Tags: achizitionare anvelope, inregistrare contabila, inregistrare contabila anvelope
Avand in vedere parerile diferite privind contabilizarea anvelopelor, ma puteti ajuta cu un punct de vedere argumentat privind contabilizarea acestora (direct 6024, 303,3024)?
Raspunsul specialistului:
Inregistrarea in contabilitate se face in functie de circumstantele concrete ale operatiunii, cu aplicarea rationamentului profesional corespunzator.
Astfel, daca anvelopele sunt achizitionate, urmand a fi folosite ulterior la reparatii, respectiv la schimbarea anvelopelor uzate de pe mijloacele de transport aflate in dotarea entitatii, atunci ele trebuie in prealabil stocate, deci inregistrate ca stocuri, in contul 3024 ”Piese de schimb”. La momentul cand vor fi utilizate efectiv (se vor schimba anvelopele vechi), anvelopele stocate vor fi date in consum si inregistrate pe cheltuieli, prin formula contabila 6024 ”Cheltuieli privind piesele de schimb” = 3024 ”Piese de schimb”
Este impropriu ca ele sa fie inregistrate in contul 303 ”Materiale de natura obiectelor de inventar” (care este tot un cont de stocuri) deoarece nu au natura unor mijloace de munca, neputand fi utilizate in mod direct (individual), cum este cazul, spre exemplu, al echipamentelor de protectie, aparatelor de masura si control, sculelor si dispozitivelor etc. si a altor bunuri de natura obiectelor de inventar.
Daca anvelopele sunt achizitionate si imediat utilizate (spre exemplu, soferul cumpara anvelopele din avansul spre decontare primit de la entitate si merge direct intr-un service auto, pentru a schimba anvelopele vechi cu cele achizitionate), atunci inregistrarea achizitiei se face direct in contul 6024 ”Cheltuieli privind piesele de schimb”. Inregistrarea lor la stocuri nu se mai justifica in acest caz deoarece in acest caz anvelopele n-au fost aduse in entitate si n-au fost predate spre a fi pastrate, pana la utilizare intr-un moment ulterior.
Citeste si
Amanarea la plata a ratelor de leasing. Cum se face inregistrarea dobanzilor capitalizate conform OUG 37/2020?
Citeste si Declaratia 394 in 2021. Contraventii si sanctiuni. Cine NU are obligatia depunerii formularului?

de
Redactia InfotvaRedactia InfoTVA are un colectiv de 3 autori specializati din domeniul fiscal. Zilnic aducem in atentia dvs. tot ce este nou legat de aplicarea regimului TVA, intocmirea corecta a facturilor, depunerea declaratiilor si obligatiile fiscale care le revin angajatorilor. Explicam in mod detaliat modificarile aparute si oferim solutii practice pentru orice dilema generata de noutatile cotidiene!
Sfaturi de la Experti - Intrebari si Raspunsuri
Intreprindere familiala. Modificare cota participare
Intrebare:
O Intreprindere Familiala (IF), in cadrul careia pana in luna octombrie 2024 mama a detinut 100% din partile de interes, iar incepand cu luna octombrie 2024 a devenit co-asociata si fiica, detinand fiecare cate 50%.
In aceasta situatie, cum se calculeaza impozitul pe venit? Venitul realizat in ultimele doua luni ale anului se imparte proportional (50%-50%) intre cele doua co-asociate?
vezi AICI raspunsul specialistilor <<Venituri din activitati independente si salarii
Intrebare:
Profesionist contabil independent si salariat angajat cu contract de munca realizeaza venituri din activitati independente, individual, in sistem real in suma neta de 32800 lei.
In afara de impozit pe venit mai datoreaza si CASS?
Este vorba despre raportare in Declaratia unica pe anul 2024, iar veniturile din activitati independente sunt pe anul 2024.
12 salarii minime pentru anul 2024 sunt in suma de 39600 lei. deci venitul este sub aceasta...
vezi AICI raspunsul specialistilor <<Marfa distrusa in incendiu, tratament fiscal
Intrebare:
Societate care face distributie de marfa catre marile supermarketuri cu depozit si servicii logistice externalizate. Depozitul cu care avem contract de logistica a luat foc si toata marfa noastra a fost distrusa. Noi nu avem asigurare incheiata pentru stocuri si este foarte posibil, ca nici furnizorul de logistica sa nu aiba asigurare incheiata. Care este procedura legala dpdv fiscal de scoatere din evidenta a stocurilor pierdute/distruse in incendiu (atat dpdv al impozitului pe...
vezi AICI raspunsul specialistilor <<Completare formular D101 pentru 2024 cu pierdere reportata
Intrebare:
In anul 2023 s-a depus D101 cu pIerdere fiscala de recuperat rand 40 cu -655309 lei
Anul 2024 a avut profit de 434149 lel
La rand 39 (pierdere fiscala de recuperat din anii precedenti) 655309 lei
La ce rand bag -221160 LEI, adica pierdere fiscala de recuperat in anii urmatori
rand 38^1nu pot sterege, mi-a preluat automat 434149 lei
eu am bagat -221160 lei la rand 39^1, bineinteles la depunere au...
vezi AICI raspunsul specialistilor <<