Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
de Infotva.ro
de Infotva.ro la 17 Nov. 2009COMUNICAT DE PRESA Referitor la noutatile legislative aduse prevederilor Ordonantei de urgenta a Guvernului nr.92/2009 pentru amanarea la plata a obligatiilor fiscale neachitate la termen ca urmare a ...
COMUNICAT DE PRESA
Referitor la noutatile legislative aduse prevederilor Ordonantei de urgenta a Guvernului nr.92/2009 pentru amanarea la plata a obligatiilor fiscale neachitate la termen ca urmare a efectelor crizei economico-financiare, Agentia Nationala de Administrare Fiscala face urmatoarele precizari:
Prin proiectul de lege privind aprobarea Ordonantei de urgenta a Guvernului nr.92/2009, nu se modifica perioada pentru care se acorda amanarea la plata, astfel cum au aparut in presa unele articole, ramanand asa cum a fost formulat textul initial din ordonanta de urgenta, respectiv cel mult 6 luni.
Pentru a veni in sprijinul mediului de afaceri afectat de criza economica si pentru ca statul sa se asigure pentru recuperarea arieratelor dupa o perioada certa de amanare la plata, s-a propus abrogarea conditiei de a nu inregistra obligatii fiscale restante prin aceasta, de altfel s-a urmarit sa nu existe discriminare intre contribuabilii care nu inregistreaza obligatii fiscale in prezent aplicandu-se un regim unitar tuturor contribuabililor care indeplinesc conditiile prevazute prin acest act normativ.
Totodata, prin proiectul de lege s-au modificat dispozitiile referitoare la garantiile constituite de contribuabili, in sensul ca acestea nu vor mai acoperi sumele amanate la plata precum si majorarile de intarziere datorate pe perioada amanarii la plata, ci vor reprezenta dupa cum urmeaza:
a) 20% din suma amanata la plata si dobanzile datorate pe perioada amanarii la plata daca amanarea se acorda pe o perioada de pana la 3 luni, inclusiv;
b) 40% din suma amanata la plata si dobanzile datorate pe perioada amanarii la plata daca amanarea se acorda pe o perioada mai mare de 3 luni.
De asemenea, pentru a spori sansele mentinerii amanarii la plata si realizarea scopului ordonantei de urgenta s-a oferit posibilitatea contribuabililor de a achita obligatiile fiscale curente in cel mult 30 de zile de la scadenta, dar nu mai tarziu de 20 decembrie a anului fiscal. Precizam ca, prevederea initiala era mult mai rigida, in sensul ca obliga contribuabilii la plata la scadenta a obligatiilor fiscale curente pentru ca amanarea la plata acordata sa-si mentina valabilitatea.
Mentionam ca, in acelasi scop, s-a reglementat ca, pe perioada amanarii la plata, sa se datoreze dobanzi al caror nivel sa fie de 0,05% pentru fiecare zi de intarziere fata de nivelul de 0,1% al majorarii de intarziere prevazut initial in ordonanta de urgenta. Suma totala a dobanzilor de 0,05%, comunicata contribuabililor prin decizia de amanare la plata, se achita la sfarsitul perioadei de amanare impreuna cu suma totala a obligatiilor fiscale amanate la plata.
Nerespectarea conditiilor de mentinere a valabilitatii amanarii la plata acordata sau neplata obligatiilor la termenul stabilit in decizia de amanare la plata conduc la recalcularea majorarilor de intarziere cu cota de 0,1% pentru fiecare zi de intarziere.
In ceea ce priveste sintagma amnistie fiscala folosita in articolele de presa, facem precizarea ca, prin amnistie in sensul celor formulate prin aceste articole, se intelege o masura legislativa care anuleaza obligatiile de plata ale contribuabililor la un moment dat.
Prin amanarea la plata a obligatiilor fiscale nu se inlatura obligatia contribuabilului de a plati datoriile catre buget, ci doar se acorda un nou termen de plata, pana la care administratia fiscala suspenda executarea silita pentru aceste obligatii, insa aceasta va fi reluata in situatia nerespectarii conditiilor de mentinere a valabilitatii amanarilor la plata acordate.
Scopul masurilor legislative adoptate este acela de a oferi contribuabililor posibilitatea reintregirii resurselor financiare in perioada de amanare la plata a obligatiilor fiscale restante si de a asigura incasarea obligatiilor fiscale curente la buget, obligatiile fiscale amanate la plata putand fi, de asemenea, achitate si in cursul perioadei de amanare la plata.
Da Like, Printeaza sau trimite prin WhatsApp si Email!
Rating:
Nota: 5 din 5 din 1 voturi
Articole similare
Declaratia 112 a fost actualizata. Descarcati programele de asistentaDeclaratia 112 se poate modifica. Vezi proiectul publicat de ANAF!ANAF ramburseaza TVA in valoare de 2,35 miliarde in primele doua luni ale anuluiRegimul de declarare derogatoriu. Cum procedam in cazul unei firme fara activitate?Ce declaratii fiscale au termen in decembrie 2014?Ultimele articole
Declaratia 222. Cine are obligatia completarii si care este termenul limita de depunere in 2021Completarea Declaratiei 101 pentru anul 2020. BonificatiiANAF a publicat normele de venit pentru impunerea veniturilor din activitati agricoleReguli noi de impozitare a unor venituri din inchirieri, obtinute de persoanele fizice, introduse prin Legea 296/2020Campanie ANAF de indrumare a contribuabililor privind depunerea si completarea Declaratiei Unice in 2021Articole similare
Atentie! Amnistie fiscala totala: Orice firma poate solicita amanarea platii datoriilor catre stat!OMFP nr. 99 din 2010Februarie 2011: dispare 30% din ANAFArticole similare
AMANAREA LA PLATA a ratelor de leasing. Cum se face inregistrarea dobanzilor capitalizate conform OUG 37/2020?Este OFICIAL! Procedura de acordare a esalonarii la plata de catre organul fiscal central a fost publicata in Monitor (OPANAF 3896/2020)Atentie! Amnistie fiscala totala: Orice firma poate solicita amanarea platii datoriilor catre stat!Documentar fiscal: Esalonarea la plata a obligatiilor fiscale restanteOMFP 2800/2017: Anularea penalitatilor de intarziere in cazul celor care opteaza pentru plata defalcata TVAUltimele articole
Achizitionare anvelope. Cum se face inregistrarea in contabilitate?Conditii de indeplinit pentru anularea obligatiilor de plata accesorii restante la 31 martie 2020 (Reminder ANAF)Reminder ANAF! Tipuri de facilitati fiscale ce pot fi accesate pentru conformare la plata obligatiilor fiscaleObligatii fiscale suplimentare. Incadrare in prevederile OUG 69/2020Facilitati fiscale conform OUG 6/2019 actualizata la zi. Conditii de acordare
Atentie contabili!
Modificari importante privind TVA!Descarcati GRATUIT Raportul Special realizat de specialisti.
Abonati-va la Newsletter-ul InfoTva.ro si descarcati GRATUIT Raportul Special
"MODIFICARI Majore privind TVA. 5 studii de caz + explicatii detaliate"