Atentie contabili!


Modificari importante privind cotele de TVA!
Descarcati GRATUIT Raportul Special realizat de specialisti!
 
 
 
 

Impozitul pe dividende. Cum calculam obligatiile de plata?

Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X
de Ioana Andreea Pavel la 04 Ian. 2017
Tags: formulare impozte, obligatii plata, impozit pe dividende, declaratia 205, contributii sociale

Vom analiza mai jos cazul unei societati care are de platit dividende in valoare 10.000 lei. Vom vedea cum se fac inregistrarile si daca procedura de mai jos reprezinta un calcul corect al impozitului pe dividende.

117 =  457 10.000 lei brut
457 =  5311 8.620,69 lei dividend platit actionarului
457 =  446.1 1.379, 31 constituire impozit dividend

Vom stabili astfel daca e corecta aceasta varianta sau daca ar trebui constituit impozit pe dividende
1.600 lei, iar suma de 8.400 lei sa fie achitata prin casa actionarului.


Solutia consultantului:

In situatia primirii dividendelor de catre o persoana fizica romana de la o persoana juridica romana: persoana juridica romana are obligatia retinerii la sursa a impozitului pe venit in cota de 16%, conform art. 67 alin. (1) din Codul fiscal.

In ceea ce priveste distribuirea dividendelor catre persoane juridice sunt aplicabile prevederile de la art. 36 din Codul fiscal:

"(1) O persoana juridica romana care distribuie/plateste dividende catre o persoana juridica romana are obligatia sa retina, sa declare si sa plateasca impozitul pe dividende retinut catre bugetul de stat, astfel cum se prevede in prezentul articol.

(2) Impozitul pe dividende se stabileste prin aplicarea unei cote de impozit de 16% asupra dividendului brut distribuit/platit unei persoane juridice romane.

In concluzie, impozitul pe dividende este un impozit care se retine la sursa, astfel ca procentul de 16% se aplica la suma bruta a dividendelor".

Astfel, impozitul se determina prin aplicarea cotei de 16% la suma bruta.

Exemplu:

Dividende brute = 10.000 lei
Impozit pe dividende  = 10.000x 16% = 1.600 lei
Dividende nete distribuite  =10.000 - 1.600 = 8.400 lei

Impozitul se va achita bugetului de stat pana la data de 25 inclusiv a lunii urmatoare celei in care se platesc dividendele, si se va declara in Declaratia 100 tot pana la aceeasi data. In situatia in care profitul a fost distribuit la dividende dar nu a fost platit efectiv asociatului, atunci societatea are obligatia declararii si platii impozitului pe dividende pana la data de 25 ianuarie inclusiv a anului urmator celui in care a fost repartizat profitul.

Societatea va depune la organul fiscal Declaratia 205 pana in ultima zi a lunii februarie a anului urmator celui de retinere si plata a impozitului.

In conditiile in care persoana fizica beneficiara dividendelor nu mai are nicio sursa de venit (salarii, pensii, activitati independente, activitati agricole, somaj, etc.), aceasta are obligatia declararii si platii contributiei de asigurari de sanatate conform art 296^27 alin. (1) lit. b din Codul fiscal.

Contributia de asigurari de sanatate se stabileste de organul fiscal in baza deciziei de impunere emise in baza declaratiei depusa de societate cu privire la retinrea la sursa a impozitului pe venit (Declaratia 205). Contributia de asigurari de sanatate se achita in anul urmator prin aplicarea cotei de 5,5% la veniturile din dividende inregistrate si declarate de societate.

In cazul in care persoana fizica are si calitatea de salariat (indiferent unde), nu se mai datoreaza contributie de asigurari de sanatate.
Ioana Andreea Pavel de Ioana Andreea Pavel
Redactor Fiscalitatea.ro si InfoTVA.ro

Sfaturi de la Experti - Intrebari si Raspunsuri




Votati articolul "Impozitul pe dividende. Cum calculam obligatiile de plata?":
Rating:

Nota: 4.36 din 5 din 54 voturi
Urmareste-ne pe Google News

Cote de TVA aplicabile de la 1 ianuarie 2024. Noutati fiscale si Scutiri de TVA

Atentie contabili!

Modificari importante privind cotele de TVA!

Descarcati GRATUIT Raportul Special realizat de specialisti!

Abonati-va la Newsletter-ul InfoTVA.ro si descarcati GRATUIT Raportul Special!
"Cote de TVA aplicabile de la 1 ianuarie 2024. Noutati fiscale si Scutiri de TVA" 
[x]

Atentie contabili!

Cote de TVA aplicabile de la 1 ianuarie 2024. Noutati fiscale si Scutiri de TVA Modificari importante privind cotele de TVA!

Descarca GRATUIT Raportul Special!

"Cote de TVA aplicabile de la 1 ianuarie 2024. Noutati fiscale si Scutiri de TVA"
Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentului UE 679/2016