Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!

In analiza de mai jos, un PFA specializat in comert cu amanuntul si platitor de TVA doreste sa isi suspende activitatea.
Iata raspunsul specialistului!
Primul pas pentru inceperea procedurii de suspendare (care poate dura maxim 3 ani) este achitarea de catre persoana fizica autorizata a tuturor datoriilor catre bugetul de stat, insa poate avea datorii catre alte firme sau catre angajati. Cei care isi intrerup activitatea sunt obligati sa achite contributiile la stat scadente pe perioada suspendarii.
Suspendarea activitatii PFA are loc de la data depunerii cererii de suspendare a activitatii de catre PFA, impreuna cu alte documente solicitate la Registrul Comertului.. Pe langa decizie, Registrul Comertului va emite si un certificat constatator prin care se evidentiaza inactivitatea temporara a agentului economic.
Urmatorul pas va fi inregistrarea inactivitatii temporare si la Administratia Financiara. Cei care opteaza pentru suspendare temporara a activitatii, conform legislatiei fiscale, au obligatia de a depune la organul fiscal competent o declaratie, alaturi de documente justificative, in termen de 30 de zile din momentul producerii evenimentului, in vederea recalcularii platilor anticipate.
Solicitarea care vizeaza recalcularea platilor anticipate cu titlu de impozit, contributii de asigurari sociale de sanatate si contributii de asigurari sociale se face de catre persoana in cauza sau alta persoana imputernicita de acesta, desemnat conform legii, pe baza formularului 220 “Declaratia vizand venitul estimat/norma de venit. Alaturi de declaratie trebuie atasate si documente justificative din care reiasa situatia contribuabilului.

Autoturisme pe firma Regim fiscal-contabil

Cartea verde a Contabilitatii varianta online

PFA II IF Taxe Impozite Deduceri Contributii 2025
De asemenea, in cazul suspendarii activitatii, se poate obtine si o derogare de la depunerea declaratiilor fiscale (spre exemplu, se poate opta pentru depunerea anuala). Regimul derogatoriu nu este insa o etapa obligatorie din procesul de suspendare. Acesta este aprobat de catre Administratia Finantelor, in urma solicitarii printr-o cerere.
Referitor la tratamentul de TVA al stocului de marfuri ramas in gestiune, nu aveti obligatia efectuarii vreunei ajustari. Totusi, trebuie sa aveti in vedere faptul ca inactivitatea temporara inscrisa la Registrul Comertului va atrage cu sine anularea inregistrarii in scopuri de TVA a PFA.
Totusi, aveti in vedere faptul ca in momentul in care inregistrare in scopuri de TVA a fost anulata de organele fiscale competente, conform art. 316 alin. (11) lit. a) din Codul fiscal (societate a fost declarata inactiva conform prevederilor Codului de procedura fiscala), nu se fac ajustari ale taxei aferente serviciilor neutilizate, bunurilor de natura stocurilor, activelor corporale fixe in curs de executie, fiind supuse obligatiei de plata a TVA colectate conform art. 11 alin. (6) si (8) din Codul fiscal.
Baza legala:
- Legea nr 227/2015 privind Codul fiscal, ART. 121 - Stabilirea platilor anticipate de impozit, alin. (10)
- Legea nr 227/2015 privind Codul fiscal, alin. (9) din Normele metodologice ale ART. 304 Ajustarea taxei deductibile in cazul achizitiilor de servicii si bunuri, altele decat bunurile de capital, alin (1) lit. c) – pct.
- Legea nr. 207/2015 privind Codul de procedura fiscala, ART. 92 Registrul contribuabililor/platitorilor inactivi/reactivati, alin. (1) lit. d)
- Ordinul nr. 3696/2016 din 27 decembrie 2016 pentru aprobarea procedurii privind recalcularea platilor anticipate cu titlu de impozit, contributii de asigurari sociale de sanatate si contributii de asigurari sociale
Raspuns oferit pentru www.portalcontabilitate.ro de Gabriel Apostolescu, consultant contabil si fiscal.

Redactia InfoTVA are un colectiv de 3 autori specializati din domeniul fiscal. Zilnic aducem in atentia dvs. tot ce este nou legat de aplicarea regimului TVA, intocmirea corecta a facturilor, depunerea declaratiilor si obligatiile fiscale care le revin angajatorilor. Explicam in mod detaliat modificarile aparute si oferim solutii practice pentru orice dilema generata de noutatile cotidiene!
Sfaturi de la Experti - Intrebari si Raspunsuri
Articole similare
Tot ce trebuie sa stii despre PFA in 2021. Precizari oficiale de la Inspectia MunciiE-Factura in relatia B2C. Facturile PFA catre persoane fizice trebuie incarcate in sistem?Adaugare cod CAEN pentru PFA. Cum procedam?Contract de comision cu PFA. Declaratia 600Programul national Femeia manager se lanseaza vineriUltimele articole
Platitor de TVA. Conditii, documente si ajustare TVA pentru trecere la neplatitor de TVACota TVA. TVA pentru amoniac si servicii agricole in 2025PFA si drepturile de autor. Documente necesare dupa inregistrarea ca platitor de TVATaxe PFA 2025: Cat platesti pentru PFA cu venituri din drepturi de autorPFA si plata CASS in 2025: Cum sa procedezi daca ai un PFA nouArticole similare
Declaratiile online se depun diferit! Afla noile reguli!Noutati Legislatie Fiscala 29 iunie - 03 iulie 2009 Monitorul OficialDeductibilitate TVA 100% pentru autoturisme. Justificare cu foi de parcursAjustare negativa TVA pentru vanzare bun imobil in regim de scutire TVACe obligatii avem la inregistrarea in scopuri de TVA ca urmare a depasirii plafonului de 65.000 euro?Ultimele articole
Majorare TVA 2025. 3 situatii explicate de specialistAchizitie intracomunitara. 4 obligatii care NU le revin firmelor neplatitoare de TVAPlatitor de TVA. Conditii, documente si ajustare TVA pentru trecere la neplatitor de TVAMajorare TVA la locuinte. Conditii pentru masura tranzitorie 2025 - 2026 cu TVA de 9%Panourile fotovoltaice. Reguli, cote TVA si taxa de timbru verde
Atentie, contabili!
Descarcati GRATUIT Raportul Special realizat de specialisti!
Abonati-va la Newsletter-ul InfoTVA.ro si descarcati GRATUIT Raportul Special!
"TVA exigibil si neexigibil. Corelatii intre decontul de TVA si balanta. Cum procedam"