Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!

Incadrarea corecta a veniturilor tine cont de prevederile OUG 44/2008. Prin cele ce urmeaza, prezentam normele actuale referitoare la incadrarea veniturilor obtinute de o persoana fizica, precum si in ce priveste TVA-ul si impozitarea veniturilor.
Trebuie retinut ca o persoana care presteaza o activitate in calitate de profesionist trebuie sa se autorizeze anterior inceperii activitatii.
Mentionam in acest sens faptul ca in baza prevederilor art. 2 lit. a) din OUG 44/2008, privind desfasurarea activitatilor economice de catre persoanele fizice autorizate, intreprinderile individuale si intreprinderile familiale, activitate economica reprezinta activitatea agricola, industriala, comerciala, desfasurata pentru obtinerea unor bunuri sau servicii a caror valoare poate fi exprimata in bani si care sunt destinate vanzarii ori schimbului pe pietele organizate sau unor beneficiari determinati ori determinabili, in scopul obtinerii unui profit.
Potrivit alin. (1) al art. 6 din acelasi act normativ, orice activitate economica desfasurata permanent, ocazional sau temporar in Romania de catre persoanele fizice autorizate, intreprinderile individuale si intreprinderile familiale trebuie sa fie inregistrata si autorizata, in conditiile prezentei ordonante de urgenta.
Astfel, se naste un risc in primul rand la nivelul prestatorului neautorizat conform legii, risc ce consta in efectuarea de acte sau fapte, fara indeplinirea conditiilor stabilite prin lege definita ca activitate ilicita la art. 1 lit. a) din Legea 12/1990 privind protejarea populatiei impotriva unor activitati comerciale ilicite, republicata.
Potrivit acestui act normativ (art. 4), veniturile obtinute ilicit de persoanele fizice sau juridice din activitatile prevazute la art. 1, precum si incasarile in intregime din vanzarea marfurilor a caror provenienta nu este dovedita se confisca si se fac venit la bugetul administratiei publice centrale, contraventia sanctionandu-se totodata cu prestarea unei activitati in folosul comunitatii sau cu amenda de la 1.000 lei la 1.500 lei (art. 2 lit. c)).
In vederea desfasurarii activitatii, persoana fizica are obligatia sa se inregistreze fiscal primind un cod de identificare fiscala, in conformitate cu prevederile art. 72 din Codul de procedura fiscala. In acest sens, trebuie sa depuna la organul fiscal competent Formularul 070 – "Declaratie de inregistrare fiscala/Declaratie de mentiuni pentru persoanele fizice care desfasoara activitati economice in mod independent sau exercita profesii libere".

PortalContabilitate ro - acces 12 luni consultanta in scris si telefonica 30 intrebari

Agenda Fiscala a Contabilului 2025

Cartea verde a Contabilitatii varianta online
Veniturile obtinute de persoana fizica autorizata sunt venituri din activitati independente.
In conformitate cu prevederile art. 48 si 49 din Codul fiscal, venitul net anual din activitati independente se determina prin utilizarea unuia din urmatoarele sisteme:
- sistem real;
- norma de venit.
1. Determinarea venitului net anual in sistem real (pe baza datelor din contabilitatea in partida simpla)
In situatia in care venitul net anual se determina in sistem real persoana fizica autorizata este obligata, potrivit prevederilor art. 48 alin. (8) din Legea 571/2003 privind Codul fiscal sa organizeze si sa conduca contabilitate in partida simpla si sa completeze Registrul-jurnal de incasari si plati, Registrul-inventar si alte documente contabile prevazute de legislatia in materie. Aceste aspecte sunt reglementate prin Norma metodologica privind organizarea si conducerea evidentei contabile in partida simpla de catre persoanele fizice care au calitatea de contribuabil in conformitate cu prevederile Legii nr. 571/2003 privind Codul fiscal
aprobata prin OMFP 1040/2004.
Reguli generale de stabilire a venitului net anual din activitati independente, determinat pe baza contabilitatii in partida simpla sunt stabilite de art. 48 din Codul fiscal si normele metodologice date in aplicarea acestuia.
Astfel, venitul net din activitati independente se determina ca diferenta intre venitul brut si cheltuielile efectuate in scopul realizarii de venituri, deductibile, pe baza datelor din contabilitatea in partida simpla.
In conformitate cu prevederile art. 82 din Codul fiscal persoana fizica autorizata este obligata sa efectueze in cursul anului plati anticipate cu titlu de impozit.
In primul an de activitate, persoana fizica autorizata depune Declaratia privind veniturile si cheltuielile estimate pentru anul in curs (formular 220), in termen de 15 zile de la autorizare urmand ca, in baza acesteia, organul fiscal sa emita o decizie de impunere privind platile anticipate.
Aceste plati se vor efectua trimestrial, pana la data de 25 a ultimei luni din trimestrul de referinta (respectiv, 25 martie, 25 iunie, 25 septembrie si 25 decembrie).
In anii urmatori, persoana fizica poate depune o declaratie 220 de venit estimat (in situatia in care in anul precedent au realizat pierderi sau au realizat venituri pe perioade mai mici decat anul fiscal, precum si in situatia in care, din motive obiective, estimeaza ca vor realiza venituri care difera cu cel putin 20% fata de anul fiscal anterior) sau organul fiscal poate emite decizia de plati anticipate pe baza declaratiei 200 de venit anual depuse de contribuabil pentru anul precedent.
In cazul in care nu se primeste decizia de plati anticipate pana la 25 martie, contribuabilul va efectua plata anticipata de impozit aferenta trimestrului I, la nivelul impozitului platit pentru trimestrul IV al anului anterior, urmand ca diferenta sa se regularizeze pe celelalte 3 termene de plata ramase.
Impozitul anual se determina la incheierea anului fiscal, pe baza veniturilor si cheltuielilor inregistrate in contabilitatea in partida simpla. Persoana fizica autorizata are obligatia de a depune declaratia anuala privind venitul realizat (formular 200) pentru fiecare an fiscal, pana la data de 25 mai inclusiv a anului urmator celui de realizare a venitului. Organul fiscal va emite o decizie de impunere fiscala, prin care va stabili o suma de plata, daca impozitul anual este mai mare decat cel platit anticipat, sau de recuperat in situatia inversa. Plata/recuperarea va avea loc in termen de 60 de zile de la data primirii deciziei finale de impunere.
2. Pe baza normelor de venit
Nomenclatorul activitatilor independente pentru care venitul net se poate determina pe baza normelor anuale de venit, pentru contribuabilii care isi desfasoara activitatea individual, este cuprins in anexa nr. 1 a OMFP 2875/2011 privind aprobarea Nomenclatorului activitatilor independente pentru care venitul net se poate determina pe baza normelor anuale de venit, activitati desfasurate de contribuabilii care realizeaza venituri comerciale.
In cadrul acestui sistem de impozitare, impozitul anual se determina prin aplicarea cotei de impozitare de 16% la norma de venit iar achitarea sa are loc prin plati anticipate trimestriale, pana la data de 25 a ultimei luni a fiecarui trimestru (25 martie, 25 iunie, 25 septembrie, 25 decembrie).
Stabilirea nivelului normelor de venit precum si publicarea acestora, anual, in cursul trimestrului IV al anului anterior celui in care urmeaza a se aplica reprezinta atributia Directiilor generale ale finantelor publice judetene, respectiv a municipiului Bucuresti.
Contribuabilii pentru care venitul net se determina pe baza de norme de venit si care in anul fiscal anterior au inregistrat un venit brut anual mai mare decat echivalentul in lei al sumei de 100.000 euro, incepand cu anul fiscal urmator, au obligatia determinarii venitului net anual in sistem real. Aceasta categorie de contribuabili are obligatia sa completeze corespunzator si sa depuna declaratia privind venitul estimat/norma de venit pana la data de 31 ianuarie inclusiv. Cursul de schimb valutar utilizat pentru determinarea echivalentului in lei al sumei de 100.000 euro este cursul de schimb mediu anual comunicat de Banca Nationala a Romaniei, la sfarsitul anului fiscal.
Contribuabilii care desfasoara activitati pentru care venitul net se determina pe baza de norme de venit au obligatia sa completeze numai partea din Registrul-jurnal de incasari si plati referitoare la incasari, potrivit reglementarilor contabile elaborate in acest scop.
Persoana fizica care desfasoara activitati de intermediere este persoana impozabila din punct de vedere al taxei pe valoare adaugata. Aceasta poate aplica regimul special de scutire daca cifra de afaceri anuala este inferioara plafonului de scutire de 65.000 euro. Echivalentul in lei al plafonului de 65.000 euro se determina in functie de cursul de schimb valutar comunicat de Banca Nationala a Romaniei la data aderarii si se rotunjeste la urmatoarea mie. Plafonul in lei astfel determinat este de 220.000 lei.
Acest plafon se aplica si persoanelor care incep activitatea in decursul unui an calendaristic.
La depasirea plafonului persoana fizica trebuie sa sa solicite inregistrarea in scopuri de TVA in termen de 10 zile de la data atingerii sau depasirii plafonului.

Redactia InfoTVA are un colectiv de 3 autori specializati din domeniul fiscal. Zilnic aducem in atentia dvs. tot ce este nou legat de aplicarea regimului TVA, intocmirea corecta a facturilor, depunerea declaratiilor si obligatiile fiscale care le revin angajatorilor. Explicam in mod detaliat modificarile aparute si oferim solutii practice pentru orice dilema generata de noutatile cotidiene!
Sfaturi de la Experti - Intrebari si Raspunsuri
Articole similare
Influente fiscale ale pensiilor facultative la calcul salarial si la impozitul pe profit – Plionul IIITVA - Schimbul de bunuri sau de serviciiInregistrarea in ROI. Ce etape urmam si ce documente se depun?Factura emisa de doua ori. Cum corectam si cum procedam privind TVA-ul la incasare?Import servicii. Acces online baza de date. Ce regim TVA se aplica?Ultimele articole
Platitor de TVA. Termen limita pentru Declaratia privind schimbarea perioadei fiscale in MAI 2025Coduri TVA in SAF-T. Care este diferenta intre codurile 321101 si 391101?E-TVA, operational din 1 IULIE 2025. NU amanati verificarea fisierelor din SPV!PFA in domeniul IT? Atentie la codul CAEN ales si la plafonul de TVAVenituri din cedarea bunurilor. In ce conditii se face trecerea la platitor de TVA?Articole similare
Trecerea la sistemul real este OBLIGATORIE pentru PFA in anumite conditii. Analiza zilei cu Irina DumitrescuPFA inregistrat in 2023. Ce obligatii fiscale are?Zoom fiscal: Ajutor de stat pentru reducerea accizei la motorina utilizata in agriculturaNoi prevederi privind regimul de declarare derogatoriu pentru persoanele in inactivitate temporaraPFA cu venituri sub 12 salarii minime brute pe tara. Este OBLIGATA sa plateasca CAS optional?Ultimele articole
Proiect: PFA-urile, II-urile, IF-urile ar putea deveni SRL-uri. Ce documente sunt necesarePFA in 2023: Care sunt obligatiile fiscale si termenele de plata specifice unei persoane fizice autorizate?Veniturile obtinute de persoanele fizice din meditatii acordate in particular sunt venituri impozabileObligatii fiscale de plata privind veniturile din activitati independentePlafonul pentru aplicarea scutirii de TVA in cazul intreprinderilor individualeArticole similare
Studiu de caz: Obligatie declarare adaos comercial pentru o societate comerciala care desfasoara activitate de comert cu ridicataDeclararea adaosului comercial. Obligatiile comerciantuluiSursa de aprovizionare cu marfa a unui comerciant. Cum se poate face revanzarea?Articole similare
TVA Intracomunitar: ghidul completDeclaratia 392 B si Completare Jurnal de cumparari. Ce declaratii depune o firma?Modificari fiscale. Plafonul pentru scutirea de impozit in anumite domenii ramane la 10.000 leiFinantele modifica, din nou, Normele metodologice de aplicare a programului IMM Invest RomaniaModificari asupra CAS si CASS din 2023 pentru veniturile din activitati independente si drepturile de proprietate intelectualaUltimele articole
Platitor de TVA. Termen limita pentru Declaratia privind schimbarea perioadei fiscale in MAI 2025Contractul de inchiriere. 5 intrebari si raspunsuri utile persoanelor fizicePlatitor de TVA. Cum poate iesi de la TVA prin optiuneSponsorizare ONG. 3 studii de caz utile contribuabililorAnularea din oficiu a codului de TVA. Obligatii fiscale TVA pentru firmeArticole similare
PFA sistem real. Cum completeaza CAS si CASS in Declaratia Unica estimativa pe 2024Finantele prezinta exemple practice la impozitarea veniturilor din activitati agricoleObligatii declarative la incetarea activitatiiZoom fiscal: Scutirea de impozit pentru salariatii care desfasoara activitati de creare programe pentru calculatorAu fost stabilite regulile privind normele de venit pentru inchirierea de camere in scop turisticUltimele articole
Conditii microintreprinderi 2024. Pentru firmele din HoReCa NU se mai aplica doua dintre facilitati privind incadrarea la acest regim fiscalConditii privind incadrarea angajatilor in activitatea de creare de programe pentru calculatorImpozitare PFA: 3 studii de caz utile pentru contribuabiliDeclaratia Unica in 2023: 4 modificari importante introduse in noul formular prin OG 16/2022 si OG 2/2022Declaratia Unica in 2023: Prin Ordinul 2541/2022 a fost publicat noul model de formular
Atentie, contabili!
Descarcati GRATUIT Raportul Special realizat de specialisti!
Abonati-va la Newsletter-ul InfoTVA.ro si descarcati GRATUIT Raportul Special!
"Decontul precompletat de TVA. Noutati 2025 + studii de caz"