Atentie contabili!


Modificari importante privind cotele de TVA!
Descarcati GRATUIT Raportul Special realizat de specialisti!
 
 
 
 

PFA si declaratia 112. Colaborare client neplatitor TVA. Ce optiuni are PFA-ul?

Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X
de Redactia Infotva la 06 Oct. 2015 Exclusiv
Tags: pfa, persoana fizica autorizata, declaratia 112, obligatii plata

In cazul urmator, discutam despre o persoana fizica autorizata, PFA - expert contabil, care doreste sa colaboreze cu un client pentru intocmirea si depunerea declaratiei 112 lunar. Persoana fizica este angajata in cadrul unei societati germane si are un acord incheiat cu angajatorul conform caruia isi declara si plateste contributiile obligatorii la BS si BASFS in Romania in conformitate cu prevederile legale. Factura pentru aceste servicii va fi insa primita de societatea germana angajatoare (societate platitoare de TVA cu un cod valid VIES).


Ce solutie are persoana fizica autorizata pentru a colabora cu acest client avand in vedere ca este neplatitor de TVA (nu a atins pragul de venituri de 65.000 euro) si neinregistrat in ROI? Restul clientilor persoanei fizice autorizate sunt societati din Romania inregistrate drept platitoare de TVA pentru un singur client (temporar) nefiind jusitifcata. Ce alternative exista pentru a colabora cu firma germana?

PFA-ul va presta servcii intarcomunitare astfel ca, in conformitate cu art.153^1 si art.158^2  din codul fiscal, va trebui sa se inregistreze special in scopuri de TVA si in ROI obtinand cu cod valid de TVA UE.

Codul de TVA obtinut este valabil doar pentru operatiuni cu parteneri din UE, nu si pentru cele cu parteneri din Romania.

Asadar, codul de TVA obtinut este doar pentru a raporta in VIES, intrucat PFA va emite facturi catre parteneri din Romania tot fara TVA (pana la atingerea plafonului de 220.000 lei), iar catre partenerul german - va emite factura fara TVA - serviciile nefiind impozabile in Romania ci in Germania - conform art. 133 alin.2  din Codul fiscal.

Inregistrarea speciala in scop de Tva se va face doar pentru necesitati de raportare - veti avea obligatia declararii facturii emise in Declaratia 390 - operatiune cu cod P - prestare servicii intracomunitara.

Nu se va depune decont de TVA si nu genereaza obligatii de plata a TVA aceasta inregistrare speciala.

Pentru inregistrarea in scop de Tva veti depune Declaratia 091 si pentru inregistrarea in ROI - Cererea 095.

Raspuns oferit pentru www.portalcontabilitate.ro de Irina Coma, consultant fiscal, expert contabil si auditor
Redactia Infotva de Redactia Infotva
Redactia InfoTVA are un colectiv de 3 autori specializati din domeniul fiscal. Zilnic aducem in atentia dvs. tot ce este nou legat de aplicarea regimului TVA, intocmirea corecta a facturilor, depunerea declaratiilor si obligatiile fiscale care le revin angajatorilor. Explicam in mod detaliat modificarile aparute si oferim solutii practice pentru orice dilema generata de noutatile cotidiene!

Sfaturi de la Experti - Intrebari si Raspunsuri




Votati articolul "PFA si declaratia 112. Colaborare client neplatitor TVA. Ce optiuni are PFA-ul?":
Rating:

Nota: 5 din 5 din 2 voturi
Urmareste-ne pe Google News

Cote de TVA aplicabile de la 1 ianuarie 2024. Noutati fiscale si Scutiri de TVA

Atentie contabili!

Modificari importante privind cotele de TVA!

Descarcati GRATUIT Raportul Special realizat de specialisti!

Abonati-va la Newsletter-ul InfoTVA.ro si descarcati GRATUIT Raportul Special!
"Cote de TVA aplicabile de la 1 ianuarie 2024. Noutati fiscale si Scutiri de TVA" 
Rentrop ∧ Straton
Club Contabilitate

VIDEO

[x]

Atentie contabili!

Cote de TVA aplicabile de la 1 ianuarie 2024. Noutati fiscale si Scutiri de TVA Modificari importante privind cotele de TVA!

Descarca GRATUIT Raportul Special!

"Cote de TVA aplicabile de la 1 ianuarie 2024. Noutati fiscale si Scutiri de TVA"
Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentului UE 679/2016