Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
Sunt PFA inregistrat in Romania si furnizez servicii de inginerie pentru o companie din Germania, lucrez remote/hibrid si as dori sa stiu ce taxe si cand trebuie sa platesc. Sunt inregistrat din anul acesta si deocamdata nu am platit nici o contributie. Din cate stiu taxa pe profit anul care vine, pensia si sanatatea tot anul care vine? Acum sunt asigurat pentru sanatate de anul trecut cand eram persoana fizica si am platit personal 1400 Ron. Am contabila dar vreau sa mai am o parere. Multumesc!
Obligatii fiscale PFA - raspunsul specialistului
Obligatiile fiscale declarative specifice unei persoane fizice autorizate sa desfasoare o activitate independenta in temeiul OUG 44/2008 (ca PFA) se refera la:
- inregistrarea fiscala in baza declaratiei formularului 070 Declaratie de inregistrare fiscala/Declaratie de mentiuni/Declaratie de radiere pentru persoanele fizice care desfasoara activitati economice in mod independent sau exercita profesii libere ;
- tinerea contabilitatii in partida simpla si completarea registrului de evidenta fiscala conform OMFP 170/2015, art. 68 alin. 8-9 din Codul fiscal si OMFP 3254/2017;
- depunerea formularului D212 Declaratie unica privind impozitul pe venit si contributiile sociale datorate de persoanele fizice , in termen de 30 de zile de la autorizarii/inceperii activitatii conform art. 120 alin. 2, art. 151 alin. 10 si art. 174 alin. 10 din Codul fiscal, iar in anii fiscali urmatori pana la data de 25 mai inclusiv a fiecarui an, cu titlu estimativ pentru anul curent conform art. 120 alin. 1, art. 120 1 alin. 1, art. 151 alin. 3 si art. 174 alin. 3 din Codul fiscal si cu titlu de definitivare pentru anul anterior conform art. 122 alin. 1 din Codul fiscal.
Persoana fizica care obtine venituri din activitati independente are si urmatoarele obligatii de plata:
- impozitul pe venit de 10% calculat asupra venitului net anual impozabil determinat prin deducerea din venitul net anual (incasari-plati) a contributiei de asigurari sociale datorate conform art. 69 3 si art. 118 alin. 2 din Codul fiscal;
si
- contributia de asigurari sociale (CAS) de 25%, daca realizeaza venituri nete din activitati independente a caror valoare cumulata este cel putin egala cu 12 salarii minime brute pe tara, in conformitate cu prevederile art. 136 lit. a, art. 137 alin. 1 lit. b si art. 148 alin. 1 si art. 151 alin. 3 1 din Codul fiscal. Baza de calcul al CAS la care se aplica procentul de 25% o reprezinta venitul ales de contribuabil, care nu poate fi mai mic decat nivelul a 12 salarii minime brute pe tara, daca veniturile realizate sunt cuprinse intre 12 salarii minime brute pe tara inclusiv si 24 salarii minime brute pe tara, respectiv nivelul a 24 salarii minime brute pe tara, daca veniturile realizate sunt cel putin egale cu 24 salarii minime brute pe tara, potrivit art. 148 alin. 4 din Codul fiscal;
- contributia de asigurari sociale de sanatate (CASS) de 10%, daca veniturile nete obtinute din activitati independente, plus alte categorii de venituri dintre cele enumerate la art. 155 alin. 1 lit. b-h din Codul fiscal (chirii, dividende, dobanzi, alte venituri etc.) depasesc plafonul de 6 salarii minime brute pe tara, dupa cum se prevede la art. 170 alin. 1 din Codul fiscal. Potrivit art. 170 alin. 4 din Codul fiscal baza anuala de calcul al CASS este la: nivelul a 6 salarii minime brute pe tara, daca veniturile realizate sunt cuprinse intre 6 salarii minime brute pe tara inclusiv si 12 salarii minime brute pe tara; nivelul a 12 salarii minime brute pe tara, daca veniturile realizate sunt cuprinse intre 12 salarii minime brute pe tara inclusiv si 24 salarii minime brute pe tara; nivelul a 24 salarii minime brute pe tara, daca veniturile realizate sunt cel putin egale cu 24 salarii minime brute pe tara. CASS datorata se determina prin aplicarea cotei de 10% la baza de calcul de 6, 12 sau 24 de salarii minime brute pe tara, in functie de nivelul veniturilor obtinute.
Impozitul pe venit, CAS si CASS datorate se declara prin intermediul declaratiei unice D212, care trebuie depusa pana la data de 25 mai, inclusiv a anului urmator celui de realizare a veniturilor, data care reprezinta si termen de plata pentru aceste obligatii conform art. 123 alin. 7, art. 151 alin. 16 si alin. 20 si art. 174 alin. 16 si alin. 20 din Codul fiscal. Obligatiile fiscale aferente veniturilor estimate nu se achita distinct, ci se definitiveaza si se achita cu titlu definitiv la termenul de 25 mai mentionat.
SAF-T pentru Contribuabili Mici
Ghidul practic al contabilului din domeniul constructiilor
Examenul de ACCES la STAGIUL CECCAR 2024
Operare SAGA Exemple practice si recomandari
In plus, o persoana fizica care desfasoara activitati economice in mod independent (ca PFA) este considerata persoana impozabila din perspectiva TVA, dupa cum reiese din prevederile art. 269 alin. 1-2 din Codul fiscal, astfel ca din momentul depasirii plafonului de scutire de 300.000 lei prevazut de art. 310 din Codul fiscal este obligata sa se inregistreze in scop de TVA si sa indeplineasca toate obligatiile specifice (emiterea facturilor, tinerea jurnalelor de vanzari si de cumparari, depunerea decontului de TVA D300 si a declaratiei informative D394 etc.).
Referitor la faptul ca PFA obtine venituri de la o companie din Germania, acest aspect nu influenteaza impozitarea veniturilor avand in vedere prevederile art. 67 1 din Codul fiscal conform carora veniturile obtinute din activitati independente desfasurate in Romania se considera ca fiind obtinute din Romania, indiferent daca sunt primite din Romania sau din strainatate.
In ceea ce priveste asigurarea optionala la sanatate deja realizata, daca persoana fizica realizeaza in anul curent venituri care depasesc plafonul de 6 salarii minime brute, atunci va datora obligatoriu CASS. Conform art. 174 alin. 10 1 din Codul fiscal, persoanele fizice care nu au realizat venituri si au optat pentru plata CASS si care, ulterior, incep in cursul anului fiscal sa realizeze venituri, depun declaratia unica D212, daca veniturile realizate sunt cel putin egale cu nivelul a 6 salarii minime brute pe tara. In acest caz, CASS datorata optional pentru anul in care au fost realizate veniturile este luata in calcul la stabilirea contributiei anuale calculate pe baza plafoanelor determinate in functie de veniturile realizate (6, 12 sau 24 salarii minime brute pe economie).
Raspuns oferit in luna martie 2023 de catre specialistii site-ului PortalCodulFiscal.ro. Dati click AICI pentru a vedea toate noutatile din Codul Fiscal consultanta si raspunsuri detaliate de la experti.
Redactia InfoTVA are un colectiv de 3 autori specializati din domeniul fiscal. Zilnic aducem in atentia dvs. tot ce este nou legat de aplicarea regimului TVA, intocmirea corecta a facturilor, depunerea declaratiilor si obligatiile fiscale care le revin angajatorilor. Explicam in mod detaliat modificarile aparute si oferim solutii practice pentru orice dilema generata de noutatile cotidiene!
Sfaturi de la Experti - Intrebari si Raspunsuri
Articole similare
PFA: Pentru a fi considerate deductibile, cheltuielile trebuie sa fie efectuate in cadrul activitatilor independenteVenituri din activitati independente. Obligatii declarative si de plataPlata TVA numai dupa incasarea facturiiContributii obligatorii PFA indemnizatie crestere copilNumarul inmatricularilor la ONRC a scazut in primele 6 luni din 2024Ultimele articole
SAF-T in 2025. Pentru o casa de ajutor reciproc (CAR) se depune D406 din ianuarie 2025?Plafon de 50.000 lei in casierie. Exista exceptii in privinta PFA/II/IF?Venituri din activitati independente. Cat CASS datoreaza persoanele fizice pentru 2024Microintreprindere 2024. Veniturile din drepturi de proprietate intelectuala intra in plafonul de 500.000 euro?Radiere SRL, PFA, II, IF. Procedura complexa, explicata pas cu pasArticole similare
PFA in 2023: Care sunt obligatiile fiscale si termenele de plata specifice unei persoane fizice autorizate?Atentie contabili!
Modificari importante privind cotele de TVA!Descarcati GRATUIT Raportul Special realizat de specialisti!
Abonati-va la Newsletter-ul InfoTVA.ro si descarcati GRATUIT Raportul Special!
"PLANUL DE CONTURI- modificari aduse de Noul Cod Fiscal"