Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
Rog suport pentru identificarea unei solutii optime. In ce conditii o microintreprindere care nu are auto dar nici contract de comodat poate deconta combustibil pentru administrator? Care este regimul TVA pentru bonurile de combustibil in cadrul deplasarilor in interes de serviciu, in baza ordinului de deplasare, cu auto personal al acestuia? Multumesc!
Pentru inregistrarea in contabilitate a bonurilor de benzina este necesar sa fie avute in vedere urmatoarele aspecte:
- valoarea bonurilor fiscale sa nu fie mai mare de 100 euro (pentru valori mai mari de 100 euro vor fi solicitate facturi fiscale) si sa indeplineasca toate conditiile unei facturi simplificate, conform normelor prevazute de art. 319 alin.(10) lit. a), alin. (12) lit. a) si alin.(21) lit. a) e) din Legea 227/2015 privind Codul fiscal;
- este obligatoriu sa fie mentionat pe bonul fiscal codul de tva al cumparatorului (in vederea indeplinirii conditiilor pentru dreptul de deducere al taxei pe valoare adaugata, reglementat prin normele metodologice date in aplicarea art. 299 din Codul fiscal, regasite la pct. 69 alin.(3) din HG 1/2016:
deducerii taxei numai in situatia in care au inscris si codul de inregistrare in scopuri de TVA al beneficiarului.
- este necesar sa fie completate datele referitoare la autoturismul utilizat in activitatea economica precum si scopul deplasarii, (daca este posibil) direct pe bonul fiscal sau pe un formular de decont; sunt aplicabile regulile de la art. 2 din Ordinul nr. 2634/2015 privind documentele financiar-contabile.
Manualul Contabilului Incepator - stick USB
Ce NU vrea ANAF sa stii Piruete LEGALE in aspecte fiscale
Cartea verde a contabilitatii
Desigur, este posibil si sa fie inregistrate bonurile de combustibil direct in registrul de casa, sa fie efectuata plata catre administrator dar va fi dificil de probat faptul ca utilizarea combustibilului a avut scop economic.
Pentru o microintreprindere platitoare de tva trebuie sa se dovedeasca indeplinirea conditiilor de deducere pentru tva, deductibilitatea cheltuielilor nu are impact fiscal direct.
In baza acestei prevederi, opinia mea este ca, in eventualitatea unui control, toate cheltuielile mentionate vor fi reconsiderate ca avantaje in natura acordate administratorului si impozitate corespunzator. Societatea realizeaza o serie de cheltuieli pentru un autoturism care nu apartine firmei (nu este incheiat nici contract de comodat) si inregistreaza (si probabil deduce) tva aferent bonurilor de combustibil.
Raspuns oferit de specialistii Portal Codul Fiscal. Afla AICI cum poti beneficia si tu de consultanta specializata marca Rentrop&Straton.
Redactia InfoTVA are un colectiv de 3 autori specializati din domeniul fiscal. Zilnic aducem in atentia dvs. tot ce este nou legat de aplicarea regimului TVA, intocmirea corecta a facturilor, depunerea declaratiilor si obligatiile fiscale care le revin angajatorilor. Explicam in mod detaliat modificarile aparute si oferim solutii practice pentru orice dilema generata de noutatile cotidiene!
Sfaturi de la Experti - Intrebari si Raspunsuri
Articole similare
Impozit pe venit microintreprinderi. Reglementari contabile si fiscaleMare atentie! Firmele care au trecut la impozit pe profit NU pot redeveni microintreprinderiReduceri comerciale acordate. Tratament contabil si fiscal. Este afectata baza de impozitare pe veniturile microintreprinderilor?Microintreprindere in 2024. Cum se stabileste corect cota de impozitare de 1 sau de 3%Voucher de credite pentru microintreprinderi. Impozit pe venit. Tratament contabil si fiscal TVAUltimele articole
Microintreprinderi cu contract de mandat care inceteaza. De cand se face trecerea la impozit pe profitRegim fiscal pentru sponsorizarile facute de microintreprinderiLichidare microintreprindere. Aspecte juridice, contabile si fiscaleMicrointreprindere. Constituire rezerva legala peste limita de 5% din profitArticole similare
Cum se face trecerea de la impozit pe profit la impozit micro in cazul asocierii in participatiuneDECONTARE CHELTUIELI pentru un tert. Cum facem deducerea?Diferente decont de cheltuieli de achitat/ incasat. Curs valutar utilizatDecontarea cheltuielilor cu utilitatile pentru sediu fiscal inchirat de la o persoana fizicaRegimul fiscal al cheltuielilor cu transportul salariatilor la si de la locul de muncaUltimele articole
Decontare servicii turistice pentru salariati. Implicatii fiscale (impozit pe profit, TVA)DECONTARE CHELTUIELI transport, diurna, cazare salariati firmaDecontarea cheltuielilor aferente TVA la programele operationale regionaleAtentie contabili!
Modificari importante privind cotele de TVA!Descarcati GRATUIT Raportul Special realizat de specialisti!
Abonati-va la Newsletter-ul InfoTVA.ro si descarcati GRATUIT Raportul Special!
"PLANUL DE CONTURI- modificari aduse de Noul Cod Fiscal"