Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
Este imposibil sa nu va intalniti in activitatea dvs. cuprocedura radierii unei entitati juridice(SRL, PFA, II. IF), o procedura foarte prezenta in ultima perioada in mediul de afaceri autohton, dovada ca numarul firmelor radiate in 2024 a atins un record al ultimilor 12 ani.
Peste 32.000 de firme au fost radiate la nivel national in primele 4 luni din 2024, cu 40,53% mai multe comparativ cu perioada similara din 2023, conform statisticilor ONRC.
Ce aveti de facut, din punct de vedere contabil, atunci cand va confruntati cu un caz de radiere?
Atentie, procedura in sine este una complexa, sunt multe aspecte de gestionat (legate de stingerea datoriilor fiscale, lichidarea activelor si a stocurilor de marfa, plata impozitelor si contributiilor care rezulta din aceste operatiuni etc.) si, desigur, sunt multe documente de intocmit.
Si tocmai pentru ca procedura este una complexa, va oferim un ajutor solid prin intermediul unei lucrari de ultima ora, marca Rentrop & Straton: Radiere SRL. PFA. II. IF!
Regasiti lucrarea Radiere SRL. PFA. II. IF! La un pret REDUS de Black Friday, AICI--»
Radierea explicata de la A la Z, cu exemple concrete intalnite in mediul de afaceri!
Balanta de verificare de la A la Z Analize corelatii studii de caz
Marea Carte Verde a Monografiilor Contabile
Manualul Contabilului Incepator - stick USB
In aceasta lucrare gasiti, in primul rand, informatii practice legate de absolut toate demersurile pe care le aveti de facut in cazul unei radieri. Este explicat in detaliu intreg procesul care trebuie parcurs, intr-o maniera limpede, care va permite sa fiti 100% pregatit cu tot ce va solicita ONRC sau ANAF.
Exemple de subiecte abordate:
- Motivele radierii
- Caile radierii
- Documentele necesare pentru inregistrarea la ONRC a radierii PFA, II si IF
- Demersuri ANAF la inchiderea unui PFA
- La ce trebuie sa fie atente societatile platitoare de impozit pe profit care se radiaza
- La ce trebuie sa fie atente microintreprinderile care se lichideaza voluntar
- Lichidarea voluntara a societatilor
- Modificari recente cu privire la dizolvarea societatilor, conform Legii nr. 296/2023
Dar, asa cum precizam mai sus, lucrarea solutioneaza si numeroase studii de caz, in fapt intrebari concrete, punctuale, sosite din partea mediului de afaceri.
Iata cateva exemple:
Cum trebuie sa procedeze un operator economic, detinator de casa de marcat, in cazul in care PFA isi inceteaza activitatea?
La data inchiderii unei PFA, aceasta detine imobilizari corporale si necorporale care nu sunt complet amortizate. Cum se trateaza valoarea ramasa neamortizata si cum se reflecta aceasta in calculul impozitului pe venit?
Cum se completeaza formularul D700 cu ocazia radierii unui PFA?
Cum se procedeaza cu salariatul aflat in concediu medical in cazul lichidarii unei societati? Poate fi preluat de Casa de Asigurari de Sanatate si care este procedura necesara?
Cum poate administratorul unic si asociatul unic al unei firme sa transfere activele societatii catre persoana fizica si sa lichideze firma care are datorii la ANAF si furnizori neachitati?
Cum se poate transfera un apartament catre asociatul unic al unei societati aflate in lichidare voluntara?
Ce regim au rezervele in cazul unei microintreprinderi care se lichideaza?
Se poate face compensare intre dreptul la dividende si transfer imobil in proprietatea asociatului unic?
In cazul in care s-a inchis (radiat) un punct de lucru, care este si sediul social al unei PFA, ce obligatii exista in continuare?
Toate raspunsurile la aceste intrebari si la multe altele le gasiti in lucrare.
Regasiti lucrarea Radiere SRL. PFA. II. IF! La un pret REDUS de Black Friday, AICI--»
Ce obligatii au asociatii care obtin venituri din lichidarea societatii?
Potrivit art. 97 alin. (5) din Codul fiscal, venitul impozabil obtinut din lichidarea unei persoane juridice de catre actionari/asociati persoane fizice sau din reducerea capitalului social, potrivit legii, care nu reprezinta distributii in bani sau in natura ca urmare a restituirii cotei-parti din aporturi se impun cu o cota de 10%, impozitul fiind final.
Obligatia calcularii, retinerii si platii impozitului revine persoanei juridice. Impozitul calculat si retinut la sursa in cazul lichidarii persoanei juridice se plateste pana la data depunerii situatiei financiare finale la ONRC, intocmita de lichidatori, respectiv pana la data de 25 a lunii urmatoare celei in care a fost distribuit venitul reprezentand reducerea capitalului social.
Astfel, in ceea ce priveste impozitul, acesta este un impozit cu retinere la sursa, deci persoana fizica nu are obligatia sa depuna Declaratia unica pentru impozit.
Potrivit art. 155 alin. (1) lit. g) din Codul fiscal, veniturile din investitii (inclusiv cele din lichidare) intra in baza de calcul a CASS. Nu se datoreaza CAS pentru aceste venituri conform art. 137 alin. (1) din Codul fiscal. Astfel, persoana fizica datoreaza CASS pentru anul 2024 si trebuie sa depuna declaratia unica completand corespunzator sectiunea de CASS.
Cu ocazia Black Friday va oferim si alte zeci de produse REDUSE din zona fiscal-contabila. Lucrarile sunt de mare ajutor atat pentru cei mai intelepti contabili, cat si pentru contribuabilii care vor sa inteleaga noile modificari legislative, dar si cum sa le aplice in practica. Vedeti MAI JOS:
Ion Mihai este profesionist in domeniul fiscal. Si-a inceput activitatea in presa in anul 2010 si a acoperit de-a lungul anilor subiecte precum contabilitate, legislatia muncii si sport. In prezent, scrie despre tot ceea ce inseamna pregatirea si depunerea declaratiilor fiscale, obligatiile fiscale care le revin angajatorilor si salariatilor, plata impozitelor si alte noutati legislative.
Sfaturi de la Experti - Intrebari si Raspunsuri
Articole similare
RADIERE PFA si Legea 209/2015. In ce conditii se aplica amnistia fiscala?RADIERE PFA. Cum se inregistreaza mijloacele fixe in aceste conditii?RADIERE PFA in cursul anului. Plafonul pentru CAS ramane la fel sau se face calculul proportional cu numarul de luni?Conditii in care contravaloarea bunurilor nu se mai include in venitul brutAtentie contabili!
Modificari importante privind cotele de TVA!Descarcati GRATUIT Raportul Special realizat de specialisti!
Abonati-va la Newsletter-ul InfoTVA.ro si descarcati GRATUIT Raportul Special!
"Decontul precompletat de TVA. Noutati 2025 + studii de caz"