Atentie contabili!


Modificari importante privind cotele de TVA!
Descarcati GRATUIT Raportul Special realizat de specialisti!
 
 
 
 

Achizitionare anvelope. Cum se face inregistrarea in contabilitate?

Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X
de Redactia Infotva la 17 Feb. 2021 Exclusiv
Tags: achizitionare anvelope, inregistrare contabila, inregistrare contabila anvelope

Avand in vedere parerile diferite privind contabilizarea anvelopelor, ma puteti ajuta cu un punct de vedere argumentat privind contabilizarea acestora (direct 6024, 303,3024)?

Raspunsul specialistului:
 

Inregistrarea in contabilitate se face in functie de circumstantele concrete ale operatiunii, cu aplicarea rationamentului profesional corespunzator.
 
Astfel, daca anvelopele sunt achizitionate, urmand a fi folosite ulterior la reparatii, respectiv la schimbarea anvelopelor uzate de pe mijloacele de transport aflate in dotarea entitatii, atunci ele trebuie in prealabil stocate, deci inregistrate ca stocuri, in contul 3024 ”Piese de schimb”. La momentul cand vor fi utilizate efectiv (se vor schimba anvelopele vechi), anvelopele stocate vor fi date in consum si inregistrate pe cheltuieli, prin formula contabila 6024 ”Cheltuieli privind piesele de schimb” = 3024 ”Piese de schimb”
 
Este impropriu ca ele sa fie inregistrate in contul 303 ”Materiale de natura obiectelor de inventar” (care este tot un cont de stocuri) deoarece nu au natura unor mijloace de munca, neputand fi utilizate in mod direct (individual), cum este cazul, spre exemplu, al echipamentelor de protectie, aparatelor de masura si control, sculelor si dispozitivelor etc. si a altor bunuri de natura obiectelor de inventar.
 
Daca anvelopele sunt achizitionate si imediat utilizate (spre exemplu, soferul cumpara anvelopele din avansul spre decontare primit de la entitate si merge direct intr-un service auto, pentru a schimba anvelopele vechi cu cele achizitionate), atunci inregistrarea achizitiei se face direct in contul 6024 ”Cheltuieli privind piesele de schimb”. Inregistrarea lor la stocuri nu se mai justifica in acest caz deoarece in acest caz anvelopele n-au fost aduse in entitate si n-au fost predate spre a fi pastrate, pana la utilizare intr-un moment ulterior.


Citeste si Amanarea la plata a ratelor de leasing. Cum se face inregistrarea dobanzilor capitalizate conform OUG 37/2020?

Citeste si Declaratia 394 in 2021. Contraventii si sanctiuni. Cine NU are obligatia depunerii formularului?


Redactia Infotva de Redactia Infotva
Redactia InfoTVA are un colectiv de 3 autori specializati din domeniul fiscal. Zilnic aducem in atentia dvs. tot ce este nou legat de aplicarea regimului TVA, intocmirea corecta a facturilor, depunerea declaratiilor si obligatiile fiscale care le revin angajatorilor. Explicam in mod detaliat modificarile aparute si oferim solutii practice pentru orice dilema generata de noutatile cotidiene!

Sfaturi de la Experti - Intrebari si Raspunsuri




Votati articolul "Achizitionare anvelope. Cum se face inregistrarea in contabilitate?":
Rating:

Nota: 3.67 din 5 din 12 voturi
Urmareste-ne pe Google News

Cote de TVA aplicabile de la 1 ianuarie 2024. Noutati fiscale si Scutiri de TVA

Atentie contabili!

Modificari importante privind cotele de TVA!

Descarcati GRATUIT Raportul Special realizat de specialisti!

Abonati-va la Newsletter-ul InfoTVA.ro si descarcati GRATUIT Raportul Special!
"Cote de TVA aplicabile de la 1 ianuarie 2024. Noutati fiscale si Scutiri de TVA" 
Rentrop ∧ Straton
Club Contabilitate

VIDEO

[x]

Atentie contabili!

Cote de TVA aplicabile de la 1 ianuarie 2024. Noutati fiscale si Scutiri de TVA Modificari importante privind cotele de TVA!

Descarca GRATUIT Raportul Special!

"Cote de TVA aplicabile de la 1 ianuarie 2024. Noutati fiscale si Scutiri de TVA"
Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentului UE 679/2016