Tags: cota de 1%, veniturile microinteprinderilor
O societate fara angajati cu contract individual de munca are inregistrate 3 contracte de mandat pentru cenzori (valoare bruta cumulata = 2500 lei/luna). Pentru aceste contracte se transmite lunar declaratia 112 (pentru venituri asimilate salariilor).
Sunt luate in considerare aceste contracte de mandat / venituri brute, la stabilirea cotei privind impozitul pe veniturile microintreprinderilor cf. art 51 alin. 4 lit.b) Cod Fiscal? Este cota aplicata pentru calculul impozitului pe veniturile microintreprinderilor 1%?
Raspunsul expertului contabil Mariana Prejbeanu:
Art. 51 al Codului fiscal stabileste cotele de impozitare pentru impozitul pe veniturile microintreprinderilor.
(1) Cotele de impozitare pe veniturile microintreprinderilor sunt:
a) 1% pentru microintreprinderile care au unul sau mai multi salariati;
b) *** A B R O G A T *** ;
c) 3% pentru microintreprinderile care nu au salariati.
(4) In sensul prezentului titlu, prin salariat se intelege persoana angajata cu contract individual de munca cu norma intreaga, potrivit Legii nr. 53/2003 - Codul muncii, republicata, cu modificarile si completarile ulterioare. Conditia se considera indeplinita si in cazul microintreprinderilor care:
a) au persoane angajate cu contract individual de munca cu timp partial daca fractiunile de norma prevazute in acestea, insumate, reprezinta echivalentul unei norme intregi;
b) au incheiate contracte de administrare sau mandat, potrivit legii, in cazul in care remuneratia acestora este cel putin la nivelul salariului de baza minim brut pe tara garantat in plata.
Pct. 4 din Normele metodologice emise in aplicarea acestui articol, arata:
(3) In aplicarea prevederilor art. 51 alin. (4) din Codul fiscal, pentru stabilirea numarului de salariati se iau in considerare si contractele individuale de munca/conventiile individuale de munca, incheiate potrivit legilor speciale, precum si contractele suspendate, potrivit legii.
Activitatea cenzorilor se desfasoara pe baza de mandat. Art.2009 din Codul civil defineste astfel mandatul:
Mandatul este contractul prin care o parte, numita mandatar, se obliga sa incheie unul sau mai multe acte juridice pe seama celeilalte parti, numita mandant.
Cenzorii nu incheie acte in numele societatii dar supravegheaza gestiunea societatii, vegheaza la activitatea administratorilor si participa la adunarile generale. Mandatul este folosit mai des in cazul asociatiilor de proprietari.
In contractul de mandat, pe langa informatiile despre partile contractante, trebuie sa existe date specifice si clare despre:
• Obiectul contractului;
• Durata contractului;
• Remunerarea;
• Drepturile si obligatiile mandantului;
• Drepturile si obligatiile mandatarului:
• Incetarea contractului;
• Litigii si altele.
Remuneratia cenzorilor consta intr-o indemnizatie fixa care poate fi stabilita prin actul constitutiv al societatii sau de adunarea generala a asociatilor care i-a numit. Cenzorii nu sunt salariati ai societatii, activitatea lor continua si calificata in beneficiul societatii fiind reglementata de Legea nr. 31/1990 a societatilor comerciale.
Din punct de vedere al impozitului micro, dupa parerea mea, cenzorul nu este un salariat angajat in baza prevederilor Codului Muncii dar isi desfasoara activitatea in baza unui contract de mandat incheiat cu societatea respectiva. Veniturile obtinute de cenzor sunt venituri asimilate salariilor, pentru care se retin contributiile si impozitul aferente salariilor iar remuneratia este mai mare decat salariul minim brut pe tara.
de
Redactia InfotvaRedactia InfoTVA are un colectiv de 3 autori specializati din domeniul fiscal. Zilnic aducem in atentia dvs. tot ce este nou legat de aplicarea regimului TVA, intocmirea corecta a facturilor, depunerea declaratiilor si obligatiile fiscale care le revin angajatorilor. Explicam in mod detaliat modificarile aparute si oferim solutii practice pentru orice dilema generata de noutatile cotidiene!
Sfaturi de la Experti - Intrebari si Raspunsuri
Regimul special de scutire pentru intreprinderile mici
Intrebare:
In stabilirea veniturilor care intra in sfera TVA (in plafon 300.000) la un ONG care desfasoara si activitati economice, se analizeaza doar veniturile cu scop patrimonial? Adica nimic din cele cuprinse in bilant in F 20 rand 01 Venituri din activitati fara scop patrimonial - total?
In speta, ONG-ul nostru are venituri din donatii si sponsorizari precum si din venituri pentru care se datoreaza impozit spectacol (care sunt cuprinse in totalul mentionat mai sus) precum si...
vezi AICI raspunsul specialistilor <<Achizitie apartamente in vederea revanzarii
Intrebare:
Un SRL platitor de tva si impozit pe profit avand CAEN 6810, nou infiintat, a achizitionat 2 imobile in vederea revanzarii. Momentan nu intentioneaza sa revanda aceste imobile, ci asteapta sa vada evolutia pietei (o perioada nedeterminata). La achizitie, s-a aplicat taxare inversa. Avand in vedere ca SRL nu are decat cheltuieli de intretinere ale imobilelor, este corect fiscal sa inregistreze si cheltuiala cu amortizarea, avand in vedere ca o perioada de timp nu va avea venit?...
vezi AICI raspunsul specialistilor <<Factura despagubire marfa deteriorata la transport
Intrebare:
Societatea noastra a vandut marfa unui client. In timpul transportului, marfa a fost deteriorata de catre transportator (costul de transport este asigurat de catre societatea noastra avand contract cu furnizorul de transport).
Ce factura trebuie sa emit transportatorului pentru prejudiciul adus? Cum se emite aceasta factura? Ce explicatii se scriu?
Cum se face descarcarea de gestiune (mentionez ca marfa a ramas la transportator)?
Care sunt...
vezi AICI raspunsul specialistilor <<Ajustarea bazei impozabile a TVA
Intrebare:
O Societate de avocati a facturat in 2018 un client pe care nu l-a incasat.
1. Clientul a intrat in procedura de reorganizare si a fost acceptata integral creanta. Se poate face ajustare de TVA?
2. Clientul a intrat in procedura de reorganizare si a fost acceptata pe jumatate creanta, Cum se face ajustarea de TVA? Tehnic, se intocmeste factura de stornare aferenta partii neaccepte? la Beneficiar se trece Clientul si se transmite in RO e-Factura sau...
vezi AICI raspunsul specialistilor <<Declarare si plata impozit venit din chirii
Intrebare:
O persoana fizica are un contract de inchiriere cu o persoana juridica. PF nu a declarat in Declaratia Unica pe estimat 2024 niciun contract de inchiriere modificandu-se legislatia si obligatia retinerii la sursa fiind pentru PJ. Doar ca PJ nu a achitat in anul 2024 chiria (trece printr-o perioada de investitii, exista clauza in contract in cazul se precizeaza ca se va achita chiria in functie de lichiditatile chiriasului PJ). Ce obligatii are PF pentru anul 2024, ar trebui sa...
vezi AICI raspunsul specialistilor <<