Tags: oug37/2020, plata dobanzilor, inregistrare dobanzi
Societatea are in derulare mai multe contracte de leasing pentru masini. In anul 2020 din cauza epidemiei de Coronavirus scocietatea a aplicat prevederile OUG 37/2020, solicitand amanarea la plata a ratelor de leasing. In noul scadentar primit, dobanda suspendata a fost inclusa in principal. Cum inregistrez in contabilitate acest surplus de capital provenit din dobanda suspendata?
Raspunsul specialistului:
Din cele prezentate reiese ca este vorba de contracte de leasing financiar, iar in conformitate cu prevederile pct. 214 alin. (2) din Reglementarile contabile aprobate prin OMFP 1802/2014, in cazul leasingului financiar, achizitiile de catre locatar de bunuri imobile si mobile sunt tratate ca investitii in imobilizari, fiind supuse amortizarii pe o baza consecventa cu politica normala de amortizare pentru bunuri similare ale locatarului. De asemenea, conform pct. 215 alin. (2) dobanzile de platit se inregistreaza in contabilitatea locatarilor periodic, conform contabilitatii de angajamente, in contrapartida contului de cheltuieli, iar cele aferente perioadelor viitoare se evidentiaza in conturi in afara bilantului (contul 8051 "Dobanzi de platit").
Totodata, conform pct. 227 alin. (1) cheltuielile ulterioare efectuate in legatura cu o imobilizare corporala sunt cheltuieli ale perioadei in care sunt efectuate sau majoreaza valoarea imobilizarii respective, in functie de beneficiile economice aferente acestor cheltuieli (de exemplu, influenta asupra duratei de viata ramase a imobilizarilor), potrivit criteriilor generale de recunoastere.
In acelasi timp, potrivit pct. 53 alin. (4) din aceleasi reglementari contabile principiul contabilitatii de angajamente se aplica inclusiv la recunoasterea dobanzii aferente perioadei, indiferent de scadenta acesteia.
In acest context, avand in vedere ca potrivit art. 2 alin. (1) din OUG 37/2020 numai plata dobanzii (pe langa rata de capital si comisioane) a fost suspendata, societatea trebuia sa inregistreze in perioada de suspendare a platii cheltuiala cu dobanda corespunzatoare din graficul initial, prin formula contabila 666 ”Cheltuieli privind dobanzile” = 404 ”Furnizori de imobilizari” (sau chiar 1687 ”Dobanzi aferente altor imprumuturi si datorii asimilate”, avand in vedere situatia specifica acestor dobanzi).
Ulterior, la capitalizarea dobanzii a carei plata a fost suspendata la soldul existent la finele perioadei de suspendare conform art. 4 alin. (1) din OUG 37/2020 se va tine cont ca dobanda respectiva nu poate majora valoarea de intrare a autoturismelor achizitionate in leasing financiar intrucat dobanda capitalizata nu poate conduce, in niciun caz, la cresterea beneficiilor aferente exploatarii autoturismelor.

de
Redactia InfotvaRedactia InfoTVA are un colectiv de 3 autori specializati din domeniul fiscal. Zilnic aducem in atentia dvs. tot ce este nou legat de aplicarea regimului TVA, intocmirea corecta a facturilor, depunerea declaratiilor si obligatiile fiscale care le revin angajatorilor. Explicam in mod detaliat modificarile aparute si oferim solutii practice pentru orice dilema generata de noutatile cotidiene!
Sfaturi de la Experti - Intrebari si Raspunsuri
Antecontract cu plata in rate apartament
Intrebare:
In anul 2015 societatea noastra in calitate de proprietar incheie un antecontract de vanzare cumparare al unui apartament (in bloc constructie veche) cu plata in rate pe parcursul a 10 ani. Se emite factura fiscala fara TVA lunara (scutit conf Cod Fiscal) iar veniturile sunt incadrate in contul 472.
In anul 2025 se incheie atat facturarea cat si achitarea acestor rate, urmand sa se faca factura de vanzare a apartamentului si inregistrarea venitului in contul de...
vezi AICI raspunsul specialistilor <<Cesiune parti sociale
Intrebare:
O societate A are ca asociati o societate juridica B si o persoana fizica C.
Societatea A s-a infiintat in decembrie 2024. Participarea la capitalul social nu a fost efectiv depusa, participarea la capitalul social a fost inregistrata prin nota contabila 261=269 100 lei.
In iunie 2025 Societatea B a incheiat un contract de cesiune la valoarea nominala cu o persoana fizica D, societatea B retragandu-se din societatea A.
Ce note contabile se...
vezi AICI raspunsul specialistilor <<Stornare avans. Cota tva aplicabila
Intrebare:
Avem clienti care au achitat integral in avans comanda in luna iulie. Am emis factura de avans. Intrebarea este cand stornam avansul in august si facturam produsele, vom folosi cota de 19% pt storno avans si cota de 21% pentru produse? In aceasta situatie clientul va mai achita o diferenta de pret? Am inteles corect? Multumesc frumos!
vezi AICI raspunsul specialistilor <<Obligatiile declarative si de plata CASS dividende si arende
Intrebare:
Am primit raspunsul dvs.referitor la CASS datorat pentru veniturile din arenda si dividende. Eu am incercat sa sintetizez situatia pe care o intampinam si din aceasta cauza nu am fost inteleasa si raspunsul nu e cel asteptat. Stim ca veniturile din arenda nu se declara prin formularul 205, ci doar prin D 112, ceea ce am si facut, calculand si retinand, virand si depunand pana la 25 ale lunii urmatoare D 112 prin mijloace electronice. Neintelegerea este ca persoana respectiva ia si...
vezi AICI raspunsul specialistilor <<