Tags: achizitionare anvelope, inregistrare contabila, inregistrare contabila anvelope
Avand in vedere parerile diferite privind contabilizarea anvelopelor, ma puteti ajuta cu un punct de vedere argumentat privind contabilizarea acestora (direct 6024, 303,3024)?
Raspunsul specialistului:
Inregistrarea in contabilitate se face in functie de circumstantele concrete ale operatiunii, cu aplicarea rationamentului profesional corespunzator.
Astfel, daca anvelopele sunt achizitionate, urmand a fi folosite ulterior la reparatii, respectiv la schimbarea anvelopelor uzate de pe mijloacele de transport aflate in dotarea entitatii, atunci ele trebuie in prealabil stocate, deci inregistrate ca stocuri, in contul 3024 ”Piese de schimb”. La momentul cand vor fi utilizate efectiv (se vor schimba anvelopele vechi), anvelopele stocate vor fi date in consum si inregistrate pe cheltuieli, prin formula contabila 6024 ”Cheltuieli privind piesele de schimb” = 3024 ”Piese de schimb”
Este impropriu ca ele sa fie inregistrate in contul 303 ”Materiale de natura obiectelor de inventar” (care este tot un cont de stocuri) deoarece nu au natura unor mijloace de munca, neputand fi utilizate in mod direct (individual), cum este cazul, spre exemplu, al echipamentelor de protectie, aparatelor de masura si control, sculelor si dispozitivelor etc. si a altor bunuri de natura obiectelor de inventar.
Daca anvelopele sunt achizitionate si imediat utilizate (spre exemplu, soferul cumpara anvelopele din avansul spre decontare primit de la entitate si merge direct intr-un service auto, pentru a schimba anvelopele vechi cu cele achizitionate), atunci inregistrarea achizitiei se face direct in contul 6024 ”Cheltuieli privind piesele de schimb”. Inregistrarea lor la stocuri nu se mai justifica in acest caz deoarece in acest caz anvelopele n-au fost aduse in entitate si n-au fost predate spre a fi pastrate, pana la utilizare intr-un moment ulterior.
Citeste si
Amanarea la plata a ratelor de leasing. Cum se face inregistrarea dobanzilor capitalizate conform OUG 37/2020?
Citeste si Declaratia 394 in 2021. Contraventii si sanctiuni. Cine NU are obligatia depunerii formularului?

de
Redactia InfotvaRedactia InfoTVA are un colectiv de 3 autori specializati din domeniul fiscal. Zilnic aducem in atentia dvs. tot ce este nou legat de aplicarea regimului TVA, intocmirea corecta a facturilor, depunerea declaratiilor si obligatiile fiscale care le revin angajatorilor. Explicam in mod detaliat modificarile aparute si oferim solutii practice pentru orice dilema generata de noutatile cotidiene!
Sfaturi de la Experti - Intrebari si Raspunsuri
Declaratia D397
Intrebare:
Pentru societatile de ride-sharing, de cand este obligatorie completarea si depunerea D397? Stiu ca termenul era 30.06 pentru luna mai. Dar, daca avem cazul unei societati infiintate in 01.2025 cu o masina achizitionata din UE, care inca nu este inmatriculata, iar administratorul, ce este si asociat unic, nu va aveam CIM, va fi conducatorul auto, dar inca nu s-a inscris in nici o platforma de ride-sharing. Asadar intrebarea este: momentul declararii este calculat de la inscrierea in...
vezi AICI raspunsul specialistilor <<Plata eronata facturi. TVA deductibil
Intrebare:
In urma unui controlului intern s-a descoperit ca in luna decembrie 2023 si in luna ianuarie 2024 s-au inregistrat doua facturi pe un alt furnizor, nu cel emitent. Facturile erau emise si inregistrate cu TVA la incasare. Au fost si platite, declarate si s-a cerut si recuperarea TVA-lui.
Administratorul firmei la care au ajuns banii nici nu vrea sa auda despre restituire.
Va rog sa ma ajutati din punct de vedere contabil si din punct de vedere fiscal - ce...
vezi AICI raspunsul specialistilor <<Retinere, declarare si plata impozit dividende
Intrebare:
Societatea x repartizeaza dividende printr-o hotarare AGA, la data de 01.03.2025 in suma de 500.000 lei. In contabilitate la acea data a fost inregistrat si retinut impozitul, care s-a achitat pentru toata suma repartizata pana in 25.04.2025, societatea platind dividendele lunar care 100.000, 200.000 etc.
Intrebarea nr.1: Daca reparizarea conform AGA a fost la 01.03.2025 si plata primei transe s-a facut la 01.04.2025, se putea retine impozitul la 01.04 si plati la stat...
vezi AICI raspunsul specialistilor <<Declarare achizitii. Regim special agricultori
Intrebare:
Legat de acest regim special tva pentru agricultori, va rog sa-mi spuneti cum se aplica practic daca un agricultor inscris in Registrul Agricultorilor emite un borderou de achizitie sau factura catre o firma platitoare de tva. Ce ar trebui sa faca firma, inteleg ca e deductibila acea compensatie, dar nu stiu cum se procedaza. Multumesc!
REGIMUL SPECIAL TVA PENTRU AGRICULTORI
CINE IL POATE APLICA?
Se poate aplica de catre agricultorul care...
vezi AICI raspunsul specialistilor <<