Atentie contabili!


Modificari importante privind cotele de TVA!
Descarcati GRATUIT Raportul Special realizat de specialisti!
 
 
 
 

Stabilirea cotelor pentru impozitul pe veniturile microintreprinderilor. Baza legala

Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X
de Redactia Infotva la 22 Iul. 2020 Exclusiv
Tags: cota de 1%, veniturile microinteprinderilor

O societate fara angajati cu contract individual de munca are inregistrate 3 contracte de mandat pentru cenzori (valoare bruta cumulata = 2500 lei/luna). Pentru aceste contracte se transmite lunar declaratia 112 (pentru venituri asimilate salariilor).

Sunt luate in considerare aceste contracte de mandat / venituri brute, la stabilirea cotei privind impozitul pe veniturile microintreprinderilor cf. art 51 alin. 4 lit.b) Cod Fiscal? Este cota aplicata pentru calculul impozitului pe veniturile microintreprinderilor 1%?
 
Raspunsul expertului contabil Mariana Prejbeanu:
 
Art. 51 al Codului fiscal stabileste cotele de impozitare pentru impozitul pe veniturile microintreprinderilor.
(1) Cotele de impozitare pe veniturile microintreprinderilor sunt:
a) 1% pentru microintreprinderile care au unul sau mai multi salariati;
b) *** A B R O G A T *** ;
c) 3% pentru microintreprinderile care nu au salariati.
(4) In sensul prezentului titlu, prin salariat se intelege persoana angajata cu contract individual de munca cu norma intreaga, potrivit Legii nr. 53/2003 - Codul muncii, republicata, cu modificarile si completarile ulterioare. Conditia se considera indeplinita si in cazul microintreprinderilor care:
a) au persoane angajate cu contract individual de munca cu timp partial daca fractiunile de norma prevazute in acestea, insumate, reprezinta echivalentul unei norme intregi;
b) au incheiate contracte de administrare sau mandat, potrivit legii, in cazul in care remuneratia acestora este cel putin la nivelul salariului de baza minim brut pe tara garantat in plata.
 
Pct. 4 din Normele metodologice emise in aplicarea acestui articol, arata:
(3) In aplicarea prevederilor art. 51 alin. (4) din Codul fiscal, pentru stabilirea numarului de salariati se iau in considerare si contractele individuale de munca/conventiile individuale de munca, incheiate potrivit legilor speciale, precum si contractele suspendate, potrivit legii.
 
Activitatea cenzorilor se desfasoara pe baza de mandat. Art.2009 din Codul civil defineste astfel mandatul:
Mandatul este contractul prin care o parte, numita mandatar, se obliga sa incheie unul sau mai multe acte juridice pe seama celeilalte parti, numita mandant.
 
Cenzorii nu incheie acte in numele societatii dar supravegheaza gestiunea societatii, vegheaza la activitatea administratorilor si participa la adunarile generale. Mandatul este folosit mai des in cazul asociatiilor de proprietari. 
 
In contractul de mandat, pe langa informatiile despre partile contractante, trebuie sa existe date specifice si clare despre:
Obiectul contractului;
Durata contractului;
Remunerarea;
Drepturile si obligatiile mandantului;
Drepturile si obligatiile mandatarului:
Incetarea contractului;
Litigii si altele.
Remuneratia cenzorilor consta intr-o indemnizatie fixa care poate fi stabilita prin actul constitutiv al societatii sau de adunarea generala a asociatilor care i-a numit. Cenzorii nu sunt salariati ai societatii, activitatea lor continua si calificata in beneficiul societatii fiind reglementata de Legea nr. 31/1990 a societatilor comerciale.
 
Din punct de vedere al impozitului micro, dupa parerea mea, cenzorul nu este un salariat angajat in baza prevederilor Codului Muncii dar isi desfasoara activitatea in baza unui contract de mandat incheiat cu societatea respectiva. Veniturile obtinute de cenzor sunt venituri asimilate salariilor, pentru care se retin contributiile si impozitul aferente salariilor iar remuneratia este mai mare decat salariul minim brut pe tara. 
 
In aceste conditii, poate fi considerat “salariat” prin prisma prevederilor art.51, alin.(4), lit.b) din Codul fiscal iar cota de impozitare aplicata pentru impozitul pe veniturile microintreprinderilor poate fi 1 %.



Raspuns oferit de specialistii Portal Codul Fiscal. Afla AICI cum poti beneficia si tu de consultanta specializata marca Rentrop&Straton.
 
Redactia Infotva de Redactia Infotva
Redactia InfoTVA are un colectiv de 3 autori specializati din domeniul fiscal. Zilnic aducem in atentia dvs. tot ce este nou legat de aplicarea regimului TVA, intocmirea corecta a facturilor, depunerea declaratiilor si obligatiile fiscale care le revin angajatorilor. Explicam in mod detaliat modificarile aparute si oferim solutii practice pentru orice dilema generata de noutatile cotidiene!

Sfaturi de la Experti - Intrebari si Raspunsuri




Votati articolul "Stabilirea cotelor pentru impozitul pe veniturile microintreprinderilor. Baza legala":
Rating:

Nota: 5 din 5 din 4 voturi
Urmareste-ne pe Google News

Plafoane TVA valabile 2024. Noile limite + Studii de caz

Atentie contabili!

Modificari importante privind cotele de TVA!

Descarcati GRATUIT Raportul Special realizat de specialisti!

Abonati-va la Newsletter-ul InfoTVA.ro si descarcati GRATUIT Raportul Special!
"Plafoane TVA valabile 2024. Noile limite + Studii de caz" 
Rentrop ∧ Straton
Club Contabilitate

VIDEO

[x]