Un proiect editorial
marca Rentrop&Straton

Liderul informatiilor specializate din Romania
keyboard_double_arrow_right

Atentie, contabili!

Va oferim CADOU un Raport Special Gratuit
"Decontul precompletat de TVA. Noutati 2025 + studii de caz"!

Adauga adresa de email si DESCARCA GRATUIT raportul realizat de specialisti

Decontul precompletat de TVA. Noutati 2025 + studii de caz
keyboard_double_arrow_left

Microintreprindere. Cum se face decontarea cheltuielilor pentru masina personala?

Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X
de Redactia Infotva la 07 Oct. 2021 Exclusiv
Tags: microinteprindere, decontare cheltuieli

Rog suport pentru identificarea unei solutii optime. In ce conditii o microintreprindere care nu are auto dar nici contract de comodat poate deconta combustibil pentru administrator? Care este regimul TVA pentru bonurile de combustibil in cadrul deplasarilor in interes de serviciu, in baza ordinului de deplasare, cu auto personal al acestuia? Multumesc!

Raspunsul expertului contabil Mariana Prejbeanu: 

Pentru inregistrarea in contabilitate a bonurilor de benzina este necesar sa fie avute in vedere urmatoarele aspecte:

- valoarea bonurilor fiscale sa nu fie mai mare de 100 euro (pentru valori mai mari de 100 euro vor fi solicitate facturi fiscale) si sa indeplineasca toate conditiile unei facturi simplificate, conform normelor prevazute de art. 319 alin.(10) lit. a), alin. (12) lit. a) si alin.(21) lit. a) e) din Legea 227/2015 privind Codul fiscal;

- este obligatoriu sa fie mentionat pe bonul fiscal codul de tva al cumparatorului (in vederea indeplinirii conditiilor pentru dreptul de deducere al taxei pe valoare adaugata, reglementat prin normele metodologice date in aplicarea art. 299 din Codul fiscal, regasite la pct. 69 alin.(3) din HG 1/2016:
69.(3) Facturile emise in conditiile prevazute la art. 319 alin. (12), (13) si (21) din Codul fiscal constituie documente justificative in vederea
deducerii taxei numai in situatia in care au inscris si codul de inregistrare in scopuri de TVA al beneficiarului.

- este necesar sa fie completate datele referitoare la autoturismul utilizat in activitatea economica precum si scopul deplasarii, (daca este posibil) direct pe bonul fiscal sau pe un formular de decont; sunt aplicabile regulile de la art. 2 din Ordinul nr. 2634/2015 privind documentele financiar-contabile.
 
Pentru decontare, ar trebui sa fie intocmit un decont justificativ pentru bonurile de combustibil utilizate, cu mentionarea distantelor parcurse si a scopului economic, chiar daca nu se intocmesc si foi de parcurs. In baza acestui decont se poate face plata catre administratorul societatii si documentul va fi prezentat in registrul de casa, la data efectuarii platii.

Desigur, este posibil si sa fie inregistrate bonurile de combustibil direct in registrul de casa, sa fie efectuata plata catre administrator dar va fi dificil de probat faptul ca utilizarea combustibilului a avut scop economic.

Pentru o microintreprindere platitoare de tva trebuie sa se dovedeasca indeplinirea conditiilor de deducere pentru tva, deductibilitatea cheltuielilor nu are impact fiscal direct.
 
Insa, potrivit art. 11 alin. (1) din Codul fiscal, la stabilirea sumei unui impozit, a unei taxe sau a unei contributii sociale obligatorii, autoritatile fiscale pot sa nu ia in considerare o tranzactie care nu are un scop economic, ajustand efectele fiscale ale acesteia, sau pot reincadra forma unei tranzactii/activitati pentru a reflecta continutul economic al tranzactiei/activitatii.

In baza acestei prevederi, opinia mea este ca, in eventualitatea unui control, toate cheltuielile mentionate vor fi reconsiderate ca avantaje in natura acordate administratorului si impozitate corespunzator. Societatea realizeaza o serie de cheltuieli pentru un autoturism care nu apartine firmei (nu este incheiat nici contract de comodat) si inregistreaza (si probabil deduce) tva aferent bonurilor de combustibil.
 
Codul fiscal nu prevede modalitatea de decontare si procedura de aplicare a acestor tipuri de cheltuieli. Conform pct. 61 alin. (1) din OMFP nr.1802/2014, administratorii entitatii trebuie sa aprobe politici contabile pentru operatiunile derulate, inclusiv proceduri proprii pentru situatiile prevazute de legislatie. Administratorul societatii este raspunzator de gestionarea entitatii si aproba decontarea acestor tipuri de cheltuieli, in baza procedurilor interne-ori in situatia descrisa, tocmai administratorul este cel care realizeaza cheltuieli care nu pot fi justificate pentru activitatea firmei.
 
Dpdv fiscal, in cazul unei microintreprinderi, potrivit art. 76 alin. (4) lit. t 1) din Legea nr. 227/2015 privind Codul fiscal completat prin Legea nr. 296/2020, urmatoarele venituri nu sunt impozabile, in intelesul impozitului pe venit: ( ) t 1) avantajele sub forma utilizarii in scop personal a vehiculelor prevazute la art. 25 alin. (3) lit. l) care nu sunt utilizate exclusiv in scopul activitatii economice, aflate in proprietatea sau folosinta persoanelor juridice ce aplica regimul de impozitare al microintreprinderilor sau impozitul specific unor activitati.
 
Astfel, incepand cu veniturile aferente lunii ianuarie 2021, avantajele sub forma utilizarii in scop personal a vehiculelor (...) care nu sunt utilizate exclusiv in scopul activitatii economice, aflate in proprietatea sau folosinta persoanelor juridice ce aplica regimul de impozitare al microintreprinderilor, sunt scutite de impozitul pe venit (in cota de 10%), de contributiile la sanatate (in cota de 10%) si pensii (in cota de 25%), (asa cum reiese din art. I pct. 38 si pct. 102 si art. VII alin. (1) lit. c) din Legea nr. 296/2020).
 
Potrivit art. 76 alin. (2) lit. m) si o) din acelasi act normativ, Regulile de impunere proprii veniturilor din salarii se aplica si urmatoarelor tipuri de venituri, considerate asimilate salariilor: m) ( ) indemnizatiile si orice alte sume de aceeasi natura, altele decat cele acordate pentru acoperirea cheltuielilor de transport si cazare primite pe perioada deplasarii, in alta localitate, in tara si in strainatate, in interesul desfasurarii activitatii, astfel cum este prevazut in raportul juridic, de catre administratorii stabiliti potrivit actului constitutive ( ).
o) remuneratia administratorilor societatilor; .
 
Astfel, la o microintreprindere, pentru administratorul care are incheiat un contract de administrare, avantajul salarial sub forma utilizarii in scop personal a vehiculelor proprietatea societatii se supune acelorasi reguli ca in cazul unui salariat, adica incepand cu 01 ianuarie 2021 acest avantaj este neimpozabil din punct de vedere al impozitului pe venit si a contributiilor sociale obligatorii, dar numai in situatia in care administratorul utilizeaza un autoturism al firmei si nu pe cel personal.
 
In cazul in care societatea deconteaza cheltuieli legate de autoturismul personal al administratorului, atunci conform art. 114 alin. (2) lit. h), serviciile primite de un participant la persoana juridica, acordate/furnizate de catre persoana juridica in folosul personal al acestuia reprezinta venituri din alte surse si se impoziteaza cu 10% de catre societate, prin metoda sutei majorate.




Raspuns oferit de specialistii Portal Codul Fiscal. Afla AICI cum poti beneficia si tu de consultanta specializata marca Rentrop&Straton.
 
Redactia Infotva de Redactia Infotva
Redactia InfoTVA are un colectiv de 3 autori specializati din domeniul fiscal. Zilnic aducem in atentia dvs. tot ce este nou legat de aplicarea regimului TVA, intocmirea corecta a facturilor, depunerea declaratiilor si obligatiile fiscale care le revin angajatorilor. Explicam in mod detaliat modificarile aparute si oferim solutii practice pentru orice dilema generata de noutatile cotidiene!

Sfaturi de la Experti - Intrebari si Raspunsuri




Urmareste-ne pe Google News

Decontul precompletat de TVA. Noutati 2025 + studii de caz

Atentie contabili!

Modificari importante privind cotele de TVA!

Descarcati GRATUIT Raportul Special realizat de specialisti!

Abonati-va la Newsletter-ul InfoTVA.ro si descarcati GRATUIT Raportul Special!
"Decontul precompletat de TVA. Noutati 2025 + studii de caz" 
Rentrop ∧ Straton

Club Contabilitate

La fiecare 10 minute, o întrebare își găsește răspunsul AICI.


Ultimele stiri

Cele mai citite stiri

din categoria "Studii de caz"
[x]

Informatii vitale despre TVA: deducerea si rambursarea TVA, baza de impozitare, scutiri si operatiuni scutite de TVA.

Atentie, contabili
Decontul precompletat de TVA. Noutati 2025 + studii de caz
Modificari importante privind TVA!
Descarca GRATUIT
Raportul Special!
"Decontul precompletat de TVA. Noutati 2025 + studii de caz"
Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform cu Regulamentului UE 679/2016