keyboard_double_arrow_right

Atentie, contabili!

Va oferim CADOU un Raport Special Gratuit
"Decontul precompletat de TVA. Noutati 2025 + studii de caz"!

Adauga adresa de email si DESCARCA GRATUIT raportul realizat de specialisti

Decontul precompletat de TVA. Noutati 2025 + studii de caz
keyboard_double_arrow_left

Mare atentie! Firmele care au trecut la impozit pe profit NU pot redeveni microintreprinderi

Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X
de Redactia Infotva la 04 Sep. 2024
Mare atentie! Firmele care au trecut la impozit pe profit NU pot redeveni microintreprinderi
Tags: microinteprindere, schimbare regim fiscal, impozit pe profit

O societate a fost infiintata la Registrul Comertului cu data de 29.06.2023 si a bifat la infiintare sa fie microintreprindere. In luna urmatoare a decis ca nu va avea angajati si atunci a depus D700 pentru trecere la impozit pe profit cu incepere de la 01.07.2023.

Am inteles in acelasi timp ca se putea depune D700 pentru trecere la profit si cu data infiintarii, adica 29.06. 

Pentru luna iunie a depus D100 pentru impozit micro pe zero, nu a avut oricum activitate. 

Anul acesta societatea are angajati si ar dori ca de anul viitor sa treaca la micro, doar ca problema este ca a mai fost micro in trecut. 

Am putea corecta acum acea D700 depusa pentru trecere la profit cu 01.07 si sa o completam cu 29.06 (data infiintarii) pentru a ne pastra posibilitatea de a fi micro in viitor?

Trecere de la impozit micro la impozit pe profit si invers - raspunsul specialistului:

Conform Codului Fiscal, modificarea optiunii de impunere, de la impozit pe venitul microintreprinderilor la impozit pe profit, se poate face prin depunerea Declaratiei 700.

Procedura este destul de clara si arata ca modificarea sistemului de impunere se poate realiza la inceputul unui an fiscal sau in cursul acestuia, dar nu retroactiv.


Din situatia descrisa, rezulta ca ati depus Declaratia 700 pentru trecerea la impozit pe profit incepand cu 01.07 dupa o luna (fragment de luna) de la infiintare. Intrebarea dumneavoastra vizeaza posibilitatea corectarii datei de trecere la impozit pe profit, modificand-o de la 01.07 la data initiala de infiintare, 29.06 pentru a va pastra optiunea de a fi microintreprindere in viitor.


Legislatia fiscala nu permite corectarea retroactiva a unei optiuni fiscale dupa ce aceasta a fost exercitata si declarata (la data infiintarii). 

 

Prin urmare, daca ati optat pentru impozitul pe profit incepand cu 01.07 (optiune exercitata corect, nefiind indeplinite conditiile pentru micro) aceasta optiune este considerata definitiva pentru perioada respectiva. Nu puteti modifica data de inceput a impozitului pe profit la data infiintarii pentru a va recalifica mai tarziu ca microintreprindere.


De asemenea, conform Art. 48 alin. (2) din Codul Fiscal, prevede ca, daca o entitate a fost platitoare de impozit pe veniturile microintreprinderilor si apoi a trecut la impozit pe profit dupa 1 ianuarie 2023, aceasta nu poate reveni la sistemul de impunere pe veniturile microintreprinderilor. Prin urmare, schimbarea pe care doriti sa o faceti pentru a reveni la statutul de microintreprindere in viitor, nu ar fi posibila in conditiile actuale ale legislatiei.

Modificarea optiunii de impozitare prin depunerea Declaratiei 700 este considerata o alegere (optiune) si nu o eroare administrativa care poate fi simplu corectata. Acest lucru face ca orice incercare de a repara decizia anterioara sa nu fie privita ca o corectie a unei greseli, ci ca o schimbare de opinie sau de strategie fiscala, aspect care nu este, in general, permis de legislatia fiscala in vigoare.


ANAF, conform procedurilor standard, mentine un istoric complet al deciziilor fiscale si al declaratiilor depuse de catre contribuabili, iar o schimbare retroactiva a optiunii fiscale nu este acceptata fara motive justificate clar, cum ar fi erorile materiale. O decizie de a schimba sistemul de impozitare pur si simplu pentru a beneficia de avantajele unui regim fiscal diferit la o data ulterioara, nu intra sub aceasta categorie.

Totusi, daca exista o justificare solida cum ar fi o hotarare a Adunarii Generale a Asociatilor (AGA) care indica faptul ca societatea trebuia sa fie inregistrata ca platitoare de impozit pe profit de la inceput, si nu ca microintreprindere, atunci aveti la dispozitie o cale pentru a rectifica situatia.

Procedura de corectie implica urmatorii pasi importanti:
 

1. Depunerea Formularului 010 cu specificatia de trecere la impozit pe profit de la data initiala de infiintare (29.06.2024).

 

2. Redepunerea Declaratiei 100, astfel incat sa reflecte perioada corecta in care societatea a fost supusa impozitului pe profit, chiar daca rezultatul este zero, din cauza lipsei de activitate din Trim. II.

 

3. Memoriul justificativ. Atasati la cerere o justificare care sa detalieze clar eroarea facuta initial, bazata pe deciziile AGA. Documentatia solida care sustine aceasta schimbare va ajuta la clarificarea intentiei originale si va oferi ANAF un fundament legal pentru a accepta modificarile, respectiv impozit pe profit de la infiintare.

 

Acesti pasi nu garanteaza neaparat acceptarea modificarilor de catre ANAF, dar ofera o baza solida pentru corectarea unei erori documentate clar. Daca o astfel de situatie ajunge in instanta, rezultatul depinde de interpretarea legilor de catre judecatori si de argumentele prezentate de avocatii implicati. Adesea, cazurile de acest tip pot seta precedente sau pot clarifica aspecte neclare ale legislatiei.

Temei legal 

Legea 227/2015 privind Codul fiscal

Art. 48. - Reguli de aplicare a sistemului de impunere pe veniturile microintreprinderii

(1) Impozitul reglementat de prezentul titlu este optional.

(2) Persoanele juridice romane pot opta sa aplice impozitul reglementat de prezentul titlu incepand cu anul fiscal urmator celui in care indeplinesc conditiile de microintreprindere prevazute la art. 47 alin. (1) si daca nu au mai fost platitoare de impozit pe veniturile microintreprinderilor ulterior datei de 1 ianuarie 2023, potrivit prevederilor prezentului titlu.



Raspuns oferit in luna august 2024 de catre specialistii site-ului PortalCodulFiscal.ro. Dati click AICI pentru a vedea toate noutatile din Codul Fiscal consultanta si raspunsuri detaliate de la experti.

 
Redactia Infotva de Redactia Infotva
Redactia InfoTVA are un colectiv de 3 autori specializati din domeniul fiscal. Zilnic aducem in atentia dvs. tot ce este nou legat de aplicarea regimului TVA, intocmirea corecta a facturilor, depunerea declaratiilor si obligatiile fiscale care le revin angajatorilor. Explicam in mod detaliat modificarile aparute si oferim solutii practice pentru orice dilema generata de noutatile cotidiene!

Sfaturi de la Experti - Intrebari si Raspunsuri




Urmareste-ne pe Google News

Decontul precompletat de TVA. Noutati 2025 + studii de caz

Atentie contabili!

Modificari importante privind cotele de TVA!

Descarcati GRATUIT Raportul Special realizat de specialisti!

Abonati-va la Newsletter-ul InfoTVA.ro si descarcati GRATUIT Raportul Special!
"Decontul precompletat de TVA. Noutati 2025 + studii de caz" 
Rentrop ∧ Straton

Club Contabilitate

La fiecare 10 minute, o întrebare își găsește răspunsul AICI.


Ultimele stiri

Cele mai citite stiri

din categoria "InfoTVA"
[x]

Informatii vitale despre TVA: deducerea si rambursarea TVA, baza de impozitare, scutiri si operatiuni scutite de TVA.

Atentie, contabili
Decontul precompletat de TVA. Noutati 2025 + studii de caz
Modificari importante privind TVA!
Descarca GRATUIT
Raportul Special!
"Decontul precompletat de TVA. Noutati 2025 + studii de caz"
Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform cu Regulamentului UE 679/2016