Atentie contabili!


Modificari importante privind cotele de TVA!
Descarcati GRATUIT Raportul Special realizat de specialisti!
 
 
 
 

Radiere PFA si Legea 209/2015. In ce conditii se aplica amnistia fiscala?

Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X
de Redactia Infotva la 19 Aug. 2015 Exclusiv
Tags: pfa, obligatii restante, amnistie fiscala, sumele restante, legea 209/2015obligatii de plata, persoana impozabile

O persoana inchide in 2014 un PFA infiintat in 1991. In urma cu doi-trei ani, persoana in cauza primeste notificare de plata a asigurarilor de sanatate pe ultimi 5 ani. La data radierii PFA, existau de plata niste sume ramase de achitat (o parte erau asigurarile se sanatate, o parte impozitul pe venit precum si penalitatile aferente acestor taxe). Va beneficia persoana in cauza de amnistia fiscala aplicata in acest an sau va fi nevoita sa achite in continuare sumele restante?



Se mentioneaza ca exista norma de venit, norma impusa de finante.

 Legea  209/2015 privind anularea unor obligatii fiscale se aplica unor situatii bine stabilite, respectiv pentru obligatiile fiscale principale si accesorii stabilite ca urmare a reconsiderarii/reincadrarii unei activitati ca activitate dependenta si a  recalificarii sumelor reprezentand indemnizatia primita pe perioada delegarii si detasarii de catre angajatii care si-au desfasurat activitatea pe teritoriul altei tari, pentru TVA si accesorii aferente  aferenta veniturilor realizate din drepturi de proprietate intelectuala  ca urmare a depasirii plafonului si neinregistrarii ca platitor de TVA si pentru CASS si accesorii aferente datorata de persoanele pentru care baza lunara de calcul al contributiei de asigurari sociale de sanatate este mai mica decat salariul de baza minim brut pe tara si de persoanele  care nu realizeaza venituri si pentru care baza lunara de calcul al contributiei de asigurari sociale de sanatate este salariul de baza minim brut pe tara.

Totodata, prin Legea 225/2015 privind anularea contributiei de asigurari sociale de sanatate pentru anumite categorii de persoane fizice a fost anulata CASS datorata incepand cu data de 1 ianuarie 2012 si pana la data intrarii in vigoare a OG 4/2015 de catre anumite categorii de persoane (minori, persoane cu handicap etc.).

Situatia expusa in intrebare - persoana fizica autorizata impusa pe baza de norme de venit – nu se incadreaza in niciuna din situatiile pentru care contribuabilii pot beneficia de anularea/amnistierea fiscala prin cele doua legi promulgate anul acesta.

Prin urmare, obligatiile de plata ramase de plata sunt datorate in continuare. Faptul ca persoana fizica autorizata a fost radiata din registrul comertului nu inseamna incetarea existentei persoanei fizice, ci doar scoaterea ei din registrul profesionistilor. Tinand cont de prevederile din Codul civil referitoare la capacitatea de folosinta si la patrimoniu (art. 31-35) persoana fizica autorizata nu formeaza un subiect de drept distinct de persoana fizica, iar toate drepturile si obligatiile sunt ale persoanei fizice, indiferent ca se nasc din rapoturi juridice civile, profesionale sau fiscale. In aceste conditii, pentru incasarea obligatiilor fiscale ramase neachitate organele fiscale se vor indrepta atat asupra bunurilor din patrimoniul de afectatiune al PFA, in eventualitatea ca acestea mai exista, cat si asupra tuturor celorlalte bunuri/valori din patrimoniul personal al persoanei fizice debitoare.


Raspuns oferit pentru www.portalcontabilitate.ro de Constanta Popa, economist


Redactia Infotva de Redactia Infotva
Redactia InfoTVA are un colectiv de 3 autori specializati din domeniul fiscal. Zilnic aducem in atentia dvs. tot ce este nou legat de aplicarea regimului TVA, intocmirea corecta a facturilor, depunerea declaratiilor si obligatiile fiscale care le revin angajatorilor. Explicam in mod detaliat modificarile aparute si oferim solutii practice pentru orice dilema generata de noutatile cotidiene!

Sfaturi de la Experti - Intrebari si Raspunsuri




Votati articolul "Radiere PFA si Legea 209/2015. In ce conditii se aplica amnistia fiscala?":
Rating:

Nota: 4.5 din 5 din 2 voturi
Urmareste-ne pe Google News

Cote de TVA aplicabile de la 1 ianuarie 2024. Noutati fiscale si Scutiri de TVA

Atentie contabili!

Modificari importante privind cotele de TVA!

Descarcati GRATUIT Raportul Special realizat de specialisti!

Abonati-va la Newsletter-ul InfoTVA.ro si descarcati GRATUIT Raportul Special!
"Cote de TVA aplicabile de la 1 ianuarie 2024. Noutati fiscale si Scutiri de TVA" 
Rentrop ∧ Straton
Club Contabilitate

VIDEO

[x]

Atentie contabili!

Cote de TVA aplicabile de la 1 ianuarie 2024. Noutati fiscale si Scutiri de TVA Modificari importante privind cotele de TVA!

Descarca GRATUIT Raportul Special!

"Cote de TVA aplicabile de la 1 ianuarie 2024. Noutati fiscale si Scutiri de TVA"
Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentului UE 679/2016