Atentie contabili!


Modificari importante privind cotele de TVA!
Descarcati GRATUIT Raportul Special realizat de specialisti!
 
 
 
 

Regim fiscal pentru sponsorizarile facute de microintreprinderi

Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X
de Redactia Infotva la 10 Oct. 2022
Regim fiscal pentru sponsorizarile facute de microintreprinderi
Tags: regim fiscal, sponsorizari, microinteprindere

O microintreprindere poate face sponsorizare catre un club sportiv, inscris in registrul unitatilor de cult, daca presedintele clubului este si asociat in societate? Dar daca administratorul societatii este ruda cu presedintele clubului? Multumesc!

Cu privire la intrebarea dvs. mentionez ca microintreprinderea poate face sponsorizari catre un club sportiv in conformitate cu prevederile art. 4 lit a) din Legea 32/1994

Articolul 4 (1) Poate fi beneficiar al sponsorizarii: a) orice persoana juridica fara scop lucrativ, care desfasoara in Romania sau urmeaza sa desfasoare o activitate in domeniile: sportive ;

Insa, pentru a avea dreptul la reducerea cu 20% a impozitului pe venitul microintreprinderii cu sponsorizarile efectuate trebuie respectate prevederile legii 32/1994 privind sponsorizarea asa cum se prevede in Codul fiscal la art. 56:
ART. 56 - Plata impozitului si depunerea declaratiilor fiscale
(11) Microintreprinderile care efectueaza sponsorizari, potrivit prevederilor Legii nr. 32/1994, cu modificarile si completarile ulterioare, pentru sustinerea entitatilor nonprofit si a unitatilor de cult, care la data incheierii contractului sunt inscrise in Registrul entitatilor/unitatilor de cult pentru care se acorda deduceri fiscale potrivit art. 25 alin. (41), precum si microintreprinderile care acorda burse elevilor scolarizati in invatamantul profesional-dual in conformitate cu prevederile art. 25 alin. (4) lit. c) din Legea nr. 1/2011, cu modificarile si completarile ulterioare, scad sumele aferente din impozitul pe veniturile microintreprinderilor pana la nivelul valorii reprezentand 20% din impozitul pe veniturile microintreprinderilor datorat pentru trimestrul in care au inregistrat cheltuielile respective.

Cu privire la intrebarea dvs. daca o microintreprindere poate face sponsorizare catre un club sportiv, inscris in registrul unitatilor de cult in conditiile in care presedintele clubului este si asociat in societate sau daca administratorul societatii este ruda cu presedintele clubului- trebuie sa analizati cu atentie prevederile art.6 din legea sponsorizarii 32/1994:
Articolul 6 Facilitatile prevazute in prezenta lege nu se acorda in cazul: a) sponsorizarii reciproce intre persoane fizice sau juridice; b) sponsorizarii efectuate de catre rude ori afini pana la gradul al patrulea inclusiv; c) sponsorizarii unei persoane juridice fara scop lucrativ de catre o alta persoana juridica care conduce sau controleaza direct persoana juridica sponsorizata.
Daca microintreprinderea care face sponsorizarea conduce sau controleaza clubul sportiv si conducerea sau controlul ( lit b) si c) este realizat direct, atunci microintreprinderea nu poate beneficia de faclitatea de deducere a cotei de 20% din impozitul pe veniturile microintreprinderii pentru sponsorizare:
Articolul 10 (1) Nu beneficiaza de facilitatile prevazute in prezenta lege sponsorul care, in mod direct sau indirect, urmareste sa directioneze activitatea beneficiarului. (2) Dispozitiile alin (1) nu inlatura dreptul partilor de a incheia, potrivit legii, acte juridice afectate de sarcina, daca prin acestea nu se directioneaza ori nu se conditioneaza activitatea beneficiarului.


In acest sens trebuie analizate prevederile din statutul clubului sportiv, cu accent pe urmatoarele date obligatorii in conformitate cu prevederile alin 1 de la art. 6 din OG 26/2000 cu privire la asociatii si fundatii:
Articolul 6 (1) In vederea dobandirii personalitatii juridice, membrii asociati incheie statutul asociatiei, prin act sub semnatura privata.(2) Statutul cuprinde, sub sanctiunea nulitatii absolute: a) datele de identificare ale membrilor asociati: numele, prenumele, codul numeric personal, seria si numarul actului de identitate pentru persoanele fizice, denumirea si codul de identificare fiscala ale persoanei juridice asociate si, dupa caz, domiciliul sau resedinta ori adresa sediului social; g)componenta nominala a celor dintai organe de conducere, administrare si control ale asociatiei; j) drepturile si obligatiile asociatilor; l) atributiile organelor de conducere, administrare si control ale asociatiei;
Organele unei asociatii, club sportiv in speta de fata, sunt reglementate la art. 20 si 21 din OG 26/2000:
Articolul 20 Organele asociatiei sunt: a) adunarea generala; b) consiliul director; c) cenzorul sau, dupa caz, comisia de cenzori. Articolul 21(1) Adunarea generala este organul de conducere, alcatuit din totalitatea asociatilor. (2)Competenta adunarii generale cuprinde:a) stabilirea strategiei si a obiectivelor generale ale asociatiei;
De asemenea trebuie sa aveti in vedere prevederile art. 24 din OG 26/2000:
Articolul 24 (1) Consiliul director asigura punerea in executare a hotararilor adunarii generale. El poate fi alcatuit si din persoane din afara asociatiei, in limita a cel mult o treime din componenta sa (2) In exercitarea competentei sale, consiliul director: a) prezinta adunarii generale raportul de activitate pe perioada anterioara, executarea bugetului de venituri si cheltuieli, bilantul contabil, proiectul bugetului de venituri si cheltuieli si proiectul programelor asociatiei .b) incheie acte juridice in numele si pe seama asociatiei; c) aproba organigrama si politica de personal ale asociatiei, daca prin statut nu se prevede altfel; d) indeplineste orice alte atributii prevazute in statut sau stabilite de adunarea generala. (3) Regulile generale privind organizarea si functionarea consiliului director se stabilesc prin statut. Consiliul director isi poate elabora un regulament intern de functionare. Sedintele consiliului director pot avea loc si prin mijloace electronice de comunicare directa la distanta, iar deciziile consiliului director pot fi semnate de membri inclusiv cu semnatura electronica extinsa. )

Avand in vedere ca nu cunostinta despre prevederile statului clubului sportive si nici specializare juridica aprofundata, pentru o mai buna clarificare si documentare va recomand sa analizati in paralel prevederile din statutul clubului sportiv din prezenta speta cu cele ale clubului sportiv la care se face referire in Decizia ICCJ nr. 2094/2016, decizie in care gasiti o analiza a tratamentului juridic al sponsorizarii unei organizatii non profit din care va redau cateva pasaje:
Conducerea clubului sportiv sponsorizat, potrivit regulilor statutare, este asigurata de catre Adunarea Generala a Asociatilor, alcatuita din cate un reprezentant al fiecarui membru asociat, iar conducerea operativa este asigurata de Consiliul de Administratie, alcatuit din 5 membri, cu vot egal fiecare, astfel ca nu poate fi incidenta relatia de conducere intre persoana juridica ce sponsorizeaza si persoana juridica fara scop lucrativ, beneficiara sponsorizarii.
In privinta sintagmei -control direct-, aceasta defineste o relatie intre entitati juridice de tip societate mama- societate fiica, in care exista o legatura de control permanent, ce lipseste de autonomie entitatea juridica aflata intr-o subordonare de acest gen.
In privinta raporturilor juridice existente intre intimata reclamanta (sponsor) si Clubul E. Targu Jiu nu a fost identificat un control direct, reprezentantul SC, avand doar calitatea de membru in adunarea generala a asociatilor si in consiliul de administratie, ambele organe de conducere ale clubului sportiv exercitandu-si dreptul de vot in conditii ce exclud conducerea sau controlul direct din partea unui singur membru asupra persoanei juridice fara scop lucrativ.




Raspuns oferit in luna octombrie 2022 de catre specialistii site-ului PortalCodulFiscal.ro. Dati click AICI pentru a vedea toate noutatile din Codul Fiscal consultanta si raspunsuri detaliate de la experti.
Redactia Infotva de Redactia Infotva
Redactia InfoTVA are un colectiv de 3 autori specializati din domeniul fiscal. Zilnic aducem in atentia dvs. tot ce este nou legat de aplicarea regimului TVA, intocmirea corecta a facturilor, depunerea declaratiilor si obligatiile fiscale care le revin angajatorilor. Explicam in mod detaliat modificarile aparute si oferim solutii practice pentru orice dilema generata de noutatile cotidiene!

Sfaturi de la Experti - Intrebari si Raspunsuri




Votati articolul "Regim fiscal pentru sponsorizarile facute de microintreprinderi":
Rating:

Nota: 5 din 5 din 1 voturi
Urmareste-ne pe Google News

Cote de TVA aplicabile de la 1 ianuarie 2024. Noutati fiscale si Scutiri de TVA

Atentie contabili!

Modificari importante privind cotele de TVA!

Descarcati GRATUIT Raportul Special realizat de specialisti!

Abonati-va la Newsletter-ul InfoTVA.ro si descarcati GRATUIT Raportul Special!
"Cote de TVA aplicabile de la 1 ianuarie 2024. Noutati fiscale si Scutiri de TVA" 
Rentrop ∧ Straton
Club Contabilitate

VIDEO

[x]

Atentie contabili!

Cote de TVA aplicabile de la 1 ianuarie 2024. Noutati fiscale si Scutiri de TVA Modificari importante privind cotele de TVA!

Descarca GRATUIT Raportul Special!

"Cote de TVA aplicabile de la 1 ianuarie 2024. Noutati fiscale si Scutiri de TVA"
Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentului UE 679/2016