Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
Care este modalitatea de calcul a profitului reinvestit in echipamente tehnologice? Concret, in septembrie 2023 am achizitionat un utilaj in valoare de 1 931 000 lei tva (concasor mobil cu falci).
Care este suma de care pot beneficia de scutirea impozitului (1 931 000*16%=308960 lei maxim)? Care sunt conditiile care trebuie indeplinite? De asemenea, scutirea se aplica doar pentru impozitul datorat in trimestrul 3 sau se poate beneficia si de impozitul trimestrului IV, urmand sa se faca regularizarea in declaratia 101? Multumesc.
Calculre impozit pe profit - raspunsul specialistului:
Cadrul legal al aplicarii scutirii pentru impozitul reinvestit este art. 22 din Legea nr. 227/2015, privind Codul fiscal, cu modificarile ulterioare si pct. 11 din Normele metodologice aprobate prin HG nr. 1/2016, cu modificarile ulterioare.
Conform art.22, alineatul (2) si (3) din Codul fiscal:
(2) Profitul investit potrivit alin. (1) reprezinta soldul contului de profit si pierdere, respectiv profitul contabil brut cumulat de la inceputul anului, obtinut pana in trimestrul sau in anul punerii in functiune a activelor prevazute la alin. (1). Scutirea de impozit pe profit aferenta investitiilor realizate se acorda in limita impozitului pe profit calculat cumulat de la inceputul anului pana in trimestrul punerii in functiune a activelor prevazute la alin. (1), pentru contribuabilii care aplica sistemul trimestrial de declarare si plata a impozitului pe profit, respectiv in limita impozitului pe profit calculat cumulat de la inceputul anului punerii in functiune a activelor prevazute la alin. (1) pana la sfarsitul anului respectiv pentru contribuabilii care aplica sistemul anual de declarare si plata a impozitului pe profit.
(3) Pentru contribuabilii care au obligatia de a plati impozit pe profit trimestrial, in situatia in care se efectueaza investitii in trimestrele anterioare, din profitul contabil brut cumulat de la inceputul anului se scade suma profitului investit anterior pentru care s-a aplicat facilitatea. In cazul in care in trimestrul in care se pun in functiune activele prevazute la alin. (1) se inregistreaza pierdere contabila, iar in trimestrul urmator sau la sfarsitul anului se inregistreaza profit contabil, impozitul pe profit aferent profitului investit nu se recalculeaza.
In cazul de fata inteleg ca ati efectuat o investitie intr-un utilaj in valoare de 1.931.000 lei (presupun ca este pus in functiune in baza procesului verbal de punere in functiune) in luna septembrie 2023.
Calculul scutirii impozitului pe profit, in cazul profitului reinvestit la data de 30.09.2023, este urmatorul:
- profit contabil brut (sold cont 121) = 3.200.000 lei (presupun)
Cartea verde a contabilitatii varianta tiparita
Marea Carte Verde a Monografiilor Contabile 2024 varianta tiparita
Declaratia Unica 2024 Impozit pe venit Contributii CAS si CASS
- profit contabil brut impozabil = 3.200.000 lei (am luat in considerare aceeasi suma)
- impozit pe profit cumulat = 512.000 lei (3.200.000 x 16%)
- impozit pe profit pentru trimestrul III 2023 = 300.000 lei (presupun)
- impozit scutit aferent investitiei = 1.931.000*16% = 308.960 lei
- impozit de plata = zero (300.000-308.960)
- profitul repartizat la rezerve(la sfasitul anului) = 1.931.000 lei
Prin urmare, pentru calculul profitului reinvestit:
- firma trebuie sa realizeze profit contabil;
- profitul investit in echipamente tehnologice, calculatoare electronice si echipamente periferice, masini si aparate de casa, de control si de facturare, in programe informatice, precum si pentru dreptul de utilizare a programelor informatice, produse si/sau achizitionate, inclusiv in baza contractelor de leasing financiar, si puse in functiune, folosite in scopul desfasurarii activitatii economice, este scutit de impozit. Activele corporale pentru care se aplica scutirea de impozit sunt cele prevazute in subgrupa 2.1, respectiv in clasa 2.2.9 din Catalogul privind clasificarea si duratele normale de functionare a mijloacelor fixe, aprobat prin hotarare a Guvernului;
- scutirea se acorda in limita impozitului pe profit datorat pentru perioada respectiva si numai impozitul pe profit calculat si datorat pentru trimestrul in care s-au efectuat si pus in functiune investitiile respective poate fi scutit de la plata;
- prevederile privind scutirea de la plata impozitului pe profit se aplica numai pentru activele considerate noi;
- pentru activele respective se aplica numai amortizarea liniara;
- exista obligatia legala de a pastra in patrimoniu activele respective cel putin o perioada egala cu jumatate din durata de utilizare economica, stabilita potrivit reglementarilor contabile aplicabile,dar nu mai mult de 5 ani;
-ulterior, societatea va repartiza la rezerve suma reprezentand baza scutirii de impozit pe profit.
Redau mai jos exemplul 1 prezentat in normele metodologice de aplicare ale art. 22 alineatul 1 din L227/2015:
Exemplul 1 - Calculul scutirii de impozit pentru profitul reinvestit de catre contribuabilii care aplica sistemul trimestrial de declarare si plata a impozitului pe profit
Societatea A achizitioneaza si pune in functiune in luna octombrie 2016 un echipament tehnologic in valoare de 70.000 lei. Profitul contabil brut aferent perioadei 1 ianuarie 2016 - 31 decembrie 2016 este 500.000 lei.
La sfarsitul anului 2016 societatea inregistreaza un profit impozabil in suma de 600.000 lei.
Pentru determinarea scutirii de impozit pe profit aferent profitului reinvestit se parcurg urmatoarele etape:
- se calculeaza impozitul pe profit aferent anului 2016:
600.000 x 16% = 96.000 lei, din care impozitul pe profit aferent trimestrului IV este 40.000 lei;
- se calculeaza impozitul pe profit aferent profitului reinvestit: avand in vedere faptul ca profitul contabil aferent perioadei 1 ianuarie 2016 - 31 decembrie 2016 in suma de 500.000 lei acopera investitia realizata, impozitul pe profit scutit este:
70.000 x 16% = 11.200 lei; impozit pe profit scutit = 11.200 lei;
- repartizarea la rezerve a sumei profitului pentru care s-a beneficiat de scutire de impozit pe profit, mai putin partea aferenta rezervei legale:
a) determinarea sumei aferente rezervei legale, daca contribuabilul are obligatia constituirii acesteia potrivit legii. Presupunem, in acest caz, ca societatea A repartizeaza 5% din profitul contabil pentru constituirea rezervei legale, partea alocabila profitului reinvestit fiind 3.500 lei;
b) determinarea sumei profitului scutit care va fi repartizat la rezerve:
70.000 - 3.500 = 66.500 lei.
Valoarea fiscala a echipamentului tehnologic este 70.000 lei care se amortizeaza linear sau degresiv potrivit art. 28 din Codul fiscal. Pentru acest echipament tehnologic contribuabilul nu poate opta pentru amortizarea accelerata.
Raspuns oferit in luna octombrie 2023 de catre specialistii site-ului PortalCodulFiscal.ro. Dati click AICI pentru a vedea toate noutatile din Codul Fiscal consultanta si raspunsuri detaliate de la experti.
Redactia InfoTVA are un colectiv de 3 autori specializati din domeniul fiscal. Zilnic aducem in atentia dvs. tot ce este nou legat de aplicarea regimului TVA, intocmirea corecta a facturilor, depunerea declaratiilor si obligatiile fiscale care le revin angajatorilor. Explicam in mod detaliat modificarile aparute si oferim solutii practice pentru orice dilema generata de noutatile cotidiene!
Sfaturi de la Experti - Intrebari si Raspunsuri
Rating:
Nota: 4.21 din 5 din 7 voturi
Articole similare
Impozitul pe profit. Exemplu corect de calculTaxe si impozite 2024. La ce sa te astepti anul acestaSeminarul National de Fiscalitate si Contabilitate, 26-28 septembrie 2014, Poiana BrasovCand se poate aplica amortizarea accelerata pentru mijloc fix care nu e nou?Cartea Verde a Fiscalitatii 2016 contine si Calendarul obligatiilor fiscale!Ultimele articole
Monografie contabila pentru profitul reinvestit. Cum se calculeaza impozitul pe profit?Ordinul 4638/2022: Lista activelor pentru care se poate aplica scutirea de impozit pentru PROFIT REINVESTITCalcularea impozitului pe profit. Bonificatii, case de marcat si PROFIT REINVESTITWebinarul pe teme FISCALE: Noutati fiscale valabile in 2021Manual de politici contabile, actualizat conform cerintelor legislative generate de pandemia 2020. Protejeaza-te impotriva amenzilor ANAF!Articole similare
Calculare si depunere impozit pe profit prin D100. Cand trebuiesc intocmite declaratii rectificative?Pierdere fiscala in 2023. Cum se calculeaza impozitul pe profitONG in 2022. Cum trebuie completata D101 si cum se calculeaza impozitul pe profitTratament contabil pentru achizitii de la contribuabili inactiviCum se calculeaza impozitul pe profit in cazul cheltuielilor cu sponsorizarea efectuate in trim. IV 2023Atentie contabili!
Modificari importante privind cotele de TVA!Descarcati GRATUIT Raportul Special realizat de specialisti!
Abonati-va la Newsletter-ul InfoTVA.ro si descarcati GRATUIT Raportul Special!
"PLANUL DE CONTURI- modificari aduse de Noul Cod Fiscal"