Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
Printre beneficiile pe care le pot primi angajatii unor firme si societati se numara tichetele de masa, oferite pentru pranzul de la munca. Exista insa si firme care nu ofera tichete, ci direct o masa calda zilnica salariatilor.
Sa luam cazul unei societati care acorda masa calda salariatilor, fara tichete de masa. Dpdv. al impozitului pe profit aceasta cheltuiala este una deductibila sau deductibila limitat la 5%, fiind incadrata la cheltuieli sociale?
Cheltuieli cu masa calda pentru salariati. Aceste cheltuieli sunt deductibile?
Specialistul ne spune ca potrivit prevederilor art. 25, alin. (1) din Legea nr. 227/2015, cu modificarile ulterioare, cheltuielile recunoscute pentru determinarea rezultatului fiscal sunt acelea efectuate in scopul desfasurarii activitatii economice precum si acelea care sunt reglementate prin acte normative in vigoare.
La alin. (2) al art. 25 se specifica expres ca sumele reprezentand cheltuielile cu salariile si cele asimilate salariilor (asa cum sunt definite acestea la titlul IV din Legea nr. 227/2015, cu modificarile ulterioare) sunt considerate cheltuieli deductibile, cu exceptiile expres prevazute la alin. (3) si (4). Acestea sunt considerate deductibile la calculul rezultatului fiscal, indiferent de regimul fiscal care se aplica la nivelul persoanei fizice angajate.
La pct. 14 din normele metodologice aprobate prin HG nr. 1/2016 emise in aplicarea art. 25 alin. (2) se stabileste ca aceste sume sunt cheltuieli deductibile pentru determinarea rezultatului fiscal, indiferent de regimul fiscal aplicabil acestora la nivelul persoanei fizice.
Veniturile din salarii sunt definite de prevederile art. 76, alin. (1) ca fiind toate sumele in bani sau in natura obtinute de persoana fizica care isi desfasoara activitatea in baza unui contract individual de munca. Sunt considerate neimpozabile veniturile de natura celor prevazute de art. 76, alin. (4) din Legea nr. 227/2015 si pct. 12, alin. (13) din normele metodologice aprobate prin HG nr. 1/2016, cum sunt drepturile de hrana acordate in conformitate cu legislatia specifica sportivilor, personalului din sectorul de aparare, personalului navigant si auxiliar imbarcat pe nave, donatorilor onorifici etc.
Din informatiile prezentate in intrebarea d-voastra retinem ca activitatea societatii este, conform codului CAEN prezentat, 3832 Recuperarea materialelor reciclabile sortate, clasa care include: transformarea deseurilor metalice si nemetalice si a resturilor de articole din metal, in materie prima secundara, prin strivirea mecanica a deseurilor metalice de la automobile uzate, masini de spalat, biciclete etc. comprimarea mecanica a pieselor mari din fier cum ar fi vagoanele de cale ferata, fragmentarea deseurilor metalice, a vehiculelor casate etc.
Activitatile descrise nu se incadreaza in nici unul din domeniile anterior enumerate.
Bugete cash flow rentabilitate risc - ghid practic
Examenul de ACCES la STAGIUL CECCAR 2024
SAF-T pentru Contribuabili Mici
Ca urmare, veniturile acordate salariatilor, reprezentand beneficiile extrasalariale, cum este considerat si acela privind acordarea mesei calde sunt incluse in plafonul de 33% din salariul de baza corespunzator locului de munca ocupat. Beneficiul se prevede in contractul de munca sau in regulamentul intern al persoanei juridice, si nu se aplica angajatilor care primesc tichete de masa.
Prin hrana se intelege, conform dispozitiilor art. 76 alin. (4 indice 1) hrana preparata in unitati proprii sau achizttionata de la unitati specializate.
Prevederile nu sunt aplicabile angajatilor care beneficiaza de tichete de masa, in conformitate cu legislatia in vigoare;
Contravaloarea mesei calde acordate gratuit este considerata avantaj in natura si este asimilata salariului in vederea impunerii potrivit prevederilor art. 76, alin. (3), lit. b) din Legea nr. 227/2015, cu modificarile ulterioare.
Pentru sumele de aceasta natura se calculeaza si contributii sociale obligatorii conform prevederilor art. 139 alin. (1) lit. a) pentru CAS, art. 155 alin. (1) lit. a) pentru CASS si art. 220 4 alin. (1) pentru CAM.
In ceea ce priveste cazul prezentat de d-voastra valoarea mesei calde acordate, reprezinta pentru societate cheltuiala integral deductibila la calculul impozitului pe profit (si nu este incadrata la cheltuieli sociate deductibile limitat).
Raspuns oferit in luna decembrie 2024 de catre specialistii site-ului PortalCodulFiscal.ro. Dati click AICI pentru a vedea toate noutatile din Codul Fiscal consultanta si raspunsuri detaliate de la experti.
Redactia InfoTVA are un colectiv de 3 autori specializati din domeniul fiscal. Zilnic aducem in atentia dvs. tot ce este nou legat de aplicarea regimului TVA, intocmirea corecta a facturilor, depunerea declaratiilor si obligatiile fiscale care le revin angajatorilor. Explicam in mod detaliat modificarile aparute si oferim solutii practice pentru orice dilema generata de noutatile cotidiene!
Sfaturi de la Experti - Intrebari si Raspunsuri
Articole similare
Factura de servicii. Care este tratamentul din punctul de vedere al TVA?Sesiune online ANAF: Completarea Declaratiei Unice 212 pentru veniturile din activitati independenteCum deducem cheltuielile aferente unui imprumut facut de asociat si virat in contul societatii?Cheltuieli si provizioane deductibile conform noilor modificari din Codul fiscalCodul fiscal 2011 - Titlul IIIUltimele articole
Distrugere punct de lucru in totalitate. Cheltuielile sunt deductibile?PFA sistem real. Cum completeaza CAS si CASS in Declaratia Unica estimativa pe 2024Prime acordate anagajatilor de Craciun. Sunt deductibile aceste cheltuieli?Taxe PFA 2024: Ghid Complet | Impozite, Contributii si Optimizare FiscalaFacturi netrimise prin E-Factura. Care este tratamentul fiscal pentru impozitul pe profit si TVAAtentie contabili!
Modificari importante privind cotele de TVA!Descarcati GRATUIT Raportul Special realizat de specialisti!
Abonati-va la Newsletter-ul InfoTVA.ro si descarcati GRATUIT Raportul Special!
"Decontul precompletat de TVA. Noutati 2025 + studii de caz"