Tags: oug37/2020, plata dobanzilor, inregistrare dobanzi
Societatea are in derulare mai multe contracte de leasing pentru masini. In anul 2020 din cauza epidemiei de Coronavirus scocietatea a aplicat prevederile OUG 37/2020, solicitand amanarea la plata a ratelor de leasing. In noul scadentar primit, dobanda suspendata a fost inclusa in principal. Cum inregistrez in contabilitate acest surplus de capital provenit din dobanda suspendata?
Raspunsul specialistului:
Din cele prezentate reiese ca este vorba de contracte de leasing financiar, iar in conformitate cu prevederile pct. 214 alin. (2) din Reglementarile contabile aprobate prin OMFP 1802/2014, in cazul leasingului financiar, achizitiile de catre locatar de bunuri imobile si mobile sunt tratate ca investitii in imobilizari, fiind supuse amortizarii pe o baza consecventa cu politica normala de amortizare pentru bunuri similare ale locatarului. De asemenea, conform pct. 215 alin. (2) dobanzile de platit se inregistreaza in contabilitatea locatarilor periodic, conform contabilitatii de angajamente, in contrapartida contului de cheltuieli, iar cele aferente perioadelor viitoare se evidentiaza in conturi in afara bilantului (contul 8051 "Dobanzi de platit").
Totodata, conform pct. 227 alin. (1) cheltuielile ulterioare efectuate in legatura cu o imobilizare corporala sunt cheltuieli ale perioadei in care sunt efectuate sau majoreaza valoarea imobilizarii respective, in functie de beneficiile economice aferente acestor cheltuieli (de exemplu, influenta asupra duratei de viata ramase a imobilizarilor), potrivit criteriilor generale de recunoastere.
In acelasi timp, potrivit pct. 53 alin. (4) din aceleasi reglementari contabile principiul contabilitatii de angajamente se aplica inclusiv la recunoasterea dobanzii aferente perioadei, indiferent de scadenta acesteia.
In acest context, avand in vedere ca potrivit art. 2 alin. (1) din OUG 37/2020 numai plata dobanzii (pe langa rata de capital si comisioane) a fost suspendata, societatea trebuia sa inregistreze in perioada de suspendare a platii cheltuiala cu dobanda corespunzatoare din graficul initial, prin formula contabila 666 ”Cheltuieli privind dobanzile” = 404 ”Furnizori de imobilizari” (sau chiar 1687 ”Dobanzi aferente altor imprumuturi si datorii asimilate”, avand in vedere situatia specifica acestor dobanzi).
Ulterior, la capitalizarea dobanzii a carei plata a fost suspendata la soldul existent la finele perioadei de suspendare conform art. 4 alin. (1) din OUG 37/2020 se va tine cont ca dobanda respectiva nu poate majora valoarea de intrare a autoturismelor achizitionate in leasing financiar intrucat dobanda capitalizata nu poate conduce, in niciun caz, la cresterea beneficiilor aferente exploatarii autoturismelor.

de
Redactia InfotvaRedactia InfoTVA are un colectiv de 3 autori specializati din domeniul fiscal. Zilnic aducem in atentia dvs. tot ce este nou legat de aplicarea regimului TVA, intocmirea corecta a facturilor, depunerea declaratiilor si obligatiile fiscale care le revin angajatorilor. Explicam in mod detaliat modificarile aparute si oferim solutii practice pentru orice dilema generata de noutatile cotidiene!
Sfaturi de la Experti - Intrebari si Raspunsuri
Intrebare: ONG constituit cu obiectiv realizarea unui camin de batrani a demarat realizarea acestuia din fonduri proprii. Anul trecut a semnat un parteneriat cu AJPIS si Ministerul Muncii pentru finanatarea a 50% din valoarea proiectului. Cota de participare este de 50-50%. In acest moment ONG efectuaeaza activitati nonprofit si autofinanteaza din sponsorizari. Incepand cu luna acesta s-au demarat lucrarile la proiect (exista autorizatie de constructie eliberat pe ONG), lucrarile fiind efectuate de...
vezi AICI raspunsul specialistilor << Intrebare: Firma are operatiuni in valuta (importuri) doreste sa faca schimburile valutare cu sistemul bancar AKCENTA CZ din Cehia. Aceasta banca ofera cursuri valutare mai favorabile decat bancile comerciale care opereaza pe piata bancara romana. Va rog sa ma ajutati cu monografia contabila, mentionez ca s-a semnat un contract si s-au virat in conturile de valuta pe platforma Akcenta echivalentul a 10 000 euro din contul nostru in RON. Avand doar contractul, nu stiu care este monografia contabila pentru...
vezi AICI raspunsul specialistilor << Intrebare: A fost facuta o achizitie de becuri auto de pe Emag. Factura primita este emisa de o societate cu cod valid de tva din Polonia. Bunurile in schimb au venit dintr-un depozit din Romania. Nu avem dovada cum ca bunurile ar fi tranzitat spatiul comunitar, ci doar un AWB cu punct de plecare de la depozitul din Romania. Factura emisa de furnizorul din Polonia contine TVA 19% (cota aplicabila in Romania, nu cea aplicabila in Polonia) vedeti doc atasat. Poate fi aceasta operatiune considerata achizitie...
vezi AICI raspunsul specialistilor << Intrebare: Suntem o organizatie profesionala din domeniul sanatatii, cu membri in toata tara, care platesc lunar o cotizatie. In luna iulie 2023 unii dintre acestia vor participa la un Congres international in afara tarii si conducerea organizatiei intentioneaza sa le acorde acestora o suma de bani pentru acoperirea cheltuielilor de masa. Care ar fi forma legala din punct de vedere fiscal pentru acordarea acestor sume? Le putem considera venituri din alte surse, doar cu retinerea impozitului de 10%?...
vezi AICI raspunsul specialistilor << Intrebare: O persoana fizica dispune de o parcare imprejmuta cu acces la grupuri sanitare care poare fi utila celor cu rulote. Ce forma de organizare sa aiba pentru a putea incasa parcarea per noapte a rulotelor?
vezi AICI raspunsul specialistilor << Intrebare: Firma X, PFA platitoare de TVA, are ca obiect de activitate ride sharing, Uber si Bolt. Aceasta incaseaza prin banca sumele ce i se cuvin in urma prestarii serviciului. Cum se inregistreaza in contabilitate aceste sume? Ar trebui sa se regaseasca in jurnalele de vanzari? Si, totodata, in ce declaratie se evidentiaza?
vezi AICI raspunsul specialistilor <<