Atentie contabili!


Modificari importante privind cotele de TVA!
Descarcati GRATUIT Raportul Special realizat de specialisti!
 
 
 
 

Top modificari majore pentru PFA in 2016

Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X
de Justinian Cucu la 14 Ian. 2016 Exclusiv
Tags: pfa, 1 ianuarie 2016, noul cod fiscal, activitati independente, profesie liberala

Din ce in ce mai atractive ca forma de organizare in ultimii ani din perspectiva obligatiilor fiscale, persoanele fizice autorizate se confrunta in prezent ca urmare a prevederilor noului Cod fiscal cu probabil cele mai descurajatoare masuri. in raport cu fiscalitatea veniturilor realizate de catre persoanele fizice autorizate, noul Cod fiscal a introdus cateva modificari esentiale care a determinat de la adoptarea sa prin Legea nr. 227/2015 si pana in prezent identificarea unor strategii pentru o optimizare fiscala maxima si chiar reorientarea catre o alta forma de impozitare mai avantajoasa.

O prima modificare care trebuie analizata este aceea privind redefinerea veniturilor din activitati independente, atat in corelatie cu prevederile noului Cod civil, cat si in raport cu conditiile de desfasurare a activitatii.

Pana la 1 ianuarie 2016, veniturile din activitati independente cuprindeau veniturile comerciale, veniturile din profesii libere si veniturile din drepturi de proprietate intelectuala. Notiunea de venituri comerciale ramasa valabila doar din punct de vedere fiscal, ca urmare a modificarilor produse de intrarea in vigoare a noului Cod civil, este inlocuita cu notiunea de venituri din activitati de productie, comert, prestari de servicii in paralel cu eliminarea retinerii la sursa de 10 sau 16% pentru veniturile urmare incheierii de contracte civile calificate drept venituri din activitati independente. Se poate interpreta ca orice activitate desfasurata in domeniile productie, comert, prestari de servicii se identifica unei activitati economice desfasurata pentru obtinerea unor bunuri sau servicii a caror valoare poate fi exprimata in bani si care sunt destinate vanzarii ori schimbului pe pietele organizate sau unor beneficiari determinati ori determinabili, in scopul obtinerii unui profit, fiind necesara autorizarea conform OUG nr. 44/2008. Totoadata prin includerea in categoria veniturilor din alte surse a veniturilor din activitati, altele decat cele de productie, comert, prestari de servicii, pentru care sunt aplicabile prevederile cap. II - Venituri din activitati independente din Titlul IV Impozit pe venit din noul Cod fiscal, se limiteaza foarte mult recurgerea a aceasta forma de colaborare supusa unui impozit final de 16%. Vor fi asadar cuprinse in categoria veniturilor din alte surse cu impunere la sursa acele venituri realizate de persoanele fizice care nu sunt inregistrate fiscal potrivit legislatiei in materie Si care desfașoara asemenea activitati fara a avea caracter de continuitate, neputand fi incluse in categoria veniturilor din activitati independente.

A doua mare modificare in raport cu definirea veniturilor din activitati independente realizate de catre PFA este reprezentata de obligativitatea indeplinirii a cel putin 4 criterii din cele 7 prevazute de art. 7 pct. 3 din noul Cod fiscal pentru ca activitatea sa fie intr-adevar calificata drept independenta. Exercitarea unei activitati independente, reglementata prin art. 67 din noul Cod fiscal, presupune desfasurarea acesteia cu regularitate, pe cont propriu si urmarind un scop lucrativ, dar o astfel de activitate desfașurata de catre o persoana fizica in scopul obtinerii de venituri pentru a fi considerata independenta trebuie sa indeplineasca cel putin 4 dintre criteriile privind libertatea de alegere a locului si a modului de desfasurare a activitatii, precum si a programului de lucru, libertatea de a desfasura activitatea pentru mai multi clienti, asumarea riscurilor inerente ale activitatii de catre persoana fizica, utilizarea patrimoniului persoanei fizice in desfasurarea activitatii, utilizarea capacitatii intelectuale si/sau a prestatiei fizice a acesteia, aparteneta la o profesie liberala reglementata, libertatea de a desfasura activitatea direct, cu personal angajat sau prin colaborare cu terte persoane.

Desi noul Cod fiscal nu aduce modificari semnificative in raport cu obligatiile privind determinarea venitului net anual din activitati independente si plata impozitului pe venit, o serie de elemente de cheltuieli au fost revizuite, generand efecte in ceea ce priveste determinarea venitului net anual realizat de PFA incepand cu 1 ianuarie 2016. Acestea se refera la >>>> Continuarea aici.


Justinian Cucu, specialist in drept fiscal si fiscalitate internationala

Sfaturi de la Experti - Intrebari si Raspunsuri




Votati articolul "Top modificari majore pentru PFA in 2016":
Rating:

Nota: 3.5 din 5 din 2 voturi
Urmareste-ne pe Google News

Cote de TVA aplicabile de la 1 ianuarie 2024. Noutati fiscale si Scutiri de TVA

Atentie contabili!

Modificari importante privind cotele de TVA!

Descarcati GRATUIT Raportul Special realizat de specialisti!

Abonati-va la Newsletter-ul InfoTVA.ro si descarcati GRATUIT Raportul Special!
"Cote de TVA aplicabile de la 1 ianuarie 2024. Noutati fiscale si Scutiri de TVA" 
Rentrop ∧ Straton
Club Contabilitate

VIDEO

[x]

Atentie contabili!

Cote de TVA aplicabile de la 1 ianuarie 2024. Noutati fiscale si Scutiri de TVA Modificari importante privind cotele de TVA!

Descarca GRATUIT Raportul Special!

"Cote de TVA aplicabile de la 1 ianuarie 2024. Noutati fiscale si Scutiri de TVA"
Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentului UE 679/2016