Atentie contabili!


Modificari importante privind cotele de TVA!
Descarcati GRATUIT Raportul Special realizat de specialisti!
 
 
 
 

Cum se calculeaza impozitul pe profit in cazul cheltuielilor cu sponsorizarea efectuate in trim. IV 2023

Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X
de Redactia Infotva la 15 Feb. 2024
Cum se calculeaza impozitul pe profit in cazul cheltuielilor cu sponsorizarea efectuate in trim. IV 2023
Tags: calculare impozit pe profit, cheltuieli cu sponsorizarea

Societate platitoare de impozit pe profit are o sponsorizare in trim. IV 2023 in suma de 8000 lei.

Daca se calculeaza impozitul pe profit cumulat de la inceputul anului deduce integral sponsorizarea. La nivelul trim IV. 2023 poate deduce doar suma de 5200 lei, urmand sa reporteze pentru an 2024 suma de 2800 lei. Mentionez ca e singura sponsorizare aferenta anului 2023. 

Care e metoda corecta de calcul?

 

Cum se calculeaza impozitul pe profit in cazul cheltuielilor cu sponsorizarea – raspunsul specialistului:

 

Pentru calculul sponsorizarii, in anul 2023 au fost in vigoare dispozitiile art. 25 alin. (4) litera i) din Codul fiscal, potrivit caruia se scadeau sumele respective din impozitul pe profit in limita valorilor de 075% din cifra de afaceri si 20% din impozitul pe profit datorat.

Tot in Codul fiscal este prevazut la art. 19 ca, de regula, rezultatul fiscal se calculeaza ca diferenta intre veniturile si cheltuielile inregistrate conform reglementarilor contabile aplicabile, din care se scad veniturile neimpozabile si deducerile fiscale si la care se adauga cheltuielile nedeductibile.

La alin. (2) al art. 19 se prevede in mod expres ca (2) Rezultatul fiscal se calculeaza trimestrial/anual, cumulat de la inceputul anului fiscal.

Declararea si plata impozitului pe profit se efectueaza trimestrial (art. 41 alin. (1) din Codul fiscal pana la data de 25 inclusiv a primei luni urmatoare incheierii trimestrelor I III, iar definitivarea si plata impozitului pe profit aferent intregului an fiscal se realizeaza pana la termenul de depunere a declaratiei privind impozitul pe profit prevazut la art. 42.
Rezulta ca pentru trim. IV nu se calculeaza in mod separat impozitul pe profit si ca urmare nu se limiteaza nici cheltuielile cu sponsorizarea.


Cheltuielile cu sponsorizarea efectuate in baza unui contract intocmit conform prevederilor Legii nr. 32/1994, cu modificarile ulterioare, se scad din impozitul pe profit determinat pentru perioada fiscala respectiva (in speta anul 2023).

Pentru stabilirea impozitului pe profit anual se completeaza formularul 101 astfel:

  • la rd. 1, 2, 4, 5 se inscriu veniturile din exploatare, cheltuielile din exploatare, veniturile financiare si cheltuielile financiare,
  • la cheltuielile din exploatare se cuprind si cheltuielile cu sponsorizarea, efectuate in perioada (8.000 lei),
  • la rd. 7 se obtine rezultatul brut care urmeaza sa fie prelucrat potrivit prevederilor titlului II din Codul fiscal,
  • impozitul pe profit anual se inscrie la rd. 41,
  • cheltuielile cu sponsorizarea, care au fost trecute la rd. 2 si care au fost considerate nedeductibile prin trecerea sumelor si la rd. 27 se scad din impozitul pe profit in limita sumelor prevazute de art. 25, alin. (4), lit. i),
  • sumele deductibile se trec la rd. 43 si 43.1.,
  • la rd. 47 rezulta un impozit pe profit datorat.

Randurile sunt cele din formularul 101 de intocmit pentru anul 2022.

In evidenta contabila inregistrarea cheltuielilor cu sponsorizarea se efectueaza prin nota 6584 "Cheltuieli cu sumele sau bunurile acordate ca sponsorizare" = 5121 Conturi la banci in lei, pe baza documentului de plata. Cheltuielile reprezinta sumele efectiv platite.

Limitarea acestora se face numai pentru a se determina cuantumul care se poate scadea din impozitul pe profit.

Daca suma de 8.000 lei se incadreaza in limitarile prevazute de art. 25 alin. (4) lit. i), atunci se poate scadea in totalitate din impozitul pe profit anual, determinat prin formularul 101 pentru exercitiul fiscal 2023.



Raspuns oferit in luna februarie 2024 de catre specialistii site-ului PortalCodulFiscal.ro. Dati click AICI pentru a vedea toate noutatile din Codul Fiscal consultanta si raspunsuri detaliate de la experti.

Redactia Infotva de Redactia Infotva
Redactia InfoTVA are un colectiv de 3 autori specializati din domeniul fiscal. Zilnic aducem in atentia dvs. tot ce este nou legat de aplicarea regimului TVA, intocmirea corecta a facturilor, depunerea declaratiilor si obligatiile fiscale care le revin angajatorilor. Explicam in mod detaliat modificarile aparute si oferim solutii practice pentru orice dilema generata de noutatile cotidiene!

Sfaturi de la Experti - Intrebari si Raspunsuri




Votati articolul "Cum se calculeaza impozitul pe profit in cazul cheltuielilor cu sponsorizarea efectuate in trim. IV 2023":
Rating:

Nota: 4.9 din 5 din 5 voturi
Urmareste-ne pe Google News

Cote de TVA aplicabile de la 1 ianuarie 2024. Noutati fiscale si Scutiri de TVA

Atentie contabili!

Modificari importante privind cotele de TVA!

Descarcati GRATUIT Raportul Special realizat de specialisti!

Abonati-va la Newsletter-ul InfoTVA.ro si descarcati GRATUIT Raportul Special!
"Cote de TVA aplicabile de la 1 ianuarie 2024. Noutati fiscale si Scutiri de TVA" 
Rentrop ∧ Straton
Club Contabilitate

VIDEO

[x]

Atentie contabili!

Cote de TVA aplicabile de la 1 ianuarie 2024. Noutati fiscale si Scutiri de TVA Modificari importante privind cotele de TVA!

Descarca GRATUIT Raportul Special!

"Cote de TVA aplicabile de la 1 ianuarie 2024. Noutati fiscale si Scutiri de TVA"
Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentului UE 679/2016