Atentie contabili!


Modificari importante privind cotele de TVA!
Descarcati GRATUIT Raportul Special realizat de specialisti!
 
 
 
 

Suspendare activitate PFA. TVA stoc existent

Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X
de Redactia Infotva la 20 Dec. 2018 Exclusiv
Tags: oanaf 889, pfa, suspendare activitate

"O PFA va suspenda activitatea incepand cu 01.01.2019. Din punct de vedere al TVA, in ceea ce priveste stocul existent la data suspendarii, care sunt obigatiile persoanei fizice autorizate?"

Iata raspunsul specialistului

Suspendarea activitatii la Registrul Comertului nu determina automat suspendarea obligatiilor declarative ale PFA.
Astfel, pe perioada in care se afla in inactivitate temporara entitatile au obligatia sa depuna declaratiile fiscale conform vectorului fiscal. Pentru obligatiile declarative inscrise in vectorul fiscal declaratiile se depun, chiar daca nu exista sume de declarat, pe zero, cu exceptia situatiei in care societatea solicita si i se aproba un regimul de declarare derogatoriu conform procedurii aprobate prin OANAF nr. 889/2016.
 
Regimul de declarare derogatoriu se solicta de contribuabil prin depunerea unei cereri la organul fiscal in a carui evidenta fiscal acesta este inregistrat ca platitor de taxe.

Depunerea declaratiilor fiscale conform unui regim de declarare derogatoriu poate fi aprobata pentru perioade mai mari de 12 luni, dar nu mai mult de 3 ani consecutivi.

Regimul de derogare obligatoriu se solicita pentru toate obligatiile de declarare inscrise in vectorul fiscal al contribuabilului.
Daca se aproba regimul derogatoriu, pe prioada aplicarii acestuia PFA nu va avea obligatia depunerii decontului de taxa pe valoarea adaugata. Obligatiile de declarare aferente activitatii desfasurate anterioar perioadei de aplicare a regimului de declare derogatoriu se mentin.
 
Daca contribuabilul nu solicita sau nu i se aproba regimul derogatoriu atunci trebuie sa depuna declaratiile fiscale aferente vectorului fiscal, pe zero.

Conform art. 316 alin. (11) lit. e) din Legea nr. 227/2015 privind Codul fiscal "Organele fiscale competente anuleaza inregistrarea unei persoane in scopuri de TVA, conform prezentului articol: daca in deconturile de taxa depuse pentru 6 luni consecutive, in cazul persoanei impozabile care are perioada fiscala luna calendaristica, si pentru doua trimestre calendaristice consecutive, in cazul persoanei impozabile care are perioada fiscala trimestrul calendaristic, nu au fost evidentiate achizitii de bunuri/servicii si nici livrari de bunuri/prestari de servicii realizate in cursul acestor perioade de raportare, organele fiscale competente anuleaza inregistrarea in scopuri de TVA din prima zi a lunii urmatoare celei in care a intervenit termenul de depunere al celui de-al saselea decont de taxa in prima situatie si, respectiv, din prima zi a lunii urmatoare celei in care a intervenit termenul de depunere al celui de-al doilea decont de taxa in a doua situatie."
 
Dupa anularea inregistrarii in scopuri de TVA organele fiscale inregistreaza persoana impozabila la solicitarea acesteia pe baza unei declaratii pe propria raspundere din care sa rezulte ca va desfasura activitate economica. Data inregistrarii in scopuri de TVA a persoanei impozabile este data comunicarii deciziei de inregistrare in scopuri de TVA (conform art. 316 alin. (12) lit. d) din Legea nr. 227/2015 privind Codul fiscal).
 
Persoanele impozabile carora li s-a anulat inregistrarea in scopuri de TVA au obligatia sa depuna ultimul decont de TVA, indiferent de perioada fiscal aplicabila pana la data de 25 a lunii urmatoare celei in care a fost comunicata decizia de anulare a inregistrarii in scopuri de TVA.

Normele metodologice la pct. 78 alin. (9) prevad faptul ca: "(9) In cazul persoanelor impozabile a caror inregistrare in scopuri de TVA a fost anulata de organele fiscale competente, conform art. 316 alin. (11) lit. a) - e) si h) din Codul fiscal, nu se fac ajustari ale taxei aferente serviciilor neutilizate, bunurilor de natura stocurilor, activelor corporale fixe in curs de executie, prevazute la alin. (1), fiind supuse obligatiei de plata a TVA colectate conform art. 11 alin. (6) si (8) din Codul fiscal."

Astfel, nu aveti obligatia efectuarii vreunei ajustari la TVA aferenta stocului de marfuri ramas in gestiune la data suspendarii activitatii.

Raspuns oferit de specialistii Portal Codul Fiscal, un proiect de consultanta specializata marca Rentrop&Straton.

Redactia Infotva de Redactia Infotva
Redactia InfoTVA are un colectiv de 3 autori specializati din domeniul fiscal. Zilnic aducem in atentia dvs. tot ce este nou legat de aplicarea regimului TVA, intocmirea corecta a facturilor, depunerea declaratiilor si obligatiile fiscale care le revin angajatorilor. Explicam in mod detaliat modificarile aparute si oferim solutii practice pentru orice dilema generata de noutatile cotidiene!

Sfaturi de la Experti - Intrebari si Raspunsuri




Votati articolul "Suspendare activitate PFA. TVA stoc existent":
Rating:

Nota: 5 din 5 din 3 voturi
Urmareste-ne pe Google News

Cote de TVA aplicabile de la 1 ianuarie 2024. Noutati fiscale si Scutiri de TVA

Atentie contabili!

Modificari importante privind cotele de TVA!

Descarcati GRATUIT Raportul Special realizat de specialisti!

Abonati-va la Newsletter-ul InfoTVA.ro si descarcati GRATUIT Raportul Special!
"Cote de TVA aplicabile de la 1 ianuarie 2024. Noutati fiscale si Scutiri de TVA" 
Rentrop ∧ Straton
Club Contabilitate

VIDEO

[x]

Atentie contabili!

Cote de TVA aplicabile de la 1 ianuarie 2024. Noutati fiscale si Scutiri de TVA Modificari importante privind cotele de TVA!

Descarca GRATUIT Raportul Special!

"Cote de TVA aplicabile de la 1 ianuarie 2024. Noutati fiscale si Scutiri de TVA"
Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentului UE 679/2016