendar ANAF: Obligatii fiscale pentru luna SEPTEMBRIE 2022Declaratia 406. Cine are obligatia depunerii D406 pana pe 28 februarie 2025Facilitati fiscale pentru companiile care ofera ajutor umanitar, conform OUG 20/2022Ultimele articole
SAF-T: Firmele cu cod TVA intracomunitar depun D406?Cifra de afaceri. TVA lunar devine OBLIGATORIU daca ai depasit 100.000 euroSAF-T 2025: Cum incadrezi entitatile neplatitoare de TVA in D406Completarea statutului TVA in D406 pentru firme neplatitoare de TVASAF-T: Ce trebuie sa stie firmele neinregistrate in scopuri de TVAArticole similare
SAF-T IN 2025. Cine trebuie sa depuna D406 pana pe 31 ianuarie 2025SAF-T IN 2025. Cum se face declararea facturilor emise cu codul 751SAF-T IN 2025. Clarificari cu privire la depunerea D406, in 3 cazuri importanteDeclaratia 406. Cine are obligatia depunerii D406 pana pe 28 februarie 2025SAF-T, obligatoriu de la 1 ianuarie 2025 pentru contribuabilii mici. Ce perioada de gratie se aplicaUltimele articole
SAF-T IN 2025. Firmele mici aflate in inactivitate temporara mai depun D406 din ianuarie 2025?SAF-T IN 2025. Pentru o casa de ajutor reciproc (CAR) se depune D406 din ianuarie 2025?Articole similare
Cum tinem gestiunea: cantitativ sau global? En detail sau en gros? Tip magazin sau tip depozit?PortalContabilitate: Anularea inregistrarii in scopuri de TVAFactura discount. Cum inregistram factura emisa de client?Reduceri comerciale. Cum tratam din punct de vedere TVA si al impozitului pe veniturile microintreprinderilor?Este OFICIAL! Operatorii economici din cadrul HoReCa pot redeschide restaurantele si cafenelele in interiorul cladirilor de la 1 septembrieUltimele articole
STOCURI si TVA majorat. Cum modifici gestiuneaScoatere din gestiune STOCURI. Implicatii TVA si deductibilitate cheltuieliSAF-T in 2025. Cine trebuie sa depuna D406 pana pe 31 ianuarie 2025Firme care NU au depasit plafonul TVA. Cum pot iesi prin optiune de la TVAPana pe 31 ianuarie 2025 trebuie depuse 3 declaratii fiscale importante la ANAF
Atentie, contabili!
Descarcati GRATUIT Raportul Special realizat de specialisti!
Abonati-va la Newsletter-ul InfoTVA.ro si descarcati GRATUIT Raportul Special!
"TVA exigibil si neexigibil. Corelatii intre decontul de TVA si balanta. Cum procedam"