Atentie contabili!


Modificari importante privind cotele de TVA!
Descarcati GRATUIT Raportul Special realizat de specialisti!
 
 
 
 

ONG in 2022. Cum trebuie completata D101 si cum se calculeaza impozitul pe profit

Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X
de Redactia Infotva la 28 Mar. 2022
ONG in 2022. Cum trebuie completata D101 si cum se calculeaza impozitul pe profit
Tags: ong, completare d101, calculare impozit pe profit

Un ONG (asociatie) realizeaza la 31.12.2021 urmatorii indicatori: - venit donatii = 208.248 lei; - venit sponsorizari = 12.000 lei; - venit diferente curs valutar = 16 lei; - venit activitate economica vanzare marfa = 13.550 lei; - cheltuieli aferente AFSP = 124.604 lei; - cheltuieli activitati economice = 2.170 lei. Cum calculam impozitul pe profit si cum completam declaratia 101?

Raspunsul consultantului fiscal Elena Ionescu: 

Conform dispozitiilor Legii nr. 227/2015 privind Codul fiscal, cu modificarile ulterioare, art. 15, alin. (3), organizatiile nonprofit sunt scutite de la plata impozitului pe profit pentru veniturile de natura cotizatiilor membrilor, taxelor de inscriere, contributiilor membrilor, donatiilor sau bunurilor primite prin sponsorizare, sumelor realizate din actiuni ocazionale de strangere de fonduri etc.
 
Totodata acestea nu datoreaza si nu calculeaza impozit pe profit pentru veniturile din activitatile economice realizate pana la nivelul echivalentului in lei a 15.000 euro, intr-un an fiscal, dar care nu reprezinta mai mult de 10% din veniturile totale scutite de la plata impozitului.
Organizatiile nonprofit care desfasoara si activitate economica, au obligatia sa evidentieze distinct veniturile si cheltuielile aferente activitatilor desfasurate in scopul
obtinerii de profit, conform reglementarilor contabile aprobate de Legea contabilitatii nr. 82/1991, cu modificarile ulterioare, ale OMFP nr. 3103/2017 privind aprobarea Reglementarilor contabile pentru persoanele juridice fara scop patrimonial si ale OMFP nr. 1802/2014 privind situatiile financiare anuale individuale si situatiile financiare anuale consolidate, cu modificarile ulterioare, pentru activitatile economice.
 
Pentru activitatea economica se folosesc aceleasi grupe de venituri si cheltuieli utilizate de societati.
Organizarea contabilitatii de gestiune este obligatorie atunci cand se desfasoara si activitati economice deoarece este necesara colectarea si repartizarea cheltuielilor pe destinatii, respectiv pe activitati si calcularea costului serviciilor. Modul de organizare a contabilitatii de gestiune este la latitudinea fiecarei organizatii nonprofit, in functie de specificul activitatii si a necesitatilor proprii.
 
Repartizarea cheltuielilor comune se face utilizandu-se ct. 485 Decontari intre activitatile fara scop patrimonial si activitatile economice .
In ceea ce priveste intrebarea d-voastra retinem ca organizatia obtine venituri din donatii (208.248), sponsorizari (12.000) si din activitati economice (13.550 16).
Veniturile din sponsorizari si donatii sunt venituri neeconomice.
Totodata din veniturile economice mai poate fi scazuta suma de 22.025 (10% din 220.248). Rezulta ca intreaga suma de 13.566 poate fi considerata venit neimpozabil.
Pentru calculul impozitului pe profit organizatia nonprofit utilizeaza informatiile din registrul de evidenta fiscala, asa cum se prevede la art. 19, alin. (7) din actul normativ anterior invocat.
 
In formularul 101 privind impozitul pe profit anual, aprobat prin OMFP nr. 423/2022, la rd.1 10 se trec veniturile si cheltuielile din activitatea desfasurata, economice si neeconomice, la rd. 20 Alte venituri neimpozabile se trec veniturile din activitatea nonprofit si cele economice neimpozabile, iar la rd. 33 se inscriu cheltuielile aferente veniturilor neimpozabile.
 
Completarea formularului D 101:
rd. 1 = 233.798
rd. 2 = 126.774
rd. 4 = 16
rd. 20 = 233.814
rd. 33 = 124.604 chelt aferente veniturilor neimpozabile
rd. 40 = - 2.170
Retinem ca acesta a fost numai un exemplu de calcul deoarece o parte din sumele prezentate de d-voastra au fost date pe cumulat si nu au putut fi calculate limite deductibile si nedeductibile.Raspuns oferit de specialistii Portal Codul Fiscal. Afla AICI cum poti beneficia si tu de consultanta specializata marca Rentrop&Straton.
Redactia Infotva de Redactia Infotva
Redactia InfoTVA are un colectiv de 3 autori specializati din domeniul fiscal. Zilnic aducem in atentia dvs. tot ce este nou legat de aplicarea regimului TVA, intocmirea corecta a facturilor, depunerea declaratiilor si obligatiile fiscale care le revin angajatorilor. Explicam in mod detaliat modificarile aparute si oferim solutii practice pentru orice dilema generata de noutatile cotidiene!

Sfaturi de la Experti - Intrebari si Raspunsuri
Votati articolul "ONG in 2022. Cum trebuie completata D101 si cum se calculeaza impozitul pe profit":
Rating:

Nota: 4 din 5 din 7 voturi
Urmareste-ne pe Google News

Cote de TVA aplicabile de la 1 ianuarie 2024. Noutati fiscale si Scutiri de TVA

Atentie contabili!

Modificari importante privind cotele de TVA!

Descarcati GRATUIT Raportul Special realizat de specialisti!

Abonati-va la Newsletter-ul InfoTVA.ro si descarcati GRATUIT Raportul Special!
"Cote de TVA aplicabile de la 1 ianuarie 2024. Noutati fiscale si Scutiri de TVA" 
Rentrop ∧ Straton
Club Contabilitate

VIDEO

[x]

Atentie contabili!

Cote de TVA aplicabile de la 1 ianuarie 2024. Noutati fiscale si Scutiri de TVA Modificari importante privind cotele de TVA!

Descarca GRATUIT Raportul Special!

"Cote de TVA aplicabile de la 1 ianuarie 2024. Noutati fiscale si Scutiri de TVA"
Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentului UE 679/2016