Tags: achizitionare anvelope, inregistrare contabila, inregistrare contabila anvelope
Avand in vedere parerile diferite privind contabilizarea anvelopelor, ma puteti ajuta cu un punct de vedere argumentat privind contabilizarea acestora (direct 6024, 303,3024)?
Raspunsul specialistului:
Inregistrarea in contabilitate se face in functie de circumstantele concrete ale operatiunii, cu aplicarea rationamentului profesional corespunzator.
Astfel, daca anvelopele sunt achizitionate, urmand a fi folosite ulterior la reparatii, respectiv la schimbarea anvelopelor uzate de pe mijloacele de transport aflate in dotarea entitatii, atunci ele trebuie in prealabil stocate, deci inregistrate ca stocuri, in contul 3024 ”Piese de schimb”. La momentul cand vor fi utilizate efectiv (se vor schimba anvelopele vechi), anvelopele stocate vor fi date in consum si inregistrate pe cheltuieli, prin formula contabila 6024 ”Cheltuieli privind piesele de schimb” = 3024 ”Piese de schimb”
Este impropriu ca ele sa fie inregistrate in contul 303 ”Materiale de natura obiectelor de inventar” (care este tot un cont de stocuri) deoarece nu au natura unor mijloace de munca, neputand fi utilizate in mod direct (individual), cum este cazul, spre exemplu, al echipamentelor de protectie, aparatelor de masura si control, sculelor si dispozitivelor etc. si a altor bunuri de natura obiectelor de inventar.
Daca anvelopele sunt achizitionate si imediat utilizate (spre exemplu, soferul cumpara anvelopele din avansul spre decontare primit de la entitate si merge direct intr-un service auto, pentru a schimba anvelopele vechi cu cele achizitionate), atunci inregistrarea achizitiei se face direct in contul 6024 ”Cheltuieli privind piesele de schimb”. Inregistrarea lor la stocuri nu se mai justifica in acest caz deoarece in acest caz anvelopele n-au fost aduse in entitate si n-au fost predate spre a fi pastrate, pana la utilizare intr-un moment ulterior.
Citeste si
Amanarea la plata a ratelor de leasing. Cum se face inregistrarea dobanzilor capitalizate conform OUG 37/2020?
Citeste si Declaratia 394 in 2021. Contraventii si sanctiuni. Cine NU are obligatia depunerii formularului?
de
Redactia InfotvaRedactia InfoTVA are un colectiv de 3 autori specializati din domeniul fiscal. Zilnic aducem in atentia dvs. tot ce este nou legat de aplicarea regimului TVA, intocmirea corecta a facturilor, depunerea declaratiilor si obligatiile fiscale care le revin angajatorilor. Explicam in mod detaliat modificarile aparute si oferim solutii practice pentru orice dilema generata de noutatile cotidiene!
Sfaturi de la Experti - Intrebari si Raspunsuri
Intrebare:
Scutire impozit profit reinvestit
O societate platitoare de impozit pe profit trimestrial prezinta urmatoarea situatie:
Profit contabil brut trimestrul 1 2024 - 150.000 lei
Cheltuieli nedeductibile - 350.000 lei
Profit impozabil trimestrul 1 2024 - 500.000 lei
Achizitie utilaje noi trimestrul 1 2024 (conform art.22 alin. (1) din Legea 227/2015) - 200.000 lei
Profit contabil brut trimestrul 2 2024 -...
vezi AICI raspunsul specialistilor << Intrebare:
Va rog sa ma ajutati cu un mod de calcul si o monografie contabila pentru urmatoarea situatie: Un salariat care are un venit brut lunar in valoare de 4.800 lei beneficiaza in aceeasi luna de un telefon oferit cu titlu gratuit. Salariatul are un singur copil in intretinere si nu beneficieaza de vreo scutire a impozitului pe venit. Pe factura telefonului avem urmatoarele date: 1500 baza, TVA 285, total factura 1.785. Care este netul pe care il va incasa salariatul?
vezi AICI raspunsul specialistilor << Intrebare:
Un titular a avut un PFA pana in 10 octombrie 2024, cand l-a inchis. Nu a avut nici un fel de activitate pe el. In perioada 01.01.2024 - 12.08.2024, titularul a avut calitatea de somer, iar din 01.09.2024 angajat cu norma intreaga cu salariu minim. Ce taxe si ce valoare va trebui sa plateasca titularul pentru PFA-ul detinut pana in luna octombrie 2024?
vezi AICI raspunsul specialistilor << Intrebare:
O societate a devenit platitoare de impozit pe profit in luna ianuarie 2023, deoarece avea un salariat angajat pe perioada nedeterminata cu norma de 2 ore/zi.
In anul 2025, poate sa revina la plata impozit pe veniturile microintreprinderilor daca se schimba norma la 8 ore/zi sau ramane platitoare de impozit pe profit?
vezi AICI raspunsul specialistilor << Intrebare:
O societate comerciala avand actionar majoritar din afara RO este creditata de actionar cu sume necesare derularii activitatii, imprumutul acordat fiind fara dobanda. Ar putea fi vreo problema legata de acordarea imprumutului cu dobanda zero? Exista vreun risc fiscal pentru societate/actionar pentru ca acest imprumut sa fie acordat fara dobanda? Exista riscul de reincadrare a imprumutului ca aport la capital?
vezi AICI raspunsul specialistilor << Intrebare:
Societate cu capital integral de stat am primit din Republica Moldova o factura de cazare pentru un angajat trimis in delegatie, in valoare de 220 euro cu TVA de 8% de 17,6 euro, total factura 237,6 euro.
Care este monografia contabila si cum se declara?
vezi AICI raspunsul specialistilor <<