Tags: oug37/2020, plata dobanzilor, inregistrare dobanzi
Societatea are in derulare mai multe contracte de leasing pentru masini. In anul 2020 din cauza epidemiei de Coronavirus scocietatea a aplicat prevederile OUG 37/2020, solicitand amanarea la plata a ratelor de leasing. In noul scadentar primit, dobanda suspendata a fost inclusa in principal. Cum inregistrez in contabilitate acest surplus de capital provenit din dobanda suspendata?
Raspunsul specialistului:
Din cele prezentate reiese ca este vorba de contracte de leasing financiar, iar in conformitate cu prevederile pct. 214 alin. (2) din Reglementarile contabile aprobate prin OMFP 1802/2014, in cazul leasingului financiar, achizitiile de catre locatar de bunuri imobile si mobile sunt tratate ca investitii in imobilizari, fiind supuse amortizarii pe o baza consecventa cu politica normala de amortizare pentru bunuri similare ale locatarului. De asemenea, conform pct. 215 alin. (2) dobanzile de platit se inregistreaza in contabilitatea locatarilor periodic, conform contabilitatii de angajamente, in contrapartida contului de cheltuieli, iar cele aferente perioadelor viitoare se evidentiaza in conturi in afara bilantului (contul 8051 "Dobanzi de platit").
Totodata, conform pct. 227 alin. (1) cheltuielile ulterioare efectuate in legatura cu o imobilizare corporala sunt cheltuieli ale perioadei in care sunt efectuate sau majoreaza valoarea imobilizarii respective, in functie de beneficiile economice aferente acestor cheltuieli (de exemplu, influenta asupra duratei de viata ramase a imobilizarilor), potrivit criteriilor generale de recunoastere.
In acelasi timp, potrivit pct. 53 alin. (4) din aceleasi reglementari contabile principiul contabilitatii de angajamente se aplica inclusiv la recunoasterea dobanzii aferente perioadei, indiferent de scadenta acesteia.
In acest context, avand in vedere ca potrivit art. 2 alin. (1) din OUG 37/2020 numai plata dobanzii (pe langa rata de capital si comisioane) a fost suspendata, societatea trebuia sa inregistreze in perioada de suspendare a platii cheltuiala cu dobanda corespunzatoare din graficul initial, prin formula contabila 666 ”Cheltuieli privind dobanzile” = 404 ”Furnizori de imobilizari” (sau chiar 1687 ”Dobanzi aferente altor imprumuturi si datorii asimilate”, avand in vedere situatia specifica acestor dobanzi).
Ulterior, la capitalizarea dobanzii a carei plata a fost suspendata la soldul existent la finele perioadei de suspendare conform art. 4 alin. (1) din OUG 37/2020 se va tine cont ca dobanda respectiva nu poate majora valoarea de intrare a autoturismelor achizitionate in leasing financiar intrucat dobanda capitalizata nu poate conduce, in niciun caz, la cresterea beneficiilor aferente exploatarii autoturismelor.

de
Redactia InfotvaRedactia InfoTVA are un colectiv de 3 autori specializati din domeniul fiscal. Zilnic aducem in atentia dvs. tot ce este nou legat de aplicarea regimului TVA, intocmirea corecta a facturilor, depunerea declaratiilor si obligatiile fiscale care le revin angajatorilor. Explicam in mod detaliat modificarile aparute si oferim solutii practice pentru orice dilema generata de noutatile cotidiene!
Sfaturi de la Experti - Intrebari si Raspunsuri
Inchidere asociere in participatiune
Intrebare:
Societatile A si B au constituit o asociere in participatiune (tipografie si editura) iar asociatul A a fost desemnat asociat administrator. Cele 2 societati au adus initial aport la asociere conform cotelor de participare stabilite prin contract (60/40).
ART. 321 - Evidenta operatiunilor
(5) In cazul asociatiilor in participatiune care nu constituie o persoana impozabila, drepturile si obligatiile legale privind taxa revin asociatului care contabilizeaza...
vezi AICI raspunsul specialistilor <<Persoana fizica. Inchiriere in scop turistic
Intrebare:
O persoana fizica neinregistrata, are 3 camere in cladirea unde locuieste, unde ocazional sau la sarbatori, cazeaza anumite persoane, prin Booking. Incasarea o face fie prin cont bancar, fie cash. Cum trebuie sa procedeze pentru declararea venitului? Se inregistreaza si depune declaratia unica sau depune numai declaratia unica in sistem real sau la norma de venit? Multumesc.
vezi AICI raspunsul specialistilor <<Obligatii fiscale de plata privind concediile medicale
Intrebare:
Un salariat a fost in concediu medical in perioada 03.02.2025 - 07.02.2025. A adus societatii 2 concedii medicale cu codul 01, primul 03.02.2025 - 06.02.2025 si al doilea in continuare pentru perioada 07.02.2025 - 07.02.2025. Va rog sa imi spuneti daca obligatia de plata a Indemnizatiei de asigurari sociale prin care primele 5 zile calendaristice revin Angajatorului se aplica doar la concediile medicale initiale sau si la cele in continuare. In cazul de mai sus, CM initial selectez...
vezi AICI raspunsul specialistilor <<Aplicare regim de scutire TVA pentru vanzare locuinta care nu mai este noua
Intrebare:
O companie, platitoare de TVA, a achizitionat, de la alta persoana juridica, mai multe parcele de teren si case, in diferite stadii de executie, respectiv unele la rosu, altele finalizate. Acest complex de locuinte a fost facut de fostul proprietar pentru a fi dat in folosinta angajatilor, ca locuinte de serviciu, dar fiindca si-a lichidat afacerea, le-a vandut. Unele dintre acestea au fost locuite.
Vanzarea catre noul proprietar s-a facut cu taxare inversa.
vezi AICI raspunsul specialistilor <<Retinere impozit pe veniturile din redevente si dobanzi rezidenti Elvetia
Intrebare:
Informare privind mentinerea cotei zero in legislatia interna a statelor cu care Romania are incheiate Conventii de evitare a dublei impuneri CONFEDERATIA ELVETIANA
Legea nr. 60 din 13 iulie 1994 pentru ratificarea Conventiei dintre Romania si Confederatia Elvetiana privind evitarea dublei impuneri cu privire la impozitele pe venit si pe avere si a Protocolului anexat, semnate la Bucuresti la 25 octombrie 1993, cu modificarile si...
vezi AICI raspunsul specialistilor <<