Tags: deductibilitate cheltuieli, sponsorizare, contract de administrare
Daca o societate nu este afiliata cu o asociatie, ci are un contract de administrare, ii poate acorda si sponsorizari? Despre acest subiect va vorbi in cele ce urmeaza unul dintre specialistii nostri.
In Codul Fiscal, art. 3, aliniatul (3) se precizeaza ca sunt cheltuieli deductibile limitat cheltuielile pentru functionarea corespunzatoare a unor unitati aflate in administrarea contribuabililor, precum: crese, gradinite, scoli, muzee, biblioteci, cantine, baze sportive, cluburi, camine de nefamilisti si altele asemenea.
Ce vrea sa spuna acest articol? Trebuie sa existe un contract de administrare intre societate si o asociatie non profit sau trebuie stipulat prin Statutul asociatiei? Limitarea pentru aceste cheltuieli de functionare corespunzatoare este pana la maxim 5% din plafonul de salarii sau urmeaza regula sponsorizarilor?
De asemenea,
Specialistul nostru, arata ca, referitor la intrebarea privind deductibilitatea cheltuielilor inregistrate de o persoana juridica cu buna functionare a unor unitati aflate in administrarea acesteia, avem in vedere prevederile art. 19, alin. (1) din Codul fiscal, care stabilesc ca rezultatul fiscal se calculeaza ”ca diferenta intre veniturile si cheltuielile inregistrate conform reglementarilor contabile aplicabile, din care se scad veniturile neimpozabile si deducerile fiscale si la care se adauga cheltuielile nedeductibile”.
Totodata, pentru determinarea bazei impozabile se iau in calcul si elemente similare veniturilor si cheltuielilor, asa cum sunt definite acestea de HG nr. 1/2006, pentru aprobarea normelor metodologice, cu modificarile ulterioare, precum si pierderile fiscale care se recupereaza in conformitate cu prevederile art. 31.
La art. 25, alin. (3), lit. b) din Codul fiscal, sunt prevazute cheltuielile sociale pe care le poate deduce societatea, atunci cand determina rezultatul fiscal, in limita procentului de 5% aplicat asupra valorii cheltuielilor cu salariile personalului.
Printre acestea se regasesc si cheltuielile care intra sub incidenta prevederilor art. 25, alin. (3), lit. b), pct. 2 ”cheltuielile pentru functionarea corespunzatoare a unor unitati aflate in administrarea contribuabililor, precum: crese, gradinite, scoli, muzee, biblioteci, cantine, baze sportive, cluburi, camine de nefamilisti si altele asemenea;”
Acestea au un statut bine definit de legislatia aplicabila si nu intra in categoria persoanelor juridice nonprofit. De ex., atunci cand o societate isi desfasoara activitatea in afara localitatii si are un numar mare de salariati care doresc existenta unei cantine de incinta, aceasta se poate realiza prin obtinerea avizelor de specialitate si incheierea unui contract de administrare cu autoritatile locale.
Cheltuielile privind functionarea cantinei se incadreaza in dispozitiile art. 25, alin. (3), lit. b) pct. 2 din Codul fiscal, daca operatiunea este prevazuta in contractul colectiv de munca sau intr-un regulament emis de conducerea unitatii.
Contractul de administrare se incheie in forma scrisa.
Cheltuielile sociale suportate de societate, cum sunt cele anterior, prezentate sunt recunoscute in limita cotei de 5% (aplicata asupra valorii cheltuielilor cu salariile personalului, definite potrivit Codului muncii).
Spre deosebire de aceste cheltuieli, o societate poate inregistra si sume acordate sub forma de sponsorizare, expres prevazute de Legea nr. 227/2015 privind Codul fiscal, la art. 25, alin. (4), lit. i) cu trimitere directa la Legea sponsorizarii nr. 32/1994, cu modificarile ulterioare si la alin. (4 indice 1) referitoare la Registrul entitatilor/unitatilor de cult pentru care se acorda deduceri fiscale.
Potrivit dispozitiilor Legii nr. 32/1994, sponsorizarea este actul juridic prin care doua persoane convin cu privire la transferul dreptului de proprietate asupra unor bunuri materiale sau mijloace financiare pentru sustinerea unor activitati fara scop lucrativ desfasurate de catre una dintre parti, denumita beneficiarul sponsorizarii.
Contractul de sponsorizare se incheie in forma scrisa, cu specificarea obiectului, valorii si duratei sponsorizarii, precum si a drepturilor si obligatiilor partilor.
Asa cum se prevede la art. 4, alin. (1) lit. a) din Lege, poate beneficia de sponsorizare orice persoana juridica fara scop lucrativ, care desfasoara in Romania sau urmeaza sa desfasoare o activitate cu caracter direct umanitar, filantropic, cultural, artistic, educativ, stiintific, religios, sportiv sau care este destinata protectiei drepturilor omului si educatiei civice ori calitatii mediului inconjurator etc.
Revenind la exemplul anterior, cantina administrata de societate, la care salariatii isi achita meniul, nu este o asociatie nonprofit, infiintata conform prevederilor OG nr. 26/2000 cu privire la asociatii si fundatii.
Din punct de vedere fiscal, cheltuielile cu sponsorizarea efectuate in baza Legii nr. 32/1994, cu modificarile ulterioare, inregistrate in evidenta contabila proprie sunt nedeductibile la calculul impozitului pe profit, conform prevederilor art. 25 alin. (4) lit. i) din Legea nr. 227/2015, cu modificarile ulterioare.
Sumele inregistrate in contul de cheltuieli cu sponsorizarea se scad din impozitul pe profit datorat daca indeplinesc cumulativ urmatoarele conditii:
- nu reprezinta mai mult de 20% din impozitul pe profit datorat.
Atunci cand vorbim de cheltuieli cu sponsorizarea avem in vedere cazul in care sumele respective sunt inregistrate in evidenta contabila proprie in ct. 6584 „Cheltuieli cu sumele sau bunurile acordate ca sponsorizari si au la baza documentele justificative (documente de plata in cazul sponsorizarii in bani, de ex. dispozitie de plata, extras bancar).
Mentionam ca prevederile fiscale fac trimitere expresa la reglementarile Legii sponsorizarii nr. 32/1994, cu modificarile si completarile ulterioare, care stabilesc la art. 6 ca deductibilitatea sumelor privind sponsorizarea nu se acorda in cazul ”sponsorizarii unei persoane juridice fara scop lucrativ de catre o alta persoana juridica care conduce sau controleaza direct persoana juridica sponsorizata”.
De asemenea, prevederea se reia intr-o alta exprimare, la art. 10, alin. (1) Legea sponsorizarii prevede ca ”Nu beneficiaza de facilitatile prevazute in prezenta lege sponsorul care, in mod direct sau indirect, urmareste sa directioneze activitatea beneficiarului”. Rezulta ca societatea ”nu trebuie sa fie afiliata cu asociatia” pe care o sponsorizeaza.
Recapituland cele prezentate, este necesar sa se faca distinctie intre cheltuielile sociale care se scad din baza impozabila in limita cotei de 5%, aplicata asupra sumei cheltuielilor cu salariile si cheltuielile cu sponsorizarea care nu se scad din baza de impunere ci din impozitul pe profit datorat.
de
Redactia InfotvaRedactia InfoTVA are un colectiv de 3 autori specializati din domeniul fiscal. Zilnic aducem in atentia dvs. tot ce este nou legat de aplicarea regimului TVA, intocmirea corecta a facturilor, depunerea declaratiilor si obligatiile fiscale care le revin angajatorilor. Explicam in mod detaliat modificarile aparute si oferim solutii practice pentru orice dilema generata de noutatile cotidiene!
Sfaturi de la Experti - Intrebari si Raspunsuri
Bursa privata copil minor. Tratament fiscal
Intrebare:
Dorim sa acordam o bursa privata in valoare de 4.500 lei copilului minor a unui fost angajat. Conform Codului fiscal se acorda deductibilitate pentru valoarea de 1500 lei la impozit profit incadrat in 5 % cheltuieli sociale. Va rugam sa ne precizati cum sa incadram diferenta de 3000 lei din punct de vedere impozit profit, impozit venit, contributii sociale. Exista riscul ca pe perioada acordarii bursei cei 3000 lei sa fie reconsiderati ca venituri asimilate salariilor?...
vezi AICI raspunsul specialistilor <<Inregistrare servicii de audit si contabilitate
Intrebare:
O societate are contracte de prestari servicii audit intern si audit statutar.
In contul 617 Cheltuieli de management, pot fi inregistrate:
- cheltuieli cu management si exploatare, a sistemelor de calculatoare ale clientilor si/sau a facilitatilor de prelucrare a datelor, precum si serviciile anexe pentru acestea;
- cheltuieli cu planificarea strategica si organizatorica, procese de retehnologizare, managementul schimbarilor, reducerea...
vezi AICI raspunsul specialistilor <<Cesiune de creanta catre asigurator. Monografie contabila
Intrebare:
Am asigurat un client la o firma de asigurare. In baza contractului incheiat au recuperat de la client o suma de 6244.19 lei din care 60% trebuie restiuit asiguratorului. Pentru suma de restiuit am primit un decont in baza caruia am achitat asiguratorul. Nu stiu in fisa clientului cum inregistrez si pe ce cont. Am incasarea de 6244.19 lei din banca si apoi suma restituita asiguratorului, respectiv 3746,51 lei, se scade din soldul clientului? Daca da, prin ce cont?
...
vezi AICI raspunsul specialistilor <<Deductibilitatea cheltuielilor cu daunele interese
Intrebare:
Ipoteza: Contract de transport intre 2 entitati nerezidente, firma beneficiara belgiana, firma prestatoare bulgara. In acest contract, daunele sunt acceptate de prestator la valoarea impusa de beneficiar, chiar peste limita raspunderii CMR.
Partea bulgara subcontracteaza un transport catre un X SRL din Romania, care la randul ei subcontracteaza catre alta firma, mai mica, Y SRL.
Y SRL aduce la destinatie marfa avariata.
Beneficiarul belgian...
vezi AICI raspunsul specialistilor <<