Un proiect editorial
marca Rentrop&Straton

Liderul informatiilor specializate din Romania
keyboard_double_arrow_right

Atentie, contabili!

Va oferim CADOU un Raport Special Gratuit
"Decontul precompletat de TVA. Noutati 2025 + studii de caz"!

Adauga adresa de email si DESCARCA GRATUIT raportul realizat de specialisti

Decontul precompletat de TVA. Noutati 2025 + studii de caz
keyboard_double_arrow_left

Incadrarea corecta a rambursarii TVA. Se considera venit?

Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X
de Redactia Infotva la 04 Ian. 2012 Exclusiv
Tags: tva, omfp 1040/2004, registru jurnal

Intrebare: Este rambursarea de TVA un venit neimpozabil? De asemenea, incasarea prin banca a rambursarii de TVA se trece in Registrul Jurnal de Incasari si Plati sau se poate tine evidenta pe o fisa de operatiuni diverse? In cazul unei finantari nerambursabile prin FEADR, acest venit este considerat un venit impozabil sau neimpozabil? Incasarea prin banca a finantarii nerambursabile se evidentiaza in Registrul Jurnal de Incasari si Plati sau se tine evidenta doar pe o fisa de operatiuni diverse?


Raspuns:

Rambursarea TVA nu reprezinta un venit pentru o persoana impozabila inregistrata in scopuri de TVA care beneficiaza de acest drept, indiferent de faptul ca are calitatea de societate comerciala sau de PFA. Rambursarea este o suma restituita de la bugetul statului ca urmare a diferentei negative dintre suma TVA colectata si suma TVA deductibila inregistrata in cadrul unei anumite perioade fiscale ca urmare a desfasurarii unei activitati economice.

Suma TVA de rambursat evidentiata in decontul de TVA cod 300 nu afecteaza veniturile realizate din desfasurarea activitatii economice pentru care este autorizata firma sau persoana fizica beneficiara a acestui drept. Din acest motiv, suma TVA rambursata nu trebuie evidentiata in jurnalul pentru incasari si plati ca document de evidenta fiscala reglementat prin OMFP 1040/2004 pentru aprobarea Normelor metodologice privind organizarea si conducerea evidentei contabile in partida simpla de catre persoanele fizice care au calitatea de contribuabil in conformitate cu prevederile Legii 571/2003 privind Codul fiscal.

Suma TVA de rambursat rezulta din exercitarea dreptului de deducere a TVA aferenta achizitiilor de bunuri si servicii in conformitate cu prevederile art. 147^1 din Codul fiscal "Dreptul de deducere exercitat prin decontul de taxa" alin. (1) prin care se reglementeaza faptul ca orice persoana impozabila inregistrata in scopuri de TVA are dreptul sa scada din valoarea totala a taxei colectate, pentru o perioada fiscala, valoarea totala a taxei pentru care, in aceeasi perioada, a luat nastere si poate fi exercitat dreptul de deducere, conform art. 145 - 147.

Modul de organizare a evidentei TVA este reglementat prin OMFP 1040/2004 la sectiunea H "Calculul taxei pe valoarea adaugata" de la punctul 53 la punctul 55 din care rezulta urmatoarele:
•    TVA datorata bugetului de stat se stabileste in conformitate cu reglementarile fiscale specifice acesteia;
•    evidenta TVA colectata se organizeaza cu ajutorul Jurnalului pentru vanzari in care se inregistreaza atat valoarea bunurilor livrate si a serviciilor prestate cat si suma TVA aferenta, pe baza de documente (facturi, bonuri de comanda-chitanta etc.)
•    evidenta TVA deductibila se organizeaza cu ajutorul Jurnalului pentru cumparari in care se inregistreaza atat valoarea cumpararilor de bunuri si a servicii cat si suma TVA aferenta, pe baza de documente (facturi, bonuri de comanda-chitanta etc.).

Asa cum rezulta din aceste prevederi, nu trebuie organizata evidenta sumei TVA de rambursat sau a sumei TVA rambursate.
 
Pentru evidenta TVA este recomandabila organizarea unei evidente operative intocmita pentru fiecare perioada fiscala (luna sau trimestru calendaristic) in care se inscrie:
•    suma TVA colectata;
•    suma TVA deductibila;
•    suma TVA de plata, inclusiv numarul si data ordinului de plata pentru virarea ;
•    suma TVA de rambursat, inclusiv:
-    decizia de rambursare;
-    numarul ordinului de plata si data incasarii.

Evidenta operativa a sumelor TVA poate fi intocmita si cu ajutorul fisei de operatiuni diverse la care faceti referire, fara a fi interzisa.

In concluzie, asa cum suma TVA colectata inscrisa intr-o factura emisa, incasata, nu reprezinta o suma de natura veniturilor, nici suma TVA rambursata nu reprezinta un venit.
 
In situatia in care finantarea nerambursabila se incaseaza pentru achizitia unor mijloace fixe, valoarea acesteia se inregistreaza la venituri in Registrului-jurnal de incasari si plati pe masura inregistrarii cheltuielilor cu amortizarea acestora. Daca finantarea nerambursabila se incaseaza pentru achizitia unor bunuri si servicii necesare derularii unui program de dezvoltare, valoarea acesteia se evidentiaza in Registrului-jurnal de incasari si plati concomitent cu inregistrarea cheltuielilor necesare realizarii programului respectiv.

In ambele situatii sumele incasate sunt venituri impozabile iar cheltuielile aferente sunt deductibile d.p.d.v. fiscal la determinarea profitului impozabil. Practic, prin inregistrarea veniturilor din finantare si a cheltuielilor acoperite din finantarile nerambursabile incasate, nu rezulta un venit net impozabil. Acest aspect nu este reglementat in mod expres prin Codul fiscal la art. 48, dar pentru situatia prezentata de dvs. sunt aplicabile prevederile art. 48 alin. (2) cu privire la venitul brut si alin. (4) cu privire la conditiile generale pe care trebuie sa le indeplineasca cheltuielile aferente veniturilor, pentru a fi deduse.
Redactia Infotva de Redactia Infotva
Redactia InfoTVA are un colectiv de 3 autori specializati din domeniul fiscal. Zilnic aducem in atentia dvs. tot ce este nou legat de aplicarea regimului TVA, intocmirea corecta a facturilor, depunerea declaratiilor si obligatiile fiscale care le revin angajatorilor. Explicam in mod detaliat modificarile aparute si oferim solutii practice pentru orice dilema generata de noutatile cotidiene!

Sfaturi de la Experti - Intrebari si Raspunsuri




Urmareste-ne pe Google News

Decontul precompletat de TVA. Noutati 2025 + studii de caz

Atentie contabili!

Modificari importante privind cotele de TVA!

Descarcati GRATUIT Raportul Special realizat de specialisti!

Abonati-va la Newsletter-ul InfoTVA.ro si descarcati GRATUIT Raportul Special!
"Decontul precompletat de TVA. Noutati 2025 + studii de caz" 
Rentrop ∧ Straton

Club Contabilitate

La fiecare 10 minute, o întrebare își găsește răspunsul AICI.


Ultimele stiri

Cele mai citite stiri

din categoria "Studii de caz"
[x]

Informatii vitale despre TVA: deducerea si rambursarea TVA, baza de impozitare, scutiri si operatiuni scutite de TVA.

Atentie, contabili
Decontul precompletat de TVA. Noutati 2025 + studii de caz
Modificari importante privind TVA!
Descarca GRATUIT
Raportul Special!
"Decontul precompletat de TVA. Noutati 2025 + studii de caz"
Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform cu Regulamentului UE 679/2016