keyboard_double_arrow_right

Atentie, contabili!

Va oferim CADOU un Raport Special Gratuit
"Decontul precompletat de TVA. Noutati 2025 + studii de caz"!

Adauga adresa de email si DESCARCA GRATUIT raportul realizat de specialisti

Decontul precompletat de TVA. Noutati 2025 + studii de caz
keyboard_double_arrow_left

Retinere impozit pe dobanzi la plata dobanzilor in cazul societatilor pe actiuni. Baza legala

Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X
de Redactia Infotva la 06 Oct. 2020 Exclusiv
Tags: plata dobanzilor, retinere impozit pe dobanzi, baza legala

O societate pe actiuni (IFN) cu sediul in Romania are asociat o companie romaneasca (SRL) care detine actiuni in proportie de 95%, de minim 2 ani. SRL-ul este asociat unic intr-o companie cipriota, inca din anul 2018, de minim 2 ani. Societatea pe actiuni doreste sa plateasca dobanzile aferente unui imprumut acordat de compania cipriota. Se retine impozit pe dobanzi 10% la plata dobanzilor (pentru ca detine certificat de rezidenta fiscala) sau se incadreaza la art. 255 din Codul Fiscal si beneficiaza de scutirea de impozit?

Raspunsul specialistului:

Baza legala:

Legea nr. 227/2015 privind Codul fiscal
.
ART. 225 - Tratamentul fiscal al veniturilor din dobanzi obtinute din Romania de persoane juridice rezidente intr-un stat membru al Uniunii Europene sau al Spatiului Economic European
 
(1) Veniturile reprezentand dobanzi obtinute din Romania de o persoana juridica rezidenta intr-un stat membru al Uniunii Europene sau al Spatiului Economic European, stat cu care Romania are incheiata o conventie pentru evitarea dublei impuneri, cu exceptia dobanzilor care intra sub incidenta prevederilor cap. V din prezentul titlu, se impun cu cota si in conditiile prevazute de conventia aplicabila, daca persoana juridica prezinta un certificat de rezidenta fiscala valabil.
.
CAPITOLUL V - Redevente si dobanzi la intreprinderi asociate
ART. 255 - Sfera de aplicare si procedura
 
(1) Platile de dobanzi si redevente ce provin din Romania sunt exceptate de la orice impozite aplicate asupra acelor plati in Romania, fie prin retinere la sursa, fie prin declarare, cu conditia ca beneficiarul efectiv al dobanzilor sau redeventelor sa fie o societate din alt stat membru sau un sediu permanent, situat in alt stat membru, al unei societati dintr-un stat membru.
 
(7) Prezentul articol se aplica numai in cazul in care societatea care este platitor sau societatea al carei sediu permanent este considerat platitor al dobanzilor ori redeventelor este o societate asociata a societatii care este beneficiarul efectiv sau al carei sediu permanent este tratat ca beneficiarul efectiv al acelor dobanzi ori al acelor redevente.
 
(10) Prevederile prezentului capitol nu se aplica unei societati a altui stat membru sau unui sediu permanent al unei societati a altui stat membru, atunci cand conditiile stabilite la art. 258 lit. b) nu au fost mentinute pentru o perioada neintrerupta de cel putin 2 ani.
 
(11) Indeplinirea cerintelor stabilite de prezentul articol si de art. 258 se dovedeste la data platii dobanzilor sau redeventelor printr-o atestare. Daca indeplinirea cerintelor stabilite in prezentul articol nu a fost atestata la data platii, se va aplica retinerea impozitului la sursa.
 
(12) In sensul alin. (11), atestarea care va fi prezentata in legatura cu fiecare contract de plata trebuie sa fie valabila pentru un an de la data emiterii acestei atestari si va contine urmatoarele informatii:
a) dovada rezidentei fiscale, in scopul impozitarii, pentru societatea care primeste dobanzi sau redevente din Romania si, cand este necesar, dovada existentei unui sediu permanent atestat de autoritatea fiscala a statului membru in care societatea care primeste dobanzi ori redevente este rezidenta pentru scopuri fiscale sau in care este situat sediul permanent;
b) indicarea calitatii de beneficiar efectiv al dobanzilor sau redeventelor de catre societatea care primeste astfel de plati, in conformitate cu prevederile alin. (4), sau a existentei conditiilor prevazute la alin. (5), cand un sediu permanent este beneficiarul platii;
c) indeplinirea cerintelor, in conformitate cu prevederile art. 258 lit. a) pct. (iii), in cazul societatii primitoare;
d) detinerea participatiei minime, in conformitate cu prevederile art. 258 lit. b);
e) perioada pentru care detinerea la care se face referire la lit. d) exista.
 
Se poate solicita in plus justificarea legala pentru platile efectuate din cadrul contractului, de exemplu se poate solicita contractul de imprumut sau contractul de licenta.
(13) Daca cerintele pentru acordarea scutirii inceteaza sa fie indeplinite, societatea primitoare sau sediul permanent informeaza imediat societatea platitoare sau sediul permanent platitor.
ART. 258 - Definitia intreprinderii, intreprinderii asociate si a sediului permanent
in sensul prezentului capitol:
a) sintagma societate a unui stat membru inseamna orice societate:
(i) care imbraca una dintre formele enumerate in lista prevazuta la art. 263 ; si
..
ART. 263 - Lista societatilor acoperite de prevederile art. 258 lit. a) pct. (iii)
Societatile acoperite de prevederile art. 258 lit. a) pct. (iii) sunt urmatoarele:
r) societati cunoscute in legislatia cipriota ca societati inregistrate in conformitate cu legea companiilor, entitati publice corporatiste, precum si alte entitati care sunt considerate societati, conform legii impozitului pe venit;
..
(ii) care, in conformitate cu legislatia fiscala a unui stat membru, este considerata ca fiind rezidenta in acel stat membru si nu este considerata, in intelesul unei conventii de evitare a dublei impuneri pe venit si pe capital incheiata cu un stat tert, ca fiind rezident in scopul impozitarii in afara Uniunii Europene; si
(iii) care este supusa unuia dintre urmatoarele impozite, fara a fi scutita de impozit, sau unui impozit care este identic ori, in esenta, similar si care este stabilit dupa data de intrare in vigoare a prezentului articol, in plus sau in locul acelor impozite existente:
- phdros eisodematos, in Cipru;
 
b) o societate este o societate asociata a unei alte societati daca, cel putin:
(i) prima societate are o participare minima directa de 25% in capitalul celei de-a doua intreprinderi; sau
(ii) cea de-a doua societate are o participare minima directa de 25% in capitalul primei societati; sau
(iii) o societate terta are o participare minima directa de 25% atat in capitalul primei societati, cat si in al celei de-a doua.
 
Participarile in capitalul social trebuie sa fie detinute numai la intreprinderile rezidente pe teritoriul Uniunii Europene;
c) sintagma sediu permanent inseamna un loc fix de afaceri situat intr-un stat membru, prin care se desfasoara in intregime sau in parte activitatea unei societati rezidente intr-un alt stat membru.
 
Opinie:
Avand in vedere prevederile legale prezentate anterior, exceptarea impozitarii dobanzilor platite societatii asociate din Cipru (stat membru U.E.) poate fi asumata numai prin indeplinirea conditiilor precizate in Codul Fiscal si anume: societati asociate cu cu societate terta, cu participare de peste 25%, de peste 2 ani, inregistrata si platitoare de impozit pe venit in Cipru.
 
In plus, la data platii dobanzilor, societatea din Cipru trebuie sa prezinte un atestat, valabil 1 an de la data emiterii, emis de autoritatea fiscala, in care sa se mentioneze toate conditiile precizate anterior.



Raspuns oferit de specialistii Portal Codul Fiscal. Afla AICI cum poti beneficia si tu de consultanta specializata marca Rentrop&Straton.
Redactia Infotva de Redactia Infotva
Redactia InfoTVA are un colectiv de 3 autori specializati din domeniul fiscal. Zilnic aducem in atentia dvs. tot ce este nou legat de aplicarea regimului TVA, intocmirea corecta a facturilor, depunerea declaratiilor si obligatiile fiscale care le revin angajatorilor. Explicam in mod detaliat modificarile aparute si oferim solutii practice pentru orice dilema generata de noutatile cotidiene!

Sfaturi de la Experti - Intrebari si Raspunsuri




Urmareste-ne pe Google News

Decontul precompletat de TVA. Noutati 2025 + studii de caz

Atentie contabili!

Modificari importante privind cotele de TVA!

Descarcati GRATUIT Raportul Special realizat de specialisti!

Abonati-va la Newsletter-ul InfoTVA.ro si descarcati GRATUIT Raportul Special!
"Decontul precompletat de TVA. Noutati 2025 + studii de caz" 
Rentrop ∧ Straton

Club Contabilitate

La fiecare 10 minute, o întrebare își găsește răspunsul AICI.


Ultimele stiri

Cele mai citite stiri

din categoria "Studii de caz"
[x]

Informatii vitale despre TVA: deducerea si rambursarea TVA, baza de impozitare, scutiri si operatiuni scutite de TVA.

Atentie, contabili
Decontul precompletat de TVA. Noutati 2025 + studii de caz
Modificari importante privind TVA!
Descarca GRATUIT
Raportul Special!
"Decontul precompletat de TVA. Noutati 2025 + studii de caz"
Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform cu Regulamentului UE 679/2016